Matkailu

Assisi – Pyhimysten kaupunki

Teksti: Hanna Näsänen Kuvat: Hanna Näsänen

AssisiAssisi on muutaman kymmenen tuhannen asukkaan pikkukaupunki Umbrian maakunnassa Keski-Italiassa. Se tunnetaan parhaiten pyhän Franciscus Assisilaisen synnyinkaupunkina ja onkin suosittu pyhiinvaelluskohde. Fransiskaaniaarteidensa ansiosta kaupunki on päässyt myös UNESCOn maailmanperintölistalle.

Assisin seudun historia tunnetaan 1000-luvulta ennen ajanlaskun alkua, jolloin umbrialaiset asuttivat Tiber-laakson. Pikku hiljaa etruskit kuitenkin valtasivat alaa ja lopulta alueen ottivat hallintaansa roomalaiset. Tästä ajasta on Assisissa vieläkin nähtävillä mielenkiintoisia jälkiä, kuten kaupungin muurit ja amfiteatteri, joka nykyään toimii hotellina.

Tempio di Minerva ja Torre del PopoloRoomalaisten aikana Assisin tai oikeastaan Asisiumin keskusaukiona toimi forum, jonka nimi nykyään on Piazza del Comune. Roomalaisten aikana aukion laidalla oli viisauden jumalattarelle Minervalle omistettu temppeli Tempio di Minerva. Alkuperäisestä rakennuksesta on 2000-vuotta myöhemmin jäljellä lähinnä julkisivu kauniine korinttilaisine pylväineen. Jo 1500-luvulla temppelin sisälle rakennettiin roomalaiskatolinen kirkko Santa Maria sopra Minerva. Kirkon vieressä seisoo neliskulmainen Torre del Popolo -torni, joka on osa Palazzo del Capitano del Popolo -palatsia, jonka rakennustyöt jatkuivat vuodesta 1212 vuoteen 1305. Muutkin Piazza del Comunen ympärillä seisovat rakennukset ovat vanhoja, rakennettu ennen 1400-lukua. Aukiolla nähtävä Fontana dai tre leoni (Kolmen leijonan suihkulähde) sai kuitenkin nykyisen asunsa vasta vuonna 1762.

Museo civico ja Foro Romano (Via Portica 2) on Assisin suosituimpia museoita. Tämä arkeologinen museo esittelee etruskien ja roomalaisten esineitä, kuten uurnia, kivikaiverruksia ja hautaesineistöä. Maanalainen käytävä johtaa museovieraat Piazza del Comunen alle tutkimaan roomalaisen forumin alkuperäistä kiveystä.

Vuosisatoina roomalaisen imperiumin kukistumisen jälkeen sai Assisi nähdä monenlaisia isäntiä. Vuonna 545 ostrogootit tuhosivat suuren osan kaupungista. Myöhemmin vallassa olivat langobardit, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan kuuluisa punapartainen keisari Barbarossa sekä vuorotellen maallista valtaa kannattavat ghibelliinit ja paavin puolta pitävät guelfit.

1200-luvulla kukoistava kaupunki alkoi levittäytyä myös roomalaisten kaupunginmuurien ulkopuolelle. Tulevien vuosisatojen dramaattisimpia tapahtumia oli vuoden 1348 Mustan surman aiheuttama tuho.

Rocca MaggioreOleskellessaan Assisissa keisari Barbarossa asui kaupungin ylle kukkulalle rakennetussa linnakkeessa. Vuonna 1367 kardinaali Albornoz rakennutti samalle paikalle kaupungin ainoan linnan, Rocca Maggioren. Vasemmalla puolella olevan pienemmän linnakkeen Rocca Minoren tai Rocchicciolan kanssa Rocca Maggioren tarjosi mainiot mahdollisuudet kaupungin suojelemiseen. Linnakkeelle kapuaminen on varsinkin helteisinä päivinä rankkaa puuhaa, mutta upeat näkymät koko kaupungin ja ympäröivän maaseudun yli ovat kärsimysten arvoiset.

Assisin pyhä mies

Cattedrale di San RufinoAssisin duomo eli tuomiokirkko on Cattedrale di San Rufino ( Piazza San Rufino), joka on nimetty piispa Rufinon mukaan. Tämän marttyyrin kerrotaan käännyttäneen assisilaiset kristityiksi vuonna 238 j.a.a. Kirkon vuonna 1140 rakennettua roomalaistyylistä julkisivua koristaa kolme ruusuketta. Muutoin se on varsin yksinkertainen. Kirkon sisäpuoli on remontoitu 1500-luvulla. Juhlapäivinä tai messujen aikana kirkkoon eivät turistit ole tervetulleita. San Rufinon katedraalissa on messussa käynyt myös Assisin kuuluisin asukas.

