Matkailu

Bodrum – Miltei täydellinen lomakohde

Teksti: Taina Saarinen Kuvat: Taina Saarinen

Turkkilaista kahviaBodrum on uusi näkökulma Turkkiin. Turkin lounaiskulmassa sijaitseva Bodrum on uusi ja lähes täydellinen lomakohde. Ilmasto on miellyttävä, kaupunki siisti ja viihtyisä. Tekemisen ja näkemisen runsaudesta huolimatta tunnelma on kiireetön.

Turkin Antalyan ja Alanyan kuumuudessa käyneille Bodrum on raikas vaihtoehto. Alue on sekoitus itää ja länttä, tuttua ja sopivan vierasta. Sopiva ilmankosteus pehmentää korkeita lämpötiloja.

Matka Milesin lentokentältä Turkin rannikolle taittuu alle tunnissa. Tumma vuorenseinämä toisensa takaa liukuu esiin. Tie sukeltaa vehreiden oliivi- ja hedelmälehtojen ohi. Hedelmällisissä puutarhoissa kasvaa lähes kaikkea: viikunoita, appelsiineja, sitruunoita, tamarindeja, luumuja, omenoita, päärynöitä, aprikoosia, pistaaseja, pähkinöitä, taatelia ja paljon muuta.

Pian edessä on lumoavan kaunis Aigeianmeri, sinisistä sinisin, jalokivien lailla kimaltava.

Bodrumin lahti

Bodruminlahtea katsoessa on helppo uskoa, että Turkki on saanut nimensä Aigeianmeren turkoosista väristä. Joka on kerran tätä lempeää ilmaa hengittänyt, kaipaa aina takaisin.

Alue on antiikinaikaisten nähtävyyksien aarreaitta. Turkkilaiset kylpylät, basaarit ja päiväretket merellä yhdistettynä eloisaan huvivenesatamaan rantakahviloineen, värikkäisiin ravintoloihin ja iltaelämään lupaavat monipuolista ja vaihtelevaa lomaa.

Bodrum oli 1920-luvulla hiljainen kalastajien ja pesusienensukeltajien kylä. Asukkaita oli 3 000. Nyt asukasluku on 35 000, ja matkailijoita on vuosittain puoli miljoonaa seitsemän kuukauden sesongin aikana.

Ensin luonnonkauniin rannikon löysivät turkkilaiset. Izmirin, Istanbulin ja Ankaran varakkailla suurkaupunkilaisilla on alueella kakkosasuntonsa ja heidän ovat myös hulppeat purjeveneet satamassa.

Kansainvälinen menomesta ja ”Aigeianmeren St. Tropez” Bodrumista tuli 1980-luvulla. Vilkas yöelämä jatkuu nykyisinkin aamutunneille asti ja on päivänvalon kestävää laatua.

Bodrumin kaupunki

Bodrumin kaupunki on pienen niemimaan keskus. Alle puolen tunnin ajomatkan säteellä on 12 lomakaupunkia, kuten kalaravintoloiden täyttämä Gümüs, lük, viikuna-, mandariini- ja oliivipuiden Ortakent ja sukeltajien suosima Turgutreis.

Lähiseikkailuille voi huristella dolmus-pikkubussilla. Kyytiin pääsee linja-autoasemalta tai tien varresta, muutaman liiran taksa maksetaan pois noustessa. Yhteisen kielen puute ei suunnistaessa haittaa, paikalliset ovat avuliaita ja luontevan ystävällisiä.

Bodruminlahtea valvovat täysinpalvelleet purjesiipiset tuulimyllyt ja ristiretkiaikojen viisitorninen linnoitus niitä vastapäätä. Linnoituksen suojissa on Meriarkeologinen museo ja siellä maailman vanhimman hylyn (1300 eaa) jäänteet ja lasti, jonka arvellaan olleen matkalla faraolle Egyptiin. Meriarkeologi Emre Gülcan kertoo eri-ikäisiä hylkyjä riittävän.

Linnoitus. Bodruminlahtea valvovat täysinpalvelleet purjesiipiset tuulimyllyt ja ristiretkiaikojen viisitorninen linnoitus niitä vastapäätä. Bodrumin maamerkki on linnoitus, hulppea kohde, vaikkei historia olisikaan intohimo. Näkymät ovat upeat joka ilmansuuntaan ja muurit kätkevät sisäänsä Meriarkeologian museon, jossa on laivallinen faraon uponneita ostoksia. Kivitornien välissä voi levähtää sitruuna- ja granaattiomenapuiden alla ja ostaa museon myymälästä vaikkapa itämainen matto -palapelin.

– Vanhin, jota itse olen ollut sukeltamassa, on 2 500 vuoden takaa. Turgutreisin edustalla upposi 1994 libanonilainen alus tuhoten alleen kolmetoista 2 000 vuotta vanhaa hylkyä.

Turkkilaista kahvia. Posliinissa on häivähdys ottomaanipalatsien hienostusta. Bodrum on kuuluisa runsaista ja tuoreista merenantimistaan.Merenpohjista nostettu lasikokoelma (Cam Salonu) on harvinainen koko maailmassa.

Silmiä voi olla vaikea saada irti hivelevän kauniista ja vaihtelevasta lahdesta, jossa sadat purjeveneet reunustavat vilkasta satama-aluetta, mutta aina kannattaa yrittää.

