Matkailu

Azorit on merestä noussut paratiisi

1.11.2007 Teksti: Anna.fi

Auringossa kylpevä puutarha, jonka kukkien väriloisto olisi jokaisen puutarhurin unelma. Talvellakaan päivälämpötila ei laske alle 15 asteen, ympärivuotinen keskilämpötila on 17,6 astetta. Lentoaika Helsingistä viisi tuntia, tunti vähemmän kuin Kanarian saarille. Portugalille kuuluva Azorien saaristo kutsuu mukaansa paratiisiin.

Kun katsoo rauhallista merta ja saarten värikästä luontoa, on vaikea uskoa sitä paholaismaista näytelmää miljoonia vuosia sitten. Kiehuvan veden, höyryn ja savun keskeltä nousi tämä tänään rauhallisesti uinuva kokonaisuus. Saaret syntyivät maankuoressa tapahtuneiden vulkaanisten purkausten seurauksena. Miljardeja tonneja sulaa laavaa kasautui vähitellen ylöspäin muodostaen veden pinnan yläpuolelle nousevat maa-alueet. Muutamalla saarella on vieläkin lievää aktiivista vulkaanista toimintaa.

Syntyhistorian vuoksi saarten rannat ovat paikoin hyvin jyrkkiä. Uimarantoja on vähän. Laavaperäinen maaperä on erinomainen kasvualusta ja koska kosteutta riittää, luonto on todella vehreää.

Paikalliset matkailuviranomaiset ovat ymmärtäneet kaksi asiaa aivan oikein. Saarille ei haluta mittavaa massaturismia, kuten Kanarian saarille tai Madeiralle. Laatu määrän edelle on mielekäs motto.

Meillä on negatiivisia esimerkkejä Madeiralta ja Kanarian saarilta, tuumii yksi paikallisista matkailuviranomaisista. – Mieluumminlaatua kuin määrää.

Toinen seikka joka on ymmärretty hyödyntää, on erinomainen patikoijille tarkoitettu polkuverkosto. Saaria on yhdeksän, suurin niistä on Sao Miguel 747 km2 ja pienin Corvo 17 km2. Suurin osa matkailijoista tulee pääsaarelle Sao Miguelille ja sieltä löytyy myös parhaiten rakennettu patikoijille tarkoitettu polkuverkosto. Saarella on toistakymmentä mielenkiintoista reittiä. Pisimmät ovat yli 15 kilometrin mittaisia, lyhimmät reilu kaksi kilometriä pitkiä. Jokainen reitti on tekemisessä paitsi rehevän luonnon myös veden kanssa. Saarella on kymmeniä kraaterijärviä ja satoja jokia, muutamissa paikoissa on tilaisuus pulikoida vesiputouksen alla olevassa lammessa. Reitit eivät ole vaativia, mutta matkalta löytyy melkoisia korkeuseroja. Joten kenkävarustus täytyy huomioida tarkkaan.

Lähes jokaisen reitin varten jossain kohdin osuu paikkaan, jossa voi syödä, mutta oma vesi täytyy ehdottomasti ottaa mukaan. Ruokapaikoissa saa luonnollisesti ostaa myös juotavaa, mutta maastossa ei ole kioskeja. Azorien Ystävät (Amigos dos Acores) julkaisee jokaisesta reitistä erillisiä vihkoja, joita on saatavissa matkailutoimistoista paikan päällä. Vihkossa kuvataan reitti, korkeuserot, nähtävyydet ja siitä löytyy myös yksityiskohtainen kartta. Reitit lähtevät paikoista, joihin melkein kaikkiin täytyy mennä autolla. Vaihtoehtoja on kaksi, vuokra-auto tai taksi. Auton vuokraus on kohtuuhintaista, mutta tiet todella mutkaisia, joten maltti on valttia.

Saaristo syntyi jälkeenpäin ajatellen loistavalle paikalle. Golf-virran synnyttyä, se otti suunnan kohti pohjoista ja sulki Azorit syliinsä. Tästä syystä lämpötila esimerkiksi talvella on huomattavasti parempi, kuin 1300 kilometriä itään samalla leveysasteella sijaitsevassa maan pääkaupungissa Lissabonissa. Maatalous, kalastus, kukkaloisto ja tietenkin turismi pitävät Golf-virran mukanaan tuomista eduista.

