Matkailu

Djerba – Alladinin taikaa ja aurinkoa Tunisiassa

Teksti: Anna.fi

DjerbaHabibi, habibi. Jasmiinin tuoksu sekoittuu kostean pehmeään iltaan. Moskeijasta kaikuu iltarukous. Pitkiin mekkoihin ja huiveihin pukeutuneet naiset kiiruhtavat oliivilehdoista kotiin.

Djerban saari Tunisian länsipuolella on yhä neitseellinen matkakohde, jossa tuhansia vuosia vanhat traditiot kohtaavat nykypäivän. Välimeren leppeys yhdistyy Afrikan taikaan.

Oliivilehtoja, sitruunapuita ja hiekkaparatiisia

DjerbaHiekkaa, silminkantamattomiin hiekkaa. Homeros kirjoitti Odysseuksen seikkailuissa Djerban saaresta, sen kauniista naisista ja hunajaisista hedelmistä. Vähä vähältä Djerba on 1960-luvulta lähtien avautunut turismille, mutta se ei ole kuitenkaan myynyt sieluaan. Hienoisen mystisyyden voi yhä aistia. Afrikan läheisyys tuo tuulahduksen trooppisuutta. Tuoreet hedelmät noudetaan hedelmätarhoista.

Perinteisten talojen ja oliivilehtojen viereen on rakennettu suuria hotellikompekseja. Myös niissä aistii levollisuuden, ihmisillä ei ole kiire ja valkoiseksi kalkituissa seinissä sielu lepää. Tunisia on yksi thalasso-terapian keskuksista. Jo muinaiset roomalaiset tiesivät meriveden hoitavista vaikutuksista. Kylpyihin sekoitetaan eteerisiä öljyjä ja kupliva merivesi hieroo ja virkistää. Meri on läsnä kaikkialla.

Djerban saarella elävät rinnakkain kolme monoteistista uskontoa, juutalaisuus, kristinusko ja islam. Traditiot ja käytäntö ovat sekoittuneet vuosituhansien kuluessa omaperäisiksi tottumuksiksi. Yhä tänään ikiaikaiset uskomukset sekoittuvat arkipäivään. Sairauksissa konsultoidaan paikallista tietäjää ja hääyönä morsiamen perheelle tarjoillaan keitettyjä munia varmistamaan nuoren rouvan hedelmällisyys.

Houmt Souk – Merellinen kauppakeskus

Djerban saarella elää noin 120 000 asukasta. Turismin ohella asujaimisto saa elantonsa maanviljelystä. Perinteisiin asuihin pukeutuneet lammaspaimenet paimentavat laumoja kuivissa oliivilehdoissa.

Djerban suurin kauppakeskittymä on Houmt Soukissa. Kaupallisuus ei ole iskenyt läpi, vaan kauppiaat istuskelevat leppoisasti ja jättävät turistin rauhaan. Tinkaaminen on maltillista, parin tivaamisen jälkeen nahkainen laukku lähtee kotimatkalle kuudella eurolla. Nahkatuotteiden lisäksi tarjolla on esimerkiksi koruja, keramiikkaa, feikkituotteita ja hedelmiä. Basaareiden tunnelma ei ole tiheä ja kiihkeä, vaan unelias.

Keramiikkaa

Ruoaksi voi huutaa kalatorilta tuoretta kalaa, joka valmistetaan viereisessä ravintolassa. Kauppakujilla äitelän kalaiset tuoksut sekoittuvat mausteisiin ja huumaavaan jasmiinin tuoksuun.

Leppeä kuumuus ja iltapäivän raukeus tarttuvat myös turistiin. Paikalliset istuvat kahviloissa vesipiippua poltellen ja juoden sokerista teetä. Naiset pukeutuvat usein traditionaaliseen asuun, johon liittyy suuri olkihattu. He ovat vielä osittain suljettuja kodin piiriin. Moskeijasta kaikuvien rukouksien myötä paikalliset hiljentyvät. Taksikuskimme pysäytti auton ja luki uskontunnuksensa arabiaksi.

Kalatorilla

Golfia, rantalomaa, kalastusta

Djerba näkee tulevaisuutensa turismissa. Vaikka ylelliset hotellit kamppailevat laman kourissa, lentokenttää rakennetaan kansainväliseksi. Turistit ovat tervetulleita paratiisiin. Paratiisiin on luikerellut myös käärme, vuoden 2004 pääsiäisenä Djerban synagogassa räjähti Al-Qaidan asettama pommi, joka surmasi 12 saksalaista turistia. Nykyisin synagogan turvatoimet ovat tiukat.

Ilmapiirin vaihtumisen huomaa, kun turkoosina kylpevä meri ja raukeat kylvyt vaihtuvat Tunisin sykkivään kaupunkiin, jossa arabinaiset muistuttavat korkokengissään pariisittaria. Minttutee maistuu yhä raikkaalta, mutta paikallisten askeleita leimaa kiireinen itsetietoisuus. Hotelli Afrikassa Tunisin pääkadulla ollaan hallitun itsetietoisia kuin Ranskassa ikään. Internetiä ei saa käyttöönsä pujahtamalla henkilökunnan huoneeseen, kuten Djerbassa.

Tunis

Naisena Tunisiassa

Tunisia on yksi Afrikan suosituimmista turistikohteista. Verrattuna Algeriaan ja Marokkoon naisen asema on parempi. Miehillä on oikeus pitää vain yhtä vaimoa. Puolet yliopisto-opiskelijoista on naisia, huivi on kielletty hallintoviroissa, kuten kouluissa. Naisia on työelämässä esimerkiksi poliiseina ja bussikuskeina.

Sinisilmäinen ja vaaleaverinen länsituristi on La gazelle, gaselli. Vanha ilmaus tulee arabian kielestä ja on tarkoitettu kohteliaisuudeksi. Sillä tarkoitetaan kaikkia naisia. Löysähköön vaatetukseen kannattaa yhdistää hillitty käytös. Siisteyttä, erityisesti käsiä kannattaa vaalia.

Perheille Tunisia on loistokohde, erityisesti saksalaiset hotellit ovat edullisia ja tarjoavat vuorokauden ympäri ohjelmaa. Magic ClubManar toimii all inclusive -periaatteella. Notkuvat seisovat pöydät, vauvanurkkaukset, ohjattu iltapäiväkerhotoiminta, sauna ja erilaiset jumpat löytyvät samojen seinien sisältä. Lämmin Glühwein lämmitti ajatellessa Suomen räntäisiä kelejä.

Hotellin uima-allas

Modernisoituimisen kanssa kamppaileva Tunisia on säilyttänyt yhä Tuhannen ja yhden yön satua. Parhaiten sen aistii Djerbassa, jossa voi todistaa paikallisia häitä, joissa morsian saapuu kamelin selässä ja tamburiini soi Afrikan pulssin tahtiin.

Lisää tietoa:
Tunisian viralliset matkailusivut
Tunisian matkailusivut briteille
Tunisia Wikitravelissa (englanniksi)
Djerban viralliset matkailusivut
Djerba Tunisian matkailusivuilla

Teksti ja kuvat: Laura Parkkinen

X