Satamasta vievät kodikkaat kujat vanhaan kaupunkiin. Ihmeköynnökset ja mimosat sen valkeiksi kalkittujen kivitalojen porteilla suorastaan odottavat ihailijoita.

Kuljeskelu ympäri kaupunkia on hauskaa ja kahvin ääressä on hyvä katsella kulkijoita. Turkkilaiset rakastavat istuskelua pikkuruisen kahvin, turk kahvesin ääressä.

Shoppailu

Historiallisten kerrostumien suoma itsetietoisuus näkyy avoimena suhtautumisena matkailijoihin. Kauppiaat huutelevat shoppailemaan ja arvuuttelevat kansallisuutta, mutta hihassa ei roikuta. Jos kauppias tarttuu rintapieleen, hän vain kiinnittää siihen pienen pahaa torjuvan sinisen silmän, ja se on lahja.

Ostosaktiivista aluetta ovat rantakadut ja basaarikorttelit, mutta laajemmaltikin kannattaa vilkaista.

Basaarikorttelit

Perinteiset markkinat ovat elämys ja tuottajien notkuvat pöydät vegetaristin unelma. Paikalliset ostavat kasviksia kasseittain, maistiaisiksi voi ostaa tuoreita saksanpähkinöitä ja rantaevääksi rypäletertun.

Babil-marketista löytyy makumuistoksi pistaasisuklaata ja ruusunterälehtihilloa. Palvelutiskillä on huikea valikoima tuoretta lokumia. Rantojen ”kuusi pakettia kympillä” -esanssihyytelö jää hännille aidoista hedelmistä ja pähkinöistä valmistettujen makeisten rinnalla. Kauppiaan tytär suosittelee suklaa-kookosta.

Merkkivaatteita etsivälle on täysi 200 myymälän kattaus Oasis-ostoskeskuksessa. Virkistystä suovat myös elokuvateatteri ja uutta kuvataidetta esittelevä galleria Nurol Sanat Galerisi.

Simit-rinkeleitä ja shoppailua

Kirjakauppaan pistäytyminen johtaa ostopäätökseen, jos osaa turkkia. Hyllystä löytyy turkiksi käännetty Muumipeikko ja pyrstötähti sekä Anja KaurasenGüzprensi, Syysprinssi.

Dibekli Hanin taidekylässä Yakaköyssä on taidetta ja taidekäsitöitä, ja Bodrumin kauppakujillakin tekee löytöjä. Futa Home Artin erikoisuus ovat ottomaanikaftaanien kuosein koristellut modernit tekstiilit. Puutarha-ja kukkakuviot ovat Topkapin palatsista Istanbulista.

Keittiöjälkiä kaikista kulttuureista

Kun syö, jaksaa matkan vaivat ja rasitukset ja päiväohjelmaa koskevat päätökset.

Bodrumissa ovat olleet persialaiset, roomalaiset ja kreikkalaiset, bysanttilaiset ja ranskalaiset, ja kaikista kulttuureista on keittiöjälkiä.

Hyvä idea on syödä joka ateria eri ravintolassa. Ravintoloita on paljon, ja Bodrumin runsaasta kala- ja merenelävätarjonnasta voisi kirjoittaa kirjan.

Meze-alkupaloilla viritetty ateria alkaa aina onnellisesti. Kasvisruuat ovat täyttä tavaraa, lammasta ja kanaa löytyy joka listalta, samoin mamman kotiruokaa. Jos lista ei aukea, keittiöön voi päästä katsomaan ja osoittamaan sormella.

Rantakadulla sijaitsevan Sünger Pizzan kattoterassin iloinen sorina johtaa mainioon pizzeriaan, joka tarjoaa muutakin mutkatonta edullisesti. Nimi juontuu isoisästä, joka oli pesusienten (sünger) sukeltaja. Talon suosikkiannos on çökertme kepab ja ege salatasi, Aigeian salaatti. Listalla on myös harvinaisuus, possusuikalepata.

Jos pehmeä saksofonitunnelmointi miellyttää, oikea paikka on vuorenrinteen Kafedaki. Ruokalista on modernisoitu aigeialainen, atmosfääri hillitty ja näköalat kaupungin ylle huikeat.

Illallinen Ortakentissä, Bahçen (”Puutarha”) mandariinipuiden alla ja turkkilaisen ud-trubaduurin säestämänä kruunaa herkkusuun matkan.

Pienistä katukärryistä voi ostaa vielä seesaminsiemenillä maustetun simit-rinkelin, ihan vain yhden, pienen maistiaisiksi.

Äyriäisiä

Zeki MürenBodrumin tähti Zeki Müren

Zeki Mürenin nimi ei ehkä ole tuttu, paitsi jos olet turkkilainen. Müren on turkkilaisen laulun kuningas ja kuningatar.

Müren-kotimuseossa vieraileva Hatice Özdek kertoo jokaisen turkkilaisen rakastavan Mürenin rauhoittavaa ääntä.

– Hän avasi sydämiä ja muutti turkin kieltä lempeämmäksi, mutta hänen elämänsä oli surullinen ja yksinäinen.

Mürenin tragedia oli olla nainen miehen ruumiissa. Musiikki ja estradi soivat hänelle vapauden hetkiä. Esillä on paljettipukuja, strassikenkiä ja kuvia uran varrelta. Huoneissa soivat vuonna 1996 estradille kuolleen laulajan, näyttelijän ja säveltäjän kauneimmat levytykset.

X