Portugalilaiset ”valloittivat” asumattoman saariston 1472. Uudet asukkaat havaitsivat saarten olevan erinomaista viljelyaluetta. Lämpöä riitti, samoin sadetta ja maaperä oli hyvin mineraalirikasta. Uudisasukkaat toivat mukanaan lehmiä, porsaita ja vuohia. Niiltä ajoilta on peräisin saarten tärkeä elinkeino, karjatalous.

1500-luvulla paikalle tuotiin appelsiinipuita ja vähitellen suurimmasta saaresta Sao Miguelista tuli Euroopan tärkein appelsiinin viejä. Appelsiinirutto tuhosi kuitenkin 1700-luvun lopussa kaikki appelsiinipuut ja oli haettava vaihtoehtoja. Etelä-Amerikasta tuotettiin ananastaimia ja tänään Azorit ovat Euroopan suurin ananaksen tuottaja. Toinen erikoisuus tuli mukaan 1800-luvulla. Silloin tuotettiin saarille teepensaita Macaosta.

Tsaarien suosikkiviini

Picon tulivuorisaarella on 1500-luvulta eteenpäin kasvatettu viiniköynnöksiä, erityisesti Verdelho-laji viihtyy saaren vulkaanisessa maaperässä erinomaisesti. 1600-luvun lopussa paikallinen viinikauppias lähetti tsaari Pietari Suurelle lahjaksi Picon väkevää aperitiiviviiniä. Pietari ihastui ja tilasi heti laivalastillisen tätä nektaria. Siitä eteenpäin tsaarit Nikolai II saakka lähettivät laivansa noutamaan tätä herkkua.

Samaa viiniä valmistetaan vielä tänäänkin Picon saarella. Kahta merkkiä, toinen nimeltään Char (tsaari) ja toinen Lajido. Kannattaa ostaa mukaan, jos löytää. Kyseisten viinien tuotanto on määrällisesti aika pientä. Ponte Delgadassa on muutama kauppa, josta tätä arvoviiniä löytyy.

Neitseellinen kohde

Saarille rakennettiin ensimmäinen hotelli jo 1936, mutta mistään massaturismista ei voida puhua vielä tänäkään päivänä. Lentokenttä pääsaarelle Sao Miguelille saatiin 1960, sitä ennen oli jo olemassa tärkeä sotilaskenttä Terceiran saarella. Liittoutuneet käyttivät sitä välilaskupaikkana toisen maailmansodan ja Vietnamin sodan aikana. Asia josta paikalliset eivät ole kovin ylpeitä.

Azorit on erinomainen kohde varttuneemmalle luonnosta, hyvästä ruuasta, lämpimästä ilmastosta ja kiireettömyydestä pitävälle matkaajalle. Diskoteekit ovat harvassa. Saaristo on todellinen luonnonystävä paratiisi. Golf virta rikastaa merenalaista elämää ja vedet ovat ympäri vuoden sopivan lämpöisiä. Uimarantoja on kuitenkin vähän, sen sijaan pääkaupungin Ponte Delgadan keskustan edessä on suuri merivesiuima-allasalue. Urheilukalastajille tonnikala ja blue marlin ovat haluttuja saaliita. Parhaimmillaan suurimman paino on yli 500 kiloa. Naisten blue marlin maailmanennätys, 489 kiloa, on saavutettu Sao Miguelin edustalla. Pyytäjä ja saalis edustivat samaa sukupuolta.

Erinomainen tapa tutustua pääsaareen on vuokrata auto. Pienimpien vuokra on alle 40 euroa/vrk ja teitä riittää monen päivän ajomatkoihin. Nähtävää riittää jokaiseen makuun. Ajoväylät ovat melko kapeita ja mutkia riittää, mutta maisemat korvaavat moninkertaisesti ratin väännön. Kukkaloisto on ympärivuotinen, värit vain vaihtuvat.

Plussaa paikassa on sen luonto, ilmasto ja ihmiset. Miinuksena voidaan pitää esimerkiksi pääkaupungin vanhan osan jalkakäytävien kapeutta. Kaksi kulkijaa ei mahdu ohittamaan toisiaan. Hintataso on jopa hieman korkeampi, kuin Lissabonissa, monet tarvikkeet joudutaan tuomaan mantereelta. Ruoka ja paikallinen viini ovat edullisia Suomen hintoihin verratessa, muissa ostoksissa saa varautua kotoiseen hintatasoon.

