Matkailu

Azorit on merestä noussut paratiisi

Teksti: Jorma Kujanpää Kuvat: Jorma Kujanpää

Auringossa kylpevä puutarha, jonka kukkien väriloisto olisi jokaisen puutarhurin unelma. Talvellakaan päivälämpötila ei laske alle 15 asteen, ympärivuotinen keskilämpötila on 17,6 astetta. Lentoaika Helsingistä viisi tuntia, tunti vähemmän kuin Kanarian saarille. Portugalille kuuluva Azorien saaristo kutsuu mukaansa paratiisiin.

Kun katsoo rauhallista merta ja saarten värikästä luontoa, on vaikea uskoa sitä paholaismaista näytelmää miljoonia vuosia sitten. Kiehuvan veden, höyryn ja savun keskeltä nousi tämä tänään rauhallisesti uinuva kokonaisuus. Saaret syntyivät maankuoressa tapahtuneiden vulkaanisten purkausten seurauksena. Miljardeja tonneja sulaa laavaa kasautui vähitellen ylöspäin muodostaen veden pinnan yläpuolelle nousevat maa-alueet. Muutamalla saarella on vieläkin lievää aktiivista vulkaanista toimintaa.

Syntyhistorian vuoksi saarten rannat ovat paikoin hyvin jyrkkiä. Uimarantoja on vähän. Laavaperäinen maaperä on erinomainen kasvualusta ja koska kosteutta riittää, luonto on todella vehreää.

Paikalliset matkailuviranomaiset ovat ymmärtäneet kaksi asiaa aivan oikein. Saarille ei haluta mittavaa massaturismia, kuten Kanarian saarille tai Madeiralle. Laatu määrän edelle on mielekäs motto.

Meillä on negatiivisia esimerkkejä Madeiralta ja Kanarian saarilta, tuumii yksi paikallisista matkailuviranomaisista. – Mieluumminlaatua kuin määrää.

Toinen seikka joka on ymmärretty hyödyntää, on erinomainen patikoijille tarkoitettu polkuverkosto. Saaria on yhdeksän, suurin niistä on Sao Miguel 747 km2 ja pienin Corvo 17 km2. Suurin osa matkailijoista tulee pääsaarelle Sao Miguelille ja sieltä löytyy myös parhaiten rakennettu patikoijille tarkoitettu polkuverkosto. Saarella on toistakymmentä mielenkiintoista reittiä. Pisimmät ovat yli 15 kilometrin mittaisia, lyhimmät reilu kaksi kilometriä pitkiä. Jokainen reitti on tekemisessä paitsi rehevän luonnon myös veden kanssa. Saarella on kymmeniä kraaterijärviä ja satoja jokia, muutamissa paikoissa on tilaisuus pulikoida vesiputouksen alla olevassa lammessa. Reitit eivät ole vaativia, mutta matkalta löytyy melkoisia korkeuseroja. Joten kenkävarustus täytyy huomioida tarkkaan.

Lähes jokaisen reitin varten jossain kohdin osuu paikkaan, jossa voi syödä, mutta oma vesi täytyy ehdottomasti ottaa mukaan. Ruokapaikoissa saa luonnollisesti ostaa myös juotavaa, mutta maastossa ei ole kioskeja. Azorien Ystävät (Amigos dos Acores) julkaisee jokaisesta reitistä erillisiä vihkoja, joita on saatavissa matkailutoimistoista paikan päällä. Vihkossa kuvataan reitti, korkeuserot, nähtävyydet ja siitä löytyy myös yksityiskohtainen kartta. Reitit lähtevät paikoista, joihin melkein kaikkiin täytyy mennä autolla. Vaihtoehtoja on kaksi, vuokra-auto tai taksi. Auton vuokraus on kohtuuhintaista, mutta tiet todella mutkaisia, joten maltti on valttia.

Saaristo syntyi jälkeenpäin ajatellen loistavalle paikalle. Golf-virran synnyttyä, se otti suunnan kohti pohjoista ja sulki Azorit syliinsä. Tästä syystä lämpötila esimerkiksi talvella on huomattavasti parempi, kuin 1300 kilometriä itään samalla leveysasteella sijaitsevassa maan pääkaupungissa Lissabonissa. Maatalous, kalastus, kukkaloisto ja tietenkin turismi pitävät Golf-virran mukanaan tuomista eduista.

Portugalilaiset ”valloittivat” asumattoman saariston 1472. Uudet asukkaat havaitsivat saarten olevan erinomaista viljelyaluetta. Lämpöä riitti, samoin sadetta ja maaperä oli hyvin mineraalirikasta. Uudisasukkaat toivat mukanaan lehmiä, porsaita ja vuohia. Niiltä ajoilta on peräisin saarten tärkeä elinkeino, karjatalous.

