Matkailu

Bosnia ja Hertsegovina – Pienellä maalla on vaiheikas historia

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Bosnia ja HertsegovinaEntisen Jugoslavian keskellä sijaitseva Bosnia ja Hertsegovina on viime vuosina kohonnut suosituksi matkakohteeksi erityisesti omatoimimatkailijoiden keskuudessa. Sen pääkaupunki Sarajevo on helposti lähestyttävä paikka, jossa monet viihtyvät pidempiäkin aikoja ja jonka elinvoima antaa kaikille energiaa. Mostar vanhoine siltoineen on päiväretken päässä pääkaupungista, ja monet maan osat tarjoavat niin historiallisia nähtävyyksiä kuin ensiluokkaisia harrastusmahdollisuuksiakin.

Bosnia ja Hertsegovina on paikka, jota historia on rikastuttanut ja kurittanut niin hyvässä kuin pahassakin. Vuosisatoja se kärsi Ottomaanien valtakunnan nurkkakuntana, mutta nykyään turkkilaiset vaikutteet rikastuttavat maan ruokia ja kaupunkikuvaa. Sarajevosta alkoi ensimmäinen maailmansota, ja 1990-luvulla usean vuoden ajan kaupungin saartoa ja tuhoutumista seurattiin kauhistuneina ympäri maailman. Reilut 10 vuotta sodan päättymisestä Sarajevo sekä Bosnia ja Hertsegovina ovat nousemassa uuteen loistoon, ja on vain ajan kysymys milloin suuret turistivirrat löytävät maan.

Matkustaminen Suomesta ja lähiseuduilta

Suomesta ei tällä hetkellä tehdä järjestettyjä matkoja Bosnia ja Hertsegovinaan, mutta maa onkin loistava matkohde juuri omatoimimatkailijolle. Maan pääkaupunkiin Sarajevoon lentävät monet lentoyhtiöt, kuten Austrian Airlines. Lennot suuntautuvat yleensä Sarajevon lentokentälle, ja lentoja sinne voi tarkemmin katsella Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Etenkin Sarajevo on saavuttanut suosiota suomalaisten interreilaajien ja muiden omatoimimatkailijoiden keskuudessa, ja sinne on helppo päästä bussilla tai junalla joistain lähimaiden suurimmista kaupungeista. Tunnettu ja paljon käytetty on juna Budapestista Sarajevoon. Myös Kroatian pääkaupunki Zagreb, Serbian Belgrad ja Slovenian Ljubljana ovat hyviä paikkoja siirtyä edelleen Sarajevoon tai Banja Lukaan junalla tai bussilla.

Junalla liikkuessa kannattaa muistaa, että menopaluu-lippu on usein samaa hintaluokkaa kuin yhden suunnan lippu, ja esimerkiksi juna Budapestista Sarajevoon maksaa edestakaisin alle 50 euroa (yhteen suuntaan yli 50 euroa) ja matka kestää noin 12 tuntia. Tietoa rautatie- ja bussiyhteyksistä saa helpoiten paikan päällä rautatie- tai linja-autoasemilta, joskin jotkut verkkosivut saattavat antaa osviittaa hinnoista ja aikatauluista.

Tietoa Euroopan eri maiden rautateiden aikatauluista

Liikkuminen Bosnia-Hersegovinassa

Sarajevon lentokentältä ei ihme kyllä ole ollenkaan joukkoliikennettä kaupungin keskustaan, joten tällä välillä on turvauduttava taksiin. Nämä ovat onneksi edullisia, ja matka keskustaan ei maksa paljon kymmentä euroa enempää. Mikäli haluaa säästää rahojaan, kannattaa mennä taksilla Ilidza-pysäkille ja vaihtaa ratikkaan numero 3, joka vie Bascarsijaan, Sarajevon vanhaankaupunkiin, mikä maksaa yhteensä alle neljä euroa.

SarajevoSarajevo on Bosnia ja Hertsegovinan kaupungeista suurin, ja vain siellä matkailija saattaa joutua turvautumaan julkisiin menopeleihin. Kaupungin rapistuneet ratikat kulkevat vaarallisen oloisia raiteita paukkuen eteenpäin, mutta ovat edullisia ja pysyvät aikataulussa. Hyödyllisiä ovat ratikat 1 ja 3, jotka kulkevat rautatie- ja bussiasemille ydinkeskustasta; nämä asemat on helppo löytää, sillä ne sijaitsevat kuuluisan Holiday Inn -hotellin vieressä – vuosien 1992 ja 1995 välisen saarron aikana se oli hotelli, jossa toimittajat ja muut ulkomaalaiset asuivat. Ratikkaliliput maksavat alle euron ja päivälippu kolmisen euroa. Taksit ovat Sarajevossa edullisia, sillä alkumaksu on alle 2 euroa ja jokainen kilometri maksaa reilut 50 senttiä. Vaikka kaikilla autoilla ei mittari ole toiminnassa, ovat ne yleensä rehellisiä ja kirjoittavat vaadittaessa kuitin matkasta.

