Matkailu

Anni Blomqvistin jalanjäljillä

Teksti: Jorma Kujanpää Kuvat: Jorma Kujanpää

Ahvenanmaalainen kirjailija Anni Blomqvist (1909-1990) syntyi, eli ja kuoli Simskälan saarella Vårdön kunnassa aivan saariston koilliskulmassa. Anni tuli kuuluisaksi ennen kaikkea kirjasarjastaan, joka kertoi Myrskyluodon Maijan elämästä. Itse asiassa kirjailijan oma elämä oli monessa suhteessa samanlainen kuin Maijan. Meri näytteli kummankin elämässä merkittävää osaa.

Anni syntyi kymmenlapsiseen kalastajaperheeseen. Hän avioitui merimiehen kanssa joka lopulta päätti jättää valtameret ja palasi takaisin Simskälaan. Kalastusmatkalla hän ja pojista vanhin hukkuivat. Traagisten tapahtumien jälkeen Anni alkoi kirjoittaa. Myös nuorempi pojista hukkui kalastusmatkalla, meri oli ollut Annille armoton. Maijan arki kirjan sivuilla heijastuu Annin kokemukset. Myös Maijan elämä oli loputonta taistelua leivästä julman meren armoilla.

Kun Åke Lindman ohjasi Anni Blomqvistin kirjojen pohjalle tehdyn tv-sarjan Myrskyluodon Maijasta ja Lasse Mårtensson sävelsi sarjaan tunnusmusiikin, Maijasta tuli kuuluisuus myös suomenkielisten keskuudessa. Annin kirjat myivät hyvin ja kuvauspaikasta Simskälan pohjoispuolella sijaitsevasta Väderskäristä tuli suosittu turistikohde. Kirjojen suosion ollessa huipussaan Annin luona vieraili jatkuvasti ihmisiä, presidentti Kekkonen ja Sylvi Kekkonen yhtenä monista. Väderskärissa on edelleen vanhat asuinsijat, joiden takia Åke Lindman valitsi juuri tämän saaren kuvauspaikaksi.

– Se oli oikeastaan vähän sattumaakin, kertoo ohjaaja. Haimme sopivaa kohdetta monesta eri paikasta ja saimme vinkin Väderskäristä. Lindmanin mukaan saarella oli asunut hieman samantyyppinen suku kuin Blomqvistin kirjoissaan kuvaama Maijan perhe. Kuvausten suurin hankaluus oli ollut saarelle pääseminen. Satama on kyllä loistava, mutta Väderskär on kaukana kaikesta, sinne oli kuljetettava kaikki mahdollinen. Tänään saari on luontonsa puolesta villiintynyt, vanhat rakennukset ovat jäljellä, mutta aika huonossa kunnossa. Saaren korkeimmalta kalliolta on upea näköala ulos avomerelle. Juuri tällä kalliolla Maija seisoi elokuvassa tähyilemässä ja odottamassa miestään kalastusmatkoilta.

Lindman tapasi Anni Blomqvistin monen monituista kertaa.

– Loistava ihminen, hyvin lämmin persoona, muistaa Åke Lindman.

Annin synnyinkoti

Östra Simskälan saaressa sijaitsee Östergård, Annin synnyinkoti. Kesäkuussa 2006 siihen avautui hotelli ja ravintola. Annin veljen pojantytär Lena ja hänen miehensä Mikael uurastivat vuoden 1896 peräisin olevan päätalon remontin kimpussa. Nyt paikat alkavat olla kunnossa, majoitus tilaa on 12 hengelle, kaikilla mukavuuksilla. Talossa on myös A oikeuksin varustettu ravintola. Mikael järjestää sopimuksesta kalastusmatkoja ja retkiä Väderskäriin, talvella on suunnitelmissa järjestää luisteluretkiä. Tänä vuonna ravintolaa pidetään auki 13.8. saakka, sen jälkeen aina tilauksesta, kunnes taas ensi vuonna kesäkuun alusta elokuuhun jatkuvasti. Huoneet ovat siistejä ja paikassa on taivaallinen rauha. Kahden hengen huoneen hinta on 80 euroa/vrk ja siihen sisältyy majoituksen lisäksi liinavaatteet ja aamiainen.

Simskälan saaret ovat harvaan asuttuja, muutama maatalo, jonkin verran kesäasukkaita, muutama merikotka pesii saarilla ja kalavedet ovat erittäin satoisat. Ahventa, siikaa, haukea, silakkaa ja ulompana joskus lohta. Saarelle pääsee autolla, kilometrejä Marianhaminasta kertyy n. 70, matkalla joutuu käyttämään kahta lossia. Simskälan halki kulkee suosittu pyöräreitti, jonka toisessa päässä on yksi Ahvenanmaan erikoisuuksista, polkupyörälossi. Sillä pääsee Västra Simskälasta takaisin manner-Ahvenanmaalle.

Östergårdin hotellin lisäksi aivan naapurissa on toinen oiva majapaikka, Västergård. Molemmat rakennukset on rakennettu samalla vuosisadalla ja niissä on yksi yhteinen piirre. Kun asukkaat muuttivat tänne 1800 luvulla, he tulivat eri osista Ahvenanmaata. Mukana tuli muuttokuormassa myös talot. Vanhan talon hirret irrotettiin yksin kappalein ja kuljettiin uuteen asuinpaikkaan jossa niistä pystytettiin aivan samannäköinen talo kuin mitä edellisessä asuinpaikassa oli ollut.

Per Erik Söderström, Västergårdin isäntä on uudistanut pieteetillä vanhaa kartanoa. Sinne on valmistunut kaksi erillistä makuuhuonetta ja sauna. Vanha keittiö on saanut pitää entisen kuosinsa, tosin moderneilla koneilla maustettuna. Upea vanha pihapiiri, pari sataa vuotta vanha tuulimylly, vanhoja omenapuita ja täälläkin, taivaallinen rauha. Kesällä 2006 pitkäaikaisina vieraina talossa oli 5 ortodoksimunkkia Liettuasta. Talon vuokra on 600 euroa/ viikko. Ruoka täytyy valmistaa itse, kalaa saa merestä, muita tarvikkeita varten lähin kauppa on Vårdön kylässä 20 kilometrin päässä. Saarella on muutama mökki joita saa myös vuokrata.

Annin koti

Kirjailija syntyi Östergårdissa mutta asui omassa yhdessä miehensä kanssa rakentamassa talossa Östra- ja Västra -Simkälan saarten välissä kulkevan kanava läheisyydessä. Talossa on mahdollista vierailla, mutta asiasta on sovittava etukäteen.

Ahvenanmaalla vierailee vuosittain satoja tuhansia mannersuomalaisia, ruotsalaisia lähes yhtä paljon. Simskäla on yksi niistä osista saaristoa, jossa tungos ei vielä ole päässyt yllättämään, elämä kulkee entistä hidasta rataansa noudattaen.

Erinomainen kohde rauhaa ja luontoa hakeville. Varsinaisia uimarantoja ei ole, puhdasta uintivettä sitäkin enemmän. Kalastuksen harrastajan paratiisi.

X