Matkailu

Balaton-järvi – Rantalomaa Unkarissa

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

Balaton-järviKeski-Euroopan suurin järvi on jo yli vuosisadan ajan ollut vilkas lomapaikka, mutta viime vuosina se on muuttunut entistä kansainvälisemmäksi. Parantuneet palvelut, edulliset hinnat, hyvät nähtävyydet ja yleensä aurinkoinen keli houkuttelevat nykyään paikalle paljon ihmisiä ympäri Euroopan. Toukokuulta syyskuun alkuun Balaton-järven pikkukaupungit tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen rantalomaan keskellä Eurooppaa.

Matkustaminen Balaton-järvelle

OK-matkat järjestää matkoja Balaton-järven rannalle. Omatoimisesti paikalle pääsee helposti, kun lentää ensin Budapestiin ja matkaa sieltä junalla tai bussilla Balaton-järven rannalle. Tietoa lentolippujen hinnoista ja aikatauluista saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Paras tapa siirtyä Budapestista Balaton-järven rannalle on kulkea junalla Budapestin Deli-rautatieasemalta Balatonfürediin 2-3 tunnin matkan, joka maksaa reilusti alle 10 euroa suuntaansa ja joka menopaluulipun kanssa on tätäkin edullisempi. Junamatka Keszthelyyn Balaton-järven etelärannalle kestää kauemmin, on kalliimpi ja on vähemmän suositeltava tapa siirtyä järven rannalle.

Budapestin Nepliget-linja-autoasemalta voi kulkea bussilla ehkä junaa hivenen edullisemmin samassa ajassa. Myös Keszthelyyn pääsee bussilla, mutta se kestää hivenen kauemmin, ja bussi kulkee Hevizin kautta. Mahdollista on kulkea bussilla muualta Unkarista myös Veszpremiin, mistä on melko lyhyt matka Balatonfürediin. Myös Siofokiin on monesta Unkarin kolkasta helppo päästä.

Unkarin rautateiden aikatauluja (englanniksi)

Liikkuminen

Balaton-järven kaupungit ovat pieniä, ja niissä liikkuminen onnistuu mainiosti kävellen, mutta mikäli haluaa siirtyä kaupungista toiseen tai haluaa vierailla toisessa kylässä tai kaupungissa, on sitä varten järven rannalla hyvä ja edullinen joukkoliikenneverkosto.

Bussit kulkevat ympäri vuoden Balaton-järven kaupungista toiseen, ja vilkkaimmillaan liikenne on huhtikuusta syyskuulle. Esimerkiksi vierailu Keszthelystä Heviziin on mahdollista ympäri vuoden aamusta iltaan, ja samoin bussit Balatonfüredistä Tihanyn-ihannekylään kulkevat ympäri vuoden aamusta iltaan. Kannattaa kuitenkin huomata, että bussit lopettavat liikenteen tai ainakin vähentävät sen yhteen tai kahteen vuoroon hyvin aikaisin illalla, ja iltakahdeksan jälkeen siirtyminen paikasta toiseen joukkoliikennevälineillä on usein vaikeaa tai mahdotonta.

Junat kulkevat myös Balaton-järven kaupungista toiseen, ja tämä on hyvä joskin usein bussia rajoitetumpi tapa siirtyä paikasta toiseen. Niitä parempia kesäaikaan ovat Mahart-laivat, jotka liikkuvat järven rannan kaupungista toiseen yleensä huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana. Keszthelystä pääsee esimerkiksi Badacsonytomajiin (2 tuntia, noin 5 euroa), ja Balatonfüredin tyylikkäältä Mahart-laiturilta pääsee laivalla Tihanyyn ja Siofokiin. Lippujen hinnat ovat yleensä edullisia, joskin aina kalliimpia kuin junat ja bussit, ja ne ovat myös enemmän turistien kuin paikallisten suosiossa. Parhaimmillaan ne ovat silloin, kun haluaa siirtyä järven rannalta toiselle, esimeriksi Siofikista Balatonfürediin, mutta Mahart-laivat ovat myös romanttisia ja mieleenpainuvia tapoja matkustaa tämän Keski-Euroopan suurimman järven lomakylästä toiseen.

Taksit ovat Balaton-järven kaupungeissa edullisia tapoja siirtyä vaikkapa asemalta majapaikalle, ja yleensä kuskit ovat rehellisiä. Pyöräily on Balaton-järven rannalla suosittua, ja myös vaeltelu alueen kauniissa luonnossa on kesäkuukausina suosilteltavaa.

