Matkailu

Catania – Värikäs kaupunki Etnan juurella

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

CataniaSisilian toiseksi suurin kaupunki Catania sijaitsee Etna-tulivuoren juurella, ja sen värikäs katuelämä, hyvät ruoat ja mielenkiintoiset nähtävyydet vetävät paikalle runsaasti vierailijoita. Kaupunkiin voi tulla muutaman päivän omatoimiselle matkalle, tai siellä voi käydä päiväretkellä läheisistä lomapaikoista, kuten Taorminasta. Catania on hyvä paikka tutustua aitoon sisilialaiseen elämänmenoon, ottaa ilo irti opiskelijakaupungin yöelämästä ja nauttia pitkästä kesästä Välimeren rannalla.

Matkustaminen Cataniaan

Muutama kotimainen matkatoimisto tekee järjestettyjä matkoja Sisiliaan, ja näiden joukkoon kuuluvat ainakin Kaleva Travel ja Tjäreborg.

Muualta Sisiliasta on helppo päästä Cataniaan, joskin vaivattomimmin matkanteko onnistuu päiväretken muodossa itärannikolta, etenkin Taorminasta ja Messinasta. Taorminasta on noin tunnin bussimatka Cataniaan, ja Messinasta kannattaa tulla junalla, joka kulkee mielenkiintoista reittiä rannikkoa pitkin reilun tunnin ajan. Itä- ja pohjoisrannikolta on enemmän matkaa, mutta Cataniaan voi lähteä kyllä käymään Cefalusta ja Palermostakin, mikäli on parin viikon matkalla saaren länsiosissa. Matkustaminen Sisilian busseilla ja junilla on edullista, ja tunnin matka maksaa korkeintaan 3-5 euroa.

Cataniaan voi lentää omatoimisesti Helsingistä. Hintoja ja aikatauluja voi helposti tarkastella esimerkiksi Ebookersin ja Poptravelin sivuilta.

Italian rautateiden viralliset sivut (englanniksi)

Liikkuminen Cataniassa

CataniaCatanian lentokenttä sijaitsee vain parinkymmenen minuutin päässä keskustasta, ja kaupungin ja kentän väliä kulkee bussi puolen tunnin välein.

Liikkuminen Catanian busseilla keskustan alueella ei ole aivan helppoa, ja usein bussit kulkevat vain tunnin välein. Ainoa järkevä bussimatka on rautatie- ja linja-autoaseman edestä keskustaan matkalaukkujen kanssa, mutta ilman pakaaseja keskustan alueella on helppo kävellä paikasta toiseen eikä kävelymatka rautatieaseman ja Piazza del Duomo –aukion välillä kestä kuin 15-30 minuuttia reitistä ja vauhdista riippuen.

Cataniassa on hyvä määrä takseja, ja näitä saa helposti Piazza del Duomo –aukiolta ja rautatieaseman liepeiltä. Niillä liikkuminen on melkoisesti edullisempaa kuin mihin kotimaassa ollaan totuttu.

Majoitus

Cataniassa on omatoimimatkailijalle hyvä määrä kaikenlaisia yöpymismahdollisuuksia, ja etenkin talvikautena siellä voi yöpyä hyvinkin edullisesti pienissä mukavissa hotelleissa. Hostel Agora on melko hyvä, edullinen yöpymispaikka aivan Piazza del Duomo –pääaukion vieressä, ja sieltä löytyy paitsi yhteismajoitushuoneita myös yhden ja kahden hengen huoneita. Hotel Bellini on astetta tasokkaampi yöpymispaikka, ja täältä kahden hengen huoneen saa 50 eurolla. Tästä vähän hienompi, erittäin hyvällä paikalla on Hotel del Duomo, ja mikäli etsii todellista luksusta, aivan vieressä sijaitseva Il Principe on siihen kenties kaupungin paras vaihtoehto.

