Matkailu

Comojärvi – Unelmaloma julkkisten suosimissa maisemissa

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Pohjois-Italiassa, Lombardian maakunnassa lähellä Sveitsin rajaa sijaitseva Comojärvi on niin maisemiltaan kuin harrastusmahdollisuuksiltaakin lomakohteiden aatelia. Järvi sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä, lyhyen päiväretken päässä Milanosta ja Bergamosta, ja sen alueella riittää sen verran tilaa, että tungoksesta siellä ei tarvitse koskaan kärsiä. Talvella laskettelu ja kesällä patikointi ovat suosituimpia aktiviteetteja, ja lyhyelläkin päiväretkellä veneretki kauniilla järvellä on aina paikallaan. Comojärvi on tunnettu hyvistä kalaruoistaan, ja tyyliä sieltä on löytynyt aina sen verran, että tuhansien vuosien ajan kuuluisuudet ovat viihtyneet sen rannoilla mainiosti. Halusi sitten lyhyelle päiväretkelle tai pidemmälle lomalle, on Comojärvi kesät talvet mitä mainioin matkakohde.

Comojärvi

Kuuluisuuksia ennen ja nykyään

Comojärvi oli 10 000 vuotta sitten jääkauden aikana täysin jään alla, ja tämän voimakkaan mannerjään ansiosta järvi on saanut erikoisen, ylösalaisen Y-kirjaimen näköisen muotonsa ja huikeat maisemansa. Rooman valtakunnan aikana järvi nousi merkittävään asemaan sijaintinsa takia, sillä se oli tärkeän kauppaväylän varrella. Pian huomattiin, kuinka ainutlaatuisesta paikasta oli kysymys, ja siitä tuli keisari Augustuksen aikana vauras tienoo, mikä sittemmin on aiheuttanut sille sekä hyötyä että harmia. Julius Ceasar teki Comon kaupungista merkittävän ja asutti sinne tuhansia ihmisiä. Caesarin lisäksi Rooman valtakunnan aikana siellä viihtyivät monet muutkin merkkihenkilöt, kuten lähinnä historian kirjoituksista tutuiksi tulleet Plinius nuorempi ja vanhempi, joista vanhempi oli nuoremman setä.

Seuraavien parin tuhannen vuoden aikana Comojärven hallitsijat vaihtuivat tiuhaan tahtiin, ja alue alkoi rauhoittua vasta vuonna 1859, kun se liittyi Italian kuningaskuntaan. Toinen maailmansota toi järvelle huonoa mainetta, sillä Mussolini pidätettiin Dongon kylässä pakomatkalla Sveitsin kautta Espanjaan. Hänet ammuttiin seuralaisineen Mezzegran kylässä, ja kesti parikymmentä vuotta ennen kuin turistit ja julkkiset uskaltautuivat taas järven rannoille. Sodan jälkeen Comojärven tienoo kaikessa hiljaisuudessa vaurastui entisestään silkkikaupalla.

Comojärvi nousi 1960-luvulla maisemiensa ja silkkikauppansa siivittämänä kuuluisuuksien suosioon, ja nämä alkoivat haalia sieltä asuntoja ja viettää aikaansa lähinnä järven pienemmissä kylissä ja syrjäisemmissä paikoissa. Muotialalla olevat ovat tietenkin tykästyneet Comoon, ja Gianni Versace vietti Moltrasiossa paljon aikaa eläessään, ja nykyisin hänen sisarensa Donatella tuntuu viihtyvän paremmin Comon rannoilla kuin Milanossa.

Piazza Duomo

Kuuluisimpia järven asukkaita ovat kuitenkin filmitähdet, joista Hollywood-tähdet ovat näkyvimpiä. Koko järvialueen kuuluisin asukas on George Clooney, joka vuodesta 2002 lähtien on asunut Villa Oleandrassa, lähellä Laglion kaunista kylää. Hänen luonaan ovat viettäneet aikaa paljon myös hänen näyttelijäystävänsä, ja koko Ocean’s 12 –elokuvan tähtikaarti oli paikalla elokuvan kuvausten aikana. Elokuvia Comojärven rannoilla on vuosien mittaan kuvailtu enemmänkin, ja näistä Bond-elokuva Casino Royale (2006) ja Tähtien sota: Epidosi II – Kloonien hyökkäys (2002) ovat nimekkäimpiä.

Clooneyn kämpässä ovat viihtyneet ajoittain myös Bratt Pitt ja Angelina Jolie, ja ”Brangelinan” huhutaan sittemmin hankkineen itselleen piilopirtin jostain suojaisasta poukamasta, joskaan tähän ei ole saatu virallista varmistusta. Liian innokkaasti kuuluisuuksien perässä ei Comon rannoilla kuitenkaan kannata juosta, sillä esimerkiksi George Clooney, joka viettää melkoisesti aikaansa Lagliossa, on uhannut jopa jättää lomansa siellä väliin mikäli häntä jatkuvasti häiritään.