Majoitus

Balaton-järven rannan suuremmissa kaupungeissa on kesäaikaan helppoa ja edullista yöpyä kotimajoituksissa tai suurissa taloissa, jotka on muutettu lomalaisten asunnoiksi ja pieniksi hotelleiksi. Etenkin Balatonfüred ja Keszthely ovat erinomaisia yöpymispaikkoja, joista voi tehdä retkiä järven eri osiin ja joissa kesän kuumimpaankin aikaan yleensä riittää melkoisesti valinnan varaa – joskin heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin on usein erityisen kiireistä aikaa. Myös Tihanyssa on hyvä määrä majapaikkoja, mutta pienempänä kaupunkina sieltä on ehkä hivenen vaikeampi vierailla järven muissa kaupungeissa.

Majoitus

Jos haluaa varata majoituksen etukäteen, mikä on suositeltavaa myös jos alueella vierailee ensimmäistä kertaa tai jos on tarkka majapaikan sijainnin ja laadun suhteen, ovat internetin hostel-varauspalvelut tätä varten paras tapa, sillä näistä löytyy mitä erilaisimpia vaihtoehtoja kohtuuhinnalla. Jos haluaa vasta paikanpäällä päättää, minkälaisessa asumuksessa yöpyy, voi vain saapua paikalle ja kiertää katsomassa, minkälaisia paikkoja on tarjolla ja minkälaisia hintoja on luvassa. Yleensä alle 15 eurolla per henki saa hyvätasoisen huoneen mukavuuksineen läheltä rantaa, ja joskus siihen sisältyy myös aamiainen. Paikan päällä huoneiden hinnoista neuvotellessa kannattaa pitää mielessä että 3-4 yötä samassa paikassa viihtyvät voivat saada hyvän alennuksen. Unkarissa kaikenlaisten majapaikkojen omistajat ja työntekijät puhuvat yleensä ainakin saksaa ja englantia, mutta usein myös venäjää ja joskus muitakin kieliä.

Booking.com – Hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)
HostelWorld.com – Edullisia vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

KeittoUnkarilaiset ruoat ovat hyviä, ja niitä on Balaton-järvellä tarjolla kohtuuhinnoin ja kohtuullisin valikoimin. Mikäli haluaa maistella autenttisia paikallisia herkkuja, kuten paistettua ja paneroitua juustoa tai gulassia, ovat paikallisten suosiossa olevat ravintolat tähän hyvä ja edullinen vaihtoehto. Paikallisten suosimissa ravintoloissa ei ole vaikea löytää täyttäviä annoksia 3-4 eurolla juomineen, ja turisteillekin suunnatuissa hienoimmissa ravintoloissa aterian saa helposti 5-8 eurolla. Balaton-järven rannalla on mahdollista syödä myös kasvisruokailijoille sopivia ruokia, sillä Keszthelyssä on vain kasvisruokia tarjoava ravintola ja muualla Balaton-järven rannoilla falafelit ovat hyvin tarjolla.

Unkarilaisten ruokien päämauste on tietenkin paprikajauhe, jota voidaan käyttää miltei minkä tahansa ruoan kanssa. Tuoreen paprikan ympärillä pyörivät ruoat ovat myös yleisiä, kuten pörkölt (muhennos, jossa on eri lihoja eikä yleensä ollenkaan vihanneksia) ja paprikas csirke eli paprikakana. Kaalikääryleet eli töltött kaposzta, joiden sisällä on jauhelihaa ja riisiä, ovat suosittuja, kuten myös szekelygulyas (sianliha- ja kermaviilimuhennos). Kalaruokien ystävät eivät Unkarissa yleensä pääse herkuttelemaan, mutta jotkut saattavat pitää halaszle-kalakeitosta, jonka pääasiallinen aines yleensä tosin on karppi, mutta jota hyvällä tuurilla tapaa myös jostain muusta tai monesta eri kalasta valmistettuna.

Keitot (leves) ovat suosittuja myös muissa muodoissa. Monet aloittavat ateriansa keitolla, ja etenkin paikallisten suosimissa viinikellareissa ja muissa ravintoloissa ateriakokonaisuudet alkavat keitolla. Gulyas on Unkarissa lihakeitto eikä muhennos, ja siinä on yleensä naudanlihaa, sipulia ja tomaattia. Suosittua on myös bableves-papukeitto, jota on yllätävän hankala löytää nykyään ja joka missään nimessä ei ole kasvisruoka-annos. Kuten monet unkarilaiset ruoat, on papukeitto raskas kaloripommi, jossa ruskeiden papujen lisäksi on mukana runsaasti silavaa ja joka on maistettu yleensä sianrasvalla. Monien aterioiden yhteydessä tuodaan pöytään myös unkarilaista vaaleaa leipää, joka on edullista ja joka sopii erityisen hyvin keittojen kanssa.

