Matkailu

Aurinkokuninkaan Versaillesissa

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Ralf Örn

VersaillesAurinkokuningas Ludvig XIV kuuluu historian värikkäimpiin hallitsijoihin. ”Älkää jäljitelkö minua arkkitehtuurissa tai sotatoimissa. Jäljitelkää puutarhanhoidossa”, kuului Aurinkokuninkaan perintö.

Älkää jälijitelkö, älkää, tulee nopeasti mieleen Versaillesissa. Versailles on suuri, liian suuri! Paikalla on myös liikaa ihmisiä. Niin paljon, että alkaa tuntea sympatiaa Ludvig XIV:tä kohtaan, joka joutui hädissään pötkimään pakoon ihmismassoja päästettyään alamaiset käyskentelemään linnan pihalle.

Ison Veen rakentaminen vei 20 vuotta ja 36 000 työntekijää. 1300 huoneinen palatsi on käsityön ja puusepäntyön mestarinäyte. 20 000:n pään henkilökunta piti huolta hovin pienimmistäkin oikuista sillä aikaa kun Aurinkokuningas souteli gondolilla Grand Canalilla kuin Venetsiassa ikään. Palatsin ympärille kasvoi vähitellen kaupunki. Jokainen, joka oli jotain, asui Versaillesissa. Vainoharhainen kuningas määräsi aatelissukujen päämiehet lähelleen, koska siten hän saattoi tuntea olevansa turvassa juonitteluilta. Vallasta hän oli vastuussa vain jumalille. Miksi häntä kutsuttiin Aurinkokuninkaaksi? Koska hovielämä pyöri hänen ympärillään niin kuin planeetat kiertävät aurinkoa.

Versaillesin puutarhassaKuningas valitsi valtakuntansa keskukseksi Versaillesin, koska Versaillesin alueen suomaalle voitiin rakentaa mielin määrin suurimman mahdollisen maanpäällisen vallan symboleita. Yksi niistä oli jättiläismäinen puutarha. André Le Nôtren luomus tunnetaan yhtä hyvin kuin Peilisalissa allekirjoitettu Versaillesin rauha. Loisteliaan puutarhan kukkaistutukset, pensaat, puut, polut, nurmikentät, tekojärvet ja kanavat ovat ankaran symmetrisiä, kuin viivoittimella vedettyjä. Puutarhassa on satoja suihkulähteitä. Aurinkokuninkaan intohimoisesti rakastamia suihkulähteitä piti olla paljon. Vesi oli poissa hovin hygieniasta, mutta se ei huolestuttanut Aurinkokuningasta.

Suihkuava samppanja oli myös Ludvig XIV:n mieleen. Kruunajaisissaan samppanjaa maistanut hallitsija tykkäsi niin paljon hienostuneesta juomasta, ettei juonut vuosikymmeniin mitään muuta. Samppanjamuoti lähti maailmalle Versaillesista.

Viisivuotiaana kuninkaaksi kruunattu Ludvig XIV ( 1638 ) oli edelläkävijä. Hullu kuningas tykkäsi taiteesta, teatterista, musiikista ja tanssista. Valtaansa hän kasvatti ja vahvisti tanssimalla.

X