andorra
Matkailu

Andorra – Lumoava kääpiövaltio

Teksti: Anna.fi Kuvat: iStock

Andorra on loistava matkakohde luonnosta nauttivalle ja siellä mielellään seikkailevalle matkaajalle. Vuorten keskellä sijaitseva, karun kaunis Andorra houkuttelee turisteja laskettelu- ja patikointimatkoille.

andorra

Andorra on pinta-alaltaan vain noin 468 km² suuruinen kääpiö- ja sisämaavaltio Espanjan ja Ranskan välissä, Pyreneiden vuoristossa. Asukkaita Andorrassa on noin 70 500. Maa on itsenäistynyt vasta vuonna 1993. Ennen itsenäistymistä ylin valta jaettiin espanjalaisen Urgelin piispan ja ranskalaisen Foix´n ruhtinaan kesken.

Andorran pääkieli on katalaani ja valuutta euro. Ranskaa ja Espanjaa maassa puhutaan yleisesti ja englantia turismiin keskittyneillä alueilla. Ennen euroa valuuttoina olivat Espanjan peseta ja Ranskan frangi. Aikaero Suomeen on -1 tunti. Andorraan matkustavilla tulee olla matkavakuutus, sillä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei toimi maassa.

Liikenneyhteydet

Andorralla ei ole omaa lentokenttää, mutta kaupunkiin ja kaupungista pois on päivittäin bussikuljetuksia Espanjan Barcelonaan ja Ranskan Toulouseen. Andorrasta voi siis tehdä halutessaan päiväretken jompaankumpaan kohteeseen tai toisinpäin.

Andorassa on 8 paikallista pääbussilinjaa, joista kaikki ohittavat maan pääkaupunki Andorra la vellan. Bussimatkan hinnaksi muodostuu enimmillään kolme euroa, riippuen tietenkin siitä, kuinka pitkälle on matkalla. Pääkaupungin lähellä sijaitsevista kylistä busseja menee säännöllisesti noin 30 minuutin välein. Jos olet menossa kauemmaksi pääkaupungista, kannattaa katsoa bussiaikatauluja. Kauemmas pääkaupungista busseja saattaa kulkea vain pari tai kolme per päivä.

Tiet ovat maassa pääsääntöisesti hyväkuntoisia, joten autolla maahan saapuminen tai sillä liikkuminen sujuu vaivattomasti. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tiet ovat vuoristoisia ja liikennettä voi olla runsaasti. Moni autoilija ajaa ylinopeutta. Jäinen tienpintakin saattaa yllättää. Junaratoja ei Andorrassa ole.

Ostosmahdollisuudet

Andorra tunnetaan veroparatiisina, jossa alkoholi ja tupakka ovat kohtuuttoman halpoja. Maan pääkaupunki, noin 22 000 asukkaan Andorra la Vella tarjoaa kävijälleen näiden tuotteiden lisäksi muitakin halpoja shoppailumahdollisuuksia. Edullisia löytöjä pystyy tekemään muun muassa useissa elektroniikka-, kosmetiikka- tai urheiluliikkeissä. Maassa pienet kaupat ovat siestan aikana kiinni. Ostoskatujen tavaratalot tarjoavat runsaasti erilaista shoppailtavaa.

Aktiviteetit ja nähtävyydet

Andora on patikointiin ja lasketteluun sopiva maa. Vuorilla kannattaa olla erityisen varovainen ja patikoida yleisiä patikointireittejä. Kannattaa ennen rinteisiin tai patikoimaan lähtöä ottaa etukäteen selvää sääolosuhteista ja myös mahdollisten lumivyöryjen vaaroista. Laskettelu valvottujen rinteiden ulkopuolella on vaarallista, eikä sitä kannata harrastaa.

Andorra on harvojen nähtävyyksien valtio, jonka ainutkertaisimmaksi nähtävyydeksi matkustajalle muodostuu useimmiten kaunis luonto ja vuoristo. Yksi Andorran kauniimmista nähtävyyksistä on Andorra la Vellan vanhakaupunki. Siellä sijaitsee myös ehkä kaupungin kuuluisin nähtävyys, 1500-luvulla rakennettu aatelisperheen koti Casa de la Vall, jossa toimii tätä nykyä Andorran parlamentti.

X