Matkailu

Barcelona – Shoppailua ja herkkuja El Ravalissa

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Barcelonan Ciutat Vella –vanhankaupungin osista El Raval on värikkäin ja vähiten turistien valtaama, ja kaupungissa vierailevan kannattaa käydä sen tunnelmallisilla kaduilla syömässä ja shoppailemassa. Aivan Ramblas-bulevardin vieressä sijaitseva kaupunginosa on aina ollut lähellä kaikkea mutta silti oma maailmansa, ja sen tarjontaan kuuluu paitsi värikkäitä katuja myös kaupungin parhaita markkinoita ja joukko merkittäviä nähtävyyksiä.

Barcelona – Shoppailua ja herkkuja El Ravalissa

Ramblas ja La Boqueria

El Raval -kaupunginosa, joka maineeltaan oli pitkään eräänlainen kiinalainen kaupunginosa, Barrio Chino, on tunnelmaltaan täysin toisenlainen paikka kuin La Rambla -bulevardin toisella puolella oleva goottilainen kaupunginosa, Barri Gotic. Barcelonan pääkatua kesäisten turistivirtojen kanssa kävellessä kannattaa aina muistaa, että vain korttelin parin päässä Ramblasista on täysin toisenlainen kaupunginosa, jossa on kesän kiireisimpinäkin aikoina vähän turisteja.

La Rambla on tietenkin kiireinen koko kesän, etenkin iltapäivisin ja alkuillasta, ja sen hinnat ovat turisteille suunnatuilla terasseilla pääsiäisestä marraskuuhun korkeampia kuin muualla keskustan alueella. Mikäli mielii kävellä La Ramblalla lähinnä paikallisten kanssa ja ilman taskuvarkaiden seuraa, on sinne hyvä lähteä ympäri vuoden heti aamulla tai talven hiljaisina kuukausina, marraskuulta maaliskuun loppupuolelle. La Ramblan varrella on kaikenlaisia kauppoja ja kojuja, mutta sillä ei välttämättä kannata tehdä suuria ostoksia, sillä El Ravalin markkinat ja putiikit tarjoavat paljon parempaa tavaraa edullisemmin hinnoin.

La Boqueria kauppahalli

Yllättävän edullinen on La Ramblan varrella, El Ravalin puolella sijaitseva La Boqueria eli Mercat Sant Josep -kauppahalli, joka on erinomainen paikka katsella paikallisia elintarvikkeita ja käydä haukkaamassa jotakin. Etenkin kesäaikaan Ramblasin puoleinen osa kauppahallia on melkoinen turistirysä, jossa on kaupan lähinnä makeisia, hedelmiä ja tuorepuristettuja mehuja ja muita juomia. Mikäli haluaa päästä kunnon tunnelmaan kauppahallissa, kannattaa kävellä poispäin La Ramblalta ja tutustua etenkin keskiosan mereneläviin, jotka ovat eksoottista nähtävää.

Kauppahallin kalatiski

Tunnelmaa hallin keskiosissa riittää, ja vaikka La Boqueria onkin avoinna ilman siestaa ma-la klo 08-20, pitävät hallin keskiosat päiväsaikaan tauon ja monet kalakauppiaat jättävätkin tulematta tauolta takaisin – näin ollen kalaosastoon on hyvä käydä tutustumassa heti aamulla.

Kalaosaston naapurissa ja hallin takaosassa on myös huomionarvoisia kahviloita ja ravintoloita, joissa voi haukata aamiaista, syödä hektisen lounaan tai nauttia niin pieniä kuin suuriakin aterioita illalla. Aamiaiseksi käy hyvin cafe con leche eli maitokahvi ja tortilla eli espanjalainen omeletti, joita on muutamaa eri laatua. Tällainen maukas, paikallisten kanssa nautittu aamuateria maksaakin vain pari kolme euroa.

Kauppahallista löytyy yksinkertaisten kahvi- ja ruokapaikkojen lisäksi tunnettujakin ravintoloita, joissa vaativat barcelonalaiset käyvät syömässä, ja näissä hintalaatu-suhde on hyvä. Suurimman ongelman muodostaa lounasaikaan vapaan paikan löytäminen. Kauppahallin keskiosissa olevien kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi kannattaa tutustua hallin kummallakin puolella oleviin ruokapaikkoihin, jotka kiireisimmän turistikauden ulkopuolella ovat varteenotettava vaihtoehto mille aterialle tahansa.

