Matkailu

Claude Monet’n puutarhassa

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Ralf Örn

MatkakissaTiedättehän oppaan, joka höpöttää ja nauraa samaan aikaan? Givernyssa, maailman kuuluisimman impressionistin Claude Monet’n ( 1840-1926 ) puutarhassa toivoo, että maa nielaisisi turistioppaan. Japanilaisen puutarhan puolella kuuntelisi paljon mielummin lammen yli kumartuvaa vihreää puusiltaa ja vesililjoja.

Opas on hetken hiljaa. Hyvä. Hiljaisuus ja puutarha kuuluvat yhteen. Tunnelma ei ole kuitenkaan ole aina ollut näin harmoninen. Vuonna 1883 kyläläiset vierastivat kovasti vaaleanpunaiseen taloon muuttanutta taiteilijaa. He pelkäsivät Aasiasta tilattujen kasvien myrkyttävän kylän juomaveden, ja kummastelivat joulupukin näköisen taiteilijan kahta naista, rouva Camille Monetia ja samassa taloudessa asuvaa salarakas Alice Hoschédéa viisine lapsineen.

MatkakissaNyt Vernonin lähellä sijaitseva Giverny on tienoon viehättävin nähtävyys, ja Claude Monet koko Ranskan ylpeys. Monet itse on jollain tavalla yhä läsnä puutarhassa, joka on toisinto hänen tauluistaan. Vaikutelmilla, väreillä ja valolla leikkivä Giverny on poikkeus puutarhojen joukossa. Se on Monetin suurin taideteos, niinkuin taiteilija itse sanoi.

Käsitykseen on helppo yhtyä. Elävässä maalauksessa on kaksi osaa. Vaaleanpunaisen talon edessä on ” perinteinen ” englantilainen puutarha, tien toiselle puolelle levittäytyy japanilainen puutarha. Niiden kuvaaminen on vaikeaa. Tavallisessa puutarhassa ei ole mitään tavallista ja japanilainen puutarha on itämainen uni. Edellinen maalaa mielen täyteen kesäisiä kuvia,  jälkimmäinen hypnotisoi mietiskelemään.

MatkakissaTämän päivän puutarhurit toteuttavat Monetin toiveita maagisella pieteetillä. Kukkalajikkeet ovat väreiltään räikeämpiä kuin 1800-luvulla, mutta sattumanvarainen kauneus on kuin taitavan pensselin jäljiltä.

Monet oli vaativa työnantaja, jonka suunnitelmia toteutti vilkkaimpina aikoina seitsemän kokoaikaista puutarhuria. Joskus työ onnistui paremmin, joskus huonommin. Givernyssa pääsee tirkistelemään taiteilijan yksityiselämää. Vaaleanpunaisen talon seinillä on japanilaista eroottista taidetta. Keittiön keltainen ja sininen muistuttavat auringosta ja taivaasta, jotka haalistuvat syksyn pimetessä. Lokakuu houkuttelee matkamuistoista esiin Claude Monetin puutarhan. Se nukkuu, mutta pian on kevät, ja talvella tehdyt suunnitelmat saavat kukkia kaikissa unelmien puutarhoissa.

X