Matkailu

Casablanca – Kaupungin värikkäät kadut kuhisevat elämää

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

CasablancaMarokon suurin kaupunki on yksi maan värikkäimmistä vierailupaikoista, jossa pääsee nauttimaan mielenkiintoisista nähtävyyksistä, pitkistä hiekkarannoista, hyvistä ruoista ja Marokon parhaasta yöelämästä. Suuri metropoli tarjoaa hyvän näkymän maan urbaaniin elämänmenoon, ja sen kadut ovat mielenkiintoinen yhdistelmä Pariisia ja arabimaailmaa. Osittain ranskankielinen kulttuuri tekee Casablancasta helposti lähestyttävvän, ja sen aina värikkäät kadut pitävät mielenkiinnon yllä pitkänkin loman ajan.

Matkustaminen Casablancaan

Muutama kotimainen matkatoimisto tekee matkoja Casablancaan, ja listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta. Omatoimisesti Suomesta pääsee parhaiten Casablancaan lentäen. Välilaskun mukaan lukien lentoaika on noin seitsemän tuntia, ja kaupunkien väliä lentävät ainakin Air France, Brussels Airlines ja KLM. Hintoja ja aikatauluja voi helposti tarkastella Ebookersin ja Poptravelin sivuilta.

Muualta Marokosta Casablancaan pääsee hyvin junalla tai linja-autolla. Bussi on Marokossa hyvä matkustusmuoto, ja Casablancaan pääsee nopeasti bussilla mistä tahansa muusta Marokon kaupungista. CTM on pääasiallinen bussiyhtiö, jonka autot ovat siistejä ja moderneja, mutta maassa on myös muita, usein edullisempia ja tiheämpään tahtiin kulkevia yhtiöitä, joiden bussit voivat olla huomattavasti huonommassa kunnossa. Agadirin ja Casablancan välillä linja-auto on paras matkustusmuoto, ja matkaa varatessa kannattaa varmistaa, että bussi on suora linja, joka ajaa kuudessa tunnissa kaupunkien välin, noin 17 eurolla suuntaansa.

Rautatiet ovat Marokon ylpeys, sillä junat ovat siistejä, nopeita ja edullisia. Rautatieverkosto ei kata läheskään koko maata, mutta mikäli juna kulkee aiotun matkan, kannattaa ehdottomasti käyttää sitä eikä linja-autoa. Casablancaan ONCF:n junilla pääsee parhaiten Fezistä, Rabatista, Marrakeshistä ja Meknesistä, jonkin verran hankalammin Tangerista ja joistain muista kaupungeista. Feziin on sen verran lyhyt matka junalla Casablancasta, että kaupungista toiseen voi tehdä päiväretkenkin, eikä matka Casablancan ja Marrakeshin välilläkään ole hirvittävän pitkä rautateitse kuljettuna. Junalla matkustaminen on edullista, ja yleensä hintaa per matkustettu tunti tulee 2-3 euroa.

Marokon pääasiallisia sisäisiä lentoyhtiöitä ovat Royal Air Maroc ja Regional Maroc.

Liikkuminen Casablancassa

Casablanca on suuri kaupunki, jossa asuu yli neljä miljoonaa ihmistä, mutta turistin onneksi sen keskusta on melko pieni ja siellä on vaivaton suunnistaa kävelypelillä. Liikkuminen pienen medina-vanhankaupungin alueella on miellyttävää, ja kaupungin uuden puolen bulevardit ovat nekin varsin miellyttäviä paikkoja kävellä paikasta toiseen.

Casablanca

Matkaa ydinkeskustasta rannoille ja Hassan II –moskeijalle on jonkin verran, ja mikäli ei halua kävellä väliä, kannattaa 1-3 hengen turvautua Petit Taxi –pikkutakseihin, suurempien porukoiden Grand Taxi –takseihin, joilla liikkuminen on edullista. Matka keskustan alueella maksaa harvoin enempää kuin euron, ja autot vievät sieltä mistä vain juuri sinne, minne haluaa mennä.

