Matkailu

Barcelona ja Etelä-Katalonia

Teksti: Anna.fi

Etelä-KataloniaKatalonian pääkaupunki Barcelona tarjoaa jokaiselle jotakin. Jos kaupungin upeat taidemuseot eivät sytytä, voi keskittyä tarkkailemaan vaikka paikallisia ihmisiä. Las Ramblas -katujono Plaza de Cataluynialta meren rantaan on kulkijalle varsinainen elämys. Kokoelma toinen toistaan taitavampia eläviä ihmispatsaita, jonglöörejä, kilpikonnia, kaneja, papukaijoja, kultakaloja, lintuja, kukkia, kirjoja…

Katujono on täynnä paikallisia ja tietenkin turisteja. Mukavuudenhaluisimmat vuokraavat kadun reunasta edullisen tuolin, istuvat plataanipuun alla nauttien ohikulkevasta ihmismassasta. Juuri tästä massasta johtuen Las Ramblas on se katujono, jossa kannattaa pitää omasta lompakostaan hyvää huolta. Ramblasin varrella on myös  Barcelonan vanha kauppahalli. Siellä vierailu on upea visuaalinen kokemus. Tähän mennessä Barcelonan osalta matkailijan kulut ovat nolla euroa, varsinkin jos muistaa pitää huolta lompakostaan.

BarcelonaYksi hyvä ja edullinen tapa on tutustua koko kaupunkiin kaksi kerroksisilla turistibusseilla, joiden yläkerrasta puuttuu katto. Ne kiertävät kahta eri ympyrää. Sininen reitti näyttää kaupungin eteläosat: Katalonian aukio, Plaza Espanya, Pueblo Espanol, Olympia-stadion, Joan Miró -museo, satama, Barcelonetta ja siitä takaisin Katalonian aukiolle. Eri pysäkeillä voi nousta pois ja takaisin kyytiin. Kierros kestää pari tuntia, ja siinä on mukana selostus. Punainen reitti esittelee kaupungin pohjoispuolen: lähes kaikki arkkitehti Antonio Gaudín työt, nousun kaupungin korkeimmalle vuorelle Tibidabolle ja paljon muuta. Reitit voi yhdistää ja yhden päivän aikana ehtii hyvin nähdä suuren osan Barcelonan nähtävyyksistä. Lippuvihkoja myydään Katalonian aukiolla sijaitsevasta matkailutoimistossa sekä busseista. Vihossa on aika paljon alennuslippuja, museoihin, ravintoloihin ja esimerkiksi polkupyörän vuokraukseen.

Lipun hinta yhdeksi päiväksi aikuiselta 19 €, kaksi päivää 23 €. Bussit liikkuvat ympäri vuoden.

Sitges

SitgesBarcelonalaisten vanha kesäparatiisi on nimeltään Sitges, 35 kilometriä kohti etelää sijaitseva  sympaattinen kohde. Kerran puolessa tunnissa kulkeva juna on helpoin yhteys, eikä maksa paljon, vain 2,50 € suunta.

Sitges on vanha kaupunki, siellä on ollut kalasatama ja asukkaita jo lähes 2000 vuotta. He eivät kuitenkaan tehneet kaupungista kuuluisaa, sen tekivät Amerikassa miljoonansa tehneet katalonialaiset siirtolaiset. 1850-1930 välisinä vuosina Atlantin takaa palasi vaurastuneita matkalaisia. Suuri osa oli tehnyt omaisuutensa tupakalla. Monet näistä tupakkamiljonääreistä rakensivat huvilansa juuri Sitgesiin. Raha veti paikalle myös taiteilijoita ja tunnettuja arkkitehtejä. Vanhoja upeita huviloita on edelleen nähtävissä. Muutkin barcelonalaiset alkoivat käydä viikonloppuisin kaupungin kauniilla hiekkarannalla, ja paikasta tuli vähitellen heidän suosikkinsa. Viime vuosina kaupungista on tullut myös tunnettu gay-keskus.