Azorit on osa Portugalia, joten valuutta on euro. Lähes kaikista pankeista pystyy nostamaan luottokortilla lisää tuhlattavaa.

Kaupat ovat auki arkisin klo 9-12:30 ja 14:30-18:30. Pääkaupunki Ponte Delgadassa on kolme tavarataloa jotka ovat auki seitsemää päivää viikossa 10-22.

Soittaminen hotellista Suomeen kannattaa unohtaa. Kannattaa hankkia paikallisesta puheliikkeistä sikäläinen sim-kortti, joka on halvin vaihtoehto soitteluun.

Teksti & kuvat: Jorma Kujanpää

Kommentit (33)

Olimme kaksi viikkoa Azoreilla 2009 huhti-toukokuussa. Asetuimme hotelliin -Furnaksen kylään. Turisteja kiinnostava nuoruuden lähde oli hotellimme alueella kiinnostava kohde samoin vaihteleva vehreä luonto vihreine laaksoineen –
pienet kaupat vihanneksineen ja hedelmineen joista
eväät omatoimisille patikointi retkille hankittiin. Ihania muistoja.
Kävelimme ja ajoimme busseilla, joita lähti kylän keskustasta moniin suuntiin. Käsityöläisten punomat korit ja posliiniesineet matkamuistoiksi. Puolihoitoa varattaessa lounas olisi ajallisesti päivällistä parempi koska aikaero Suomeen kolme tuntia.

Olen käynty ihastelemassa saarta, joka lumosi minut täysin vehreydellään. Ihmiset ovat ystävällisiä ja kohteliaita. Pikkukylissä tervehtivät ja katsovat suoraan silmiin. Elintaso on mielestäni suhteellisen korkea verrattuna muihin käymiini kohteisiin esim. Kanariansaaret. Saarta ei voi pitää rantalomakohteena mutta aurinko polttaa heposti jos ei osaa varoa sillä merituuli on petollinen kaveri. Voi olla, että palaan saarelle muutaman vuoden kuluttua toteamaan onko turismi päässyt turmelemaan paikan. Kannatta käydä katsomassa.

Kävin -06 maaliskuussa viikon vierailulla. Satoi koko viikon ja tuuli oli yli 100 km/h. Se haittasi jo hieman golfausta. Kannattaa matkustaa vasta touko- kesäkuussa. Luonto oli todella vehreää ja siellä on hyvät mahdollisuudet patikointiin ja liikuntaan, esim. uintiin lämpimissä lähteissä. Turismi ei ole vielä kaupallistanut tosi ystävällistä paikallista väestöä. Vaikka matka on pitkä suosittelen käyntiä.

Kävin Azoreilla ruotsalaisen matkanjärjestäjän matkalla keväällä 2002, parinkymmenen vuoden haave toteutui silloin. Sateet eivät tuota matkaa häirinneet, sumua kyllä oli usein ylhäällä vuorilla. Asukkaiden ystävällisyys jäi mieleen. Olen teen juoja, sen takia oli myös mielenkiintoista käydä ”teeplantaasseilla”. Yksi asia, jonka haluaisin saada Suomeen, oli sikäläisten autoilijoiden asenne jalankulkijoihin. Ponta Delgadassa oli tosi helppo ylittää katuja, kun autot antoivat niin hyvin tietä.
Käykääpä katsomassa.

Olen käynyt Axoreilla v.2005. Pidin matkasta, vaikka kahden viikon aikana ei ollut aurinkoa kuin 3 h. Sumuinen ja kostea ilmasto tekee hyvää nuhanenille.Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja pikkukylissä tervehtivät turisteja. Ei tarvinnut pelätä mitään ja kaupustelijoilta sai olla ihan rauhassa. Ruokapaikkoja oli hyviä. Hintataso liki samaa luokkaa kuin Suomessa. Kuumilla lähteillä oli erikoista käydä. Patikkapolkuja näytti olevan useita ja hyvin merkittyjä. En asunut pääkaupungissa.Luonto erikoinen ja kukat. Ei kylläkään ollut kukkien katsomisen kannalta paras kuukausi tammikuu, mutta keväällä kannattee käydä, joka niitä kaipaa.