1500-luvulla paikalle tuotiin appelsiinipuita ja vähitellen suurimmasta saaresta Sao Miguelista tuli Euroopan tärkein appelsiinin viejä. Appelsiinirutto tuhosi kuitenkin 1700-luvun lopussa kaikki appelsiinipuut ja oli haettava vaihtoehtoja. Etelä-Amerikasta tuotettiin ananastaimia ja tänään Azorit ovat Euroopan suurin ananaksen tuottaja. Toinen erikoisuus tuli mukaan 1800-luvulla. Silloin tuotettiin saarille teepensaita Macaosta.

Tsaarien suosikkiviini

Picon tulivuorisaarella on 1500-luvulta eteenpäin kasvatettu viiniköynnöksiä, erityisesti Verdelho-laji viihtyy saaren vulkaanisessa maaperässä erinomaisesti. 1600-luvun lopussa paikallinen viinikauppias lähetti tsaari Pietari Suurelle lahjaksi Picon väkevää aperitiiviviiniä. Pietari ihastui ja tilasi heti laivalastillisen tätä nektaria. Siitä eteenpäin tsaarit Nikolai II saakka lähettivät laivansa noutamaan tätä herkkua.

Samaa viiniä valmistetaan vielä tänäänkin Picon saarella. Kahta merkkiä, toinen nimeltään Char (tsaari) ja toinen Lajido. Kannattaa ostaa mukaan, jos löytää. Kyseisten viinien tuotanto on määrällisesti aika pientä. Ponte Delgadassa on muutama kauppa, josta tätä arvoviiniä löytyy.

Neitseellinen kohde

Saarille rakennettiin ensimmäinen hotelli jo 1936, mutta mistään massaturismista ei voida puhua vielä tänäkään päivänä. Lentokenttä pääsaarelle Sao Miguelille saatiin 1960, sitä ennen oli jo olemassa tärkeä sotilaskenttä Terceiran saarella. Liittoutuneet käyttivät sitä välilaskupaikkana toisen maailmansodan ja Vietnamin sodan aikana. Asia josta paikalliset eivät ole kovin ylpeitä.

Azorit on erinomainen kohde varttuneemmalle luonnosta, hyvästä ruuasta, lämpimästä ilmastosta ja kiireettömyydestä pitävälle matkaajalle. Diskoteekit ovat harvassa. Saaristo on todellinen luonnonystävä paratiisi. Golf virta rikastaa merenalaista elämää ja vedet ovat ympäri vuoden sopivan lämpöisiä. Uimarantoja on kuitenkin vähän, sen sijaan pääkaupungin Ponte Delgadan keskustan edessä on suuri merivesiuima-allasalue. Urheilukalastajille tonnikala ja blue marlin ovat haluttuja saaliita. Parhaimmillaan suurimman paino on yli 500 kiloa. Naisten blue marlin maailmanennätys, 489 kiloa, on saavutettu Sao Miguelin edustalla. Pyytäjä ja saalis edustivat samaa sukupuolta.

Erinomainen tapa tutustua pääsaareen on vuokrata auto. Pienimpien vuokra on alle 40 euroa/vrk ja teitä riittää monen päivän ajomatkoihin. Nähtävää riittää jokaiseen makuun. Ajoväylät ovat melko kapeita ja mutkia riittää, mutta maisemat korvaavat moninkertaisesti ratin väännön. Kukkaloisto on ympärivuotinen, värit vain vaihtuvat.

Plussaa paikassa on sen luonto, ilmasto ja ihmiset. Miinuksena voidaan pitää esimerkiksi pääkaupungin vanhan osan jalkakäytävien kapeutta. Kaksi kulkijaa ei mahdu ohittamaan toisiaan. Hintataso on jopa hieman korkeampi, kuin Lissabonissa, monet tarvikkeet joudutaan tuomaan mantereelta. Ruoka ja paikallinen viini ovat edullisia Suomen hintoihin verratessa, muissa ostoksissa saa varautua kotoiseen hintatasoon.

Azorit on osa Portugalia, joten valuutta on euro. Lähes kaikista pankeista pystyy nostamaan luottokortilla lisää tuhlattavaa.

Kaupat ovat auki arkisin klo 9-12:30 ja 14:30-18:30. Pääkaupunki Ponte Delgadassa on kolme tavarataloa jotka ovat auki seitsemää päivää viikossa 10-22.

Soittaminen hotellista Suomeen kannattaa unohtaa. Kannattaa hankkia paikallisesta puheliikkeistä sikäläinen sim-kortti, joka on halvin vaihtoehto soitteluun.

X