Matkailu

Bratislava – Herttainen helmi Tonavan rannalla

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

BratislavaSlovakian pääkaupunki on Keski-Euroopan pieni helmi, jossa kaupunkilomaa voi viettää rennosti ja edullisesti. Upeasti entisöity vanhakaupunki on nähtävyyksineen, ravintoloineen ja wieniläistyyppisine kahviloineen yksi Euroopan viehättävimpiä, ja se on myös erinomainen illanviettopaikka, jossa ilta sujuu rattoisasti jazzia kuunnellen. Bratislava tarjoaa loistavat puitteet ikimuistoiselle lomalle, ja lomakohteeksi se sopii kaikille lapsiperheistä rinkkamatkailijoihin.

Matkustaminen Bratislavaan

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät kaupunkilomia Slovakian pääkaupunkiin, ja listan näistä saa Lomat.info –sivuilta. Omatoimisesti kaupunkiin pääsee nopeimmin lentämällä, mutta suoria lentoja ei Helsinki-Vantaan kentältä ole. Suoraan pääsee lentämään kuitenkin Wienin kentälle, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Bratislavasta. Aikatauluja ja vaihtoehtoja voi helposti tarkastella Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Seikkailuhenkisten on hyvä tietää, että Bratislavan lentokenttä on halpalentoyhtiöille Ryanair etunenässä yksi itäisen Euroopan suurimpia keskuksia, joten sieltä pääsee nopeasti ja edullisesti moneen Euroopan kolkkaan, ja lähin kenttä suomalaisille on Tukholman Skavstan kenttä.

Liikkuminen Bratislavassa

RaitiovaunuWienin lentokentältä, jota suuret lentoyhtiöt käyttävät Bratislavaan suuntautuville lennoille, on helppo tulla Bratislavaan Blaguss– tai Slovak Lines –busseilla, jotka maksavat 6-8 euroa ja lipun saa kuljettajalta. Bratislavan omalta kentältä on hivenen hankalampi päästä ydinkeskustaan, joskin terminaalin edestä lähtee muutaman kerran tunnissa bussi 61, joka vie rautatieasemalle ja johon saa edullisia lippuja pysäkin vieressä olevasta automaatista – kunhan vain on eurokolikkoja taskussa.

Rautatieasemalta keskustaan pääsee helpoiten raitiovaunulla numero 13, ja lippuja saa niin rautatieaseman pääoven edustalla olevista kioskeista kuin siellä täällä näkyvistä automaateistakin. Rautatieaseman edustalla kytiksessä olevia takseja kannattaa vältellä, mikäli ei halua pulittaa lyhyehköstä matkasta keskustaan kymmeniä euroja.

Bratislava on kaupunki, jossa muutoin kuin lentokentälle tai rautatieasemalle kulkiessa ei tarvitse turvautua joukkoliikenteeseen. Kaikki näkemisen arvoinen on vanhankaupungin sisällä tai aivan sen liepeillä, ja kävelymatkat ovat keskustan alueella hyvin lyhyitä. Mikäli joukkoliikennettä haluaa käyttää, liikkuu se normaalilla aikataululla klo 4:30-23:30 välisenä aikana. Liput ovat hyvin edullisia ja niitä saa sekä automaateista että kioskeista.

Tietoa Bratislavan joukkoliikenteestä

Majoitus

Niille, jotka tulevat Bratislavaan omatoimimatkalle, kaupunki tarjoaa aivan ydinkeskutasta kaikkea joka makuun. Pienellä budjetilla liikkuville uudehko Downtown Backpackers Hostel on hyvä vaihtoehto, ja myös Hostel Blues ja Patio Hostel ovat varteenotettavia vaihtoehtoja. Kadonnutta Neuvostotunnelmaa etsiville Hotel Kyjev on paras valinta aivan ydinkeskustassa, ja tämä entinen kommunistipamppujenkin suosima hotelli tarjoaa kahden hengen huoneita noin 60 eurosta ylöspäin. Pientä mutta tasokasta hotellia vanhankaupungin ja linnan väliseltä hienolta alueelta etsiville Albrecht on viidellä tähdellään ja 12 huoneellaan yksi kaupungin parhaista majapaikoista.