Ruoka ja ravintolat

Sisiliassa on erinomaiset ruoat, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta Välimeren seutua. Mikäli haluaa lomalla maistella tyypillisiä sisilialaisia ruokia, on pasta con le sarde eli sardiinipasta siihen hyvä annos, kuten myös Cataniasta lähtöisin oleva, kasvissyöjille soveltuva pasta alla norma, jossa on basilikaa, munakoisoa ja ricotta-juustoa. Tyypillinen paikallinen ruoka on myös fiori di zucca ripieni, joka on juustolla täytettyä kurpitsanlehteä – tätä kasvissyöjillekin soveltuvaa annosta tuskin tulee muualla kuin Sisiliassa vastaan. Katuruoat ovat myös hyviä pizzapaloista aranciniin eli upporasvassa paistettuihin riisipalloihin, joissa voi olla höysteenä vaikkapa lihaa tai juustoa. Katuruokien joukosta löytyy Cataniasta kebabeja ja kaikenlaisia itämaisia ruokia – kaupungin ravintoloitsijoiden ja kaupustelijoiden joukossa on runsaasti intialaisia, jotka antavat ruokakulttuurille oman säväyksensä.

Catania

Klassiset italialaiset pasta-annokset ovat hyvin saatavilla Catanian ravintoloista ja kahviloista, ja näiden joukosta löytyy jotakin korkeatasoista niin kasvissyöjille kuin lihanystävillekin. Myös salaatit ovat hyviä ja osa niistä soveltuu pääruoaksi. Kalaa on sitäkin tarjolla mutta ei mitenkään erityisen halvoin hinnoin.

CannoloJälkiruoat ovat Italiassa ja etenkin Sisiliassa hyviä ja niitä syödään ahkerasti, miltei jokaisen aterian yhteydessä. Gelato eli jäätelö on tietenkin erityisen hyvää, ja sitä on kaupan siellä täällä, mutta Sisiliassa on myös joitakin omia herkkuja, joita kannattaa ehdottomasti maistaa. Cannoli eli makealla ricotta-juustolla täytetyt putket, joita on mukava nauttia Catanian klassisissa kahviloissa, on ehdoton paikallinen jälkiruoka. Veriappelsiinit ovat täällä eräitä maailman parhaita – ja muutkin hedelmät ovat täällä makeita ja ovat hyviä jälkiruokia niin ravintoloissa kuin Catanian värikkäillä markkinoillakin.

Viini on Sisiliassa tuimaa, ja Nero d’Avola on hyvä paikallinen viinilaatu. Kahvit ovat tietenkin hyviä, ja niitä nauttiessa on hyvä muistaa, että vaikkapa Piazza del Duomon eli pääaukion tai Via Etnea -pääkävelykadun liepeillä olevissa kahviloissa cappuccino maksaa 1-1,5 €, kun sen nauttii al banco eli tiskillä, mutta jos tarjoilija tuo sen terassille, saa samasta kahvista maksaa pari kolme kertaa enemmän.

Cataniassa ei ole yhtä hyvää valikoimaa ravintoloita kuin Sisilian suurimmassa kaupungissa Palermossa, mutta suuri ja nuorekas opiskelijaväestö pitää huolen siitä, että edullisia ruokapaikkoja kaupungissa on joka paikassa, aivan pääaukion tuntumassakin. Hyvä esimerkki paikallisten suosiossa olevasta pizzeriasta on Al Cortile Alessi (Via Alessi 28). Nievski Pub (Scalinata Alessi 15) on kala- ja kasvisruokineen hyvä paikka paitsi illalliselle myös iltadrinkille. Mikäli mielii maistaa mereneläviä samalla, kun katselee La Pescheria –kalatorin värikästä elämänmenoa aivan pääaukion vieressä, on Trattoria La Paglia (via Pardo 23) on siihen melko edullinen vaihtoehto, vähän kalliimpia ovat Fiaschetteria Biscari (Via Museo Biscari 8) ja Osteria Antica Marina (Via Pardo 29).  Hyvä tyypillinen kahvila, josta saa erinomaisia jälkiruokia, on Grand Cafe Tabbacco (Via Etnea 28).

Catanian ravintolat ovat yleensä avoinna kuutena päivänä viikossa lounasaikana noin klo 12-15 ja illallisaikaan, joka italialaisittain alkaa myöhään, usein vasta klo 20-21. Pizzeriat ja pikaruokapaikat ovat avoinna pitkin päivää, ja samoin kahvilat ovat nekin avoinna aamusta iltaan.

