Matkailu

Barcelona – Pitkä viikonloppu Espanjan helmessä

Teksti: Mika Rautio Kuvat: Mika Rautio

La RamblaMinne mennä ja mitä tehdä, jos aikaa on vähän, ja edessä pitkä viikonloppu Barcelonassa? Meillä oli käytössämme kolme kokonaista päivää, sekä lähtö ja paluupäivien puolikkaat. Pienellä etukäteissuunnittelulla ja retket etukäteen varaamalla ehdimme kuitenkin nähdä aika paljon paikkoja, joihin pääsimme myös alennettuun hintaan, kiitos kiertoajelubussilippujen oston yhteydessä saatujen alennuskuponkien.

Liikkuminen Barcelonassa

Hyvä nettisivusto, josta pääsee alkuun lomamatkan suunnittelussa on Barcelona Turisme. Sivuilta on linkit eteenpäin mm. Barcelona-kortin sivuille ja Barcelona Bus Turistic -sivuille. Barcelona-korttia emme kuitenkaan ostaneet tällä kertaa, koska olimme perillä vain kolme kokonaista päivää, joten pärjättiin ihan sightseeing-bussien lipuilla. Muutaman kerran ajettiin toki metrollakin, pitihän sekin kokeilla.

Plaza Reial

Bussi A1 lentokentältä kaupungin keskustaan maksoi 5,05 euroa ja bussin päätepysäkki on Katalonian aukiolla, josta pääsee helposti eteenpäin minne päin tahansa, useimpiin hotelleihin ihan kävellen.

Ensimmäinen asia, mitä paikan päälle päästyään kannattaa tehdä, on käydä turisti-infossa, ja ostaa kahden päivän lippu kiertoajelubussiin. Bussilipun mukana tulee nimittäin vihkonen, jossa on alennuksia kaupungin nähtävyyksiin. Ilman alennuslippuja samoissa nähtävyyksissä joutuisi maksamaan lipuista aina täyden hinnan. Sightseeing-bussilippua ei ole pakko alkaa käyttää heti kun sen ostaa, vaan se aktivoidaan sillä hetkellä, kun astuu bussiin ensimmäisen kerran. Samalla saa kuulokkeet, joiden kautta voi kuunnella selostukset useilla eri kielillä. Illalla ei kannata aktivointia tehdä, sillä voimassaolo ei ole 24 tai 48 tuntia, vaan voimassaolo lasketaan kalenteripäivinä.

Yhtenä päivänä ohjelmassamme oli koko päivän matka Montserrattiin ja Sitgesiin, sen jälkeen liikuttiin Barcelona Bus Turisticin kiertoajelubusseilla, jotka kiersivät ihan kaikissa niissä paikoissa, jonne turisti haluaa päästä.

Barcelona Bus Turistic -lippu maksaa 22 euroa yhdeltä päivältä ja 29 euroa kahdelta päivältä (hinnat kesällä 2010). Bus Turisticin bussit kiertävät kolmea eri reittiä, toisen bussiyhtiön hinnat ovat ihan samat, mutta bussi tekee yhden ison kierroksen kaupungissa, käytännössä aika paljon samoja katuja pitkin. Yhtä isoa lenkkiä tehdessä ei tarvitse miettiä reitiltä toiselle vaihtoa, mutta pienissä reiteissä on taas se hyöty, että sillä tavalla pääsee kätevästi liikkumaan siinä osassa kaupunkia, minne aikoo mennä, eikä tarvitse erikseen ostaa metrolippuja.

Pidempää oleskelua varten olisi pitänyt miettiä Barcelona-kortin hankkimista tai polkupyörän vuokraamista. Tarjolla on myös GoCar -kulkupelejä, joissa on skootterin moottori ja kyytiin mahtuu kaksi ihmistä.

El Raval, Barri Gotic ja Mercat – Vanhan kaupungin kolmet kasvot

Barcelonan keskiaikaiseen goottilaistyyliseen ydinkeskustaan kannattaa tutustua jo vaikka heti ensimmäisenä iltana. Kapeita katuja ja niiden varressa kauppoja ja ravintoloita riittää loputtomiin. Satamasta keskikaupungille puhkovat isot väylät jakavat vanhan kaupungin kolmeen osaan.

