Matkailu

Bulgaria on muutakin kuin Mustanmeren rantalomaa

Teksti: Marko Toljamo Kuvat: Marko Toljamo

Bulgarian kahdeksasta miljoonasta asukkaasta noin 1,2 miljoonaa asuu Sofiassa, Bulgarian pääkaupungissa. Kun maaseudulla tuiki tavallinen näky ovat mustaan kansallisasuun pukeutuneet mummot, halko- tai heinäkuormia vetävät hevoset tai jalkakäytävällä kuivuvat perunat, miljoonakaupungissa sykkii urbaani elämä.

Patikointimatkalla Bulgarian Pirinin vuoristoalueella pääsee kokemaan aitoa museokaupunkien maalaisidylliä, henkeäsalpaavia vuoristomaisemia ja koskemattoman luonnon kauneutta.

Bulgariassa on useita kansallispuistoja, jotka tarjoavat mahtavat puitteet monipuoliseen aktiivilomailuun. Yksi vähemmän tunnettu, mutta sitäkin komeampi vuoristoalue on Pirinin kansallispuisto, joka kuuluu Unescon suojelulistalle.

Bulgarialaiset ovat aina arvostaneet perinteitä, mikä näkyy kaikkialla niin kuvauksellisissa maalaiskylissä, pikkukaupungeissa, luostareissa kuin ruoka- ja viinikulttuurissa. Tunnettu bulgarialainen vieraanvaraisuus takaavat sen, että vieras pääsee kokemaan nämä henkilökohtaisesti. Bulgaarit ovat ystävällisiä ja peruspositiivisia. Kommunismin aikanakin he ovat jakaneet omansa ja uskoneet parempaan huomiseen. Ja vaikka englannin kielen taito ei ole itsestäänselvyys, asiat hoituvat turistien kanssa tavalla tai toisella.

Kulttuurieroihin törmää pakostakin. Bulgariassa pään nyökkääminen tarkoittaa ”eitä” ja pudistelu puolestaan ”kyllä”.

Monipuolisia reittejä

Kaupungeista Pirinin vuoristoa lähimpänä on viehättävä Banskon museokaupunki, jossa on noin 15 000 asukasta. Vanhan kaupungin alueella on paljon kauniita perinnetaloja ja niiden lomassa nelisenkymmentä Mehana-kansallisravintolaa.

Patikointireitit ovat, kuten vuorilla yleensä, helpoista metsäpoluista vaativiin huipuille johtaviin polkuihin. Matkan onnistuminen on varmempaa, kun matkakumppanit valitsevat reitit ryhmän yhteisten toiveiden ja kykyjen mukaan. Matkanjärjestäjillä ryhmän mukana on suomalainen matkanjohtaja ja maaston tunteva paikallisopas.

Yksi reittien lähtökohta on Vihrenin vuoristomaja, jonne pääsee autolla. Jo majalta avautuvat upeat maisemat, jotka vain paranevat syvemmälle vuoristoon mentäessä. Valita voi helpompia järvireittejä tai vaativan nousun Vihrenin huipulle (2 916 m). Vuoren laaksojen niityillä voi törmätä myös laiduntavaan hevoslaumaan. Majan lähistöllä sijaitsee myös Bulgarian vanhin puu.

Patikointi papinjärvelle eli Popovojärvelle on elämys. Matka alkaa hiihtohissillä Bezbogin majalle, josta on hätkähdyttävän kaunis ja helppokulkuinen reitti Popovojärvelle. Jyrkissä rinteissä mustikoita poimivat mummot ja paimen lammaslaumoineen saattavat tuoda oman lisänsä retkeen.

Retkiä historiaan

Banskosta kannattaa tehdä retkiä lähialueille. Melnikin viinikaupungin ympärillä kohoavat pyramidit, terävät, valkeat hiekkavuoret, joista korkeimmat ulottuvat jopa sataan metriin. Melnik on Bulgarian pienin ja ehkä viehättävin kaupunki. Arkkitehtonisessa museokaupungissa on asukkaita vain noin 300. Melnikin alue on kuuluisa myös viinintuotannostaan ja se on ollut tärkeä viinikaupan keskus satoja vuosia. Viinin kellarointi on perinteisesti onnistunut hyvin, sillä vuoren seinämien pehmeään kiveen on ollut helppo kaivaa kellaritunneleita.

Matkalla Banskosta Sofiaan, jossa on lähin lentokenttä, ehdoton pysähdyspaikka on ”luostareiden äidiksi” kutsuttu Rilan luostari. Rila-vuoristossa sijaitsevassa maan suurimmassa luostarissa kiehtovat mm. sen arkkitehtuuri, ikonit, museokokoelmat, vanhat käsikirjoitukset, korut, tekstiilit, kirkkoaarteet, kirjasto jne. Kierroksen päätteeksi luostarissa voi nauttia munkkikahvit.

Kulinaristit tuntevat maan jättikokoisista herkullisista ruoka-annoksista, tuoreista ja maukkaista hedelmistä sekä laadukkaista viineistä. Yhtenä maailman suurimpana ruusun tuottajana Bulgariasta jääkin helposti matkamuistoksi vaikkapa eri tarkoituksiin jalostettua ruusuöljyä. Myös erilaiset käsityöt ikoneista vaatteisiin kuuluvat kotiin tuomisiin. Kengät ovat niin ikään muodikkaita ja hyvin edullisia. Alkoholituotteista perinteisiä ovat: Mastika (anisviina) ja Rakia (hedelmäviina).

Bulgaria on kyrillisten aakkosten kotimaa, ja mm. liikenneopasteet on merkitty tällä tyylillä. Matkalle kannattaa varata mukaan kartta, jossa merkinnät ovat sekä kyrillisillä että länsimaisilla aakkosilla. Vaikka paikallisia aakkosia ei oppisikaan, Bulgaria on oiva kohde niin rantalomailijalle, kaupunki- ja kulttuurimatkailijalle kuin aktiivilomailijalle.

X