Matkailu

Bratislava, Pikku B

Teksti: Anna.fi

BratislavaPrahalla on kultaiset kupolinsa, Budapestilla kylpylänsä, mutta Bratislava on chic. Tyylikkäästi rähjäisen Bratislavan asema kolmikon tuntemattomimpana sopii Slovakian pääkaupungille hyvin. Kolmetoista vuotta sitten Tsekistä irtautuneessa Slovakian pääkaupungissa on yhä uutuudenviehätystä.

Vanhassa kaupungissa elätään eurooppalaista kahvilaelämää: haarukoidaan makeita jälkiruokia ja käydään kiivaita keskusteluja. Teehuoneissa ja internet-kahviloissa voi tavata kavereita, tai tutustua uusiin ihmisiin villeissä olutbaareissa. Trendikahvilassa solmitaan kansainvälisiä suhteita. Nuori rakkaus muhii terassien oranssien huopien alla, ja jakaa yhteisen jäätelöannoksen. Omistaja on pukenut tarjoilijatytöt valkoisiin t-paitoihin ja Tommy Hillfiger –farmareihin ja luottaa imagoasioissa tyttöjen hymyyn

BratislavaKahdeksan yliopiston ja 60 000 opiskelijan Bratislava on nuorten kaupunki. Nuoret bratislavalaiset lomailevat Aasiassa, rakastavat Dieseliä ja surfaavat kaapelikanavilla. Vain yksi seikka erottaa heidät muista. He osaavat arvostaa vapauttaan, koska se ei ole Slovakissa itsestäänselvyys. Sitkeiden taisteilijoiden jälkeläiset uskoivat tulevaisuuteen silloinkin, kun se näytti muuratun sementtiin.

Nykyään menneisyydelle on lupa naureskella kommunismikamalla sisustetussa KGB:ssä ja 1st Slovak Pubissa, jonka täkynä on halpa opiskelijalounas ja kolmensadan pullon viinikellari. Ja musiikki. Bratislava soi. Kaupungin saundi venyy hiphopista klassiseen. Musiikki on yhä kaduilla. Yhdeksänvuotias Franz Liszt ja kuusivuotias Wolfgang Amadeus Mozart esiintyivät aikoinaan Venturskaja-kadulla. Tänään ohi kiirehtivät tulevat viulistit, sellistit ja trumpetistit.

Bratislavassa vetoaa myös inhimillinen koko. Pikku B:n anti löytyy henkiseltä puolelta, mutta Bratislavassa pystyy myös tuhlaamaan. Rahaa saa palamaan vaikkapa paikallisissa ravintoloissa. Viime vuosina perinneruokia tarjoavien paikkojen rinnalle on ilmestynyt japanilaisia, espanjalaisia ja italialaisia ravintoloita. Le Mondea fanittaa ainakin tähtinäyttelijä Jude Law. Tempus fugitia nimitetään gourmet-taivaaksi, ja Mezzo Mezzoon ajaudutaan oopperaillan jälkeen. Dobru chut! Hyvää ruokahalua!

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

X