Barri Gotic

La Ramblasta länteen jää työläiskaupunginosa El-Raval, jossa on vähiten turisteja ja edullisimmat ravintolat. La Ramblan ja Via Laietanan väliin jää historiallinen Barri Gotic joka kuhisee turisteja ja katukauppiaita. Via Laietana on puhkaistu vanhan kaupungin läpi jälkikäteen, ja sen länsipuolelle jää Mercat, jossa aiemmin asui kauppiaita ja vaurasta porvaristoa. Nyt siellä on erikoisliikkeitä, vaatekauppoja, Picasso-museo ja Picasso-museon etelä-puolella Carres Mosques -katu, joka noin metrin levyisenä on Barcelonan kapein katu.

Omin päin liikkuessaan yksi tapa liikkua kapeilla kaduilla on vuokrata polkupyörä, joita löytyy katujen varsilta useista eri paikoista. Matka ei silloinkaan taitu ihmisiä väistellessä kovin nopeasti, mutta jalat väsyvät vähemmän kuin kävellessä. Kustannus on 2,60 euroa per tunti. Bicing.cat-sivuilta löytyy lisätietoja. Sivusto ei ole englannin kielinen, mutta ”tarifes” yms. ymmärtää ihan muutenkin. Tarjolla on myös opastettuja pyörälenkkejä.

Eniten goottilaisen kortteleiden kierroksesta saa irti, jos osallistuu kahden tunnin opastetulle kävelykierrokselle. Kierros alkaa ja päättyy Placa de Sant Jaumen aukiolle, aivan vanhan kaupungin keskustaan, missä on myös turisti-informaatiopiste. Kävelykierroksen voi varata turisti-infosta tai etukäteen netistä Barcelonatourisme:n sivuilta. Netin kautta tehdyistä varauksista saa myös vähän alennusta.

Näköalapaikkoja Barcelonassa

Barcelona on kaunis kaupunki ylävinkkelistä katsottuna. Ylhäältä katseluun onkin monta eri mahdollisuutta. Omasta mielestäni parhaat näköalat avautuvat Montjuicen huipulla olevalta Castellin linnoitukselta. Sinne johtaa köysirata funicularin juurelta. Paral-lel metroasemalta lähtevän Funicularin lippuja ei ole kuitenkaan pakko ostaa, koska Montjuice-kukkulalle pääsee mukavimmin sightseeing-busseilla, joihin kannattaa ostaa kahden päivän lippu. Castellin linnoitukseen ei ole lainkaan pääsymaksua, ja jos ei halua maksaa yhdeksää euroa (alennuslipulla seitsemän euroa) köysiratakyydistä, voi matkan ylimmälle huipulle linnoitukseen tehdä kävellenkin.

Barcelona Montjuicilta

Linnoituksen ylimmiltä valleilta aukeaa paitsi loistava näköala itse kaupungin keskustaan, myös huikea näköala kaupungin takana olevaan konttisatamaan, jossa kontteja lastataan ja puretaan laivoista. Jos pitää työnteon katselusta, konttien liikkumista voi tuijottaa tuntikausia. Samalla näkee 10 kilometrin päässä sijaitsevalle lentokentälle asti, ja voi seurailla rahtisataman ylitse helminauhana laskeutuvia lentokoneita. Aina kun yksi lentokone koskettaa kiitorataa, seuraava on jo aloittanut laskukiidon. Lentokoneita laskee kentälle minuutin tai parin väliajoin, ja niitä voi nähdä ketjussa kolmekin kappaletta kerrallaan.

Mikäli Montjuicelle menee pimeään aikaan, kannattaa ehdottomasti poiketa Eurooppa-aukiolla, jonka keskellä seisoo erikoisen näköinen puhelintorni, nimeltään Torre de Calatrava. Sen ympärillä on vesiputouksia ja pylväitä, jotka molemmat näyttävät omassa yövalaistuksessaan todella upeilta. Hyvällä onnella lisää suihkulähde-esityksiä saattaa nähdä aivan lähistöllä Kansallismuseon rappusilta, jotka ovat Eurooppa-aukion vieressä, kävelyä tulee vajaa puolisen kilometriä. Kansallismuseon pääsisäänkäynniltä, isojen rappusten yläpäästä on myös päivällä upea näköala kaupunkiin yli Espanja-aukion.

Eurooppa-aukio

Keskikaupungilla toinen huikea näköala avautuu Sagrada Familia -kirkon tornista. Lippu sinne maksaa hissillä 2,50 euroa ja alaspäin voi laskeutua joko hissillä tai portaita pitkin. Jos valitsee portaat, mitä itse suosittelen, saa samalla upeita kuvia eri suuntiin kaupunkia torneissa olevista aukoista. Halutessaan voi kokea korkeilta parvekkeilta alas katsoessaan perhosia vatsanpohjassa, kun alapuolella näkyy koko kaupunki ja sen kaduilla muurahaisen kokoiset ihmiset. Jos huimaa liikaa, portaat voi laskeutua alas tornin sisälläkin, eikä parvekkeille ole pakko mennä.

