Matkailu

Antalya – Turkin Rivieran rantaparatiisi

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

AntalyaTurkin etelärannikon Rivieralla sijaitseva maan neljänneksi suurin kaupunki Antalya on yksi maan parhaista vierailupaikoista. Monipuoliset rantalomamahdollisuudet, erinomaiset kaupat, hyvät ruoat ja ystävälliset ihmiset tekevät siitä vierailupaikan, johon monet palaavat vuosi toisensa jälkeen. Antalyassa on myös helppo lähteä käymään muilta Rivieran lomapaikoilta, ja vierailupaikkana se on parhaimmillaan huhtikuusta marraskuun alkuun.

Matkustaminen Antalyaan

Suurimmat kotimaiset matkatoimistot tekevät matkoja Antalyaan, ja listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta. Matkaa tilatessa kannattaa miettiä, haluaako yöpyä Antalyan keskustassa tai sen liepeillä, vai mahdollisesti Lara-lomakylän hotelleissa, jotka yleensä ovat all-inclusive –tyyppisiä ja joista on hankala lähteä itse Antalyaan.

Omatoimisesti Etelä-Turkkiin pääsee kätevimmin Turkish Airlines ja Austrian Airlines –lentoyhtiöillä. Matka-aika on lyhyimmillään noin kuusi tuntia, välilaskun mukaan lukien.

Antalyaan pääsee hyvin päiväretkelle etenkin Kemeristä, josta on tunnin matka Antalyan keskustan ulkopuolella sijaitsevalle Otagar-linja-autoasemalle. Vähän lyhyempi matka on, jos jää pois Migros-tavaratalon luona ja hyppää siitä Kaleici-vanhaankaupunkiin suuntaavaan dolmus-minibussiin.

Antalyaan pääsee suoraan myös Alanyasta, joskin matka-aika suuntaansa on pari tuntia. Side-rantaresortista pääsee Antalyaan reilussa tunnissa, kunhan ensin kulkee dolmuksella tienhaaraan. Kuskille kannattaa sanoa, että menee Antalyaan, sillä muuten saattaa joutua Manavgatin otogar-bussiasemalle, josta taas suoraan Antalyaan pääseminen ei ole yhtä helppoa kuin tienvarresta. Myös Belekistä pääsee melko nopeasti Antalyaan, mutta dolmuksia joutuu vaihtamaan ja päiväretki sinne saattaa muodostua raskaaksi ja yllättävän pitkäksi. Helpointa Belekistä on käydä Antalyassa taksiyhtiöllä, jolla on Belekissä monopoli ja joka laskuttaa sen mukaisesti. Hintaan kuuluu muutaman tunnin odotusaika paikanpäällä.

Välimerenrannan länsipuolen lomakohteista voi myös käväistä Antalyassa. Helpoin matka on Kemeristä, josta bussit tulevat Migros-tavaratalon eteen ja päälinja-autoasemalle. Kasista on parin tunnin matka Antalyaan, ja linja-autot sieltä tulevat linja-autoasemalle, josta on niin ilmaisia servis-kyytejä, maksullisia minibusseja kuin taksejakin keskustaan.

Istanbulista Antalyaan pääsee lentämällä ja myös linja-autokyydillä, joka on noin 12 tunnin mittainen ja joka maksaa 20-25 euroa.

Liikkuminen Antalyassa

Antalyan lentokenttä sijaitsee vain 10 kilometrin päässä keskustasta, ja kentältä keskustaan tai missä sitten hotelli sijaitseekin pääsee nopeimmin taksilla, jonka voi varata etukäteen internetistä. Matka keskustaan maksaa kymmenen euroa päiväsaikaan, 15 euroa iltaisin ja öisin. Edullisempi vaihtoehto on muualtakin Turkista tuttu Havas bus, jonka päätepysäkki on Turkish Airlinesin toimisto kaupungin ydinkeskustassa. Puolen tunnin matka maksaa euroa. Antalyan keskustasta pääsee taksilla tai dolmus-minibussilla hotellille, jos se sijaitsee muualla kuin keskustassa.

Antalyan vanhakaupunki on turistien mieluisin alue, ja parhaiten siellä liikkuu kävellen, joskin taksiinkin voi hypätä jos mäet alkavat väsyttää. Mikäli mielii Lara Plaji -rannalle, joka sijaitsee reilun puolen tunnin bussimatkan päässä keskustasta, pääsee sinne parhaiten bussilla Fevzi Cakmak Caddesi –kadulta, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin tuntumassa. Kyydit Antalyan busseilla maksavat yleensä noin 75 senttiä. Mikäli mielii matkustaa Lara-rannalle tai muualle, kannattaa ystävällisiltä ja kielitaitoisilta turkkilaisilta kysyä ja nämä antavat neuvot, joiden avulla pääsee perille.