Booking.com – Hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)
Hostelworld.com – Edullisia vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

Slovakialainen keittiö ei ole saavuttanut maailmalla suurta suosiota, mutta paikalliset ruoat ovat aivan kelvollisia – mikäli niitä myyviä ravintoloita tulee kaupungissa vastaan. Ateria alkaa yleensä keitolla, joista cesnakova polievka eli valkosipulikeitto on yksi perinteisimpiä ja kapusnica-kaalikeitto ruokaisimpia. Slovakian kansallisruokana pidetään yleisesti bryndzove halusky –nyyttejä, jotka yleensä tarjoillaan vuohenjuuston ja pekoninpalojen kera. Kasvissyöjille sopii Tsekistäkin tuttu paneroitu ja paistettu juusto, joskin Slovakian antimet muille kuin lihansyöjille ovat vähäisiä. Kannattaa muistaa, että slovakialainen viini on hinta-laatusuhteeltaan erinomaista, ja etenkin valkoviini pärjää kilpailussa monen muun keskieuroopan alueen viinien kanssa.

Terassilla

Slovakialaisia ruokia saa helpoiten halvan näköisistä kuppiloista ja ravintoloista, joita kutsutaan usein nimillä salas tai koliba. Paikallisia ruokia voi myös maistella edullisesti niin kasvis- kuin perinteisinäkin versioina kahdessa ravintolassa, jotka sijaitsevat osoitteessa Laurinska 8 – näistä Divesta dietna jedalen on erikoistunut kasvisruokiin. Muualla kaupungissa Govinda (Obchodna 30) pääshoppailukadun varrella on rauhallinen paikka terveelliselle ja edulliselle kasvisaterialle, ja myös kaupungin kiinalaiset ja muut aasialaiset ravintolat tarjoavat kasvisruokia.

KahvillaBratislavan vanhakaupunki on nykyään kulinaristin taivas, ja mitä erilaisimmat herkut ovat siellä käden ulottuvilla. Budjettihaitari on melko laaja, ja niin tarjontaa kuin hintaakin on helppo katsoa ravintoloiden ulkopuolella olevista listoista. Vanhankaupungin pääkadut ovat kaikki ravintoloita pullollaan, ja niiden valikoima on nykyään melkoinen. Edulliset lounastarjoukset (noin klo 11-15) antavat pienibudjettisillekin mahdollisuuden nauttia tasokkaan aterian miltei missä tahansa kaupungin ravintolassa.

Happycow – Bratislavan kasvisravintoloita
Bratislava Guide – Bratislavan ravintoloita

Nähtävyydet

Bratislavan ykkösnähtävyys on korkeahkon kukkulan päällä sijaitseva linna-alue, jolta on upeat näkymät kaupungin halkovalle Tonavalle ja miltei kaikkialle kaupunkiin. Alue on melko laaja, ja siellä on myös kahvila, ravintola ja matkamuistomyymälöitä. Itse linnaan ei ole sisäänpääsymaksua, mutta esimerkiksi historialliseen museoon on pieni pääsymaksu. Linna on ikävä kyllä remontissa aina vuoteen 2011 asti, mutta jotkut osat ovat avoinna ja näkymät ovat upeat.

Museon ja vanhankaupungin välissä sijaitseva alue oli ennen juutalaiskaupunginosa, ja etenkin sen Zidovska-katu on tutustumisen arvoinen. Kellomuseo (Zidovska 1) ja Juutalaisen kulttuurin museo (Zidovska 17) ovat kummatkin vierailun arvoisia matkalla jyrkähköä mäkeä pitkin kohti linnaa tai sieltä pois.

Pyhän Yrjön suihkulähde

Vanhankaupungin laidalla sijaitseva Dom sv Martina –kirkko on merkittävä rakennus, sillä kymmenen unkarilaista kuningasta ja yksi kuningatar eli Maria Teresa kruunattiin kaikki tässä 1300-luvulta peräisin olevassa kirkossa. Goottilaistyylinen katedraali on parhaiten avoinna viikolla aamu- ja iltapäivisin, mutta on kiinni osan lauantaista ja koko sunnuntain. Pääsymaksu on pari euroa.