Pirkko Lahtela

Kävin Azoreilla tämän vuoden huhtikuussa ja ihastuin paikkaan vaikka vettä satoikin joka päivä. Asuimme pääkaupungissa ja kiinnitimme huomiota kaupungin siisteyteen.
Roskakoreja olikin joka tolpassa ja ne tyhjennettiin päivittäin. Lisäksi kaupungin puhtaanapitolaitoksen mies keräsi päivittäin mahdolliset roskat. Ihmiset olivat ystävällisiä ja miten mukava oli etsiä ruokapaikkaa kun ”sisäänheittäjiä” ei ollut. Sait rauhassa tutustua ravintolan ulkopuolella olevaan ruokalistaan.
Menen varmasti vielä uudemman kerran, mutta silloin kesäaikaan, jotta kukkaloisto olisi värikkäämpi.

Olin tänä vuonna 2006 elokuussa Azoreilla ja asuimme pääkaupungissa. Ei ollut kerjäläisiä( vielä), ei kaupustelijoita. Kadut olivat tosi kapeita vanhassa kaupungin osassa. Pelkäsi jalkakäytävillä autojen peilien osuvan. Ja luonto on ihanteellinen. Mutta minun nuhanenääni ei ilmasto auttanut, piti ottaa lääkettä välillä. Kahtena päivänä viikossa satoi, muuten paistoi aurinko lämpimästi.Voin kyllä suositella Azoreita!

Kävin Axoreilla tammik. 2005. Yhdyn noihin edellisiin kommenttien antajiin. Kokemukset olivat samat. Kahden viikon aikana ei olisi tarvinnut purkaa matkalaukkua ja ottaa esiin kesävaatteita. Ei siellä tarennut olla hepeneissä. Joka päivä piti olla pitkät housut ja se takki päällä joka oli Suomesta lähtiessä, että tarkeni. Uimaan ei voinut mennä kun tuuli kovasti ja merivesi oli kylmää.Siellä pikkusaarilla olisi mielenkiintoista käydä. Opas kertoi, että sinne tehdään lentoja pääkaupungista. Sielläkin voi majoittua ja hinnat ovat puolta halvemmat. Kuka tietää miten niitä lehmiä lypsetään? Nehän ovat aina siellä ulkosalla. Onko konelypsy, kun siellä ei ollut voimavirtaa joka paikassa? Tämä asia minua kiinnostaisi tietää???

Sao Miguelilla kesäkuun ensimmäinen viikko 2006. Ihana matka, viikko on liian lyhyt aika tutustua kaikkeen saaren antiin. Ilmasto ihanteellinen, kosteaa mutta lämmintä ja tuuleen tottuu nopeasti. Luontoa rakastavalle ihmiselle todellinen paratiisi! Hotellien taso hyvä, kaikkialla siistiä ja hyvä palvelu. Hispanjan oppailla korkea tietotaito retkien ja muiden opastusten suhteen. Palaan ehdottomasti uudelleen Azoreille pidemmällä aikataululla.

Olin Azoreilla huhtikuussa 07 kaksi viikkoa. Saaristo on mielenkinntoinen. Säät olivat kehnot yhden viikon ajan mutta toisella viikolla omatoimimatkailu onnistui hyvässä säässä. Hotelli oli vaatimaton (3+), erittäin siisti mutta aamiainen Portugalin vastaavaan tasoon verrattuna surkea. 2 viikkoa oli asuttiin parkkialueen yläpuolella, ilman mitään näkymiä mutta 1 viikon kävijät olivat ylimmissä kerroksissa. Se oli hiukan harmillista. Matkanjärjestäjä oli tosi tyly ja piti meitä iäkkäitä matkailijoita ”älykääpiöinä”. Mutta todellakin toinen viikko oli ihana. Luonnon puolesta ehkä menemme sinne uudelleen ja nimenomaan saarikierrokselle. Toivoisimme useampia matkanjärjestäjiä, kuin yhden ,Suomesta. Tulisi vähän kilpailua palveluista. Oppaiden tietotaso oli ”keihäsmatkojen tasoa”. Että vähän kritiikiäkin. Muuten, huumeongelma on ja kerjäläisiäkin. Pitää vain silmät auki. Luonto mielenkiintoinen.

