Matkailu

Budapest – Helmi Tonavan rannalla

Teksti: Anna.fi

BudapestUnkarin pääkaupunki on jo pitkään kuulunut Keski-Euroopan suosituimpien matkakohteiden joukkoon ja edelleenkin se on yksi alueen mielenkiintoisimmista kaupungeista. Sen upeat nähtävyydet, vireä kulttuurielämä, edulliset ja hyvät ravintolat ja hilpeä yöelämä vetävät puoleensa kaikenikäisiä, ja monet palaavat tänne aina uudelleen ja uudelleen.

Budapest on myös pitkän historiansa takia eksoottinen matkakohde, jonka ainutlaatuista tunnelmaa ei toistaiseksi vielä ole onnistuttu pilaamaan.

Matkustaminen Budapestiin

Kaikki suuret ja jotkut pienemmätkin matkatoimistot järjestävät lomamatkoja Unkarin pääkaupunkiin, ja listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta. Omatoimisesti Helsingistä pääsee Budapestiin lentämällä, suora lento kestää noin kaksi ja puoli tuntia, ja kaupunkien väliä lentävät sekä Finnair että Malev. Näitä ja muita vaihtoehtoja voi helposti tarkastella Ebookersintai PopTravelin sivuilta suomeksi. Interreilaajille ja muille reissailijoille Budapestiin on helppo päästä suoralla juna- tai bussikyydillä Prahan, Berliinin ja Varsovan suunnasta pohjoisesta, Wienin ja Münchenin kautta lännestä ja Sarajevosta, Belgradista tai Bukarestista idästä ja etelästä.

Liikkuminen Budapestissa

Helpoin tapa päästä Ferigehy-lentokentältä keskustaan on Airport Minibus, joka kulkee kello 05-01 välisenä aikana. Bussi vie ovelta ovelle ja maksaa vähän alle kymmenen euroa suuntaansa. Edullisin tapa kulkea on BKV Ferihegy -bussi, joka lähtee terminaalin 2 ulkopuolelta ja joka vie Kobanya-Kispest –metroasemalle, jolta voi sinisellä linjalla M2 kulkea määränpäähän. Noin euron hintainen lippu vaihto-oikeuksineen vie lentokentältä majapaikkaan asti.

Budapestin BKV vie matkustajia metrolla, busseilla, johdinautoilla ja raitiovaunuilla pitkin laajaa kaupunkia helposti ja kohtuuhinnalla. Lippu ilman vaihto-oikeutta maksaa reilut viisikymmentä senttiä ja oikeuttaa tunnin matkustamiseen, vaihto-oikeudellinen lippu maksaa noin euron ja on voimassa 90 minuuttia. Kaupungissa pidempään viihtyvät ja paljon joukkoliikennettä käyttävät voivat hankkia yhden päivän, kolmen päivän tai viikkokortin, joiden hinta on 1550, 3500 ja 4000 HUF. Normaaliaikataulut ovat voimassa kello 04:30 ja 23:30 välisenä aikana. Öisin kulkee 18 yöbussia, jotka kulkevat lähinnä pääväyliä pitkin ja jotka on merkitty kirjaimella “E”.

BudapestBudapestin takseilla on huono maine, mutta mikäli yliveloitukselta välttyy, on se huokea tapa liikkua kaupungissa – kunhan muistaa vältellä ruuhka-aikoja. Luotettavina pidetään City- (211 1111), Fö- (222 2222) ja Radio–yhtiöitä (377 7777).

Majoitus

Budapestissa on hyvä valikoima kaikenlaisia majoitusmahdollisuuksia. Kalleimmat hotellit sijaitsevat Pestin puolella Belvaros-kaupunginosassa, joka sijaitsee joen varrella, parhaiden ostoskatujen ja turistien suosimien ravintoloiden keskellä. Tunnelmallinen Buda sopii hyvin niille, jotka haluavat rauhaa ja jotka eivät välitä iltaiseen aikaan kiertää baareissa ja ravintoloissa.

Edullinen ja menevä yöpymispaikka on 7. kaupunginosa, joka sijaitsee lähellä Keletin rautatieasemaa ja jonka lähellä sijaitsee myös ns. juutalaiskaupunginosa. Alueella sijaitsee paljon hostelleja ja halpoja hotelleja, ja lähellä sijaitsevat ravintolat, baarit ja kaupat ovat hinnoiltaan huomattavasti ydinkeskustaa edullisempia – huolimatta siitä, että juutalaiskaupunginosan maanmerkiltä eli synagogalta on vain parin sadan metrin matka Belvarokseen.