Bratislavan vanhassakaupungissa on paljon merkittäviä rakennuksia, ja siellä summamutikassa käveleminen on kaupunkiin suuntautuvan matkan kohokohtia. Erilaiset palatsit ja kaupungintaloHlavne nam –pääaukion laidalla ovat erityisen huomion arvoisia, kuten myös jotkut museot. Slovakian kansallismuseo esittelee maan eri osia ja niiden tapoja ja historiaa. Slovakian kansallisgalleria on näyteikkuna maan kuvataiteeseen, aina goottilaistyylisestä taiteesta uusimpaan graafiseen suunnitteluun. Myös kaupungintalon yhteydessä sijaitseva kaupunginmuseo on hyvä paikka tutustua muinaisiin kidustumenetelmiin ja katsella aiheeseen liittyviä seinämaalauksia. Lapsiperheille hyvä vierailupaikka on nukketeatteri (Dunajska 36), jossa yleensä on esityksiä ainakin aamukymmeneltä mutta joskus myös kello kaksi iltapäivällä.

Bratislava Guide – Bratislavan nähtävyyksiä

Shoppailu

BratislavaBratislava on hyvä ostospaikka erilaisille käsitöille ja koristeille, joita saa helposti miltei ympäri vuoden vanhankaupungin Hlavne namestie –aukiolta sijaitsevilta kojuilta. Parhaimmillaan shoppailu on joulumarkkinoiden aikaan, jotka pidetään samalla aukiolla sekä Hviezdoslavovo namestie –aukiolla. Markkinoilta saa edullisesti kaikenlaista jouluun liittyvää ruoista koristeisiin. Muuhun vuodenaikaan etenkin Michalska-katu on hyvää tienoota käsitöitä ja muotia myyville putiikeille.

Stara Trznica eli vanha kauppahalli, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin laidalla, on myös hyvä paikka erityisesti elintarvikkeille ja joillekin muillekin tuotteille. Kauppahallin lähellä on suuri Tesco-tavaratalo, joka myy etenkin alkoholituotteita edullisesti ja erinomaisin valikoimin. Hädän tullessa täältä löytyy mitä tahansa edullisin hinnoin.

Kaupungin pääshoppailukatuna voidaan pitää Obchodna-katua sekä joitain sen sivukatuja. Vaikka Bratislavan hintataso on melko tavalla Suomea edullisempi, kannattaa huomata että monet muodikkaat vaatteet ja elektroniikka etunenässä saattavat maksaa jopa kotimaata enemmän.

Bratislava Guide – Lisätietoa Bratislavan shoppailusta

Yöelämä

Bratislavan vanhassakaupungissa on paljon erilaisia illanviettopaikkoja, joiden hinnat sopivat hyvin jokaiselle budjetille. Edullisia juomispaikkoja vanhassakaupungissa edelleenkin on, ja tuopin vaikkapa paikallista Slaty Bazant- tai Saris–olutta saa edullisimmillaan noin 1,5 eurolla per puoli litraa. Kalliimpia paikkoja ovat ulkomaalaisväestön ja turistien suosiossa olevat pubit, joista Dubliner (Sedlarka 6) on erinomainen paikka tavata matkalaisia ja kaupungissa asuvia ulkomaalaisia. Myös pubin juoma- ja ruokavalikoima on hyvä, ja suuret ruudut näyttävät kaikki tärketä urheilutapahtumat.

Bratislavan klubeissa on öiseen aikaan armoton meininki, ja juhlat jatkuvat lähes vuoden jokaisena päivänä aina aamuun asti. Myös jazzia kaupungin kuppiloissa voi kuulla ja Laurinska- ja Radnicna-katujen kulmassa sijaitseva Cafe Studio Club soittaa ainakin jonkinlaista elävää musiikkia joka ilta.

Terassilla

Bratislava on ansioitunut kulttuurikaupunki, jossa on paljon ensiluokkaisia konsertteja ja muita tapahtumia. Ooppera on kaupungissa tunnetusti korkeatasoista, ja vanhassakaupungissa sijaitseva oopperatalo antaa oopperaesitykselle erinomaiset puitteet. Klassisen musiikin ystäville filharmoniaorkesteri pitää erinomaisia konsertteja Reduta-talossa (Medena 3), aivan pääoopperatalon lähellä.

Bratislava Guide – Lisätietoa Bratislavan konserteista ja muusta kulttuurielämästä sekä klubeista

Lue lisää:
Bratislava Guide – Tietoa Bratislavasta suomeksi
Pieni matkaopas Bratislavaan

X