Vietimme viikon Azoreilla huhtik.2005. Sää oli lämmin, mutta riehakas; saderyöpsyä montakin kertaa päivässä,siinä välillä paistoi lämpimästi.Vihreitä niittyjä ja kukkuloita,saari toi mieleeni Irlannin. Ja lehmiä joka niityllä. Ihania kuumia lähteitä,joissa voi uida.Ihana kasvitieteellinen puutarha saaren keskiosassa,sielläkin kuuma rikkipitoinen uimapaikka. Teimme myös 2 Hispanian järkkäämää yhteisretkeä,upeita maisemia keskiosien vuoristoissa jja herkullista perinneruokaa. Myös kävelimme Ponta Delgadasta saaren toiselle rannalle,11km, ja taxilla takaisin. Sunnuntaina oli vaikea löytää ruokapaikkaa, koska azorilaiset viettivät itse pyhäpäivää ja monet ravintolat olivat kiinni. Ystävällisiä ja ujohkoja olivat ihmiset siellä. Viikko oli liian lyhyt aika saarella, jossa nähtävää ja koettavaa riitää vaikka kuinka. Sunnittelemme uutta matkaa ensi kevääksi. Sopii luonnnonystäville, muttei ole biitsijän eikä shoppailijankaan paratiisi.

Vietimme viikon Azoreilla huhtik.2005. Sää oli lämmin, mutta riehakas; saderyöpsyä montakin kertaa päivässä,siinä välillä paistoi lämpimästi.Vihreitä niittyjä ja kukkuloita,saari toi mieleeni Irlannin. Ja lehmiä joka niityllä. Ihania kuumia lähteitä,joissa voi uida.Ihana kasvitieteellinen puutarha saaren keskiosassa,sielläkin kuuma rikkipitoinen uimapaikka. Teimme myös 2 Hispanian järkkäämää yhteisretkeä,upeita maisemia keskiosien vuoristoissa jja herkullista perinneruokaa. Myös kävelimme Ponta Delgadasta saaren toiselle rannalle,11km, ja taxilla takaisin. Sunnuntaina oli vaikea löytää ruokapaikkaa, koska azorilaiset viettivät itse pyhäpäivää ja monet ravintolat olivat kiinni. Ystävällisiä ja ujohkoja olivat ihmiset siellä. Viikko oli liian lyhyt aika saarella, jossa nähtävää ja koettavaa riitää vaikka kuinka. Sunnittelemme uutta matkaa ensi kevääksi. Sopii luonnnonystäville, muttei ole biitsijän eikä shoppailijankaan paratiisi.

Azorit oli rauhallinen ja vehreä kohde. Ehkä hieman tylsä nuoremmille jotka hakee hyviä rantoja ja perus etelän matkan meininkiä.

Olimme Azoreilla viikon loka/marraskuun vaihteessa. Yhtenä päivänä satoi aamiaisen aikaan, muutoin oli puolipilvistä, välillä jopa aurinkoista. Lämpötila päivällä noin 18 C. Kiva kohde, ei kuitenkaan jos haluaa aurinkorannalle joka päivä. Auto maksoi 35 € päivä.

Hei Azorien kävijät!
Kannattaako siis lähteä maaliskuussa? Entä, mikä on hintataso?

Hei,
olimme Azoreilla syyskuussa 2008. Yhtenä päivänä oli sankka sumu – kokemus sekin! Muuten ilma oli kaunis, aurinkoinen ja lämmin. Kiersimme autolla kaksi päivää, se riitti hyvin saareen tutustumiseen. Maisemat vuorilta ovat upeita. Velha Caldeiran putous jäi mieleen sademetsäisellä ympäristöllään. Kraaterijärvet Sete Cidades ja Fogo olivat kauniit. Pikkukaupunki Povocao ja Furnas olivat mukavia ja sympaattisia, lämminhenkisiä. Valas- ja delfiinisafari oli todella upea kokemus. Näimme kymmenittäin delfiinejä ja valaan selkäevän ja pyrstönkin, kun se sukelsi 😉 Tosin kyyti merellä kumiveneellä on niin kovaa, ettei merisairausalttiiden kannata lähteä. Ihmiset saarella tosiaan ovat ystävällisiä. Markkinatori Ponta Delgadassa oli runsas. Loistava ruoka, palvelu ja miljöö oli ravintola La Matrizissa (keskusaukiolla olevan kahvilan yläkerrassa).