Normaalien yöpymismahdollisuuksien lisäksi Budapestissa kotimajoitusta tarjotaan miltei poikkeuksetta rautatieasemilla. Vuokraajina ovat usein eläkeläiset, jotka majoittavat asuntonsa huoneisiin matkalaisia yleensä samanlaisella hinnalla kuin hostel-vuodekin maksaa. Majoitusta tarjottaessa kannattaa aina ensimmäiseksi tarkistaa, kuinka kaukana keskustasta asunto on ja kuinka lähellä se on julkisen liikenteen pysäkkejä

Booking.com – Suomenkielinen hotellivarausjärjestelmä
Budapest Hotel Booking
– Hotellien varausjärjestelmä (englanniksi)
HostelBookers.com
– Edullisten vaihtoehtojen varausjärjestelmä ilman varausmaksua

Ruoka ja ravintolat

Unkarilainen ruoka on maukasta ja edullista, ja pääkaupungissa on mahdollisuus nauttia maan eri osien herkkuja. Muiden kuin unkarilaisten ruokien osalta kaupungista löytyy melkoinen valikoima eri puolilta maailmaa tulevia herkkuja, ja näistä erityisesti falafelit, kebabit ja muut arabimaiden ruoat ovat edullisesti, autenttisesti ja monipuolisesti tarjolla.

BudapestPaikalliset ruoat on miltei poikkeuksetta maustettu paprikalla ja monet niistä ovat liha- tai kalavoittoisia. Unkarin herkkuja ovat halaszle-kalakeitto, pörkölt-lihamuhennos eli gulassi, galuska-nyytit, paprikas csirke –kanamuhennos ja töltött kaposzta eli kaalikääryleet. Ateria aloitetaan erityisesti kotona yleensä keitolla (leves), ja kannattaa muistaa, että gulyas ei ole pörköltin tapainen gulassi vaan keitto. Myös unkarilaiset jälkiruoat ovat maistamisen arvoisia, ja leivonnaisten lisäksi palincsinta-letut ovat hyviä.

Kasvisruokailijoiden ei ole vaikea löytää hyviä salaatteja, mutta unkarilaisissa ravintoloissa valikoima on lihan välttelijöille kehno, joten parempia paikkoja ovat kebab-ravintolat, italialaiset ja aasialaiset ravintolat. Unkarilaisten anti kasvisruokailijoille on paistettu juusto eli rantott sajt, paistetut ja paneroidut sienet eli gombafejek rantva, mutta kannattaa muistaa, että keitot ja eritoten hämäävästi nimetty bableves eli papusoppa sisältävät usein lihaa.

Ruokajuomaksi lomalla kannattaa ottaa hyvää ja edullista unkarilaista viiniä ja jälkiruoaksi tietenkin Tokajia. Unkarilaiset oluet eivät ole kummoisia ruokajuomia, mutta erityisesti Dreher ja Borosodi ovat maukkaita, edullisia ja A-oluen vahvuisia etenkin iltaisin nautittuna. Niille, jotka haluavat maistaa jotain väkevää, voidaan suositella palinka-viinaa, jota saa monina eri versioina ja makuina ympäri Budapestia.

Belvaroksen ravintolat saattavat olla hintavia, ja etenkin monessa paikassa tarjottava ”tourist menu” ei ole paras mahdollinen ateria. Belvaroksestakin löytyy edullisia ruokapaikkoja, etenkin jos ymmärtää mennä sinne, minne paikalliset menevät lounaalle. Hyvä paikka nautiskella aitoja unkarilaisia ruokia ja edullisia juomia on Nagycsarnok-kauppahalli, jonka toisessa kerroksessa on paitsi hintava, turisteille suunnattu ravintola myös paljon edullisia kojuja, jotka myyvät isoja annoksia 3-5 eurolla.

Happy Cow – Budapestin kasvisruokaravintoloita (englanniksi)

Nähtävyydet

BudapestBudapest on suuri kaupunki, jolla on takanaan pitkä, värikäs historia, joten nähtävääkin kaupungista löytyy vaikka moneksi viikoksi. Ykköskohde turisteille on Varhegy eli Budan linna, jonne voi joko itse nousta kävellen tai sitten köysiradalla pientä maksua vastaan. Linnan alueella ei ole mitään varsinaista linnaa, vaan se on melko kookas alue, jolla on niin palatseja, nähtävyyksiä, museoita, virastoja, asuintaloja kuin ravintoloitakin. Kävellen alueelle pääsee parhaiten Moszkva ter -aukiolta pitkin Varfok utcaa, ja aukiolta voi myös ottaa Var-bussin, jonka tunnistaa helposti kyljessä olevasta linnan kuvasta.

Toinen Budan puolella sijaitseva merkittävä nähtävyys on Gellert-kukkula, jonka tunnistaa ns. Itsenäisyysmonumentista ja jonka Citadella-monumentilta on mainiot näkymät Tonavalle ja Pestiin. Kuuluisista unkarilaisista kylpylöistä Gellert Fürdö sijaitsee myös Gellert-kukkulalla, ja siellä voi kylpeä noin 10 eurolla.

BudapestPestin päänähtävyyksiin kuuluu Varosliget eli kaupunginpuisto, jonka edustalla olevalle Hösök terelle eli sankartenaukiolle saapuu etenkin kesäiseen aikaan satoja bussilastillisia turisteja joka päivä. Aukio sinänsä on vaikuttava, ja itse puistosta löytyy museoita, runsaasti erilaisia kiinnostavia rakennuksia, sunnuntaiset värikkäät kirpputorit ja Szechenyi Fürdö -kylpylä, joka on kaupungin tunnetuin ja kuvatuin.

Sankartenaukiolta kohti kaupunkia lähtevä Andrassy ut -bulevardi on sekin ehdottomasti kävelyretken arvoinen, vaikka matkaa keskustaan tuleekin melkoisesti. Sen varrelta löytyvät upeat rakennukset, hienot mutta edulliset ravintolat ja kahvilat, joista hienoin lienee Lukcs (Andrassy ut 70), sellaiset maailmankuulut nähtävyydet kuin Magyar Allami Operahaz eli Unkarin kansallisooppera ja museot kuten Terror Haza, joka kertoo kommunistiaikojen vakoilusta ja pimeistä puolista.

Muualla Pestissä on paljon nähtävää, ja monia kiinnostaa juutalaiskaupunginosa, jonka näkyvin nähtävyys on Nagy Zsinagoga eli suuri synagoga. Kaupunginosasta löytyy myös musoita ja mielenkiintoisia rakennuksia, kuten myös paljon ravintoloita, joista osa tarjoaa kosher-ruokia, baareja ja putiikkeja. Itse ydinkeskustassa on Unkarin parlamenttirakennus, jonka vieressä sijaitsee kansallispukuja ja kansantaidetta esittelevä Neprajzi Muzeum –museo. Keskustan ulkopuolella Budassa sijaitseva Szobor-puisto sosialisminajan patsaineen on suosittu ja suositeltava vierailukohde.

Shoppailu

BudapestUnkarin forintin arvo laski talouskriisin seurauksena vuonna 2008 melkoisesti, ja edelleenkin Budapest on hyvin edullinen shoppailupaikka. Toki monet tuotteet kuten muoti ja elektroniikka ovat vähintäänkin samanhintaisia kuin Suomessa, mutta kaupungin ydinkeskustan ulkopuolella monet hinnat ovat hyvin alhaisia. Hyvä ja melko edullinen shoppailupaikka on kauppahalli, jonka molemmista kerroksista löytyy pitsejä, elintarvikkeita, vaatteita ja kaikenlaista musiikista koriste-esineisiin hyvin edullisesti. Kaupungin kuuluisin ostoskatu on kauppahallilta kohti parlamenttitaloa kulkeva Vaci utca, ja monet muut Belvaroksen kävelykadut ovat nekin shoppailijoiden suosiossa. Maksukortit käyvät Budapestissa nykyään markkinoita ja kojuja lukuun ottamatta miltei kaikkialla.

Yöelämä

Budapestin baarien, viinitupien ja yökerhojen määrä on melkoinen, eikä siellä tarvitse kauan janoisena katuja mittailla. Parhaita paikkoja illan hämärtyessä ovat juutalaiskaupunginosa ja 7. kaupunginosa (Erzsebetvaros), ja myös Belvaroksen alueelta löytyy runsaasti erilaisia paikkoja, joista jotkut kuitenkin saattavat olla ylihintaisia. Budapest on hyvin turvallinen kaupunki, jossa ei ryöstöjä tai muita häiriöitä tarvitse pelätä pimeinäkään öinä, mutta yökerhoja ja myöhään auki olevia klubeja kannattaa vältellä, mikäli niitä ei ole matkaoppaissa mainittu. Näissä drinkit saattavat laskun tullessa maksaakin kymmeniä euroja, ja muutenkin meininki on hämäränpuoleista.

BudapestViinitupa eli borozo on rauhallinen, erinomainen paikka maistella edullisia paikallisia viinejä ja oluita. Sörözö puolestaan on kellaribaari, joka on viinibaaria hivenen hintavampi. Olut maksaa yleensä 1-2 euroa per puoli litraa, hanaviini kuten kekfrankos usein niinkin vähän kuin 10 senttiä kahdelta desiltä, ja pulloviinit kuten Egri Bikaver 1-1,5 euroa per lasi. Paikallisten suosimat olut- ja viinituvat avaavat ovensa aikaisin ja sulkevat ovensa myös melko aikaisin, usein 20-2200 välisenä aikana.

Nuorison suosimat baarit ja trendikkäät klubit ovat hivenen kalliimpia mutta pysyttelevät auki myöhään. Unkarissa käytetään runsaasti alkoholijuomia, mutta humalaisia näkyy erittäin vähän eikä humalaista käyttäytymistä suvaita kaupungin kaduilla tai ravintoloissa.
Tourist Guide
– Lisätietoa Budapestin yöelämästä (englanniksi)

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

X