Comojärvi on vuosikymmenien aikana kohottanut suosiotaan, ja yksi syy sen suosiolle kansainvälisten julkkisten parissa onkin se, että järven rannoilla on lukuisia kyliä ja kaupunkeja, eikä siellä miljoonista vuotuisista vierailijoista huolimatta tunnu koskaan olevan tungosta. Maisemat ovat Comon rannoilla uskomattomat mihin vuodenaikaan tahansa, ja niistä saa hyvän kuvan vain vierailemalla Comon kaupungissa, melko lähellä Milanoa. Ilmasto on tunnetusti Comojärven rannoilla leuto ympäri vuoden, ja näin Milanon kesän tuhkahduttavan kuumat helteet tai kylmät talvipäivät ovat usein miellyttävämpiä Comojärvellä.

Ruoka on sekin yksi syy, miksi Clooney ja miljoonat turistit viihtyvät järven rannoilla. Etenkin kala- ja polenta-pohjaiset ruoat ovat täällä vertaansa vailla. Palvelut ovat ravintoloista hotelleihin, aktiviteetteihin ja kyyteihin kylien välillä erinomaisia, ja koska tahansa järven rannalta pääsee Milanoon miljoonakaupungin humuun muutamassa kymmenessä minuutissa.

Comojärvi

Milanosta Comojärvelle

Milanossa olevien on helppo siirtyä sieltä Comojärven rannoille. Milanon Centrale –päärautatieasemalta ja Porta Garibaldi –asemalta pääsee pitkin päivää 40-60 minuutissa Comon San Giovanni –päärautieasemalle. Nopein ja kallein kyyti on Eurostar-juna, joka Comosta jatkaa Sveitsiin. Milanon Stazione Nord –asemalta ja joiltakin muilta asemilta pääsee hitaammilla junilla edullisesti, noin 5 eurolla Comon Nord Lago –asemalle, joka on lähempänä Comon pääpaikkoja kuin päärautatieasema. Tietoa junien liikkeistä saa Trenitalian sivuilta.

Como on vierailun arvoinen paikka, ja suuri osa ensimmäistä kertaa järven rannalle tulevista päättää ensin tutustua siihen. Kaupunki ei ole aivan pieni, sillä siellä on miltei 100 000 asukasta, mutta sen keskustassa on mukavaa pikkukaupungin tunnelmaa. Vanhakaupunki ja järven rannat tarjoavat kaksi täysin erilaista elämystä, sillä vanhakaupunki on Duomo-katedraalin ja tunnelmallisten kujien hallitsemaa aluetta, jossa on mukava tunnin pari käveleskellä. Vanhankaupungin kaduilta löytyy muutama nähtävyys Duomon lisäksi, kuten pari pienempää kirkkoa ja museota. Muulloin kuin iltapäivän siesta-aikoina Comon keskustassa on hyvä tehdä tuliaisostoksia, ja hyviä lounaita ja illallisia tarjoavia ravintoloita on keskustan kaduilla hyvä määrä.

Comon järvenrannoilla puolestaan on upeat maisemat sataman edessä olevalle lahdelle, ja mikäli mielii nähdä lisää upeita maisemia maankamaralta, kannattaa kävellä Viale Genoa pitkin kohti Lidoa. Jos aika riittää, kannattaa Piazza Gasperin varrelta olevalta asemalta nousta köysijunalla ylös Brunateen, jonne 700 metrin matka kestää vain 7 minuuttia. Tästä hiljaisesta kylästä avautuvat upeat maisemat kirkkaalla ilmalla aina Sveitsiin asti, ja mikäli haluaa kavuta vielä muutaman sata metriä ylöspäin, pääsee sähköpariston keksineen Alessandro Voltan kunniaksi rakennetulle majakalle, jolta tietenkin on vielä paremmat näkymät. Brunatessa on myös mahdollisuus patikoida ja tehdä pyöräretkiä, ja tästä kuten muustakin Comon kaupunkiin liittyvästä saa tietoa turisti-infosta, joka löytyy Como Nord Lago –rautatieaseman edessä olevalta Piazza Matteotti -aukiolta.