Casablancassa on jonkin verran linja-autoja, jotka voivat olla hyödyllisiä keskustan ulkopuolisia nähtävyyksiä katsastaessa, mutta koska taksilla ajaminen on Casablancassa edullista, ei linja-autojen hivenen mutkikkaisiin liikkeisiin Casablancassa välttämättä kannata ainakaan lyhyellä lomalla perehtyä.

Majoitus

Ne, jotka tulevat Casablancaan omatoimimatkalle, yöpyvät kaupungissa edullisesti ja hotellien määrä on melkoinen. Suuri määrä hotelleja löytyy läheltä linja-auto- ja rautatieasemia, aivan Marché Central –markkinapaikan tuntumasta, ja huoneiden hinnat ovat yleensä edullisia. Halvimmissa hotelleissa huoneet maksavat 5-7 euroa yhden hengen huoneelta silloin, kun suihku ja WC ovat käytävällä, tuplaten mikäli ne ovat huoneessa, ja kahden hengen huone tulee tätäkin edullisemmaksi, niin että suihkulla ja WC:llä varustetusta huoneesta joutuu harvoin normaaleissa hotelleissa maksamaan yli 10 euroa per henki. Huoneissa, joissa ei ole suihkua ja/tai WC:tä, on aina lavuaari, ja suuressa osassa halpojakin hotelleja on käytävillä normaalit länsimaiset WC:t.

Hotelleja ei tarvitse varata etukäteen muulloin kuin erityistapauksissa, ja mikäli paikalle saapuu illalla, kannattaa varaus ainakin kiireisimpinä aikoina (pääsiäinen, kesä-syyskuu) tehdä jonkin verran etukäteen. Monet Casablancan linja-autoaseman lähellä olevat hotellit ovat suuria, ja yksi parhaista on aivan vastapäätä keskusmarkkinapaikkaa sijaitseva Hotel Colbert, josta löytyy yleensä aina tilaa.

Casablancassa on paljon korkeatasoisia hotelleja, etenkin rautatieaseman lähistöllä, ja miltei kaikkien suurten kansainvälisten ketjujen hotellit löytyvät Marokon suurimmasta kaupungista.

Casablancassa, kuten muuallakin Marokossa, hotellien varaaminen kansainvälisten varausjärjestelmien kautta on yleensä huomattavasti kalliimpaa kuin paikan päällä – kannattaa muistaa, että vain harvoin normaalissa hotellissa kahden hengen huone maksaa yli 20 euroa.

Lonely Planet –opas listaa Casablancan majapaikkoja (englanniksi)
Booking.com – Hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)
HostelWorld – Edullisia vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

CasablancaMonet pitävät Marokon ruokia erinomaisina, ja siellä onkin värikäs valikoima ruokia, joita ei useinkaan muualla tule vastaan. Muita kuin marokkolaisia ruokia on tarjolla melko vähän, mutta Casablancassa on hyvä määrä ranskalaisia ravintoloita, kuten myös joitain muitakin hivenen epätavallisempia ruokapaikkoja. Casablancassa, kuten muuallakin Marokossa, kasvissyöjät tulevat jotenkuten toimeen, joskin proteiinin saamisen kanssa voi tulla ajoittaisia ongelmia.

Aamiainen on Casablancassa elämys niillekin, joiden huoneen hintaan ei kuulu aamiaista – omatoimimatkailijoiden suosimissa hotelleissa huoneen hintaan kuuluu harvoin aamupalaa. Casablancan uudella puolella yöpyvien on erittäin helppo löytää aamiaista tarjoavia kahviloita ja ravintoloita noin klo 8-11 välisenä aikana, ja hyviä juomia ja ruokia aloittamaan aamun löytyy todella edulliseen hintaan, sillä täysi aamiainen maksaa vain harvoin yli 2 euron. Normaalisti aamiaiseen kuuluu ainakin kahvi tai tee, tuorepuristettu mehu ja erilaisia makeita ja suolaisia leipiä, mutta usein aamiaiseen voi valita tai siihen kuuluu myös munakas tai paistettu kananmuna, arabialaista juustoa ja puuroa. Aamiaista tarjoavat paikat mainostavat itseään yleensä näyttävästi, ne ovat myös paikallisten suosiossa ja monessa paikassa Petit Déjeuner eli aamiainen on nähtävissä myös ranskankielisessä ja joskus myös englanninkielisessä ruokalistassa.