Tony GyrosBalatonfüredissä ravintoloita on lähinnä rantapromenadilla ja sen lähettyvillä. Helposti saatavilla ovat pastat ja pizzat, mutta jos jaksaa kavuta muutaman sata metriä ylös kaupungin liike-elämän keskukseen, on siellä mm. kiinalainen ravintola ja muita vaihtoehtoja. Tihanyssä on hyvä mahdollisuus nauttia ruoista terasseilla, ja sieltä saa myös tyypillisiä unkarilaisia ruokia. Keszthely on ehkä järvialueen paras ateriointipaikka, ja siellä voi nauttia rannalla kebabeja ja muita pikaruokia, kuten myös joskus suurempiakin annoksia. Kaupungin keskuskävelykadun varrella on hyvä määrä ravintoloita, joista saa niin paikallisia kuin muitakin ruokia. Rakoczi ter –aukion laidalla on myös Oazis-kasvisruokaravintola, jossa on viikolla hyvät, edulliset lounaat. Kastely utca –kävelykadun varrella kannattaa kiinnittää huomio Tony-kebabpaikan kylttiin, sillä tämä pikkuravintola myy hyviä autenttisia arabialaisia ruokia.

Nähtävyydet

Balaton-järven parhaissa kaupungeissa Balatonfüredissä ja Kezsthelyssä on jonkin verran merkittäviä nähtävyyksiä, ja Tihanyn kylä on nähtävyyksiltään melkoinen yllätys, mutta järven rannalle tullaan yleensä lomailemaan eikä nähtävyyksiin kiinnitetä juurikaan huomiota. Balatonilla vieraillessa kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua muuhunkin kuin järveen ja sen yllä lakkaamatta porottavaan aurinkoon. Etenkin kirkot ja muut merkittävät rakennukset ovat katsastamisen arvoisia.

Apatsag Templom -kirkkoBalatonfüred on monen mielestä järven paras kaupunki, ja nähtävyydet siellä ovat lähinnä keskittyneet järven rannalle. Mahart-laituri on mukava käyskentelypaikka etenkin auringonlaskun aikaan, ja rantapromenadi viinikojuneen, terasseineen ja kauppoineen on sekin näkemisen arvoinen. Balatonfüredin keskustassa rautatieaseman toisella puolella on muutava merkittävä kirkko, mutta varsinaiset nähtävyydet ovat lähinnä Tihanyssa, joka sijaitsee puolen tunnin bussimatkan päässä Balatonfüredistä.

Tihanyn kaksitorninen Apatsag Templom –kirkko näkyy Balatonfüredistä, ja tämä vuodelta 1754 peräisin oleva kirkko on merkittävä Unkarin historiassa, sillä sen perustamista käsittelevä dokumentti on yksi ensimmäisiä unkarin kielellä kirjoitettuja asiakirjoja – tosin alkuperäinen dokumentti on säilössä Pannonhalman kirkossa lähellä Györin kaupunkia. Kirkon sisäänpääsymaksuun kuuluu sisäänpääsy Apatsagi Muzeum –museoon, ja kirkon takana oleva polku johtaa tuuliselle näköalapaikalle, josta on hyvät näkymät Balaton-järvelle. Tihanyssa on myös Szabadteri neprajzi muzeum –ulkoilmamuseo, joka on pieni talorypäs muiden joukossa ja jota voi olla vaikea erottaa muista kauniista taloista. Museo sijaitsee kätevästi matkamuistoja ja kaikenlaisia tyypillisiä unkarilaisia tuliaisia myyvien kauppojen takana. Tihanyn seudulla voi myös patikoida ja näin nähdä enemmän. Tunnin patikointi pitkin vihreällä värillä merkittyä patikointireittiä johtaa venäläiselle Oroskut –kaivolle ja Ovar-linnakkeen raunioille, jonka venäläiset ortodoksimunkit perustivat.

Festetics Kastely -palatsiKeszthely on toinen kohtalaisen kokoinen Balaton-järven rannalla sijaitseva kaupunki, jossa on Balatonfürediä merkittävämpiä nähtävyyksiä. Koko järvialueen hienoin nähtävyys lienee 100-huonetta sisällään pitävä Festetics Kastely –palatsi, joka rakennettiin vuonna 1745. Tusinan verran huoneista on muunnettu museoksi, ja englantilaistyylisissä huoneissa on mukava käveleskellä tunnin pari. Paikalla ollessa kannattaa katsastaa myös Helikon Könyvetar –kirjasto, jossa on miljoona opusta ja käsintehdyt huonekalut. Alueella on myös Euroopan ensimmäinen maatalousinstituutti, joka on muutettu Georgikon Major –museoksi.

