argentiina vuoristo
Matkailu

Argentiina – Evitan, pampan ja tangon kotimaa

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: iStock

Etelä-Amerikan toiseksi suurin maa Argentiina on tullut tutuksi jalkapallosta ja tangosta, mutta myös sotilasjuntistaan, pihveistään ja laajalla pampalla ratsastavista gauchoistaan. Matkakohteena maa on monipuolinen ja edullinen, ja sinne voi matkata mihin aikaan vuodesta tahansa. Miljoonakaupunki Buenos Airesin lisäksi maan kohokohtiin kuuluvat Iguaçun putoukset, Mendozan viinialue ja Mar del Platan hiekkarannat.

argentiina vuoristo

Matkustaminen Argentiinaan

Koko joukko kotimaisia matkatoimistoja järjestää matkoja paitsi Buenos Airesiin myös muihin Argentiinan osiin. Listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta.

Helsingistä Buenos Airesiin pääsee lentokoneella välilaskun kanssa 17-25 tunnissa, ja lennoista vastaavat mm. Air France, KLM ja Finnair. Näitä ja muita mahdollisuuksia on helppo tutkia Ebookersin ja PopTravelin sivuilta suomeksi.

Liikkuminen Argentiinassa

Argentiina on pitkien välimatkojen maa, mutta lentäminen siellä on kallista eikä välttämättä yhtä kätevää kuin joissain muissa maissa. Jos kuitenkin haluaa tutustua reitteihin ja lippuihin, lentävät Aerolineas Argentinas ja LAN Argeninas suuren osan maan lennoista.

Vaikka Argentiinan rautatiet ovat edelleenkin melko kehittymättömiä, on maassa viime aikoina satsattu melkoisesti niihin ja lippujen hinnat ovat hyvin alhaisia. Ferrobaires ja Satelite Ferroviario ovat päärautatieyhtiöt. Upea reitti Argentiinassa matkatessa on korkealla kulkeva juna Saltasta ns. Pilvien junalla, joka heikoimmille aiheuttaa pahoinvointia ja joka kulkee pohjoisilla vuorilla.

Linja-auto on Argentiinassa paras tapa matkustaa paikasta toiseen, ja vaikka etäisyydet ovat pitkiä, ovat maisemat myös katselemisen arvoisia. Linja-autoliikenne maassa on vilkasta, sillä yksistään Buenos Airesin kautta kulkee 2000 bussia päivässä, sen linja-autoasemalla on 75 laituria ja asemalla on yli 200 lippuluukkua.

Hienoimmat yli 200 kilometriä matkaavat bussit ovat mukavia, niissä on mahdollisuus istua sängyiksi muuttuvilla penkeillä ja pitkänmatkan busseissa tarjotaan usein myös lämpimiä aterioita. Linja-autoissa on tosin eri luokkia, ja kannattaa etukäteen selvittää, minkälainen palvelu bussissa on, sillä halvimpiin busseihin pitää ottaa omat ruoat, juomat ja vessapaperit mukaan.

OmniLíneas – Tietoa linja-autoista (englanniksi)
Teba S.A. – Buenos Airesin linja-autoaseman verkkosivut

Majoitus

Argentiinassa on valtava määrä erilaisia yöpymismuotoja hosteleista yksityismajoituksiin. Buenos Aires on tietenkin parhaiten varusteltu yöpymispaikkojen suhteen, mutta myös etenkin rantalomakohteet ja muut suositut vierailupaikat tarjoavat mitä erilaisimpia yöpymisvaihtoehtoja. Hotellihuoneiden ja muun majoituksen hintataso on melko alhainen Eurooppaan verrattuna, eikä Buenos Airesista ole vaikea löytää huoneita 15-20 eurolla per henki. Pääkaupungin ulkopuolella hyviä vaihtoehtoja ovat etenkin meren- ja järvien rannoilla, vuoristoseuduilla ja Etelä-Argentiinassa estancias eli maatilat ja cabanas eli mökit.