Kiitos Kiltsu! Johan iski matkakuume! Aivan hienon tuntuinen matka edessämme. Hyvää kevättä ja vielä kiitos!

Mielestäni Azorit ei ole enää niin ”neitseellinen” kohde, mutta hieno paikka se on. Suosittelen lämpimästi. Erityisesti kannattaa tutustua reissulla paikan mahtavaan luontoon.

Olin Azoreilla (Ponta Delgadassa) 2008 loka-marraskuussa. Sää vaihteli paljon, mutta kylmä ei ollut koskaan! Vesisadekin oli lähinnä pientä sumua. Suosittelen ehdottomasti auton vuokraamista! Niin pääsee näkemään enemmän saarta aidoimmillaan. Tosin kaikkea ei kerennyt näkemään edes muutamassa päivässä, mutta onneksi auton vuokra oli kohtuu halpa 😉

Ponta Delgada toukokuun 2 ens. viikkoa 2009 olivat säiden puolesta varsin mieluista aikaa, Suomen kesän lämpötilat (14-18 astetta). Kerran satoi reilummin aamupäivällä (vaellusretkellä), iltapäivällä jo aurinko paistoi.
Tuulitakki ja pitkähihainen pusero auringonsuojana hyvä olla matkassa.

Lehmien lypsämisestä kiinnostunut: saarella on käytössä kiertävät lypsyasemat. Maito kuljetetaan mitä moninaisimmin tavoin keruupisteisiin ja niistä edelleen meijereihin.Pääsaarella Sao Miguel on 130 000 lehmää ja asukkaita 140 000!

Olen kommentoinut sekä artikkelia ”Azorit on merestä noussut paratiisi” että joidenkin matkailijoiden kokemuksia blogissani.

Olemme lähdössä Ponta Delgadaan huhtikuun 12 pv. Onko sään puolesta mitään kokemuksia. Onko ko aika kovin sateista.

Ponta Delgadan huhtikuun keskimääräinen kokonaissademäärä on noin 70 mm, sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän per vrk) on keskimäärin 17. Maksimipäivälämpötila on keskimäärin 18 C, yön minimi 12 C.

Ponta Delgadan vuotuinen sademäärä on noin 1000 mm, Helsingin noin 650 mm. Maailmassa on runsaasti lomakohteita, joissa sataa keskimäärin huomattavasti enemmän kuin Azoreilla.

Kulunut talvi on ollut poikkeuksellisen sateinen. Mutta poikkeuksellinenhan talvi 2010 on ollut muuallakin päin Eurooppaa.

Azorit ovat luonto-, aktiviteetti- ja kulttuurikohde. Jos eivät sateet olisi säännöllisiä, eivät saaremme olisi rehevän vihreitä eivätkä kukat kukkasi.

Monet täällä ovat näköjään käyneet Azoreilla joko keväällä tai syksyllä. Onko kesällä olleita lainkaan? Sunnittelemme mahdollisesti elokuulle reissua Sao Miguelille. Tarvitaanko silloinkin pitkiä housuja ja paitoja vai pärjääkö hellevaatteilla tuulisessa säässä?

Olen lähdössä siskoni kanssa heinäkuun alussa viikoksi azoreille hispanian kautta. Minuakin kiinnostaisi tietää kesän sääolosuhteita? Oletteko vaeltaneet kunnon vaelluskengillä vai riittääkö maastojuoksulenkkarit (gore-tex) ?

Nimimerkeille ”Reiskalasse” ja ”Azorit”

Elokuu on Azoreilla vuoden lämpimin kuukausi. Ponta Delgadan maksimipäivälämpötila on silloin keskimäärin runsaat 25 C, yön minimi runsaat 18 C. Ilman suhteellinen kosteus on luokkaa 70-90 prosenttia. Niinpä ilma tuntuu huomattavasti lämpimämmältä kuin siellä Koti-Suomessa vastaavissa lämpötiloissa.

