Matkailu

Berliini – Hemmottelua kylpylöissä

Teksti: Sanna Lönnfors Kuvat: Sanna Lönnfors, Badeschiff / Arena Berlin, Liquidrom

Jos kurja sää yllättää Berliinin lomalla eikä aina jaksaisi kierrellä museoitakaan, ei hätä ole tämän näköinen. Berliinistä ja lähitienoilta löytyy melkoinen määrä kylpylöitä, joissa saa helposti ulkona riehuvan syysmyrskyn mielestään ja nähtävyyksien kiertelystä väsyneet jalat virkoamaan. Vai miltä kuulostaisi suolavedessä kellunta kuin Kuolleessa meressä konsanaan, vedenalainen musiikki, Berliinin läpi virtaavassa Spree-joessa kelluva uima-allas, saunakylä kurkun, heinän ja eukalyptuksentuoksuisine saunoineen, tai vanhaan ilmalaivahalliin rakennettu keinotekoinen sademetsä?

Tropical Island

Liquidromissa aivan Berliinin ydinkeskustassa unohtaa helposti olevansa keskellä suurkaupunkia. Suurta uima-allasta kunnon uintitreeniin Liquidromissa ei ole, vaan paikan erikoisuus on lähes pimeä kupolihalli, jonka altaassa voi kellua lämpimässä suolavedessä rauhallista, vedenalaista musiikkia kuunnellen.

Taukoja kellumisesta voi pitää höyry- tai tavallisessa saunassa tai vaikkapa allasbaarissa samppanjaa nauttien. Ellei kellunta riitä rentouttamaan Berliinin melun keskellä, voi lisäksi varata vaikkapa balilaisen yrttitemppelihieronnan.

Liquidrom, Copyright Liquidrom

Badeschiff, nimensä mukaisesti ”uimalaiva”, sai alkunsa kaupunkitaiteeseen liittyvän kilpailun hedelmänä. Unohduksiin jääneen Spree-joen ranta-alue itäisessä Berliinissä haluttiin elvyttää, ja niinpä 32 metriä pitkään ja 8 metriä leveään vanhaan laivanrunkoon rakennettiin uima-allas, joka avattiin vuonna 2004.

Kesäisin uima-allas on avoin ja sen viereisillä laitureilla voi lekotella auringossa. Talveksi laiturit ja allas katetaan ja käyttöön otetaan myös kaksi saunaa, joiden ikkunoista voi ihailla upeaa Berliini-panoraamaa. Itse Spree-joen vesi on uimakelvotonta, mutta Badeschiffin altaassa polskiessaan voi melkein kuvitella uivansa keskellä suurkaupungin halki virtaavaa jokea.

Badeschiff Winter, Copyright Arena Berlin

Centrovital sijaitsee Berliinin keskustan ulkopuolella Spandaussa, mutta sinnekin pääsee kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla. Samassa kompleksissa on myös hotelli kokoustiloineen sekä ravintoloineen sekä liikuntapalveluita, ja myös kokkauskursseja järjestetään.

Centrovitalin wellness-osastolta löytyy uima- ja porealtaiden lisäksi useampi sauna, ja saunaosaston elämyssuihkuissa voi kokeilla, miltä tuntuisi joutua vaikkapa monsuunisateen yllättämäksi. Aamuvirkuille voi suositella varhaista visiittiä, sillä uinti ja sauna seitsemän ja yhdeksän välillä on reilusti halvempi ja tilaa on mukavasti.

Hieman kauempaa, kaupungin eteläpuolelta Ludwigsfeldestä, löytyy etenkin pariskunnille sopiva Kristalltherme. Jos uimapuku unohtui kotiin, täällä se ei haittaa; Kristallthermen altaat ja saunat ovat kokonaan tekstiilivapaata aluetta. Erityisesti saunoihin on panostettu – Kristallthermestä löytyy muun muassa vuorikristalli-, smaragdi-, ametisti- ja ruusu-laventelisaunat.

Baari on rakennettu uima-altaan keskelle niin, että cocktailiaan voi hörppiä baarijakkaralla kaulaa myöten lämpimässä vedessä istuskellen. Tarjolla on myös hierontoja ja kosmeettisia hoitoja, ja romanttisista erikoisuuksista mainittakoon esimerkiksi kerran kuussa järjestettävä täysikuun uinti, jonka aikana uidaan kynttilänvalossa.

Tropical Island ulkoapäin

Berliinistä pääsee nopeasti myös tropiikkiin. Tropical Islands, vanhaan ilmalaivahalliin rakennettu kahdeksan jalkapallokentän kokoinen keinotekoinen sademetsä hiekkarantoineen ja Etelämereksi ja Laguuniksi nimettyine uima-altaineen sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Berliinistä etelään. Hallin sisälämpötila on aina 26 astetta, vesi on muutaman asteen lämpimämpää, ja ilman kosteus 40-60 prosentin luokkaa – tosin ellei lämpö riitä, on tarjolla myös useampia saunoja.

Kuten kunnon rantalomakohteesta konsanaan, Tropical Islandsista löytyy myös wellness-hoitoja – hierontaa, kasvohoitoja, ayurvedaa – ja Kaukoidän tyyliin rakennettuja ravintoloita ja rantabaareja, joissa kelpaa istuskella cocktaililla tai jäätelöllä. Ja jos etelämerellisen kokemuksen haluaa maksimoida, voi Tropical Islandiin jäädä yöksi. Yöpyä voi lodgessa tai rantahiekalle pystytetyssä teltassa ”Etelämeren” taivaan alla.

Ellei trooppinen eksotiikka kiinnosta ja porukassa on lapsia tai eläinten ystäviä, hieman Tropical Islandsia kauempana Lübbenaussa sijaitseva Spreewelten voi olla hyvä vaihtoehto. Tarjolla on uima- ja porealtaiden sekä vesiliukumäkien lisäksi neljätoista eri saunaa sekä turkkilainen hamam-kylpy.

Spreewelten pingviinint

Spreeweltenin todellinen vetonaula lienevät kuitenkin siellä asustavat Humboldt-pingviinit. Pingviinit ruokitaan kahdesti päivässä, jolloin niitä pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä. Uima-altaan ja pingviinialtaan erottaa vain lasiseinä, joten veikeiden lintujen touhuja ja syöksyjä niille viskeltävien kalojen perään voi katsella veden allakin.

On hyvä tietää, että saunat ovat Saksassa usein sekasaunoja ja niissä ollaan alasti. Mukaan kannattaa varata riittävän suuri pyyhe, sillä pikkuvarpaankaan ei sallita koskettavan lauteita. Löylyä ei saunoissa useinkaan heitä kukaan muu kuin tehtävään koulutettu saunamestari, ”Bademeister”, joka valelee veden kiukaalle ja löyhyttelee sitten pyyhkeellä ilmaa vuoron perään jokaisen saunojan kasvoille. Usein tasatunnein tapahtuvat joukkokylvetykset ovatkin nähtävyys sinänsä.

X