Booking.com – Suomenkielinen varausjärjestelmä
Hostel World.com – Edullisia yöpymisvaihtoehtoja
Hostels.com – Edullisia majapaikkoja ilman varausmaksua (englanniksi)

Ruoka ja ravintolat

Argentiina on yksi maailman tunnetuimpia pihvimaita, ja viime vuosina monet Euroopan kaupungit ovat kokeneet argentiinalaisten ravintoloiden maihinnousun. Tunnetusti Argentiinan cowboyt eli gauchot ovat perinteisesti nauttineet pelkästään lihaa ja pitäneet mitä tahansa maassa kasvavaa eläimille tarkoitettuna rehuna – usein huonoin terveydellisin seurauksin. Nykyään argentiinalaiset syövät perunan lisäksi melko runsaasti kasviksia, joskaan mikään kasvissyöjän paratiisi maa ei ole.

argentiina barbeque

Maan ruoat vaihtelevat seudun mukaan, ja esimerkiksi Etelä-Argentiinassa lampaanliha on naudanlihaa suositumpaa. Patagoniassa ei ole epätavallista nähdä kokonaista lammasta grillattavana. Grillattu naudanliha eli asado tai parrillada on maan ykkösherkku, ja pihvin ympärille rakentuvat ateriat ovat erityisen suosittuja illallisia, jotka Argentiinassa syödään usein vasta klo 22. Lomo eli sisäfilee ja bife de chorizo eli t-luupihvi ovat kaikkein parhaita, mutta myös makkaroita (chorizo) ja verimakkaroita (morcilla) syödään ahkerasti. Pihvin kanssa otetaan usein perunamuusia (puree) ja vihanneksia tai salaatti. Yleisin kastike pihvien kanssa on chimichurri-yrttikastike.

Grillilihoja voi parhaiten maistella noutopöydissä, jos sellaisen sattuu löytämään, ja niitä voi syödä myös grillikioskeilla ja kahviloissa voileipien sisällä. Voileivissä ja muissa välipaloissa käytetään usein paneroitua ja pannussa paistettua lihaa, joka muistuttaa wienerleikettä.

Koska monet Argentiinan asukkaat ovat peräisin Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta, on maassa melkoisesti näiden maiden ruokia tarjoavia ravintoloita, kuten myös aasialaisia ja joitain muitakin etnisiä ravintoloita. Ruoan suhteen yllätyksiä Argentiinaa kiertävällä on luvassa, sillä maassa asuu paljon Euroopasta tulleita yhteisöjä, joihin on kuulunut suomalaisiakin, ja nämä ovat usein avanneet maansa ruokia tarjoavia ravintoloita. Maasta löytyy mm. walesilaisia teehuoneita. Pizzat ja pastat ovat hyvin yleisiä ruokia Argentiinassa, etenkin suurissa kaupungeissa, joissa myös on parhaat valikoimat kasvisruokia.

Ruokajuomana etenkin illallisen kanssa suosituin on viini, joista parhaat tulevat Mendozan seudulta. Virkistävä, paikallinen juoma on myös mate-tee, joka valmistetaan erikoisessa kupissa ja joka yleensä imetään pillin läpi. Juoman tarjoaminen perinteisellä tavalla on tunnettu argentiinalainen traditio, jossa isäntä tarjoaa kupillisen teetä kullekin vieraalle erikseen samasta mukista. Oluista Quilmes on maan suosituin.

Kuten Euroopassakin, kahvilat ovat Argentiinassa korkeatasoisia, ja ne tarjoavat erityisen hyviä kakkuja, leivoksia ja jälkiruokia. Dulce de Leche eli makea tahna on hyvin suosittua Argentiinassa, ja sitä voidaan laittaa paahtoleivän päälle aamiaiseksi tai sillä voidaan täyttää kakkuja ja leivoksia, ja sitä voi olla myös jäätelössä makua antamassa. Jäätelöä tarjoavat kahvilat eli helederias ovat nekin maassa suosittuja.

Argentiinassa syödään hyvin kevyt aamiainen, suuri lounas alkuiltapäivästä ja illallinen aikaisintaan klo 20-21. Teetä litkitään päivät päästään, mutta vain kahvilat, jotkut pizzeriat ja muut kevyitä ruokia myyvät kojut ja ravintolat ovat avoinna koko päivän. Monet ravintolat avaavat ovensa vasta illalliseksi eli noin klo 20.

