Matkailu

Budapest ja Balaton-järvi kutsuvat

Teksti: Matias Tolonen Kuvat: Matias Tolonen

BalatonBudapest tarjoaa jokaiselle jotain, sillä niin monipuolinen on museoiden, kirkkojen, teattereiden, nähtävyyksien, ravintoloiden, kahviloiden, kauppojen ja kylpylöiden tarjonta, ettei edes kuukausi riitä niiden läpikäymiseen. Ja jos Budapest on jo nähty, löytyy viehättäviä kaupunkeja ja maalaiskyliä ympäri maata.

Balaton-järven maisemissa

Saavuimme Budapestin lentokentälle aamulla ja jatkoimme bussilla keskustaan ja edelleen junalla Balaton-järven länsipäähän Keszthely-nimiseen kaupunkiin, jossa on reilut 20 000 asukasta. Siellä on elämää ympäri vuoden, kun taas monet muut Balatonin etelärannan kaupungeista autioituvat lähes kokonaan parhaan turistikauden loputtua. Halusin ehdottomasti nähdä järvialueen, joten päätimme viettää siellä neljä päivää, jonka jälkeen palaisimme Budapestiin. Majapaikan olimme varanneet etukäteen internetin kautta, samoin Budapestiin, joten sen suhteen ei tarvinnut nähdä ylimääräistä vaivaa.

Festeticsien palatsiEnsimmäinen täysi päivä Keszthelyssä kului kaupungin rakennuksia ja maisemia katsellessa. Tyypillinen katukuva muodostuu vanhoista matalista tai korkeintaan muutaman kerroksen rakennuksista, joiden joukossa on siellä täällä hieman jykevämpiäkin rakennuksia, sekä joitakin moderneja kokonaisuuksia. Tärkein matkailunähtävyys on 1700-luvun alussa rakennettu Festeticsien palatsi, joka sijaitsee keskustan tuntumassa hyvin hoidetun puiston keskellä. Museona toimivassa palatsissa voi tutustua mm. noin 80 000 nidettä käsittävään Helicon-kirjastoon. Ydinkeskustassa sijaitseva goottilainen fransiskaanikirkko on Balatonin seudun suurin goottilaistemppeli, jonka rakennutti palatiini István Laczkfi jo 1300-luvulla. Se nyt ei kuitenkaan ollut mitenkään erikoisen näköinen ja kaiken lisäksi sisätilat olivat varsin synkän oloiset.

Suuntasimme bussilla noin viiden kilometrin päähän Keszthelystä pohjoiseen Hévíz-nimiseen kaupunkiin. Siellä on Balaton-alueen kuuluisin terveyskylpylä. Nimensä se on saanut kuumien lähteidensä mukaan, joiden vesi pulppuaa radioaktiivisena ja ”parantavana” syvältä maan uumenista. Tästä radioaktiivisuudesta luin vasta myöhemmin, joten ihan hyvä, etten tiennyt siitä ennen kolmen tunnin kylpemistä! Kylpylä muistutti pienehköä metsälampea, jonka reunoille ja osittain veden ylle oli rakennettu paalujen varaan tarpeelliset rakennukset. Lammen pohja oli lähes luonnon tilassa, eli mutapohja vesikasveilla höystettynä. Joitakin vesilintujakin uiskenteli kylpijöiden joukossa. En tiedä johtuiko radioaktiivisuudesta vai jostakin muusta seikasta, mutta uiminen tuntui yllättävän raskaalta. Varsinainen uinti ei kuitenkaan liene päätarkoitus, vaan vedessä oleilu, josta paikalliset nauttivat uimarenkaisiin sonnustautuneina.

TapolcaSeuraavan päivän vietimme Keszthelyssä, mutta pian hyppäsimme jälleen linja-autoon ja matkustimme noin 12 kilometriä Balaton-järveltä pohjoiseen paikkakunnalle nimeltä Tapolca. Sen tunnetuin nähtävyys on kaupungin alla mutkitteleva luolajärvi. Sinne oli kuitenkin niin paljon halukkaita menijöitä, ettemme jaksaneet jäädä jonottamaan. Vietimme sen sijaan aikaa kylän keskellä olevan Myllylammen alueella, jonka ympärillä olevissa vanhoissa kunnostetuissa rakennuksissa on useita erilaisia kahviloita. Lammessa uiskenteli suuri joukko värikkäitä kaloja ja mikäs niiden on siellä uidessa, kun turistit heittelevät koko ajan lisää syötävää.

Budapestin valot

KetjusiltaKeskiviikkona matkustimme bussilla Budapestiin, jätimme matkatavarat majapaikkaan ja suunnistimme kaupungille iltakävelylle. Heti ensisilmäyksellä Budapest vaikutti paikalta, jossa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Yleisnäkymä on historiallinen ja varsin mahtipontinen. Keskustan pääkadut ovat leveitä ja niitä reunustavat kivirakennukset usein korttelin kokoisia. Kaupungin halkaiseva Tonava on tietysti helmi sinänsä, mutta varsinkin iltavalaistuksessa rantapengertä kävellessä näkymä on ainutlaatuinen. Toki jokikaupunkeja löytyy muualtakin, mutta useissa niistä illuusio särkyy tuhansien mainosvalojen loisteessa, jota ei voi millään muotoa verrata vanhanajan katulyhtyjen antamaan tunnelmaan.

Kuljimme Ketjusiltaa pitkin kohti Linnavuorta, missä sijaitsee mm. entinen kuninkaanlinna, sekä Budapestin kaunein ja tunnetuin roomalaiskatolinen kirkko, Matiaksen kirkko. Sen rakennustyöt etenivät useassa eri vaiheessa 1200-1400-luvuilla ja lopullisen uusgoottilaisen muotonsa se sai 1800-luvun lopulla. Kuninkaanlinnassa on nykyisin kansallisgalleria, Budapestin historian museo, kansalliskirjasto ja nykytaiteen museo. Linnavuorelta on myös erinomaiset näkymät Tonavan yli Pestin puolelle.

ParlamenttitaloTonavan rannalla seisoo massiivinen Parlamenttitalo, joka on Unkarin suurin rakennus ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Sisälle pääsee tutustumiskäynnille aina silloin, kun parlamentilla ei ole istuntoa, mutta jonotukseen ja turvatarkastukseen on syytä varata aikaa. Se kyllä kannattaa, sillä niin historiallisen komeat ja arvokkaat ovat edustajien istuntotilat, ettei Euroopasta varmasti montaa vastaava löydy. Jatkoimme hammasratas- ja koululaisjunalla kohti Budan kukkuloita ja siellä olevalle näköalatornille.

Näköalojen kaupunki

HammasratasjunaMikä ihmeen hammasratasjuna? Se on tavallisen junan näköinen kulkupeli, jossa veto välitetään vaunun pohjassa pyörivän hammasrattaan välityksellä kiskojen välissä olevaan hammastankoon. Tällä tavoin pystytään ajamaan kohtuullisen jyrkkään ylämäkeen, jossa tavallisen junan renkaat sutisivat tyhjää. Juna kipusi määrätietoisesti kolkuttaen yhä ylemmäs ja päätepysäkillä vaihdoimme koululaisrautatien junaan, joka on veturinkuljettajaa lukuun ottamatta lähes täysin koululaisten hoidossa, joten siitä sen nimi. Tällä kapearaiteisella kulkupelillä kiemurtelimme pitkin kukkuloiden reunoja aina Jánoshegylle saakka ja siitä oli vielä noin vartin kävelymatka varsinaiselle näköalapaikalle. Se viimeinen vartti olikin sitten matkan uuvuttavin osuus, sillä reitti oli koko ajan ylämäkeä ja aurinko porotti tietysti täydeltä terältä.

Saavuimme kuitenkin lopulta Budapestin korkeimmalle paikalle ja komean näköalatornin juurelle, josta näkee kertasilmäyksellä koko kaupunkimaiseman. Innoissani lähdin harppomaan ovea kohti, mutta se olikin lukossa. Elokuu on unkarilaisten lomakuukausi ja niinpä tämäkin kohde oli suljettu. Harmitti todella paljon, sillä pidän yli kaiken korkeista paikoista ja sieltä olisi varmasti saanut hienoja valokuvia. Mutta suljettu mikä suljettu, joten sitten vaan paluumatkalle, jonka päätimme tehdä tuolihissillä. Onneksi siinä istuessa näköalat olivat myös kohtuullisen hyvät ja pahin pettymys kaikkosi mielestä.

SzoborparkSuuntasimme Szoborparkiin, eli patsaspuistoon, jonne on kerätty lähes kaikki Budapestin kommunismin aikaiset patsaat. Ne ovat varsin massiivisia teoksia ja sanomakaan ei jää epäselväksi. Ihan hyvä idea koota patsaat yhteen paikkaan ja näyttää niitä turisteille pientä pääsymaksua vastaan, sillä monet valtiot ovat vallan vaihduttua romuttaneet vastaavat teokset ja näin ollen historia on siltä osin tuhottu lopullisesti. Puistossa on luonnollisesti myynnissä aiheeseen liittyviä matkamuistoja, kuten esimerkiksi säilykepurkkiin pakattu kommunismin viimeinen henkäys. Millaisen gourmet-aterian siitä voisikaan valmistaa?

Iltapäivä kului tunnettuja kauppapaikkoja kierrellessä ja niistä varsinkin kauppahalli on näkemisen arvoinen. Se on saneerattu juuri ennen vuosituhannen vaihdetta ja on nyt todella edustavan näköinen kokonaisuus niin sisältä kuin ulkoakin. Myyntitiskit notkuvat erilaisia liha- ja kalatuotteita, vihanneksia ja ennen kaikkea punaisina hohtavia chilipippureita. Yläkerrassa on baareja ja todella paljon värikkäitä unkarilaisia käsitöitä.

Kauppahallin edustalta alkaa kaupungin pisin kävelykatu Váci utca, joka johtaa kohti Vörösmartyn aukiota. Matkan varrella on lukuisia erikoismyymälöitä – tietysti erikoishinnoin, sekä kahviloita ja ravintoloita. Aukiolle päästyä kannattaa poiketa kahvilaan nimeltä Gerbeaud, joka on yksi Budapestin kuuluisimmista ja arkkitehtuuriltaan varsin näyttävä rakennus. Näyttäviä ovat myös leivokset!

PerhostaloOli vuorossa ensimmäinen kylpyläreissu yhteen Budapestin suurista ja loistavista kylpylöistä, mutta sitä ennen kaverini teki kulttuurikierroksen kuvataidemuseoon ja taidehalliin, jotka sijaitsevat Sankarien aukion vastakkaisilla reunoilla. Aukion takana on idyllinen Kaupunginpuisto ja sieltä löytyy paljon suosittuja vapaa-ajanviettokohteita: eläintarha, huvipuisto, sirkus, Széchenyin terveyskylpylä, Vajdahunyadin linna, maatalousmuseo, liikennemuseo ja Petöfi-halli. Minä puolestani suuntasin eläintarhaan, joka on Euroopan suurimpia ja yksi Budapestin parhaimpia nähtävyyksiä. Eläintarhoissa on aina hauska käydä, koska niissä näkee lähes poikkeuksetta kaikki maan tai jopa maanosan harvinaiset eläinlajit. Täällä oli erikoisuutena kotieläinosasto, jonne sai mennä aitauksen sisäpuolelle eläinten sekaan. Siellä oli paljon lapsiperheitä ja eräälle pikkupojalle sattui hupaisa tapaus, kun hän istui penkille, laski opaskartan kädestään ja alkoi sitoa kengännauhoja. Muutaman metrin päässä ollut vuohi huomasi tilaisuuden koittaneen, käveli kaikessa rauhassa penkin luo ja söi kartan antaumuksella.

SzéchenyiIltapäivällä menimme Kaupunginpuistossa olevaan Széchenyin kylpylään, joka on yksi Euroopan suurimmista kylpyläkeskuksista ja Pestin puolen vanhin terveyskylpylä. Ja kun kaikki on kerran suurta, niin totta kai juuri tämän kylpylän alla on Budapestin syvin ja kuumin lähde, josta vesi pulppuaa maanpinnalle noin 75-asteisena. Sitä on siis jäähdytettävä, jotta siinä voisi kylpeä. Kannattaa varata reilusti aikaa, sillä kylpylässä on useita eri allas- ja saunaosastoja, mikäli haluaa niihin kaikkiin tutustua. Jokaisessa kylpylässä on myös hieman erilainen käytäntö pääsymaksun, pukeutumiskoodin ja sellaisen suhteen, joten siihenkin menee oma aikansa, ennen kuin on selvillä kaikista tarvittavista varusteista ja rituaaleista.

ValtionoopperaSunnuntai kului kahdessa eri kauppakeskuksessa kierrellen ja niihin saa kyllä helposti tuhlattua yhden kokonaisen päivän. Esimerkiksi Westend City Center on Euroopan suurin ostoskeskus, jonka seinien sisältä löytyy 400 liikettä ja 14 elokuvasalia. Lisäksi siellä on useita ravintoloita, kahviloita ja baareja, joten nälän tai janon yllättäessä ei tarvitse suunnata muualle. Kävimme myös opastetulla kierroksella Oopperatalossa, jonne ei ole omin päin mahdollista päästä tutustumaan. Rakennus on vaikuttavan näköinen kokonaisuus niin ulkoa kuin sisältäkin ja mikä tärkeintä, siellä on loistava akustiikka. Parhaat paikat löytyvät kolmannelta tai sitä ylemmältä parvelta, joten niille paikoille kannattaa ehdottomasti pyrkiä, mikäli esityksestä haluaa korvia hivelevän nautinnon.

Budapestin lähiseuduiltakin löytyy paljon nähtävää

Esimerkiksi Tonavan rantakaupunkeihin tutustuminen onnistuu jokilaivoilla varsin helposti. Nousimme yhteen monista tarjolla olevista laivoista ja matkustimme noin 20 kilometriä pohjoiseen Szentendren kaupunkiin, joka tarjoaa kävijälleen lukuisia taide-elämyksiä. Sieltä löytyy mm. Skanzen, eli Unkarin suurin ulkoilmamuseo. Sää oli kuitenkin sen verran sateinen, ettemme viitsineet lähteä aluetta kiertämään. Skanzenilla nähtävät alkuperäiset, paikoiltaan siirretyt ja Szentendressä uudelleen kootut rakennukset kattavat jo lähes koko Unkarin alue- ja asutustyypit. Talot on myös sisustettu huonekaluja, tekstiilejä ja astioita myöten ajan hengen mukaisesti, sekä ulkorakennukset varustettu perinteisin välinein. Alueella on myös näytöksiä, joissa vierailija saa seurata menneen ajan talonpoikien elämää.

SzigetBudapestissa järjestetään vuosittain Sziget festival, joka on Keski-Euroopan suurin musiikki- ja kulttuurifestivaali. Se sattui sopivasti lomamme ajankohtaan, joten päätimme mennä haistelemaan tunnelmaa viimeisenä lomapäivänämme. Ennen sitä kiertelimme Margit- ja Árpád-sillan väliin jäävällä Margit-saarella, jossa on erinomaiset ulkoilumahdollisuudet. Saari on suljettu yleiseltä autoliikenteeltä, joten siellä on todella rauhallista, vaikka kaupungin ydinkeskusta onkin aivan vieressä. Festivaali on saanut nimensä Tonavassa sijaitsevalta saarelta, jossa se järjestetään. Saarelle rantautuu viikon aikana lähes 400 000 kävijää ja ohjelmaa riittää noin kymmenellä eri lavalla puolesta päivästä aina aamutunneille saakka. Festivaalialueen keskuskentällä on tyypillisesti monen näköisiä ja kokoisia härveleitä ja laitteita, joissa jokainen halukas pääsee testaamaan taitoja tai etsimään sietokykynsä rajoja. Esiintyjiäkin on laidasta laitaan, suurempia ja pienempiä kuuluisuuksia, mutta lähes joka päivä lavalle nousee myös maailmalla tunnettuja artisteja. Tähän tapahtumaan järjestetään pakettimatkoja Suomesta.

Matka tehtiin syksyllä 2005.

X