Bosnia ja Hertsegovinassa on helppo liikkua ympäriinsä laajan linja-auto- ja rautatieverkoston takia. Lippujen hinnat ovat alhaisia, ja menopelit liikkuvat tiheään tahtiin. Jotkut matkat ovat maisemiltaan huikaisevia, ja näistä parhaita on Sarajevon ja Mostarin väliä kulkeva rautatie. Juna kulkee vain pari kertaa päivässä tätä väliä, ja muutenkin maan rautatieverkosto on melko vaatimaton – se kulkee Adrianmeren rannalta Plocesta Mostarin kautta Sarajevoon ja edelleen Banja Lukaan, mistä se jatkaa Zagrebiin tai Budapestiin.

Linja-autot kulkevat maassa kaikkialle, ja ne ovat hivenen junaa edullisempia. Esimerkiksi matka Sarajevosta Mostariin maksaa noin 8 euroa. Matkoja ei varata etukäteen, vaan liput ostetaan käteisellä ennen matkaa asemalta.

Majoitus

Holiday InnErityisesti Sarajevosta löytyy nykyään kaikenlaisia hotelleja, ja näistä tietenkin kuuluisin ja tarunhohtoisin on Holiday Inn entisen ns. ”tarkka-ampujakujan” varrella. Suuri osa Sarajevon hienoimmista hotelleista ei sijaitse ydinkeskustan alueella, mutta ystävällinen Turisticka Agencija Ljubicica pystyy järjestämään pedin tai huoneen omasta hostelistaan Sarajevon Bascarsija-vanhastakaupungista tai sitten huoneen jostain keskustan yksityisasunnosta (hinnat per henki 8-15 euroa per yö). Myös Kod Keme –hostel on vanhassakaupungissa ja sen huoneet maksavat reilut 20 euroa per yö.

Muualla Bosnia ja Hertsegovinassa hostelit, pensionaatit ja yksityismajoitukset ovat parempia vaihtoehtoja kuin hotellit, jotka maassa palvelevat lähinnä liikemiehiä ja ovat yleensä ylihintaisia. Tietoa Bosnia ja Hertsegovinan majoitusmahdollisuuksista saa vain rajoitetusti internetin kautta, mutta ympäri vuoden maassa on sen verran vähän turisteja, että varaukset eivät ole välttämättömiä ja edullisen yösijan löytyminen on vain järjestelykysymys.

HostelWorld – Edullisia vaihtoehtoja Sarajevossa, Mostarissa ja Medijugorjessa
Sarajevo Accommodation – Yöpymismahdollisuuksia Sarajevossa

Harrastusmahdollisuudet

Bosnia ja Hertsegovina on viime vuosina noussut yhdeksi parhaiksi paikoksi harrastaa erilaisia aktiviteetteja koko itäisessä Euroopassa. Maan vuoret ja vesistöt tarjoavat mahdollisuuden kanootti- ja kajakkisouteluun, patikointiin, vuorikiipeilyyn ja niin lasketteluun kuin murtomaahiihtoonkin. Sarajevo on tietenkin entisenä talviolympialaisten pitopaikkana jo puitteiltaankin melkoinen.

Kaupungin ulkopuolella sijaitsevissa Jahorinassa ja Bjelasnicassa on loistavat ja hinnoiltaan edulliset hiihto- ja laskettelumahdollisuudet. 25 kilometrin matkan päässä sijaitseva Jahorina-vuori tarjoaa parikymmentä kilometriä rinteita ja runsaasti latuja, ja kesäisin näissä maastoissa harrastetaan maastopyöräilyä ja patikointia. Bjelasnican alue puolestaan tähtää uusiin olympialaisiin hamassa tulevaisuudessa, sinne on rakennettu paljon ja erilaiset palvelut paranevat vuosi vuodelta. Täältä tehdään myös retkiä bosnialaisiin pikkukyliin.