Hyviä shoppailumahdollisuuksia

La Boqueria on hyvä paikka käydä hakemassa elintarvikkeita, mausteita, viinejä ja monia muita ruoanlaittoon liittyviä aineksia, mutta myös muualla El Ravalissa on hyvä tehdä elintarvikeostoksia. Haki sitten ruokia Montjüicin kukkulalla pidettävää piknikkiä varten tai kotiin tuotavaksi, kannattaa tutustua ruokaputiikkeihin, joita on monilla kaupunginosan kaduilla, etenkin Carrer Nou de la Ramblan varrella mutta myös sen sivukaduilla ja muualla kaupunginosassa. Monia liikkeitä pitävät muualta Barcelonaan tulleet, ja näin niiden valikoima on kansainvälinen ja niistä saa kaikkialta maailmasta tulevia ruokia ja juomia yllättävän edulliseen hintaan.

Taidetta löytyy kadultakin

El Ravaliin kannattaa kesäisin lähteä paitsi Barri Goticin ja Ramblasin tungosta pakoon myös tekemään ostoksia, joista täällä usein suoriutuu edullisemmin kuin muualla. Kaupunginosan monet kadut ovat erinomaisia paikkoja löytää nuorekkaita vaatteita, klassista tyyliä, kenkiä, kodintarvikkeita, kirjoja ja paljon muuta, joista nimenomaan 15-40-vuotiaille naisille suunnatut vaatteet ovat hyvissä hinnoissa ja tarjolla mielenkiintoisin valikoimin. El Ravalissa on tarjolla paljon edullisia ja käytettyjä vaatteita, mutta siellä on myös uutta paikallista ja kansainvälistäkin designia, ja El Ravalin putiikit myyvät usein täysin uniikkeja vaatteita.

Erittäin hyvä tienoo vaateostoksille on Carrer del Carme -kadun ja MACBA-taidemuseon välinen maasto. Tämän lisäksi etenkin retro- ja käytettyjä vaatteita on löydettävissä hyvät määrät Carrer de la Riera Baixan ja Carrer de l’Hospitalin varrelta. Täällä ollessa kannattaa myös muistaa, että etenkin lauantaisin Rambla del Raval -bulevardi on erinomainen paikka tehdä koru- ja muita ostoksia kojuissa, joita ilmaantuu aukiolle melkoinen määrä. Täällä ollessa kannattaa myös katsastaa Boteron jättikokoinen kissaveistos ja bulevardia reunustavat osat, joiden varrelta löytyy hyvä määrä mielenkiintoisia kahviloita, ruokapaikkoja ja putiikkeja.

Vaikka elintarvikkeet, vaatteet, korut ja muu muoti ovat pääosassa El Ravalin shoppailumaailmassa, on sieltä löydettävissä melkoinen valikoima muitakin tuotteita. Laaja valikoima kauppoja löytyy juuri Carrer del Carmen ja MACBA-museon väliseltä alueelta, jonka kapeilla kujilla on tupakkakauppoja, musiikkiliikkeitä ja vanhoja tavaroita myyviä liikkeitä. El Ravalissa ollessa kannattaa ehdottomasti tutustua levykauppoihin, joita on etenkin Carrer dels Tallers -kadun varrella, ja levyjen keräilijät suuntaavat kaupunginosassa myös Wah-Wahiin (Carrer Riera Baixa 14) ja Etnomusiciin (Carrer del Bonsucces 6), josta löytyy nimensä mukaisesti maailmanmusiikkia ja etenkin latinorytmejä ja muuta eteläamerikkalaista musiikkia on siellä melkoinen valikoima.

Katukissa

Monipuoliset ravintolat ja kahvilat

Shoppailun lisäksi El Ravaliin kannattaa koska tahansa lähteä aterialle. La Boqueria on oiva paikka päästä nauttimaan paikallisesta markkinatunnelmasta etenkin aamuisin mutta lounasajat ovat siellä usein hektisiä, ja näitä on parempi viettää muualla El Ravalin alueella. Carrer Nou de la Rambla -katu on yksi kaupunginosan pääkatuja, ja sen varrelta löytyy valtava määrä edullisia ruokia, etenkin pizzoja, falafeleja ja kebabeja myyviä kojuja ja ravintoloita, joista monet ovat miltei ympäri vuorokauden auki. Saman kadun varrella on baareja, joilla on boheemi maine ja joista monet tarjoavat ruokia nekin – hyvä esimerkki tyypillisestä legendaarisesta baarista täällä on London Bar (Carrer Nou de la Rambla).