Wikipedia – Tietopaketti Argentiinan ruoista (englanniksi)
Salt Shaker – Blogi Buenos Airesin ravintoloista ja ruoista (englanniksi)

Nähtävyydet

Buenos Aires

Valtavaa Argentiinan pääkaupunkia kannattaa lähestyä kaupunginosien mukaan, sillä jokainen niistä on oma maailmansa. Palermon kaupunginosa on tunnettu upeista puistoistaan, järvestään ja pääsymaksuttomasta Bosques de Palermo -kukkapuutarhastaan. Kirjailija Jorge Luis Borges asui Palermo Viejossa eli vanhassakaupungissa, jonka promenadi on kävelyn arvoinen ja jonka mukulakivikadut, kirjakaupat ja yöelämä tekevät siitä turistikaupunginosa San Telmoa paremman paikan niin päivällä kuin illallakin. Niin täällä kuin muuallakin Buenos Airesissa pitää pimeän laskeuduttua olla varuillaan, eikä kaduilla etenkään yksinään kannata öiseen aikaan harhailla.

argentiina buenos aires

Toinen hieno kaupunginosa on La Boca, jonka kuuluisin katu on Caminito-kävelykatu. Sen varrelta on hyvä tehdä käsityö- ja taidehankintoja sekä muita tuliais- ja matkamuisto-ostoksia. La Boca on tunnettu tangon pääpaikkana, ja siellä voi miltei koska tahansa nähdä tangotanssioita, jotka harjoittelevat kadulla. Lisäksi La Boca tunnetaan jalkapallosta ja risteilyistä, joille voi osallistua niin laivalla kuin soutajan kanssa varustetulla soutuveneelläkin. La Bocan miinuspuoli on se, että monet asiat siellä ovat huomattavasti muuta Buenos Aireia kalliimpia, mutta edullisessa Argentiinassa ei tämä suomalaista turistia juurikaan haittaa.

Mielenkiintoinen vierailupaikka Buenos Airesissa on myös Cemeterio de la Recoleta –hautausmaa, joka perinteisesti on ollut vauraiden ja valtaapitävien viimeinen leposija. Upeat hautakivet ja sellaisten kuuluisuuksien kuten Eva Peronin haudat ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Niille, jotka haluavat pois miljoonakaupungin kiivaasta rytmistä, on Tigre-saariryhmä suositeltava vierailupaikka. Tämä on mitä parhain rentouttava päiväretkikohde, jonne tullaan syömään grillattua lihaa, juomaan olutta tai viiniä, lojumaan puistossa, pelaamaan lentopalloa tai heittelemään frisbeetä ja soutelemaan kanootilla.

Buenos Airesin viralliset sivut – Tietoa nähtävyyksistä ja myös hyviä reittejä kaupungissa vieraileville (englanniksi)

IIguassun vesiputoukset

Suomalaiset matkatoimistot tekevät matkoja tälle UNESCOn suojelemalle vesiputoukselle, joka sijaitsee Argentiinan, Brasilian ja Paraguayn rajojen yhtymäkohdassa. Argentiinan puolinen kaupunki on Puerto Iguazú, joka on pieni ja kaunis, mutta kannattaa myös vierailla suuremmissa, Paraguayn ja Brasialian puolella sijaitsevissa kaupungeissa.

argentiina ilguassun vesiputoukset

Itse putoukset nousevat suoraan sademetsästä korkeuksiin, ja ne ovat sekä korkeammat että kaksi kertaa leveämmät kuin Niagaran putoukset. Putouksen ympärillä on runsaasti merkittyjä reittejä sekä paljon näköalapaikkoja, joilla monella saattaa kastua perusteellisesti – eli sadevaatteet kannattaa ottaa mukaan. Argentiinan puolella suosituin vierailupaikka on Garganta del Diablo, jonne kulkee juna. Se vie paikkaan putouksien viereen niin lähelle, että täällä melu ja pärskeet ovat kovimmillaan. Suosituin polku on Sendero Marcuco, jonka varrella on eniten eläimiä ja kasvillisuutta ja joka on noin seitsemän kilometrin pituinen edestakaisin käveltynä. Mikäli ei halua omin nokin kierrellä putouksilla, järjestää Iguazu Jungle retkiä ja muuta mukavaa.