Maan pohjoisosissa, lähellä Kroatian rajaa sijaitseva Bihac on hyvä paikka erilaisille vesiurheilulajeille kuten myös kalastukselle. Una Kiro Rafting sijaitsee 6 kilometrin päässä Bihacista, ja täällä annetaan kajakkioppitunteja ja mahdollisuus on myös muihin lajeihin. Club Extreme Sport Limit  (sähköposti: lipa3(a)bih.net.ba) tarjoaa opastettuja vuoristoretkiä, patikointia, kajakkiveneilyä, luolaretkiä ja pyöräilyä huhtikuulta lokakuulle. Banja Luka on yksi maan parhaita paikkoja lautalla soutelulle, ja tästä saa lisätietoa Kanjon Raft Clubilta.

Sarajevossa tarkempaa tietoa retkistä ja aktiviteeteista antaa Green Visions, joka on ekoturismiin keskittynyt toimisto ja joka järjestää erilaisia ulkouluretkiä Sarajevon ympäristöön.

Ruoka ja ravintolat

CevapciciBosnian ruoat ovat turkkilaisvaikuteisia, ja niin ateriat, juomat kuin ravintolatkin tuntuvat pohjoiseurooppalaisesta melko eksoottisilta. Cevapcici on balkanilainen kebab-ateria, jota saa erityisen maukkaana Sarajevon vanhastakaupungista, erityisesti ravintola Zjelo (Kundurdziluk 19 ja 20) on erikoistunut niihin. Ateria on melko yksinkertainen ja koostuu 5-10 paistetusta sormen kokoisesta lammasliharullasta, jonka höysteenä on silvottua sipulia ja joka tarjotaan pita-tyylisen leivän sisällä. Toinen bosnialainen herkku on pita, jonka sisällä voi olla esimerkiksi lihaa (burek), juustoa (sirnica) tai omenaa (jabukovaca).

Sarajevossa myös ”normaalit” kebabit kuten iskender, dürum ja döner ovat helposti, edullisesti ja maukkaasti saatavissa, ja myös muita enemmän tai vähemmän perinteisiä paikallisia ruokia tarjotaan kymmenissä eri ravintoloissa niin vanhassakaupungissa kuin muuallakin Sarajevossa. Hyviä perinteisiä herkkuja, joita Sarajevosta löytää helposti, ovat kotleti eli vasikanlihasta valmistetut kotletit ja erilaiset muhennokset, kuten bosanski lonac (kaali- ja lammasmuhennos) ja dinstana teletina sa povrcem (vasikanliha- ja vihannesmuhennos), jotka valmistetaan avotulen äärellä kiirettä pitämättä.

Maaseudulla savustetut lihat, joita valmistetaan joskus viikkotolkulla, ovat perinteisiä herkkuja, ja näihin kuuluvat ensin ilmakuivatut ja sitten ajoittain savustetut kinkut ja vartaassa pitkän aikaa paistuneet kokonaiset lampaat, jotka tunnetaan nimellä janjetina.

Mostarissa kannattaa maistaa pastrmka-taimenlautasta, joka maineeltaan on erityisen hyvää Blagaj-luostarissa. Erityisesti kaupunkien ulkopuolella tapaa myös meza-lautaisia, joita erityisesti yksityiskodeissa tarjotaan vieraille tarkoin aseteltuina ja jotka sisältävät yleensä kinkkua, ohuiksi viipaleiksi leikattua makkaraa, juustoa, keitettyjä kananmunia ja tuoreita viipaloituja vihanneksia. Miltei kaikkien suolaisten aterioiden kanssa tarjotaan Bosnia ja Hertsegovinassa leipää, joka täällä on erinomaista ja joka tulee kymmeninä eri versioina.

Jälkiruoat ja makeat palat ovat nekin äärimmäisen suosittuja, ja niitä voi nauttia Sarajevon vanhankaupungin kymmenissä eri kahviloissa. Erityisen maukkaita ovat krempita ja sampita, jotka ovat eräänlaisia kermaisia juustokakkuja. Bosnian versio baklava-leivonnaisesta on siirappimainen, ja monet eri arabialaiset herkut tulevat täällä hivenen erilaisina paikallisina versioina. Bosnia ja Hertsegovinan erikoisuuksiin voidaan laskea myös aina tuoreina tarjottavat vihannekset ja hedelmät, jotka vaihtelevat vuodenajan mukaan. Erityisen hyvä seutu tuoreille hedelmille on Neretvan laakso Mostarin ja Metkovicin välissä, ja täällä voi maistella huippuluokan persikoita, mandariineja, appelsiineja, kirsikoita, vesimeloneita ja kiwi-hedelmiä, kuten myös joitain vihanneksia. Myös juustojen ystävät viihtyvät maassa, sillä miltei jokainen maan kolkka on tunnettu hyvistä juustoistaan, jotka eri seuduilla tarjotaan hivenen erilaisina versioina.