Siirtyminen Comojärvellä paikasta toiseen

Comon kaupunki on hyvä vierailupaikka, ja siellä monet viettävät mielellään pidemmän aikaakin, mutta järven rannoilla on muitakin hyviä vierailupaikkoja. Siirtyminen kaupungista ja kylästä toiseen on varsin helppoa ja huokeahintaista. Parhaita kyytejä ovat laivaretket mutta myös junalla, bussilla ja autolla voi kiertää järven maisemissa. Jos ei halua lähteä muualla mutta silti haluaisi tehdä kierroksen järvellä, ovat 5 euron hintaiset ja puolisen tuntia kestävät Lario Express -risteilyt Piazza Cavour –aukion edessä olevalta laiturilta lähtevillä punaisilla laivoilla hyvä tapa nähdä vähän enemmän.

Comojärvi

Jos haluaa siirtyä kylästä toiseen, tekee Navigazione Lago di Como lautoilla ja katamaraaneilla reittimatkoja. Myös nämä ovat toiminnassa vuoden ympäri, lähtevät myös Piazza Cavour –aukion edestä olevilta laitureilta ja kulkevat moneen paikkaan. Kyydit ovat edullisia, ja lyhyin matka Cernobbioon kestää vain muutaman kymmenen minuuttia ja maksaa pari euroa. Hienoin laivareitti ehdottomasti on parin tunnin ja reilun 10 euron hintainen risteily Comosta Leccoon, järven toiseen suureen kaupunkiin.

Jos mieluummin kulkee maata pitkin tai haluaa lähinnä vierailla muualla kuin järven rannalla, ovat ASF Autolinee –bussit hyviä. Comossa ne lähtevät Piazza Matteonin laidalla olevalta asemalta, ja kulkeavat mm. Colicoon 90 minuutissa ja Bellagioon reilussa tunnissa. Monet bussit kulkevat tunnin välein ympäri vuoden. Viereiseltä Nord Lago –rautatieasemalta pääsee junalla paitsi Milanoon myös järven toiseen suurempaan kaupunkiin, Leccoon, mutta sinne pääseminen junalla kestää pari tuntia ja vaatii vaihdon.

Comon seudulla voi nähdä enemmän, jos on matkassa omalla autolla, mutta jos ei ole ja silti haluaa rattiin, on auton vuokraaminen hyvä ratkaisu. Niin Milanosta kuin Comon kaupungistakin voi vuokrata auton, ja tiedot vuokraajista ja muuta tietoa asiasta saa Como Guide –sivuilta.

Comojärven kohokohtia  Upeita villoja ja elokuvamaisemia

Comon kaupunki on yksistäänkin vierailun arvoinen, mutta jos aikaa riittää kannattaa muissakin paikoissa käydä. Laivaristeilyn aikana näkee eniten maisemia, ja mikäli mielii nauttia kunnolla risteilyistä, eivät vilkkaimmat vierailuajat ole parhaita. Yleensäkin viikonloput ja kesäaika ovat kiireimpiä aikoja Comossa. Veneellä on väljintä liikkua marraskuun alusta maaliskuulle, muulloin kuin viikonloppuisin.

Comojärvi

Comojärvellä kaunis Bellagio vetää puoleensa paljon vierailijoita, ja erityisen vilkasta täälläkin on kesäisin ja viikonloppuisin. Kohokohtia kylässä ovat sen upea satama, kaupungin kiviportaiden sokkelot ja värikkäät talot. Hyvä vierailupaikka on Villa Serbelloni (via Garibaldi 8) ja etenkin sen puutarhat, jotka muodostavatkin Bellagion niemimaasta valtaosan. Täällä voi vierailla vain opastetun kierroksen yhteydessä. Kierroksia järjestetään ti-su huhtikuusta lokakuuhun joka päivä klo 11 ja 16. Lippujen hankkimisen kanssa saa olla tarkkana, sillä niitä myydään rajallinen määrä vain 10 minuuttia ennen kierroksen alkamista. Lippuja ja lisätietoa saa PromoBellagio-pisteestä (Piazza della Chiesa 14). Toinen vierailunarvoinen paikka Bellagiossa on Villa Melzi D’Eril (Lungo Lario Manzoni), joka rakennettiin Napoleonin hallinnon aikana 1800-luvun alussa. Sen puutarhan herkkupaloja on keväisin parhaimmillaan oleva kasvillisuus.

Järven toiseksi suurin kaupunki Lecco on sekin hyvä vierailupaikka, ja senkin kohokohtia on järvenranta. Hienot piazzat kutsuvat kahville tai aterialle, ja talvisin läheiset vuoret tarjoavat laskettelurinteitä. Leccoon pääsee hyvin paitsi Milanosta ja Comosta myös Bergamosta, jonne on junalla 45 minuutin matka. Lisätietoa laskettelusta ja kaupungista yleensäkin saa turisti-infosta (via Nazario Sauro 6).