Tietoa putouksista (englanniksi)

Mendoza

Viinialueen pääkaupunki Mendoza sijaitsee Länsi-Argentiinan Aconcague-vuoristolla, joka Himalajan jälkeen on maailman toiseksi korkein vuoriryhmä. Ilmasto kaupungissa on mannermainen, ja kesät (marras-maaliskuu) ovat kuumia (lämpötila usein 35-40 astetta), talvet leutoja. Vuorilla on viileää kesälläkin ja talvisin (touko-elokuu) alueen laskettelukeskukset ovat suosittuja argentiinalaisten keskuudessa.

Itse kaupungissa Plaza de Espana on kaunis aukio, joka on saanut vaikutteensa Espanjasta ja etenkin Andaluciasta. Kaupungin pääaukio Plaza de Independencia, joka on upeiden rakennusten ja ravintoloiden reunoittama, on hyvä aloituspaikka kaupungin ydinkeskustaan tutustuessa. Kenties eniten turisteja kiinnostavat kuitenkin bodegat eli viinitilat, joihin moniin pitää tehdä varaus etukäteen ja joista suurimmat järjestävät kävelykierroksia. Erilaiset viininmaistajaiset ovat tavallisia, ja näistä muusta asiaan liittyvästä saa tietoa kaupungin turisti-infosta. Paras aika vierailla viinitiloilla on maalis-huhtikuu.

Mendoza on tunnettu monista tapahtumistaan ja festivaaleistaan, joista monet ovat täysin ilmaisia. Sadonkorjuujuhlat helmikuun lopussa ovat erinomaista vierailuaikaa, ja erilaisten juhlien aikaan Plaza de Independencia –aukio täyttyy ruokaa ja juomaa myyvistä kojuista, tanssista, laulusta ja yleisestä ilonpidosta.

Welcome Argentina – Lisätietoa Mendozasta (englanniksi)

Mar del Plata

Argentiinan suosituimpiin rantalomakohteisiin kuuluu 400 kilometrin päässä Buenos Airesista sijaitseva Mar del Plata, joka täyttyy rannalla lojuvista ihmisistä kesäiseen aikaan (joulu-maaliskuussa). Kaupunki on ympäri vuoden 700 000 asukkaan kotipaikka, joten tekemistä ja näkemistä sieltä ei puutu muinakaan vuodenaikoina. Kelitkin pysyvät melko lämpiminä ympäri vuoden, ja hintataso on takseja myöten Eurooppaan verrattuna hyvin alhainen.

argentiina mar del plata

 

Rantojen ja bulevardien lisäksi suuri merenkulkumuseo Museo del Mar, jonka pääasiallisiin vetonauloihin kuuluvat ympäri maailmaa tulevat kymmenet tuhannet simpukankuoret, on varteenotettava vierailupaikka. Tangoakin kaupungissa on luvassa, ja yksi parhaita paikkoja katsella tangoesityksiä on Teatro Colon. Muutenkin kaupungin teatterit ovat esityksineen vierailunarvoisia. Rantojen ystävien kannattaa katsella keskustan ruuhkaisia rantoja kauemmaksi, sillä etenkin Waikiki- ja Playa Serena –rannat ovat hiljaisempia ja kaikin tavoin parempia.

Welcome Argentina – Lisätietoa Mar del Platasta (englanniksi)

Shoppailu

Argentiina on kokenut kovia viime vuosikymmenen aikana taloudellisesti, ja tämä on romahduttanut maan valuutan perusteellisesti. Jo ennestäänkin edullinen Argentiina on muuttunut suorastaan pilkkahintaiseksi, ja Buenos Aires kuuluu nykyään maailman halvimpien pääkaupunkien joukkoon. Vain lentoyhtiöiden asettamat rajoitukset estävät maassa vierailevaa tuomasta kotiin mukanaan mielin määrin tuliaisia, ja maahan kannattaakin lähteä matkalaukku melko tyhjänä.

Taide- ja muoti ovat Argentiinan tämän hetken buumeja, ja niin käsitöitä, muotoilua, koristeita kuin vaatteitakin kannattaa siellä lomaillessa katsella ostomielessä. Etenkin gaucho-vaikutteiset huivit ja muut vaatteet, kuten myös nahkatuotteet ovat hyviä ostoksia. Kannattaa huomata että maan pohjoisosissa, kuten Buenos Airesissa, kelit ovat sen verran lämpimät ympäri vuoden, että nahkatuotteita on rajoitetusti,  joten näitä on paremmin tarjolla Mendozassa ja maan eteläosissa.