Bosnia ja Hertsegovina ei ole hyvä paikka kasvisruokailijalle saati vegaanille. Sen ravintolat tarjoavat vähän kasvisruokia, monet kasvisruokina tarjottavat ateriat valmistetaan lihaliemellä maustaen. Hienommat ravintolat myyvät joitain kasvisruokia ja tuoreita salaatteja löytyy monesta paikasta. Kasvisruokailijoiden kannattaa ostaa ruokansa itse ja valmistaa ne majapaikassa. Tietoa Bosnia ja Hertsegovinan parista kasvisravintolasta saa Happy Cow –sivuita.

Bosnia ja Hertsegovina on osittain muslimimaa, mutta tämä ei ole estänyt alkoholin runsasta valmistamista ja käyttöä. Erityisesti rakija eli maan oma raki-viina on maistamisen arvoista, viinit ovat hyviä, ja oluista erityisesti Sarajevsko, Tuzlanski ja Karlovacka ovat hyviä, edullisia (1-2 euroa per puoli litraa) ja a-oluen vahvuisia.

Nähtävyydet

Sarajevo

BarcarsijaVuosien 1992-1995 saarron runtelema maan pääkaupunki on edelleenkin monin osin huonossa kunnossa, Bascarsija-vanhakaupunki ympäristöineen on suurelta osin entisöity ja sen kävelykatuja on mukava kuljeskella kaupungin rauhallisessa tahdissa. Bascarsijan keskus on ”puluaukiona” tunnettu tori, jonka keskellä sijaitsee sebilj-suihkulähde ja jota reunustavat ravintolat ja matkamuistomyymälät.

Lähellä sijaitseva Gazi-Husrevbey -moskeija on mielenkiintoista nähtävää, aivan kuten kaupungin muutkin moskeijat. Vanhankaupungin laidalla, Miljacka-joen ylittävä Latinalainen silta oli paikka, jossa Franz Ferdinand surmattiin vuonna 1914, antaen riittävän sysäyksen ensin yhden ja sitten toisen maailmansodan aloittamiselle.

Museoista Kansallismuseo (Zmaja od Bosne 3) on hyvä vierailupaikka. Se kertoo Bosnia ja Hertsegovinan historiasta, musiikista ja kulttuurista yleensä sekä myös luonnosta. Viereisessä sijaitseva Historiallinen museo (Zmaja od Bosne 5) on hyvä tutustumisretki 1990-luvun saarron Sarajevoon, ja niille, jotka ovat enemmän kiinnostuneita kaupungin tästä ajanjaksosta, Tunnelimuseo (Tuneli 1) on keskustan ulkopuolella pakollinen vierailupaikka. Tämä reilun kilometrin pituinen tunneli oli kaupungin henkireikä saarron aikana, ja sen kautta elintarvikkeet tulivat sisään ja haavoittuneet kuljetettiin ulos.

Sodan jäljetSodan jäljistä kertovat myös kaikkialla kaupungissa olevat luotien reijät, ja erityisesti asfaltissa olevat ”Sarajevon ruusut”, jotka ovat kohtia, joissa ammukset räjähtivät tai joihin luodit osuivat ja jotka on sittemmin maalattu punaisiksi.  Myös kaikkialla kaupungissa sijaitsevat muslimien hautausmaat ovat hyviä vierailukohteita kauniine, eksoottisine hautakivineen.

Sarajevon nähtävyyksistä saa helposti lisätietoa kaupungin turistitoimistoista jaettavista lehtisistä, ja myös internetistä, erityisesti Sarajevon virallisilta matkailusivuilta.

HautausmaaTietoa Sarajevosta

Mostar

Reilun 100 000 asukkaan Mostar on elegantti kaupunki, jonka upea arkkitehtuuri ja pitkä historia vetävät puoleensa erityisesti päiväretkeläisiä Sarajevosta. Stari Most -silta on alunperin vuodelta 1556, ja kesäisin nuoret miehet hyppelevät sen päältä maksua vastaan jokeen. Vanhakaupunki Kujundziluk levittäytyy Stari Mostin kummallekin puolelle, ja Sarajevon vanhankaupungin tavoin sen silmiinpistävimpiä kohteita ovat paikallisten seppien valmistamia kupariesineitä myyvät kaupat.