Muualla Keszthelyssä on jonkin verran nähtävää, etenkin jos kävelee Kastely utca –pääkävelykatua pitkin fransiskaanikirkolle ja kaupungintalolle, joka sijaitsee Fö ter –aukion laidalla. Lähellä tätä, Helikon–puiston toisella puolella sijaitsee myös Varosi strand -ranta, jossa on kaunis Mahart-laituri. Täältä lähtee huvipursia huhtikuulta syyskuulle, ja nämä tekevät tunnin kierroksia järvellä iltapäivisin.

Keszthelyn lähellä sijaiseva Heviz on sekin vierailunarvoinen paikka. Kaupungin ykkösnähtävyys on viisi hehtaaria suuri Gyogyto-järvi, joka on Euroopan suurin kuumavesilähde ja jonne voi mennä pulikoimaan koko päiväksi reilulla viidellä eurolla, kolmeksi tunniksi reilulla kolmella eurolla.

Lonely Planetin vinkit Balaton-järvelle (englanniksi)

Shoppailu

PaprikakauppaBalaton-järven rannikkokaupungit ovat pieniä, mutta niissä on hyvät shoppailumahdollisuudet. Kätevä shoppailupaikka on Tihanyn päätie, jonka varrella olevista putiikeista saa etenkin paprikaan liittyviä tuotteita, oliiviöljyjä, kaikenlaisia luonnontuotteita, kuten myös koristeita ja muuta mukavaa kotiin tuotavaksi. Balatonfüredin rantapromenadi on sekin hyvä shoppailualue, joskin valikoima siellä on pieni ja monet putiikit kauppaavat hintavaa muotia tai melko mauttomia vaatteita. Ehkä paras paikka Balaton-järven rannalla shoppailla on Keszthelyn pääkävelykatu Kastely utca, jonka varrella on erinomaiset valikoimat kaikenlaisia tuotteita ja hintataso on yleensä alle puolet kotimaasta.

Yöelämä

Kuten muuallakin Unkarissa, on Balaton-järven rannalla mahdollista juhlia joko edullisesti paikallisten kanssa tai kalliimmin mutta viihdyttävämmin muiden turistien kanssa. Paikallisten suosimat viinituvat ja baarit ovat edullisia, ja litran viiniä niistä saa reilulla parilla eurolla. Pullo olutta, joka Unkarissa miltei poikkeuksetta on hyvää ja A-oluen vahvuista, maksaa noin euron, joskus vähän enemmän. Paikallisten suosimissa viinikellareissa ja baareissa käy yleensä yli 30-vuotiaita, niissä ei ole mitään erityistä toimintaa ja meno on kaikin tavoin autenttista ja näin varmasti joillekin mielenkiintoista. Palvelu on yleensä melko ystävällistä, ja wc:t ja muut tilat ovat siistejä ja muutenkin hygienia pelaa niin kuin pitääkin. Kesäaikaan Balaton-järven rannalla väki viihtyy yleensä terasseilla, joita on monilla paikoilla. Balatonfüredissä tällaisia paikkoja löytyy kokoelma rautatieaseman edessä olevan aukion liepeiltä.

Terassilla

Turistien suomissa bailupaikoissa, joita on erityisen paljon esimerkiksi Balatonfüredin pitkällä rantapromedadilla, viihdytään miltei poikkeuksetta ulkotiloissa, ja niissä juominen maksaa oluen suhteen tuplasti sen, mitä paikallisten suosimissa paikoissa, viini ja muut drinkit sitäkin enemmän. Meno on usein kliseistä, mutta etenkin Keszthelyssä on runsaasti hyviä baareja, joissa olut on melko halpaa, joissa käy paljon paikallista nuorisoa ja joissa on kaikenlaista toimintaa kesäiseen aikaan. Keszthelyssä on myös hyvä määrä ravintoloita ja kahviloita, joissa iltaa voi istua rauhallisesti, ja rannalla on kuumimpaan kesäaikaan kojuja ja terasseja, joilla viihtyvät niin turistit kuin paikallisetkin.

Lue lisää:
Unkarin viralliset matkailusivut
Balatonfüredin viralliset verkkosivut
Lonely Planet -opas Balatonfürediin
Lonely Planet -opas Tihanyyn
Kesthelyn viralliset matkailusivut

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

X