Lounas syödään Casablancassa samoihin aikoihin kuin eteläisessä Euroopassakin, ja normaalisti se tarjotaan klo 12:30-15, joskin vaihtelua saattaa esiintyä melkoisesti ja joissain paikoissa on erikoistuttu pitkiin, joskus neljäkin tuntia kestäviin lounassessioihin. Lounaaksi on monessa paikassa tarjolla tajine-annoksia, jotka ovat saviruukussa muhineita kasvis- ja liharuokia. Yleensä ruukussa valmistetaan perunaa ja joitain muita vihanneksia, ja keskellä on pieni määrä lihaa, usein lammasta, kanaa tai naudanlihaa, joskin myös kala- ja kasvisversioita tulee silloin tällöin vastaan. Tajinen (tai taginen) kanssa syödään yleensä leipää, ja monet ottavat myös salaatin, joista ns. marokkolainen salaatti on hyvä lisuke mille tahansa aterialle.

Lounaaksi Casablancassa syödään joskus myös kaupungin omaa ateriaa, seksu bedawi, eli kuskus, jossa on seitsemää eri kasvislajia. Kuskus-ateriat eivät Casablancassa ole yhtä yleisiä kuin tajinet, mutta kuskus on perinteisesti marokkolaisen aterian kulmakivi ja usein pääateria. Sitä on erityisen hyvin tarjolla kaupungin ravintoloissa perjantaisin ja pyhäpäivisin, ja sen kanssa normaalisti syödään salaattia ja leipää.

Lounaaksi ja illalliseksi Casablancassa voi helposti valita myös grillattuja mereneläviä, joskin kannattaa varmistaa, ettei kalaravintola ole turisteille suunnattu ja näin hinta-laatu-suhteeltaan heikko. Grillatut lihat ovat nekin yleisiä etenkin Casablancan uudella puolella, ja keskustorin vieressä on lukuisia paikkoja, joissa myydään grillattua kanaa ja muitakin grillattuja lihoja.

Kebabia on Casablancassa helposti saatavilla, mutta annokset poikkeavat jonkin verran siitä, mihin länsimaissa tai Turkissa ollaan totuttu. Kebab on yleisimmin kananlihaa, ja lisukkeeksi tulee erikoisia kastikkeita, joista monet ovat erityisen maukkaita. Kebabeja tarjoavia paikkoja on kaupungin uudella puolella, lähellä päätoripaikkaa melkoisesti, ja valittavana on niin kojuja kuin varsinaisia ravintoloitakin.

Casablanca

Casablancan uudella puolella on jonkin verran kansainvälisten pikaruokaketjujen liikkeitä, ja sieltä on myös helpoin löytää muita kuin marokkolaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Etenkin ranskalaiset ruoat ovat varsin yleisiä, ja niitä löytyy hyvin uudenpuolen Boulevard Mohammed V –kadun varrelta ja sivukaduilta. Myös aasialaisia, etenkin kiinalaisia, japanilaisia ja thai-ruokia on tarjolla jonkin verran lähinnä kaupungin uudella puolella. Pizzat ja italialaiset ruoat yleensäkin ovat suosittuja Casablancassa, mutta monien pizzerioiden tarjonta ei välttämättä vastaa aina odotuksia.

Medina on hyvä paikka aterialle, mutta siellä on paljon turisteille suunnattuja ravintoloita ja sen sivukujilla myös kaupungin köyhemmän väestön suosimia ruokaloita, jotka eivät välttämättä kiinnosta lomalla olevia.