Sitges on suosittu lomakohde. Hotellipaikkoja on noin 5000, joiden lisäksi vuokrataan yksityisiä huoneistoja. Kaupungin 25 000:n asukasmäärä kolminkertaistuu kesällä. Tarjolla on erinomaisia ravintoloita, katalonialaista keittiötä parhaimmillaan sekä lukuisia museoita. Suuri määrä kaupungissa asuneista taitelijoista jätti jälkensä Sitgesiin. Mielenkiintoinen on myös Malvasia-viinin museo. Se on tyypillinen täkäläinen vahva jälkiruokaviini, jota juotiin jo 500 vuotta sitten paavien ja kuninkaiden hoveissa.

Tarragona

KukkaistutusRoomalainen Tarraco, joka tunnetaan tänä päivänä nimellä Tarragona, oli antiikin Rooman hallitessa Iberian niemimaata sen ehdoton hallituskeskus. Myös tänne pääse helpommin Barcelonasta junalla, paikallisjunassa lippu maksaa 4.95 €, vähän nopeammassa 12.10 € turistiluokassa.

Tarragona on suurkaupunki Sitgesiin verrattuna, asukkaita on lähes 100 000. Se on tärkeä satamakaupunki, kauppakaupunki ja kulttuurikeskus. Vanhaa roomalaista keskustaa pidetään yhtenä parhaimmin säilyneistä antiikin Rooman aikaisista, ja siksi se kuuluu raunioineen Unescon maailmanperintölistalla oleviin nähtävyyksiin. Tarragonaan tuli myös Roomasta antiikin aikainen sotatie, jota pitkin legioonat marssivat kohti etelää.

Myös kaupungin keskiaikainen keskusta on myös näkemisen arvoinen. Paitsi museoita, sieltä löytyy myös erinomaisia ravintoloita. Keittiö on luonnollisesti katalonialainen, mutta koska aivan kaupungin eteläpuolella on täynnä eurooppalaisia turisteja oleva Saloun kaupunki, on kansainvälinen roskaruokakin tehnyt maihinnousunsa.

Cambrils

Cambrils on pieni kaupunki 30 kilometriä Tarragonasta etelään. Sinnekin kulkee juna, matka paikallisjunalla Barcelonasta maksaa 6.45 €. Ikää kaupungilla on saman verran kuin Tarragonalla, mutta naapurista poiketen Cambrils on pieni ja uinuva, paitsi kesällä. Kaupungissa käy pääasiassa espanjalaisia turisteja. Ravintolat ovat erinomaisia, ja pitkän uimarannan hiekka hienoa.

Montserrat

VuoristossaBarcelonasta liikkuvan kannattaa käydä vielä ainakin yhdessä paikassa, joka ei ole edellisistä kohteista poiketen rannalla, Montserratin benediktiini-luostarissa. Nimensä luostarivuori on saanut vanhasta katalonian kielestä ja se tarkoittaa sahattua vuorta. Erikoisen näköisen luonnonmuodostelman on muotoillut tuuli ja sade. Luostari on yksi Katalonian rikkaimmista, se valmistaa omia viinejä, kirjoja ja matkamuistoja. Siellä käy vuosittain yli miljoona turistia. 1025 metrin korkeudessa sijaitsevan luostarin tärkein nähtävyys on Musta Madonna, Katalonian suojeluspyhimys, jonka luona käydään pyytämässä apua esimerkiksi sairauksiin. Nuoret parit käyvät ennen vihille menoa pyytämässä pyhimykseltä siunausta tulevalle avioliitolle.

Luostari sijaitsee 25 kilometriä Barcelonasta ja sinnekin pääsee junalla. Linja on R 5, ja rata kulkee pitkin reittiä Barcelona – Manresa.

Ihmispatsas

Rautatielippujen hintoja
Barcelona-Sitges 2.50 €
Barcelona – Tarragona
Paikallisjuna
Nopeat junat
 
4.95 €
12-16 € riippuen luokasta
Barcelona – Cambrils
Paikallisjuna
Nopea juna, 1. luokka
6.45 €
22.70 €

Teksti ja kuvat: Jorma Kujanpää

X