El Ravel on La Boqueria -kauppahallin takana ja etenkin MACBA-taidemuseon ja Carrer del Carme -kadun välillä loistava paikka syödä hintalaatusuhteeltaan erinomainen lounas, eli Menu del dia. Tämä noin klo 12-15 tarjottava kolmen lajin ateriakokonaisuus on hyvä tapa hoitaa päivän pääateria pois päiväjärjestyksestä herkullisella tavalla, ja yleensä sen jälkeen ruokaa ei teekään mieli ennen illan pimenemistä. Pääruoat valitaan kahdesta eri ryhmästä, joilla ei ole paljon eroa toistensa kanssa. Tyypillisiä paikallisia annoksia ovat kalaruoat (etenkin suolaturska eli baccala ja mustekalatyyliset merenelävät), salaatit ja liharuoat, joiden laatu vaihtelee paikasta toiseen melkoisesti. Kahden pääruoan lisäksi mukaan tulee miltei poikkeuksetta ruokajuoma, joka voi olla pullo viiniä per nenä tai sitten niin paljon pullovettä kuin jaksaa juoda. Jälkiruoaksi on tyypillisesti vanukas, hedelmä ja/tai kahvi. Ateriakokonaisuus maksaa 8-12 euroa.

Niiden joukosta löytyy joskus jotakin kasvissyöjille, mutta tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavien kannattaa El Ravalissa löytää kasvisravintola, kuten Juicy Jones (Carrer de l’Hospital 74), joka sopii vegaaneillekin ja josta saa erinomaisten lounaiden lisäksi mehuja ja kaikenlaisia ruokia suolaisista makeaan, aamusta iltaan.

Kahvilaelämää

Ravintoloiden lisäksi El Ravalissa on mukava käydä kahvilla, ja Rambla de Raval -bulevardi etenkin on päiväsaikaan hyvä paikka istahtaa kahville. Kahvilat ovat Barcelonassa varsin monipuolisia paikkoja, joissa voi paitsi käydä päiväkahvilla myös syödä, siemailla iltaisin sangriaa ja kuunnella illan pimettyä bändejä tai tiskijukkia. Erityisen paljon meneviä kahviloita El Ravalissa on MACBA-taidemuseon lähimaastossa, joka on aina eläväinen suuren opiskelijaväestön ansiosta.

Nähtävyyksiä

El Raval on nuorekas kaupunginosa, jossa on paitsi muista maanosista kaupunkiin muuttaneita siirtolaisia myös paljon lapsiperheitä ja opiskelijoita. Opiskelijoita ja nuoria on päiväsaikaan ja etenkin siestan aikana melkoinen määrä MACBA-taidemuseota ympäröivillä kaduilla ja erityisesti Placa des Angels -aukiolla, joka on kesät talvet päiväsaikaan eläväinen paikka istahtaa hetkiseksi.

MACBA on nykytaiteen museo, jonka pääasialliseen antiin kuuluvat katalonialaiset ja espanjalaiset taideteokset vuodesta 1945 eteenpäin, mutta sen kokoelmissa on muidenkin, kuten Paul Kleen, töitä. Nykytaiteen museon vieressä on toinen kaupunginosan merkittävä museo eli CCCB  (Carrer Montelegre 5), joka on eräänlainen kaupunginmuseo. Tämä mielenkiintoisessa, uutta ja vanhaa yhdistelevässä rakennuksessa sijaitseva museo esittelee Barcelonan historiaa, ja sen suojista löytyy myös uuden taiteen näyttelyitä ja muita näyttelyitä, jotka kertovat Barcelonan nykypäivästä ja menneestä.

Myyntikojuja

Arkkitehti Antoni Gaudí on kenties kuuluisin barcelonalainen, ja hänen näyttäviä rakennuksiaan voi tarkastella myös El Ravalin alueella. Nou de la Ramblan ja Ramblas-bulevardin kulmauksessa oleva Palau Güell  tarjoaa hyvän tilaisuuden tutustua erääseen Gaudín pidetyimpään luomukseen, ja tätä vuonna 1885 valmistunutta palatsia on mukava ihailla ihan vain ulkopäinkin. Muutama vuosi sitten pitkän remontin jälkeen avattu Palau Güell on kiireisimpinä kuukausina turistien valtaama aamusta iltaan, mutta muina vuodenaikoina sen sisäosiin kannattaa niihinkin käydä tutustumassa.

Where’s Cool? – El Ravalin parhaita kauppoja ja ravintoloita
El Raval Wikipediassa

X