Kalaruoat ovat Casablancassa hyviä ja edullisia, ja näitä on tarjolla hyvin sataman lähistöllä. Matka keskustasta kohti Ain Diab –kaupunginosaa on myös tunnettu kalaravintoloistaan, ja trendikkäässä kaupunginosassa on sielläkin jonkin verran juuri kalaruokiin erikoistuneita ravintoloita. Kalaruokia on tarjolla melko hyvin etenkin lounaaksi keskustorin sisällä olevissa ravintoloissa.

Ruokailu on monissa Casablancan ravintoloissa edullista, joskin kalliitakin ruokapaikkoja sieltä löytyy. Lounaan tai konstailemattoman illallisen saa ruokajuomineen helposti 3-4 eurolla, hienon illallisen 10-20 eurolla.

Ruokajuomaksi Casablancassa juodaan usein vettä, jota kannattaa juoda vain pullotettuna, ja alkoholijuomien nauttiminen ei ainakaan marokkolaisten ruokien yhteydessä ole tavallista. Mikäli haluaa nauttia viiniä tai olutta ruoan kanssa, ovat ranskalaiset ravintolat ja baarit siihen paras vaihtoehto.

Baareihin illaksi suuntaavan kannattaa huomata, että Casablancassa, kuten muuallakin Marokossa, baareissa voi syödä ja niissä juoman mukana tuodaan joskus suuriakin lautasellisia pieniä ruokia. Nämä ovat yleensä marinoituja tai muuten säilöttyjä vihanneksia, ja ne voivat vaihdella oliiveista porkkanaan ja artisokkaan – muutaman oluen tai viinilasillisen nauttiva saa monessa baarissa sen verran ruokaa eteensä, ettei varsinaista illallista enää ole tarvetta erikseen syödä.

Kasvissyöjät tulevat kaupungissa toimeen kohtalaisesti, ja tarjolla on kaikenlaisia ruokia, joissa ei varmuudella ole lihaa. Aasialaiset ravintolat ovat kasvissyöjille täälläkin hyviä valintoja, ja pari muutakin kasvisruokaravintolaa Casablancassa on.

Lonely Planet -opas listaa Casablancan hyviä ravintoloita (englanniksi)

Nähtävyydet ja aktiviteetit

CasablancaCasablancan pieni Medina eli vanhakaupunki on kaupungissa vierailevien suosikkipaikka vaellella, ja täällä kävellessä kannattaa ehdottomasti tutustua myös turisteille suunnattujen alueiden ulkopuolisiin kujiin, joita on paljon matkalla läpi medinan kohti Hassan II –moskeijaa. Etenkin alue lähellä moskeijaa on oivallinen paikka tarkkailla paikallisten kaupankäyntiä ja elämänmenoa yleensäkin. Medina on turvallinen kävelypaikka päiväsaikaan, mutta illalla sen pimeillä kujilla ei kannata useankaan ihmisen porukalla harhailla eikä sinne menemistä pimeään aikaan voi suositella kuin mahdollisesti paikallisen luotettavan oppaan saattamana.

Vuonna 1993 valmistunut suuri Hassan II –moskeija on suosituin vierailukohden Casablancassa Medinan ohella turistien keskuudessa, ja omatoimisesti liikkeellä olevien kannattaa tulla paikalle taksilla, sillä kävelymatka ydinkeskustan ja moskeijan välillä ei ole kovin lyhyt.

Moskeija on hienolla paikalla Atlantin rannalla, ja etenkin hyvällä kelillä tulee aikaa vietettyä sen ulkopuolella ja lähistöllä. Moskeijalta on 3 kilometri matka Ain Diab –kaupunginosaan, jonne on hyvä lähteä rannalle ja katsomaan trendikästä paikallista asuinaluetta.

Rantoja Casablancassa on siellä täällä jonkin verran, mutta rantakausi on yllättävän lyhyt, periaatteessa huhtikuulta lokakuun loppupuolelle, eivätkä paikalliset uskaltaudu kylmäksi mieltämäänsä Atlantin veteen kuin kuumimpaan aikaan heinä-elokuussa – näin rannoilla on suuren osan vuodesta hyvin tilaa.