Lonely Planet -opas listaa Catanian ravintolat (englanniksi)

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Catanian pääaukio Piazza del Duomo on paikka, johon turistit ensimmäisenä tulevat, ja kaupungin tuomiokirkko onkin vaikuttavaa nähtävää. Sen perinteisenä roolina on ollut suojella kaupunkia sen yllä häämöttävältä Etna-tulivuorelta. Aukion toinen huomionarvoinen nähtävyys on Fontana dell’Elefante eli Elefantti-suihkulähde, joka on peräisin vuodelta 1736 ja jonka myös uskotaan suojelevan kaupunkia tulivuorenpurkauksilta. Aukiolla on mukava käveleskellä, syödä jäätelö tai nauttia kahvit yhdellä sen terasseista, ja täältä lähtee myös kaupunkijuna, joka vie turisteja nähtävyyskierroksille pitkin päivää ympäri vuoden.

Duomo

Kaupungin pääkatu on Via Etnea, joka on osittain vain kävelijöille tarkoitettu ja jonka laidalla sijaitsee yliopiston rakennuksia etenkin Piazza dell’Universita –aukion tuntumassa, kuten myös kaupungin parhaita kahviloita ja putiikkeja. Kadun putiikit ovat lähellä Villa Bellini –puistoa, joka on erinomainen oleskelupaikka iltapäivisin ja jolta on kirkkaalla säällä näkymät Etna-tulivuorelle.

Matkalla Piazza del Duomo –aukiolta Villa Bellini –puistolle on myös muutama antiikin Kreikan ja Rooman aikainen rakennelma, kuten Piazza Stesicoro –aukion roomalainen amfiteatteri, ja kannattaakin kävellä muuallakin kuin pääkaduilla ja nauttia sivukatujen tunnelmasta, kirkoista ja raunioista.

CataniaCatanian museotarjonta on kohtalaista, ja yksi parhaista on Museo Belliniano (Piazza San Francesco), jonne on vapaa pääsy ja joka esittelee esineistöä säveltäjä Bellinin elinajalta. Toinen kaupungin merkittävä museo on Museo Civico (Piazza Federico II di Svevia), josta löytyy kaikenlaista arkeologisista löydöistä maalauksiin, veistoksiin ja kolikkokokoelmiin.

Catania on kaupunki Etna-tulivuoren varjossa ja monet sinne saapuvat tulevatkin tänne siksi, että pääsisivät kiipeämään sinne. Vuorelle voi kulkea omatoimisesti tai opastetulla kierroksella ympäri vuoden, mutta siellä käyminen vaatii valmistelua, hyvää kuntoa ja ainakin jonkinlaista tietämystä patikoimisesta.

Omatoimisesti Etna-vuoren lähelle pääsee klo 8:30 bussiasemalta lähtevällä päivittäisellä AST-bussilla, joka pysähtyy Rifugio Sapienza –majapaikkalla. Se sijaitsee 1900 metrin korkeudessa ja sieltä pääsee Funivia dell’Etna –köysijunalla 2500 metrin korkeuteen. Täältä voi kävellä 3-4 tunnin matkan kraaterialueelle, joka on miltei 3000 metrin korkeudessa. Tänne kävelevien kannattaa muistaa, että viimeinen köysijuna takaisin alas lähtee jo ennen iltaviittä. Mahdollista on myös käyttää autoja, jotka vievät turisteja ylös ja alas, mutta nämä ovat kalliimpia ja rajoittavat kiipeämistä enemmän kuin köysijunalla liikkuminen.

Kraaterialueelta on kirkkaalla säällä huikeat näkymät, ja siellä järjestetään myös opastettuja kävelyretkiä, joille osallistumista suositellaan. Alueella on runsaasti erilaisia vierailupaikkoja ja retkiä tehdään eri konstein eri puolille, kuten maastoautoilla aivan vuoren korkeimmille kohdille.

Patikoinnista innostuneiden kannattaa myös vierailla Parco Regionale dei Nebrodi –luonnonpuistossa, joka sijaitsee lähellä tulivuorta ja joka kattaa 85 hehtaaria metsäaluetta. Sieltä löytyy 70 kilometrin pituinen vaellusreitti, jonka kävelemiseen kuluu kolme vuorokautta.