Moskeijoista Mehmed Pasa vuodelta 1618 on minareeteineen vanhankaupungin ehdottomia maamerkkejä, ja lähellä sijaitsee myös kaupungin kuuluisin moskeija, Karadzozbegova. Myös ns. Turkkilainen talo (Bisoevica 13) on suihkulähteineen ja rukoilevine muslimeineen kaunis näky, ja sen huoneisiin pääsee reilun euron pääsymaksua vastaan hämmästelemään interiöörin loistoa. Museoista Hertsegovinan museo (Bajatova 4) on vierailun arvoinen, ja siellä näytetään myös filmiä, joka kertoo Stari Most -sillan tuhoamisesta.

Wikitravelin artikkeli Mostarista englanniksi

Medugorje

Medugorje on niittänyt mainetta katolisten turistien pyhiinvaelluspaikkana, ja erityisesti irlantilaisia tämä paikka on kiinnostanut jo vuosia. Kaupungin maine lepää kesällä 1981 nuorten esittämässä väitöksessä, että he näkivät Neitsyt Marian. Tämän jälkeen katoliset turistit hyökkäsivät kaupunkiin, ja seurauksena on se, että Medugorje on täynnä matkamuistoja ja muuta krääsää myyviä kauppoja – ja kaiken lisäksi se on muuttunut rutiköyhästä kylästä suhteellisen vauraaksi paikkakunnaksi. Suosittu vierailukohde kaupunki on pääsiäisenä, 15.8 ja syyskuun 8. päivää seuraavana sunnuntaina.

Muutamaa kirkkoa lukuun ottamatta Medugorjessa ei ole järin paljon nähtävää, mutta monia kiinnostaa varmasti Mt Krizevac eli ristivuori, joka sijaitsee parin kilometrin päässä keskustasta ja jonka huipulle on 45 minuutin kävelymatka. Medugorje on hyvä päiväretkikohde Mostarissa vieraileville.

Travnik

Tämä parin tunnin matkan päässä Sarajevosta sijaitseva 33 000 asukkaan kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla puiden vihertämässä laaksossa. Sen päänähtävyyksiin kuuluvat keskiaikainen linna 1400-luvulta, pari hyvää museota, kuuluista ns. ”monen värin moskeija” ja Plava Voda eli sininen koski.

Museoista antropologinen ja arkeologinen museo tarjoavat fossiileja, mineraaleja ja erilaista esineistöä erityisesti Ottomaanien valtakunnan ajalta, ja Ivo Andric -museo keskittyy Bosnian ja kenties koko entisen Jugoslavian merkittävimpään kirjailijaan, joka voitti Nobelin kirjallisuuden palkinnon vuonna 1961.

Travnikin matkailusivut

Jajce

30 000 asukkaan Jajce on pieneksi kaupungiksi monipuolinen vierailukohde. Sieltä löytyy suurehko vesiputous, moskeijoita, kirkkoja, katakombeja, taidetta ja järviä, jotka ovat oivia kalastus-, veneily- ja uintipaikkoja. Jajcesta on Banja Lukaan parin tunnin, Sarejevoon kolmen tunnin bussimatka.

Jajce Bosnian matkailusivuilla

Banja Luka

Banja Luka tuli 1990-luvulla surullisen kuuluisaksi paikaksi, ja erilaiset tragediat ovat pimentäneet sen historiaa muinakin ajankohtina. Vuoden 1969 maanjäristys tuhosi kaupungista 80%, ja vuonna 1993 serbit tuhosivat kaupungin moskeijat. Nykyään tämä 230 000 asukkaan kaupunki tarjoaa jotain vain niille, jotka haluavat matkustaa Zagrebiin, Belgradiin tai Sarajevoon ja niille, jotka ovat kiinnostuneita kaupungin tarjoamista vesiurheilumahdollisuuksista.

Parhaisiin nähtävyyksiin kuuluu iso 1500-luvun linnake muureineen. Kaupungin vetonauloihin kuuluu myös linnassa järjestettävä ja koko kesän kestävä festivaali, joka tuo sinne musiikkia, tanssia ja teatteria.