Sagrada Familia

Kolmas hyvä paikka maisemien tiirailuun on Tibidabo-vuoren kupeessa oleva Merbeye-baarin terassi. Terassi on jyrkänteen reunalla ja sen ja itse ravintolan välistä kulkee autotie. Sightseeing-busseilla pääsee kukkulan juurelle, mistä matka jatkuu ylöspäin vuonna 1902 käyttöön otetulla raitiovaunulla, joka vie matkustajat suoraan terassin portaille. Jos haluaa katsella maisemia pimeässä, raitiovaunun tilalla kulkee bussi. Bussi ei kuitenkaan kulje kovin usein, joten raiteita seuraten reilun kilometrin matka baarin terassille taittuu hätätapauksessa kävellenkin, jolloin on aikaa katsoa tien varressa olevia hulppeita omakotitaloja.

Perille päästyä maistuu olut, joka ennen klo 22 maksaa kolme euroa ja sen jälkeen yötaksan kanssa 4,70 euroa per tuoppi. Kannattaa siis tilata jo ennen klo 22 niin monta tuoppia kuin aikoo juoda. Baarin terassin kupeesta pääsee päivällä Funicularilla Tibidabo-vuoren huipulle, missä on huvipuisto, ja jonka maailmanpyörästä niin ikään voi nähdä yli koko kaupungin.

Tibidabo Merbeye-baarin terassilta

Uimarannat ja Barcelona mereltä

Sightseeing-bussilippujen yhteydessä saatavilla alennuskupongeilla voi myös katsella Barcelonaa mereltä käsin. Yksi venereiteistä kulkee uimarantojen ohitse kaupungin keskustasta itään Forumille ja takaisin. Menomatka (ilman alennuksia) maksaa 11 euroa ja menopaluu 13 euroa. Jos haluaa ottaa valokuvia kaupungista, merelle kannattaa mennä jo ennen puolta päivää. Silloin aurinko paistaa mereltä kaupunkiin. Illalla aurinko paistaa kaupungin yli merelle, eikä aurinkoa vasten valokuvaaminen oikein onnistu.

Uimarannoille pääsee kätevästi mm. sightseeing-bussilla tai metrolla. Rannat ovat täyden palvelun rantoja, joilta löytyy säilytyslokerot, sämpyläbaarit, WC:t yms. palvelut. Mikäli rantalomaa haluaa painottaa loman aikana, hotelli kannattaa valita rannan tuntumasta. Hienohiekkaisilla rannoilla aurinkoa otetaan joko bikineissä, tai useat myös ilman niitä. Miesturisti saattaakin aivan aluksi hieman hämmentyä, kun vaatteiden vaihtokopista tullessaan oven takana omaa vuoroaan odottavat kaikki naiset yläosattomissa, jolloin ei heti keksi, että minne päin katseensa voisi kohdistaa…

Uimaranta

Retket Montserratiin ja Sitgesiin

Kaukojunalla liikkuen matkat Montserrattiin ja Sitgesiin eivät maksa kuin muutamia euroja, mutta aikaa säästyy ja mukaan tulee englanninkielinen opas, jos matkan varaa Barcelonatourismen nettisivuilta, jolloin samassa päivässä ehtii nähdä molemmat paikat. Hintaa kertyy silloin 63 euroa per henkilö (hinta kesällä 2010). Menomatkan viimeinen etappi Montserrattiin tapahtui ratasvetoisella junalla ja paluu vuoren toista reunaa bussilla, jotka tulivat noutamaan turistit luostarin parkkipaikalta.

Montserratin luostari

Lounas ei sisälly päivämatkan hintaan, mutta oppaalla oli hyvät suositukset, missä kannatti syödä. Näkymät vuoren juurelta sahalaitaisten vuoren huippujen suuntaan ovat aivan upeat, samoin näkymät luostarista vuoren ympäristöön ovat eri suunnasta eli ylhäältä alaspäin varsin komeita nekin.

Sitgesissä näkee paikallisoppaan johdolla vanhan kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä, ja kuulee niihin liittyvää historiaa. Ilman tätä Sitgesissä ei olisi omin päin nähnyt ehkä muuta kuin vilkkaan uimarannan, jossa pidetään kesäkaudella todella suuret bileet aina torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Hintataso on Sitgesissa hieman Barcelonaa edullisempi, esim. olut-tuopin saa jopa kahdella eurolla, tai kaupasta puoli litraa 60 sentillä.

Sitgesin ranta

X