Kaikkialle levittäytyneet kojut ovat Argentiinassa hyviä ostospaikkoja, ja nämä ovat auki yleensä klo 08-20. Kauppakeskukset ja tavaratalot saavat päättää omat aukioloaikansa, ja monet näistä ovat auki myös viikonloppuisin. Buenos Airesissa siestan noudattaminen ei ole putiikkien kohdalla tyypillistä, mutta muualla maassa klo 12-16 on huonoa shoppailuaikaa. Tätä paikkaa kuitenkin se, että liikkeet ovat sitten auki myöhään, usein klo 21-22 asti.

Yöelämä

Argentiinalaiset juovat samoin tavoin kuin eteläeurooppalaiset eli usein mutta vähän kerrallaan. Viini on suosituinta juomaa, ja etenkin festivaalien yhteydessä sitä käytetään joskus runsaastikin. Erilaiset festivaalit ja juhlat, kuten jalkapallo-otteluiden voiton juhliminen, ovatkin Argentiinassa parhaita aikoja heittäytyä vapaalle. Muulloin, normaaleina viikonpäivinä, meininki saattaa Buenos Airesin ulkopuolella olla melko seesteistä.

Buenos Aires on juhlimispaikka vailla vertaa, ja monet sen kaupunginosat ovat erikoistuneet viihdyttämiseen. San Telmon turistikaupunginosa on yllättäen boheemi illanviettopaikka, kun taas tyylikkäimpänä pidetään ns. Palermo Barrios –tienoota, joka sopii lähinnä trendikkään juhlimisen ystäville, ei niinkään charmikkaisiin baareihin mieltyneille. Puerto Maderon ja Racoleta ovat kummatkin myös iltaiseen aikaan turvallisia illanviettopaikkoja, joissa voi syödä hyvin ja käydä parilla drinkillä. Mikäli haluaa ottaa osaa järjestetylle baarikierrokselle saadakseen tuntuman kaupungin yöelämästä, on Pub Crawl siihen mainio vaihtoehto.

What’s up Buenos Aires – Tietoa Buenos Airesin iltameiningistä

Lisää tietoa:
Argentiinan viralliset matkailusivut
Welcome Argentina – Hyvä sivusto Argentiinaan matkaaville (englanniksi)
Argentina’s Travel Guide – Tietoa Argentiinasta (englanniksi)

Argentiinan tasavalta
Pinta-ala 2,77 miljoonaa km²
Maantiede Argentiinan metsämaat ovat suureksi osaksi tuhoutuneet ihmisen toimesta. Maan pohjoisosissa on trooppisia sademetsiä, länsiosissa vuoristoaluetta ja Keski- ja Itä-Argentiinassa pampa-ruohoaroa. Pampan pohjoispuolella sijaitsee myös Chilen puolelle levittäytyvät Patagonia ja Tulimaa, jotka ovat karuja seutuja maailman eteläisimmillä alueilla.
Ilmasto Argentiina kuuluu pääosin lauhkeaan ilmastovyöhykkeeseen. Pohjois-Argentiina on miltei trooppista seutua, ja myös Buenos Aires kuuluu lämpimään vyöhykkeeseen. Lännen vuoristoalueilla on luminen talvi, ja Etelä-Argentiina pysyy viileänä osan vuodesta. Buenos Airesissa vuoden keskilämpötila on noin 24 astetta, Etelä-Argentiinassa alle 10 astetta.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Buenos Aires (2.8 miljoonaa asukasta)
Väestö 39 miljoonaa
Kieli Espanja
Aikaero Suomeen – 6 h
Raha Argentiinaan peso (ARS)
Viisumit Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Argentiinaan matkustaakseen.
Rokotukset Suomessa tarvittavat rokotukset ovat normaaleissa olosuhteissa riittäviä myös Argentiinassa.
Argentiinan lippu Argentiinan kartta: Google Maps
Argentiina -kuvia: Flickr
Argentiina Wikitravelissa
X