Järven rannalla hyvä vierailupaikka on hienojen palatsien täyttämä Varenna, joka Leccon tavoin sijaitsee järven itärannalla. Sen mukulakivikadut ja linnake on hyvä käydä katsomassa, ja etenkin Villa Monasteron (via IV Novembre) puutarhat 1600-luvulta ovat vierailun arvoisia. Järvenrannan promenadia pitkin on mukava kävellä Piazza San Giorgio -pääaukiota kohden, ja sieltä voi puolessa tunnissa patikoida ylös Vezioon, jonka Castello di Vezio –linnake tarjoaa huimaavat näkymät Varennan kaupunkiin. Ennen kuin kaupungista lähtee pois, kannattaa siellä käydä syömässä vaikkapa Vecchia Varenna –ravintolassa (Contrada Sconscesa 10), joka tarjoaa paikallisia kalaruokia, risottoa ja erikoisiakin ruokia, kuten strutsipihviä. Lisätietoa Varennasta ja sen ympäristöstä saa turisti-infosta (via del IV Nobembre 7).

Comojärvi

Jos Comon läntisellä rannalla haluaa vierailla, on sielläkin useita vaihtoehtoja. Cernobbio on nimekäs vierailupaikka siksi, että siellä kuvattiin Ocean’s 12 –elokuvaa, lähinnä yleisöltä suljetussa Villa Erbassa. Elokuvista kiinnostuneet vierailevat mielellään myös Lennossa, jossa kuvattiin Tähtien sodan toinen episodi ja vuoden 2006 uusintaversio James Bond –elokuvasta Casino Royale. Joitain kohtauksia kuvattiin Villa Balbianellossa (via Comoedia 5), ja tämän upean 1700-luvun rakennuksen sijainti puutarhojen keskellä on yksi järven unohtumattomampia. Villan voi nähdä osallistumalla opastetulle kierrokselle, josta saa tietoa verkkosivuilta.

Jos vielä haluaa vierailla lisää länsirannalla, on Tremezzo siihen varsin hyvä kohde. Merkittävimpiä rakennuksia siellä on Villa Carlotta (Riva Garibaldi), jonka puutarhat ovar erityisen hienoja, ja sen sisäosien kohokohtiin kuuluvat Antonio Canovan maalaukset. Lisää tietoa Tremezzosta ja sen ympäristöstä saa turisti-infosta (via Statale Regina).

Majapaikkoja ja aktiviteetteja

Comojärvelle tullaan useimmiten päiväretkelle, mutta ajan niin salliessa sinne kannattaa jäädä yöksi tai useammaksikin. Julkkiksista ja erinomaisista palveluista ja kauniista maisemista huolimatta Como ei ole kallis paikka, ja julkiset liikkennevälineet, ravintola-ateriat ja majapaikat ovat kaikki varsin kohtuullisissa hinnoissa. Hyvin majapaikan löytää TripAdvisor-sivujen arvostelujen perusteella, ja hotellien lisäksi järven rannoilta löytyy B&B –majoituksia ja muita majapaikkoja. Unohtumattomimmat hotellit ovat järven lähistössä, ja niiden terasseilta ja parvekkeilta on mieleenpainuvat järvimaisemat.

Helpointa on löytää majapaikka suurista ja suosituista kaupungeista, kuten Comosta ja Bellagiosta, mutta ainutlaatuisimpia ovat pienet kylät, kuten Cernobbio ja Clooneyn asuttama Laglio, jonka lähettyvillä hyvä yöpymispaikka on kodikas Locanda Sant’Anna. Toinen hyvä yöpymispaikka Comon länsirannalla on Gravedonan kylä, jossa Hotel Regina on rannan vieressä oleva aktiivilomailijan paratiisi. Alto Lario eli Comojärven yläosa on hyvä paikka niin rentoutua rannalla aurinkoa ottaen kuin patikoida vuorillakin, ja Hotel Reginan varustelut punttisaleineen ja maastopyörineen ovat sopivia Comojärvelle harrastamaan lähteville.

Comojärvi

Talvisin hiihtäminen joillain Comon läheisillä vuorilla ja kesäisin patikointi sen upeissa maisemissa ovat venekyytien ohella suosituimpia aktiviteetteja järvellä. Muita aktiviteetteja ovat veneily omalla tai vuokratulla veneellä sekä golf, kalastus ja vuorikiipeily. Como Guide –sivusto antaa kattavan kuvan siitä, mitä kaikkea järvellä ja sen lähistöllä voi tehdä.

Discover Como – Tietoa Comojärvestä (englanniksi)
Bella Como – Ravintoloita Comojärvellä (englanniksi)

X