Banja Lukan esittely Wikipediassa

Bihać

Bihaćin harrastemahdollisuudet ovat loistavat, mutta kaupungista löytyy myös jonkin verran nähtävää. Tämä 80 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Una-joen rannalla, ja sen varrella on sellaisia nähtävyyksiä kuin Kapteenin torni ja kaupungin historiaa esittelevä museo. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat myös niin kristilliset kirkot kuin muslimien moskeijatkin. Kaupunkiin ei ole helppo päästä muualta maasta, mutta Zagrebista sinne on vain reilun parin tunnin bussimatka, Banja Lukasta kolmen tunnin.

Shoppailu

KuparikatuBosnia ja Hertsegovina on nykyään entisen Jugoslavian osista köyhin, ja tämä näkyy myös maan hintatasossa. Sarajevon Bascarsija on erityisen hyvä paikka löytää kupariesineitä, joita paikalliset sepät ovat taitavasti takoneet ja joita myydään erityisen paljon ns. Kuparikadun varrella. Myös kaupungin keskustan pääkävelykatu Ferhadija on loistava paikka muodikkaille vaatteille, kengille ja kaikenlaisille matkamuistoille.  Mostarin keskusta on sekin tunnettu kupariesineistään, ja laadukkaista nahkatuotteista on tunnettu Visoko.

Bosniassa rahaa käyttäessä kannattaa huolehtia siitä, että mukana on pieniä (alle 20 KM:n) seteleitä, sillä vaihtorahat ovat monissa paikoissa vähissä. Luottokortit eivät käy maassa monessakaan paikassa.

Yöelämä

Bosnia ja Hertsegovina ei ole Sarajevoa lukuun ottamatta tunnettu hurjasta yöelämästään. Sarajevossakin varsinainen bailaaminen ei ole yleistä, mutta erilaisia trendikkäitä baareja ja ravintoloita siellä on hyvä määrä. Bascarsija on paras paikka koko maassa löytää menoa illallakin, ja sen monet kahvilat muuntuvat illan hämärryttyä baareiksi.

Zlatna RibicaSarajevosta löytyy erikoisiakin baareja, kuten mitä erilaisimmilla koristeilla täytetty Zlatna Ribica (Kaptol 5), ja vierailun arvoinen on Bascarsijasta joen toisella puolella sijaitseva Sarajevon panimo (Franjevacka 15), jossa oluen lisäksi tarjotaan huokeita aterioia. Niille, jotka mieluiten bailaavat läpi yön, Clou (Mula Mustafe Baseskije 5) on maanalainen klubi, jonne kerääntyvät niin paikalliset, vierasmaalaiset asukit kuin kaupungissa vierailevatkin. Mostarissa Liquid Lounge (Rondo 66) on 150 erilaisen koktailinsa ja hyvien tiskijukkiensa ansiosta paikka, jossa yökyöpelit kokoontuvat.

Lue lisää:
Bosnia ja Hertsegovinan matkailusivut
Inside Bosnia – Uutisia ja tapahtumia Bosniasta
Hidden Bosnia – Hyödyllistä tietoa turistille

Bosnia ja Hertsegovina
Pinta-ala 51 129 km²
Maantiede Bosnia ja Hertsegovina on vuoristoista ja vaikeakulkuista seutua, jonka pinta-alasta vain 8% on alle 150 metriä veden pinnan alapuolella. Korkein vuori on Maglic (2386 metriä). Bosnia on myös saanut pienen kaistaleen Adrianmeren rannalta, muutaman kymmenen kilometriä Dubrovnikista pohjoiseen.
Ilmasto Bosnia ja Hertsegovinan ilmasto vaihtelee sisämaan kuumista kesistä ja kylmistä lumisista talvista rannikon ja sen tuntuman välimerelliseen ilmastoon, jonka kesät ovat pitkiä ja lämpimiä, talvet lyhyitä ja sateisia.
Valtiomuoto Liittovaltio
Pääkaupunki Sarajevo ( 383 000 asukasta)
Väestö 3.9 miljoonaa asukasta
Kieli Bosnia, serbia, kroatia
Aikaero Suomeen – 1 h
Raha Konvertibilna marka eli vaihdettava markka (KM), sidottu Euroon noin suhteessa 1 euro = 2 KM
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset eivät tarvitse viisumia Bosniaan matkustaakseen, ja maassa saa oleskella 90 vuorokautta kerrallaan ilman erillistä oleskelulupaa.
Rokotukset Suomessa tarvittavat rokotukset riittävät myös Bosniassa.
Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovinan kartta: Google Maps
Bosnia ja Hertsegovina -kuvia: Flickr
Bosnia ja Hertsegovina Wikitravelissa
X