Francesco di Bernardone, joka myöhemmin tunnettiin pyhänä Franciscus Assisilaisena, syntyi vuoden 1181 paikkeilla varakkaan kangaskauppiaan perheeseen. Nuorena hän haaveili trubaduurin ja runoilijan urasta ja nautti mukavasta elämästä. Kokemukset sotakentillä sekä vakava sairaus käänsivät Franciscuksen ajatukset kuitenkin vakavampaan suuntaan. Köyhyydelle elämänsä omistanut munkki auttoi muiden hyljeksimiä leprasairaita ja kulki kerjäläisenä lähiseuduilla. Vuodesta 1209 Franciscus sai yhä enemmän seuraajia ja fransiskaaninen veljeskunta sai alkunsa.

Basilica di San FrancescoVain kaksi vuotta kuolemansa jälkeen vuonna 1226 Franciscus Assisilainen julistettiin pyhimykseksi. Pian tämän jälkeen aloitettiin Basilica di San Francescon rakennustyöt. Siitä tuli veljeskunnan kotipaikka ja Franciscuksen maallisten jäänteiden säilytyspaikka.

Kirkko on rakennettu rinteeseen ja jakautuu sen seurauksena ylempään ja alempaan osaan sekä kryptaan, jonne kirkon nimikkopyhimys on haudattu. Sekä ylemmän että alemman kirkon sisäpuolelta koristavat upeat freskot Cimabuelta, Giottolta ja muilta italialaisilta mestareilta. Seinämaalausten ihailuun kannattaa varata aikaa jo ihan siitäkin syystä, että varsinkin sesonkiaikaan kirkko on täynnä turisteja ja pyhiinvaeltajia.

Vierailua ennen kannattaa varmistaa, ettei ole liian kevyesti pukeutunut. Munkit ovat tarkkoja kunnioittavasta käyttäytymisestä kirkossa ja esimerkiksi valokuvaaminen ja puhuminen on tiukasti kielletty. Turistien väistämätöntä pulinaa hillitsemässä onkin mikrofonilla varustettu munkki, jonka Shhh, silenzio! -komennot säestävät vierailua.

Seinämaalauksiin voi tutustua jo ennen matkaa:
Giotton maalauksia ylemmässä kirkossa
Simone Martinin maalauksia alemmassa kirkossa 

Santa Maria degli AngeliPyhä Franciscus auttoi useiden seudun kirkkojen kunnostuksessa. Yksi näistä kirkoista oli La Porziuncola, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä vanhasta Assisista. Siitä tuli fransiskaanien kotikirkko.

La Porziuncola on koristeltu upeilla freskoilla niin sisä- kuin ulkopuolelta. Erityisesti sen kullalta kimalteleva kuusiosainen alttaritaulu vuodelta 1393 on lumoava. Pieneen tilaan ei mahdu montaa hämmästelijää kerrallaan ja virran mukana on pian poistuttava toisesta ovesta. Harvat istumapaikat on varattu rukoileville pyhiinvaeltajille. Valokuvaaminen ei ole kirkon sisällä sallittua.

1500-luvulla pikkuriikkisen kirkon ympärille rakennettiin mahtipontinen Basilica di Santa Maria degli Angeli -kirkko, jonka kupolin alla la Porziuncola on paraatipaikalla. Nähtävillä on myös kammio (Il Transito), jossa pyhä Franciscus kuoli.

La Porziuncolan verkkosivut

Vierailun arvoinen on myös Basilica di Santa Chiara-kirkko (Piazza Santa Chiara), joka on pyhän Klaaran vuonna 1212 perustaman klarissalaisen nunnakunnan kotikirkko, joka rakennettiin vuosina 1255-1265. Klarissalaiset noudattivat fransiskaanien oppeja ja heidän kirkkonsakin muistuttaa Basilica di San Francescoa. Täällä on myös nähtävillä risti, jolta Kristus puhutteli pyhää Franciscusta. Vuonna 1958 pyhästä Klaarasta tehtiin television ja tietoliikenteen pyhimys.

Tietoa Assisin uskonnollisista nähtävyyksistä

Festival Calendimaggio

Toukokuun alussa kaupungin ylempi ja alempi puoli kamppailevat keskiajan ja renessanssin hengessä järjestetyissä juhlallisuuksissa, joihin sisältyy kulkueita, teatteriesityksiä, tanssia ja perinteisiä lipunheittäjien (sbandieratori) esityksiä. Voittajat ovat eläytyneet parhaiten juhlan henkeen.

Palio di San Rufino

Elokuun lopussa nelipäiväiset juhlallisuudet huipentuvat kaupungin varsijousiharrastajien kilpailuun, jossa kaupungin kolmannekset San Francesco, San Rufino ja Dive Mariae kilpailevat keskenään.

Lisää tietoa

Assisia lähimmät suuremmat lentokentät sijaitsevat Roomassa, Pisassa ja Firenzessä. Matkaa voi jatkaa autolla tai junalla. Italiassa ei ole kansallisella tasolla toimivaa bussiyhtiötä, vaan kullakin seudulla on omat yhtiönsä. Matkanteko käykin usein kätevämmin ja joutuisammin junalla, kun liikutaan seudulta toiselle.

Matkailuinfo, Piazza del Comune 12

Assisin kaupungin verkkosivut
Umbrian seudun verkkosivut
Assisi Online – Kaupunkia esittelevä sivusto

X