Etna Tourism – Tietoa Etna-tulivuorelle haluaville (englanniksi)
Volcano Trek – Retkiä Etnalle

Shoppailu

Catania ei ole mikään varsinainen shoppailukaupunki, ja mikäli haluaa ostella vaatteita ja muita tuotteita enemmänkin, on Sisilian itärannikolla Messina siihen paras vaihtoehto. Cataniasta saa vaihtelevalla menestyksellä erilaisia tuotteita, mutta harva tulee sinne shoppailemaan eivätkä sen kaupat ole mitenkään turisteille suunnattuja.

Paras shoppailupaikka on markkina-alue, joka on Piazza del Duomo –aukion naapurissa ja joka on usean kadun ja aukion alueella. Aamupäivisin La Pescheria –kalatori on äänekkäimmillään, ja kaupanteko siellä on näkemisen arvoista ja monet kalat hyvin eksoottisia. Vihannes- ja lihatorit sen vieressä ovat nekin hyvää nähtävää, ja täältä jos mistään kannattaa hankkia elintarvikkeita kotiinkin vietäväksi. Oliiviöljyt, mausteet, juustot, viinit, leivät ja monet muut tuotteet ovat edullisia ja erinomaisia kotiin vietäviä, ja vihanneksia ja hedelmiä on hyvä hankkia välipalaksi. Hyvä sisilialainen lounas tai välipala on myös torilla kasattu voileipä, jonka saa parilla kolmella eurolla ja joihin yleensä laitetaan tulisia sisilialaisia aineksia.

Catania

Vaikka mafiaa ei Cataniassa näy eikä turisti joudu sen kanssa tekemisiin, häärii se kuitenkin vielä taka-alalla jonkin verran ja näin monet paikalliset mielellään shoppailevat ”pizzofree”-liikkeissä, jotka eivät ole tekemisissä mafian kanssa.

Lista Catanian ”pizzofree”-liikkeistä (englanniksi)

Yöelämä

Suuren opiskelijaväestön siivittämä yöelämä on yksi Catanian monia positiivisia yllätyksiä, eikä siellä joudu iltaisin ikävystymään mihinkään vuodenaikaan. Hyviä baareja, joissa on kohtuulliset hinnat ja hyviä ruokiakin, on melkoisesti keskustan alueella, ja jotkut kadut ja aukiot ovat erikoistuneet viihdyttämiseen.

Agora Hostelin yhteydessä on parikin hyvää baaria, joista Agora Bar (Piazza Curro 6) on maanalainen, entinen roomalaisten kylpylä, ja maantasassa oleva baari myy hyviä ruokia ja antaa happy hour –alennuksia hostelissa yöpyville. Piazza Bellini on toinen aukio, jonka laidalla useitakin menopaikkoja, ja Via Alessi, Via Collegiata, Via Vasta, Via Mancini ja Via Montesano ovat kaikki katuja, joiden varrella on normaalia enemmän baareja ja muita illanviettopaikkoja. Irlantilaisia pubeja kaupungissa on muutama, ja näistä Waxy O’Connor (Piazza Spirito Santo 1) on kohtuullinen ja mikäli siellä meno tuntuu laimealta, sijaitsee toisella puolella katua toinenkin irkkupubi, Joyce.

Catania on kohtuullinen kulttuurikaupunki, jonka kaupunginteatteri Teatro Massimo Bellini on hyvä paikka seurata oopperaa, balettia ja musiikkiesityksiä. Nuorekkaampi kulttuurikeskus Zo (Piazzale Asia 6) sijaitsee lähellä rautatieasemaa, ja sen ohjelmistoon kuuluu elokuvia, tanssia ja musiikkia, ja sen kahvila-ravintola myy hyviä ruokia ja juomia.

Lisätietoa Catanian riehakkaasta yöelämästä (englanniksi)

Lue lisää:
Siciliano.it – Lisätietoa Cataniasta (englanniksi)
Italy Heaven – Hyvät sivut Cataniasta (englanniksi)

X