Azoreilla tuskin tuulee enempää kuin pääkaunkiseudun rannikkoalueella. Sitä paitsi tuulet ovat poikkeuksetta lämpimämpiä kuin pohjolassa. Korkeimmilla alueilla, mikä São Miguelin saarella merkitsee muutamaa sataa metriä, on luonnollisesti hieman viileämpää. Vaeltamaa aikovan on syytä ottaa tämä huomioon. Vaelluspoluilla tarvitsee myös usein sadeviittaa. Kesäaikaan monilla vaelluspoluilla selviää hyvillä lenkkareilla.

Kesäaikaan tuulen nopeus on tavallisimmin lukemissa 5-30 km/t, noin 1,4 – 8,3 m/s.

Kesäaikaan UV-indeksi liikkuu usein haarukassa 5-10. Meriveden lämpötila on elokuussa 22-24 C.

Heinäkuun sää on lämpötilojen suhteen noin asteen elokuun lämpötiloja viileämpi

tulimme viikko sitten Azoreilta. Upea matka. Eittäin hyvä hotelli, aamiainen ja illallinen. Retket olivat matkan parasta antia. Paras aika säiden puolesta matkustaa Azoreille on elokuu, sillä se vuoden lämpimin kuukausi. Ilman lämpötila oli n 26 astetta, mutta ilman suuren kosteuden takia lämpötila tuntui huomattavasti lämpimämmältä, paikoin tukahduttavan kuumalta. Vaikka uimarannalla puhalsi tuuli, oli oltava varovainen, ettei palanut. Suosittelen lämpimästi Azoreita erityisesti niille matkailoille, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta, kasveista sekä patikoinnista.

Azoreilla sataa tosiaan useasti, mutta sateet ovat lyhytkestoisia ja lämpimiä. Eniten sataa vuorilla, joten kannattaa auto vuokrata.

Kävimme Azoreilla huhtikuussa 2010. Olimme opastetulla luontomatkalla ja kiersimme bussilla koko pääsaaren viikon aikana. Hieno kokemus,kuumat lähteet, paikallinen pataruoka, ananas-ja teeviljelmät, hevosnäytös, kasvipuutarha jne. Palaamme sinne varmasti vielä uudelleen.

Sateet siellä tulevat ja menevät, eli sadekuuro voi kestää muutaman minutin tai tunnin ja sitte taas paistaa.

Hotellimme oli hyvä samoin palvelu. Nuoriso kohteliasta.

Eurooppalaiset lomailevat yleensä elokuussa, joten silloin myös paljon turisteja.

Olemme menossa joulukuussa Azoreille. Osaisiko joku kertoa millainen sää on silloin? Entä oletteko käyneet ratsastamassa ja valasretkillä?

Kävimme Azoreilla syyskuun lopulla 2013. kelit olivat vaihtelevia, mutta lämmintä oli koko ajan vähintään 22 astetta. Joka päivä paistoi aurinko ja sadetta ei osunut jaksoon 7 pv kuin kahtena päivänä lyhyt kuuro. Maisemat olivat lumoavia ja kaiken puolinen kiireettömyys ja rauhallisuus ihan kaikkialla teki vaikutuksen. Suunnittelemme juuri, että seuraavan kerran menemme kahdeksi viikoksi. Kohde ei ole mikään turistirysä ja kaikkialla on todella siistiä ja ihmiset ovat ysävällisiä. Kun Azoreille menee täytyy varautua vaihtelevaan säähän, mikäli haluaa palvoa aurinkoa en suosittele.

Olimme kaksi viikkoa Azoreilla 2009 huhti-toukokuussa. Asetuimme hotelliin -Furnaksen kylään. Turisteja kiinnostava nuoruuden lähde oli hotellimme alueella kiinnostava kohde samoin vaihteleva vehreä luonto vihreine laaksoineen –
pienet kaupat vihanneksineen ja hedelmineen joista
eväät omatoimisille patikointi retkille hankittiin. Ihania muistoja.
Kävelimme ja ajoimme busseilla, joita lähti kylän keskustasta moniin suuntiin. Käsityöläisten punomat korit ja posliiniesineet matkamuistoiksi. Puolihoitoa varattaessa lounas olisi ajallisesti päivällistä parempi koska aikaero Suomeen kolme tuntia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *