Matkailu

Capri – Axel Munthen kiehtova Villa San Michele

22.1.2013 Teksti: Anna.fi

Ruotsalaisen lääkärin Axel Munthen tarina kiehtoo edelleen. Munthen huvila San Michele Caprilla Italiassa on nykyisin Ruotsin valtion omistama taiteilijakoti.

Capri

Kuumana elokuun päivänä on Anacaprin kaupunkiin saapuvilla turisteilla vain yksi suunta, Villa San Michele. Huvila oli ruotsalaisen lääkärin ja kirjailijan Axel Munthen (1857–1949) monivuotinen unelma, jonka hän toteutti 1800-luvun loppuvuosina. Munthe nousi maailmanmaineeseen 1929 kirjallaan Huvila meren rannalla. Huvilan tunnelma palkitsee ruuhkista selviytyneen kulkijan. Pylväiden reunustama ja kukkaköynnösten varjostama pergola johdattaa terassille, jonka alapuolella avautuu upea näkymä siniselle merelle.

 Capri

Maisemaa vartioi jyhkeä sfinksi, jonka Munthe kertoo nähneensä ensin unessa ja löytäneensä sitten Calabriasta, Etelä-Italiasta. Kauniin ooppera-aarian sävelet kantautuvat terassille. Pienessä kappelissa, jonka mukaan huvila sai nimensä, on käynnissä konserttiharjoitukset.

Munthen vanhalta puusepältä maestro Vincenzolta ostama viinitarha taloineen sijaitsi vanhan roomalaisen huvilan rauniolla, joka oli saattanut kuulua Rooman keisari Tiberiukselle. Samalta paikalta Munthe löysi marmorinkappaleita, joilla koristeli huvilaansa. Sen sijaan sfinksi, kuten useat muutkin huvilan taideteoksista, on todennäköisesti peräisin napolilaisilta ja roomalaisilta antiikkikauppiailta, kertoo Bengt Jangfeldt kirjassaan Axel Munthe – tie Caprin huvilalle (WSOY).

Kuninkaallisten lääkäri

Ruotsissa syntynyt Munthe valmistui lääkäriksi 23-vuotiaana Pariisissa, jossa hän piti aluksi vastaanottoa. Vasta Roomassa hänestä tuli seurapiirien ja erityisesti rikkaiden naisten suosima muotilääkäri. Ennen Roomaan muuttoa Munthe oli ehtinyt jo menettää sydämensä Caprille ja vuokrata sieltä talon. Lomaillessaan Caprilla 1891 hän tapasi ensimmäisen kerran Ruotsin ja Norjan kruununprinsessan Viktorian. Munthesta tuli kroonisista keuhkoputkentulehduksista kärsineen Viktorian lääkäri vuonna 1893.

He olivat lähes 40 vuotta kestäneen ystävyytensä aikana myös rakastavaisia. Viktorian puoliso, kruununprinssi Gustaf (Ruotsin kuningas Kustaa V 1907–1950) hyväksyi järjestelyn, sillä pariskunnan välit olivat viileät. Badenin prinsessaksi Saksassa syntynyt Viktoria myös viihtyi Italiassa paremmin kuin Ruotsissa. Seurapiirilääkärin toimen lisäksi Munthe hoiti köyhiä potilaita ilmaiseksi ja nousi siten Caprin asukkaiden suosioon. Hän matkusti Napoliin auttamaan ankaran koleraepidemian uhreja vuonna 1884 ja Messinaan 1908 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. 

Capri

Toisen avioliittonsa hän solmi 1907 nuoren englantilaisen Hilda Pennington Mellorin kanssa kenties siksi, ettei voinut saada kuningatar Viktoriaa omakseen. Avioliitosta syntyi kaksi poikaa, Peter 1908 ja Malcolm 1910. Viktoriasta tuli lasten kummi. Ilmavassa Villa San Michelessä oli liikaa valoa Munthen sokeutuville silmille. Hän alkoi suunnitella huvilan myyntiä jo vuonna 1904, mutta tyytyi lopulta vuokraamaan sitä vuosien ajan. Caprilla oleskellessaan hän asui ostamansa keskiaikaisen Torre Materitan hämärässä tornissa, jossa hän myös kirjoitti romaaninsa. Kirjasta otettiin sata painosta Yhdysvalloissa, ja sen käännösoikeuksia jonotettiin Euroopassa.

Vannoutuneena eläinten ystävänä Munthe lahjoitti myyntituloja Napolin Eläinsuojeluyhdistykselle. Ruotsalaisen käännöksen Munthe omisti Viktorialle, joka luki kirjan oikovedoksia vielä kuolinvuoteellaan. Kuningatar ei kuitenkaan ehtinyt nähdä valmista teosta, joka ilmestyi kuukausi hänen kuolemansa jälkeen.

Capri

Capri kielen päällä

 • Ravioli alla Caprese: Caprin kuuluisan pastan maukas täyte syntyy pehmeästä caciotta- ja parmigiano-reggiano -juustoista.
 • Torta Caprese: Itävaltalaiset Weberin sisarukset loihtivat herkullisen suklaamantelikakun Marina Piccolan kylässä 1930-luvun alussa historiallisen pensionaattinsa keittiössä.
 • Limoncello: Alun perin kotitekoinen likööri tehdään aidoista sitruunoista. Limoncelloa nautitaan tilkka aterian jälkeen.

Caprin unohtumattomat

 • Caprin kaupunki ja Giardini di Augusto: Caprin kaupungin lähellä sijaitsevasta puutarhasta on huumaava näköala. Alhaalla siintävät merestä nousevat Faraglioni-kalliot.
 • Grotta Azzurra: Sininen luola on edelleen yksi Caprin tunnetuimmista nähtävyyksistä.
 • Avotaksit: Täpötäydessä bussissa seisojat vilkuilevat kateellisena ohi pyyhältävien avotaksien matkustajia. Legendaariset menopelit
  on muutettu avomalleiksi jälkeenpäin.
 • Capri-housut: Sonja de Lennartin suunnittelemat housut saivat nimensä noustuaan suosioon Caprin saarella 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Grace Kellykin pukeutui niihin vieraillessaan Caprilla.

Miinukset

 • Hintataso korkea. Tarkista hinnat ennen tilausta kahviloissa ja ravintoloissa.
 • Kesällä on Caprin turistivirtojen keskellä tukalaa. Marina Granden ja Caprin kaupungin väliseen funikulaariin jonotetaan pitkään ja Caprin ja Anacaprin väliset bussit ovat täpötäysiä.
 • Hienostunut leima katosi Caprilta jo vuosikymmeniä sitten. 

Teksti ja kuvat: Päivi Tolonen 

Lue myös

Suosittelemme