Kaupungin uudella puolella on nähtävää etenkin tyylikkään funktionalistisen arkkitehtuurin muodossa, ja kävely uuden puolen sokkeloisilla kaduilla saattaa olla aikaa vievää ja eksyminen tai väärään suuntaan käveleminen onnistuu sekin helposti – mukana kannattaa aina pitää karttaa. Uuden puolen miellyttävin seutu on Parc de la Ligue Arabe –puiston tienoilla, mistä löytyy kaunis Cathedrale du Sacré-Coeur –kirkko ja runsaasti muutakin vaikutuksen tekevää arkkitehtuuria. Puistot ja niiden vieressä olevat aukiot ovat kaikenikäisten paikalisten suosikkipaikka etenkin iltapäivisin ja alkuillasta, ja täällä on mukava rentoutua päivän päätteeksi.

Casablanca

Casablancassa on jonkin verran huomionarvoisia museoita. Parc de la Ligue Arabe –puiston vieressä sijaitseva Villa des Arts (Boulevard Brahim Roudani 30) on hyvä vierailupaikka taiteenystäville, ja sen näyttelyt esittelevät uutta marokkolaista ja joskus kansainvälistäkin taidetta. Toinen hyvä museo on juutalaisuuden museo (Rue Chasseur Jules Gros 81) ns. Quartier Oasis –kaupunginosassa, noin viiden kilometrin päässä Parc de la Ligue Arabe –puistosta, ja tänne pääsee nopeasti ja edullisesti taksilla.

Rantojen lisäksi aktiviteettiamahdollisuuden tarjoavat hamamit eli turkkilaistyyliset kylpylät, joita on sekä miehille että naisille ja joista jotkut ovat osan päivästä avoinna miehille, osan naisille ja lapsille. Casablancassa on edullinen ja erinomainen, kuumilla höyrysaunoilla varustettu Hammam Ziani (Rue Abou Rakrak 59), jossa voi reilun viiden euron hintaa vastaan kylpeä ja saada pesun (gommage), ja tarjolla on myös hierontaa ja muitakin hoitoja. Zianin kuten muutkin kylpylät löytää helpoiten hyppäämällä Petit Taxi –pikkutaksiin, joskin kannattaa muistaa että takseja voi olla erittäin hankala löytää noin klo 18-20 välisenä ruuhka-aikana.

Lonely Planet -opas kertoo lisää Casablancan nähtävyyksistä (englanniksi)

Shoppailu

Shoppailu on monen mielessä Marokkoon tullessa, ja Casablancasta voi hankkia miltei mitä tahansa tyypillisiä marokkolaisia tuotteita. Medinassa on kaupan paljon vaatteita, käsitöitä, itämaisia mattoja ja kaikenlaista muuta, mistä turistit ovat kiinnostuneita, mutta monet liikkeet myyvät turistien suosimilla kujilla ylihintaista tai heikkolaatuista tavaraa. Kenties parempia hintoja on tarjolla muulla Medinan alueella, etenkin osissa, jotka ovat lähimpänä Hassan II –moskeijaa. Casablancassa viikon lomalla olevien kannattaa harkita päiväretkeä Feziin, joka sijaitsee parin tunnin matkan päässä, ja jonka medina on maineeltaan yksi Marokon parhaista kauppapaikoista.

CasablancaCasablancan uusi puoli tarjoaa paljon erilaisia shoppailumahdollisuuksia etenkin vaatteiden osalta. Miehet löytävät täältä ajattomia, ranskalaistyylisiä pukuja ja muita vaatteita erittäin hyvään hintaan ja palvelu on monissa liikkeissä vanhanajan tyylistä, kiireetöntä, asiantuntevaa ja ihmisläheistä. Palvelu pelaa paikassa kuin paikassa ranskaksi, usein myös ainakin auttavalla englannilla. Casablancan uuden puolen katuja, etenkin pääkatu Mohammed V:ttä on mukava kävellä ikkunaostoksia tehden, ja kauppojen valikoimat ovat värikkäitä ja hintataso miltei poikkeuksetta huokea.

Mausteet ovat eräitä parhaita hankintoja Marokossa, ja Casablancan uudenpuolen Marché Central –kauppapaikka on tähän tarkoitukseen varsin sopiva. Mausteita ja muitakin elintarvikkeita tulee toki vastaan muuallakin, mutta Medina-vanhassakaupungissa kannattaa turistien suosimilla kaduilla olla mausteidenkin kanssa tarkkana, sillä ne saattavat olla ylihintaisia tai heikkotasoisia.

Tripadvisor -sivusto esittelee suosikkinähtävyyksiä (englanniksi)

Yöelämä

Casablanca on yksi Marokon yöelämän keskuksista, ja sieltä löytyy valtava valikoima baareja, yökerhoja ja muita juhlimispaikkoja. Baarit ovat keskittyneet kaupungin uudelle puolelle, ja etenkin alue lähellä Marché Central –toria ja Mohammed V –pääkatu ovat varsin hyvää maastoa löytää paikka nauttia paikallista Flag-olutta tai viiniä. Toinen hyvä keskittymä baareille ja diskoille on lähellä Place des Nations Unies –aukiota, etenkin Avenue Moulay I –kadun varrella.

Casablancan baareihin suuntaavan kannattaa ottaa huomioon se, että baarit avaavat ja sulkevat ovensa aikaisin – monet baarit ja muut anniskelupaikat sulkevat ovensa klo 22, jotkut 23 ja vain harvat intoutuvat olemaan ainakin ajoittain auki puoleenyöhön. Toinen huomionarvoinen asia on se, että baarit ovat usein varsin täynnä ja savuisia ja niiden asiakaskunta muodostuu miltei yksinomaan miehistä – baareissa viihtyvät naiset ovat yleensä maksullisia. Baareissa oleskelu ei sinänsä ole millään tavalla vaarallista eikä näissä usein joudu edes tekemisiin muiden kanssa, mutta naiset tuntevat olonsa helposti epämukavaksi ja heidät nähdään usein ei-toivottuina asiakkaina – naisten kannattaa suunnata jopa miesseuralaisen kanssa paikkaan, joka on turisteille suunnattu, jossa naisiin ollaan totettu ja joita usein on hienoimpien hotellien yhteydessä.

Casablanca

Hyvä kaupunginosa baareille ja yökerhoille, joissa on länsimainen meininki ja naiset tervetulleita, on Ain Diab –alue muutaman kilometrin päässä keskustasta. Täällä etenkin Boulevard de la Corniche –katu on hyvä juhlimispaikka, mutta hinnat ovat korkeita – sisäänpääsymaksut voivat helposti olla 10 euroa ja drinkit saman verran.

Keskustan hyvä baari, jonka yhteydessä on myös ranskalainen ravintola, on Petit Poucet (Boulevard Mohammed V), jossa Pikku Prinssin kirjoittanut Antoine de Saint-Exupéry aikoinaan viihtyi ollessaan Saharan yli lentävä postikuski. Baari on autenttinen ranskalainen bistro, jossa on vähän naisia ja joka sulkee ovensa klo 23. Tämän jälkeen lähellä sijaitseva La Bodega (Rue Allah ben Abdellah 129) Marché Central –torin vieressä on hyvä paikka tapaksille, monipuoliselle musiikille ja myöhäisille tanssisessioille.

Alkoholijuomien hinta Casablancassa on normaaleissa baareissa suomalaisen mielestä kohtuullinen. Olutta, joka on A-oluen vahvuista, myydään yleensä 0,25 litraa vetävissä laseissa tai pulloissa, ja tällainen maksaa 13-20 dirhamia eli noin 1-2 euroa.

Lonely Planet -opas listaa Casablancan parhaita juhlimispaikkoja (englanniksi)

Lisätietoa:
Casablancan viralliset matkailusivut (englanniksi ja ranskaksi)

X