Antalyan keskustassa kulkee myös raitiovaunuja, joilla pääsee kätevästi kulkemaan rantabulevardia pitkin muutaman kilometrin matkan. Tämä on erinomainen, edullinen tapa nähdä nähtävyyksiä, ja raitiovaunulla pääsee Konyaalti-rannalle ja Antalyan museolle. Matka maksaa 50 senttiä. Dolmus-minibusseilla puolestaan pääsee parin korttelin päässä rantabulevardista sijaitsevilta pysäkeiltä Otogar-bussiasemalle ja muuallekin kaupungissa. Taksilla liikkuminen on täällä kuten muuallakin Turkissa edullista. Vartin matka maksaa harvoin viittä euroa enempää.

Majoitus

Kremlin PalaceNiille, jotka eivät tule Antalyaan järjestetylle matkalle, on luvassa hyvä valikoima hotelleja, kaikille budjeteille sopivia ja missäpäin kaupunkia tahansa. Paras yöpymispaikka on tietenkin vanhakaupunki, mutta sinne voi matkalaukun kanssa olla hankala kulkea. Taksi on hyvä tapa päästä siellä sijaitsevaan majapaikkaan.

Hyvä yöpymispaikka on myös alue aivan vanhankaupungin vieressä, ja sen pikkuhotelleissa voi yöpyä suurin piirtein samaan hintaan kuin vanhassakaupungissakin. Muulloin kuin kuumimpina kesäkuukausina huone maksaa noin 15 eurosta ylöspäin per henki. Miltei jokaisen huoneen hintaan kuuluu aamiainen, ja huoneessa on yleensä kylpyhuone ja tv sekä langaton internet.

Hienommat hotellit, joita niitäkin on melkoisesti, ovat tietenkin kalliimpia ja sisältävät kaikki mukavuudet. Rantalomaa haluaville hyvä paikka yöpyä on Lara-rannalla sijaitsevat mahtipontiset hotellit, joiden kuningas on Kremlin Palace, joka on niin amerikkalaisten kuin venäläistenkin suosiossa. Kannattaa kuitenkin huomata, että Lara-rannalta on melkoinen matka keskustaan ja mikäli siellä yöpyy, ei keskustassa luultavasti tule käytyä kuin kerran pari.

Lonely Planet listaa hotelleja Antalyassa (englanniksi)
Booking.com – Hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)
HostelWorld.com – Edullisia vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

Turkin ruoat ovat hintalaatusuhteeltaan eräitä maailman parhaista, ja Antalyassa on mahdollista syödä maan eri puolilta tulevia herkkuja edullisesti ja tasokkaasti. Kaupunki on täynnä ravintoloita, sillä paikalliset käyvät mielellään syömässä kerran pari päivässä niin ravintoloissa kuin kebab-paikoissakin.

Turkissa ruokailu on edullista, ja maan ruoat ovat monipuolisia. Parhaat palat ovat tarjolla paikallisten suosimissa ravintoloissa, ja ”tourist tenu” ja muut turisteille suunnatut ylihintaiset, heikkotasoiset ruoat kannattaa maassa ollessa unohtaa. Kebabia on sitäkin tarjolla, mutta erilaisina versioina kuin Länsi-Euroopan kebab-paikoissa, ja pikaruoatkin turkkilaisesta pizzasta lähtien ovat maassa edullisia ja erinomaisia. Myös juomien ja jälkiruokien osalta Turkki on yksi maailman parhaista, ja myös pienistä lasikupeista juotava tee on mitä virkistävin kansallisjuoma.

Antalyassa voi syödä hyvän aterian paikallisten suosimissa paikoissa 3-5 eurolla, mutta turistipaikoissa pääbulevardin varrella ja vanhassakaupungissa joutuu usein pulittamaan enemmän, 8-15 euroa. Kebabeja ja muita pikaruokia saa kaikkialta kaupungista edullisesti, 1-3 eurolla.

Aamiainen on turkkilaisissa hotelleissa usein hyvä, joskin yllätyksetön ateria, johon kuuluu miltei poikeuksetta keitetty kananmuna, vaaleaa leipää, tomaattia, kurkkua, juustoa, oliiveja ja mehua. Nämä huuhdotaan alas yleensä teen ja joskus myös kahvin kanssa. Pakettimatkalaisten hotelleissa saattaa tietenkin olla myös erilaisia aamiaisvaihtoehtoja, ja paremmissa hotelleissa keitetyn munan sijaan voidaan tarjota vaikkapa munakasta. Mikäli haluaa hyvän, perinteisen aamiaisen on linssikeitto (mercimek corbasi) yhdessä turkkilaisen vaalean leivän kanssa mitä mainion vaihtoehto. Linssikeittoa syödään Turkissa pitkin päivää, ja se on myös suosittu iltapala.

Leipä eli ekmek kuuluu maassa jokaisen aterian yhteyteen, ja sitä saa syödä niin paljon kuin sielu sietää ilman lisämaksuja. Turkissa on paljon erilaisia leipälaatuja, joista vaalea leipä on tavallisinta, mutta kannattaa tilaisuuden tullessa maistaa myös pideä, joka on pita-leivän kaltainen, ja samanlaista mutta tätäkin maukkaampaa lavas-leipää. Pide tunnetaan myös turkkilaisena pizzana, ja on täytettynä erinomainen lounas tai illallinen. Piden täytteinä tavataan useimmiten juustoa, kananmunaa tai jauhettua lampaanlihaa, ja karasik-pide on tunnettu siitä, että siinä on montaa eri täytettä. Hyvä on myös toinen turkkilainen tai arabialainen pizza, lachmacun. Se on tyypillinen pizzan kaltainen ateria siinä mielessä, että sen päälle heitetään mitä tahansa saatavilla sattuu olemaankin, mutta yleensä sen päällä on jauhettua lihaa, sipulia ja tomaattisosetta. Lachmacunin kanssa tarjotaan yleensä salaatti, ja yleensä yksi turkkilainen pizza ei riitä ateriaksi.

Lounasaikaan monet lokanta- ja restoran–nimillä tunnetut ravintolat myyvät valmiita ruokia (hazir yemek), joiden joukossa on usein  naudan- tai lampaanlihaa (usein lihapullina tai lihapuikkoina), perunaa, riisiä ja salaattia, usein myös kanaa tai muuta kevyempää lihaa, joskus myös kasvisannoksia. Annoksissa ei yleensä lue hintoja, ja hinnat kannattaa kysyä ennen tilaamista. Valmiita ruokia ei kannata syödä liian myöhään iltapäivällä, sillä yleensä ne valmistetaan ennen puoltapäivää ja kolmen neljän maissa ne eivät enää maistu yhtä hyviltä kuin tuoreina. Mikäli lounasaika menee huomaamatta ohi, saa Turkissa aina jotakin pikkupurtavaa edullisesti; erilaisia kebab-ravintoloita ja katuruokia tarjoavia paikkoja on Antalyassakin miltei joka kadunkulmassa.

Illallinen on Antalyan vanhankaupungin ravintoloissa hieno kokemus, ja tällöin voi maistella kaikkea meze-alkupaloista paikallisiin juomiin ja ruokiin. Keitot tietenkin kuuluvat aina asiaan, ja näistä hyviä alkupaloja ovat punaisista linsseistä ja riisistä tehty keitto (ezo gelin corbasi) ja kalakeitto (balik corbasi). Varsinainen turkkilainen alkupala eli meze on tietenkin oiva tapa aloittaa ateria, mutta vanhankaupungin turistiravintoloissa nämä saattavat olla yllättävän kalliita. Mezejä on sekä kuumia että kylmiä, ja monet niistä soveltuvat kasvisyöjille – kuten Kreikassakin, muutamasta alkupalasta saa kasvissyöjä itselleen täyttävän aterian. Alkupaloja on monenlaisia, kalleimmat usein kalasta, kuten mustekalasta valmistettuja, edullisimmat ovat yleensä kasviksia, kuten täytettyjä herkkusieniä.

Terassi

Liharuoista kebabit ovat tunnettuja, mutta eroavat melko tavalla siitä, mitä Suomen tai muun läntisen Euroopan tarjonta on. Kebab on usein nimetty sen seudun tai kaupungin mukaan, jossa se on keksitty, ja varsin tavallisia ovat Adana, Izmir ja Urfa – näistä Adana on eniten ulkomaille levinnyt. Suomalaisille tuttu on varmasti Bursa eli iskender-kebab, jota yleisesti pidetään parhaana kebab-ateriana. Mielenkiintoinen on myös tokat, jossa on grillattua lampaanlihaa yhdessä perunan, tomaatin, munakoison ja valkosipulin kera. Kebabeja saa monista hienoistakin ravintoloista, ja mikäli haluaa päästä edullisemmin, löytyy Antalyan keskustasta myös näihin erikoistuneita kebapcis-ravintoloita. Kebabit on tehty miltei poikkeuksetta lampaanlihasta, joskin myös kana- ja kala-versioita saattaa tulla vastaan.

Antalyassa on mahdollista maistella kalaruokia edullisesti, ja mikäli löytää paikallisten suosiman paikan, voi hyvän kala-aterian juomineen syödä 4-5 eurolla. Myös ennen hintavissa vanhankaupungin sataman ravintoloissa saa kala-aterian 8-12 eurolla, jos jaksaa vähän kierrellä paikkoja. Kalaruoat vaihtelevat melkoisesti vuodenajan mukaan, ja maaliskuulta heinäkuulle hyviä kaloja on kampela (kalkan) ja makrilli (uskumru).

Kasvisruokailijat eivät Turkissa ole täysin helisemässä, mutta hivenen köykäiseksi ravintoloissa syöminen saattaa jäädä. Monissa keitoissa on lihalientä, ja muutenkin kannattaa olla tarkkana ja kysellä tarjoilijoilta, sillä pieniä määriä lihaa ei Turkissa mielletä varsinaiseksi lihansyömiseksi. Turkissa tietenkin on valtava määrä vihanneksia ja hedelmiä, ja kasvisten joukossa munakoiso on kuningas. Yksi hyvä ruoka on täytetty munakoiso eli palican dolmasi (yksinkertainen täytetty munakoiso) tai lihanystäville imam bayildi, jonka sisällä on jauhettua lampaanlihaa, tomaattia, sipulia ja valkosipulia.

JäätelöäTurkissa on hyviä juustoja, joita syödään jälkiruoaksi, ja hedelmät siellä ovat myös erinomaisia jälkiruokia tai välipaloja. Varsinaiset turkkilaiset makeat palat ja jälkiruoat ovat kuitenkin aivan verrattomia, ja näitä yleensä nautitaan kahvilan tapaisessa paikassa, jonne turkkilaiset pistäytyvät pitkin päivää, ja istuvat alas syömään makean palan veden kanssa. Kahvia näistä paikoista saa joskus, mutta yleensä teetä on saatavilla. Erilaisia jälkiruokia ja makeita paloja on valtava määrä, ja ne maksavat 1-2 euroa. Baklava on yksi helpoimpia maistettavia, mutta myös riisivanukas (firin sütlac) ja karamellivanukas (kazandibi) ovat tunnettuja ja helposti saatavilla kahviloista ja ravintoloista. Antalyassa ollessa kannattaa myös maistaa dondurmaa eli jäätelöä, joka on edullista ja maukasta.

Ruokajuomista Turkissa piimän tapainen ayran eli jogurtti, johon on lisätty vettä ja suolaa, on mitä parhain, ja sitä on saatavissa miltei mistä tahansa. Oluista Efes ja Tuborg ovat kummatkin erinomaisia lager-tyyppisiä, A-oluen vahvuisia, ja näitä saa Antalyassa mistä tahansa. Kirkkaista raki-anisviina ei ole niin halpaa kuin voisi luulla, mutta sitä on saatavilla eri tasoisina ja eri hintaisina. Parhaana pidetään Altinbas-merkkiä, mutta pääalkoholivalmisaja Tekel valmistaa montaa edullista ja täysin kelvollista rakia. Turkkilaiset viinit eivät ole maailmalla tunnettuja mutta ovat melko tasokkaita. Parhaina pidetään yleensä Doluca- ja Kavaklidere-laatuja. Kannattaa pitää mielessä, että erityisesti hotellien baarit ja turisteille suunnatut ravintolat verottavat alkoholista enemmän kuin muut paikat, ja etenkin tuontiviinat ovat täysin ylihintaisia.

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Kaleici-vanhakaupunki on Antalyan päänähtävyys, ja moni viihtyy siellä miltei koko loman. Marina-satama, josta erilaiset risteilyt lähtevät, on erinomainen paikka etenkin auringonlaskun aikaan käveleskellä ja kenties istahtaa illalliselle. Joitain saattavat ärsyttää risteilyjä myyvät miehet, mutta niille, jotka ovat Antalyassa viikon lomalla, ne ovat hyvä tapa nähdä Antalyan edustan merenrantaa sekä joitain alueen erikoisuuksia, kuten vesiputouksia.

Toinen hieno ja suosittu vierailupaikka on vanhaankaupunkiin johtava Hadrianuksen portti, joka rakennettiin kaupungissa vierailleen Rooman keisarin kunniaksi. Vanhakaupunki on täynnä erilaisia merkittäviä rakennuksia, kuten moskeijoita ja ottomaanien ajan puutaloja. Vanhassakaupungissa kannattaa kierrellä muuallakin kuin kauppakaduilla, sillä sieltä löytyy arkista elämänmenoa, edullisia ravintoloita ja baareja sekä kaikenlaisia yllätyksiä. Yksi näistä on hivenen sivussa sijaitseva Kesik minare eli rikkoutunut minareetti. Ehdoton vierailupaikka on paikallisten suuressa suosiossa oleva Karaalioglu-puisto, joka sijaitsee vanhankaupungin päässä ja josta on upeat näkymät merelle.

Moskeija

Mikäli mielii päästä perille Antalyan seudun pitkästä ja rikkaasta historiasta, kannattaa käydä Antalya-museossa, johon on 1920-luvulta lähtien kerätty seudulta löytyvää esineistöä ja jossa muutenkin saa hyvän kuvan tienoon historiasta.

Lara Plaji –ranta, joka sijaitsee reilun puolen tunnin matkan päässä keskustassa, on pitkä ja sen varrella voi harrastaa kaikenlaista. Dedeman-hotellin vesipuisto on suosittu, ja hotellille pääsee yksinkertaisesti kertomalla rannan tietä pitkin kulkevan bussin kuljettajalle hotellin nimen. Konyaalti-rannnalla on myös erinomainen Aqualand–vesipuisto, jonne pääsee raitiovaunulla. Kummallakin rannalla voi tietenkin sesonkiaikaan (touko-lokakuu) harrastaa rantahietikolla ja vedessä kaikkea mitä muillakin Välimeren rannoilla on totuttu harrastamaan, ja tekemistä riittää niin aikuisille kuin lapsillekin.

Shoppailu

ShoppailuAntalya on edullinen ja monipuolinen shoppailukaupunki, jossa voi shoppailla niin tunnelmallisessa vanhassakaupungissa, kaupungin keskustan kävelykaduilla kuin moderneissa ostoskeskuksissakin, joita on keskustassa ja sen ulkopuolella siellä täällä. Valikoimaa riittää etenkin matkamuistojen, itämaisten mattojen, vaatteiden, kenkien, korujen, kellojen ja sellaisten elintarvikkeiden kuin mausteiden, makeisten ja alkoholijuomien suhteen.

Vanhassakaupungissa riittää valikoimaa riittävästi, mutta mikäli aikaa on, kannattaa myös tutustua paikallisten suosiossa oleviin kävelykatuihin ja muihin ostosmahdollisuuksiin, joita on vanhankaupungin porteilta alkavalla uudella puolella melkoisesti ja missä on hyvin edulliset hinnat. Hinnoista voi miltei missä tahansa tingata. Kannattaa huomata, että siitä huolimatta mitä myyjä sanoo, on antiikkiesineiksi luokiteltujen esineiden vieminen maasta laitonta ja ankarasti rangaistavaa.

Yöelämä

Antalyan vanhakaupunki on hyvä irrottelupaikka, ja baareja ja ravintoloita sieltä löytyy moneen makuun. Turisteille suunnatut ravintolat ovat hyviä perheille ja niille, jotka eivät välitä siitä, että hinnat ovat hivenen korkeammat kuin paikallisten suosimissa paikoissa. Näissä paikoissa on yleensä hyvä, kielitaitoinen palvelu ja muutenkin ne ovat varsin viihtyisiä paikkoja; erityisen paljon näitä löytyy Marina-satamasta, kuten myös vanhankaupungin mäkien näköalapaikoilta.

Vanhassakaupungissa on huomattava määrä mitä erilaisimpia baareja, joissa olut maksaa yleensä parin euron paikkeilla ja joissa voi myös poltella nargile-vesipiippua 4-5 euron hinnalla. Hyvä paikka klubille, diskolle tai muulle menevälle paikalle on Konyaalti-ranta.

Rantakatu

Lue lisää:
Lonely Planetin vinkit Antalyaan (englanniksi)
Antalya Life – Monipuolista tietoa Antalyasta (englanniksi)

X