Matkailu

Cumbria – Englannin järviseutu on luonnonhelmi

Teksti: Markus Ahonen Kuvat: Markus Ahonen

CumbriaLuoteis-Englannin Cumbriassa tuntuu hetken kuin Pohjois-Suomelta. Vuorelta alas katsoessa näkee pitkulaisen Windermere-järven ja sen toisella puolella lomittain koko Iso-Britannian korkeimpia tuntureita, kuten Helvellynin ja Scafell Piken. Englannin järviseutu on loistava paikka yhdistää pitkien patikkaretkien teko, tunturikiipeily, järviristeilyt höyrylaivoilla ja nauttiminen Cumbrian pienistä ja vieraanvaraisista kylistä.

Taiteilijoiden tyyssija

Maisemia kelpaa katsella ja niissä kierrellä. Järviseudun maisemista ovat ammentaneet kirjoihinsa lastenkirjailija Beatrix Potter (1866-1943) ja runoilija William Wordsworth (1770-1850). Potter asui Sawreyssa ja Wordsworth Rydal Mountissa lähellä Amblesidea.

Potter tuli maailmalla tunnetuksi luomistaan eläinhahmoista, kuten Petteri Kaniinista ja Rouva Siiri Sipisestä. Viime vuosikymmeninä hänet on opittu tuntemaan television ja elokuvien kautta. Turistit ovat suunnanneet Cumbrian vehreille järviseuduille katsomaan, miten Potterin tarinat liittyvät Cumbrian luontoon. Juuri näiltä tummien järvien ja korkeiden tunturien seuduilta Potter ammensi eläintarinoihinsa aineksia. Hän kävi ensin seudulla pitkään, kunnes vihdoin osti Sawreyn kylän liepeiltä Hill Top -maalaistalon, jonne muutti pysyvästi.

Beatrix Potterin talo

Sawreyssa voi tutustua farmiin. Windermere-järven itäpuolella Bownessissa Potterin perimää on hyödynnetty yksityisen tahon ylläpitämässä Beatrix Potter -maailmassa. Museoon on rakennettu nukkeja Potterin kirjojen rakastetuista eläinhahmoista. Museo videoineen ja kuva-arkistoineen kertoo tarinan siitä, miten alkuun ajankuluksi tarinoita kirjoittaneesta naisesta tuli vuosien aikana rikas ja menestynyt lastenkirjailija.

Yhteyksiä elokuvamaailmaan

Vuonna 2006 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Miss Potter Beatrix Potteria esitti Bridget Jonesina tutuksi tullut Renee Zellweger. Cumbriasta löytyy myös muita elokuvamaailman yhteyksiä. Ohukaisen ja Paksukaisen Ohukainen Stan Laurel (1890-1965) oli kotoisin Ulverstonista. Pikkukaupungissa on nykyisin Laurel & Hardy -museo.

Keswickissä puolestaan avattiin keväällä 2009 James Bond -museo, jonne on kerätty melkoinen liuta yli parikymmenelokuvaisen sarjan autoja ja muuta tilpehööriä. Yksityisen keräilijän avaamassa museossa on esillä muun muassa kolmisenkymmentä autoa ja muuta kulkuvälinettä eri vuosikymmenten Bond-elokuvista. Esillä on myös muita Bond-elokuvista tuttuja tavaroita, kuten veneitä, ohjuspienoismalleja, erikoiskameroita sekä 007 ja kultaisessa silmässä käytetty aito venäläinen tankkiauto.

James Bond -museo

Kaivosmenneisyys näkyy

Cumbria on muuttunut vuosikymmenten aikana. Menneinä vuosikymmeninä ja vuosisatoina kaivostoiminta oli seudulla hyvin tärkeää. Pelkästään Keswickissä kaivosala hallitsi ihmisten elämää ja toi elannon suurelle osalle pikkukaupungin asukkaista. Cumbrian tunturien alla kulkee edelleen satoja kilometrejä kaivostunneleita.

Ei ihme jos Cumbrian tunneleista kaivetut grafiitit poikivat maailman ensimmäiset lyijykynät. Keswickissä on James Bond -museon vieressä erillinen lyijykynämuseo, joka kertoo perusteellisesti kaivosalan ja maailmalle vietyjen lyijykynien tarinan.

Kaivosala oli siinä määrin merkittävä, että kaivosasiantuntija Ian Tyler perusti Keswickiin 1980-luvun puolivälissä oman kaivosmuseon. Museossa on näytillä tuhansittain kaivosalaan liittyviä esineitä aina menneisyydestä nykypäivään asti. Museon yksityiskohdat kertovat, kuinka vaarallisissa olosuhteissa kaivosmiehet menneinä aikoina työskentelivät. Tuolloiset räjähdysaineet eivät olleet nykyisen kaltaisia turvallisia aineita, eivätkä varosysteemit olleet kehittyneet. Kuolonuhreilta ei vältytty.

Asiantuntemusta ei museosta puutu. Tyler itse on kirjoittanut toistaiseksi 12 Cumbrian kaivoksiin liittyvää teosta ja vetää kävelykierroksia Cumbrian tuntureilla. Keswickin kaivosmuseo on tullut tutuksi monille korkeasti koulutetuille. Museoon vaeltavat kaukaa opiskelijat ja kaivosalan luennoitsijat. Museon on sanottu olevan ainakin koko Iso-Britannian paras kaivosmuseo.

Kaivosmuseo

Eri tapoja matkustaa

Järviseudulla kulkemisessa kannattaa miettiä sijoittumista tarkkaan omien suunnitelmien mukaan. Vuorille kiipeilevien kannattaa hakeutua aivan tunturien lähikyliin, kuten Helvellynin tapauksessa Glenriddingiin tai Pattersdaleen. Seudulta on saatavissa monipuolista tietoa kävelyreitistöistä, joita alueella riittää satojen kilometrien verran.

Auton vuokranneelle kulkeminen on varsin helppoa, sillä ruuhkia ei maaseudulla juuri ole. Järvien ylitykset sujuvat kohtuullisilla odotusajoilla losseilla. Linja-autolla seutua kiertävän kannattaa ostaa erillinen Cumbrian seudun matkakortti, jolla ahkerasti matkaava säästää tuntuvia summia.

Cumbriaan pääsee helpoimmin lentämällä joko Liverpooliin tai Manchesteriin, joista järviseudun eteläosaan on vain parin tunnin matka. Manchesterin lentokentältä on Windermereen suora junayhteys.

X