dublin
Matkailu

Dublin – Historiaa ja hilpeää tunnelmaa

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: iStock

Jo parin vuosikymmenen ajan Dublin on kuulunut Euroopan vierailluimpien ja vauraimpien kaupunkien joukkoon, ja loma siellä on aina yhtä miellyttävä kokemus. Tuttu kieli, ystävälliset ihmiset ja vuoden ympäri leutona pysyttelevä ilmasto tekevät kaupungista helposti lähestyttävän matkakohteen, josta tekemistä ja näkemistä ei puutu.

dublin

Vaikka Dublin on kallis kaupunki, on siellä runsaasti ilmaisia nähtävyyksiä, kohtuuhintaisia majapaikkoja ja huokeita ravintoloita, jotka vetävät paikalle myös rinkkamatkalaisia ja muita pienellä budjetilla matkustavia. Dublin on kaupunki, joka kaikkien kannattaa kokea!

Matkustaminen Dubliniin

Kymmenkunta kotimaista matkatoimistoa järjestää pakettimatkoja Irlannin pääkaupunkiin, ja matkanjärjestäjät on listattu Lomat.info –sivuilla. Edullisesti Dublinin pääsee omatoimisesti Ryanairin koneella Tampereelta, ja myös kahdesti viikossa lentää edullinen AerLinguksen kone Helsingin ja Dublinin väliä. Muita vaihtoehtoja omatoimimatkailijalle voi kätevästi katsella Ebookersin ja PopTravelin sivuilta suomeksi.

Liikkuminen Dublinissa

Dublinin lentokenttä on noin 10 kilometrin päässä ydinkeskustasta, ja sieltä on monta eri tapaa päästä keskustaan. Aircoach kulkee vartin välein ja se vie tiettyihin hotelleihin puolessa tunnissa vähän alle 10 eurolla. Dublinin julkinen liikenne kulkee kentän ja keskustan väliä busseilla 747 ja 748, kuuden euron hinnalla, ja edullisemmat, hitaammat bussit kulkevat nekin parilla eurolla. Taksi kentältä keskustaan maksaa 20-30 euroa.

Dublinin joukkoliikenne on moniin muihin Euroopan pääkaupunkeihin verrattuna onnetonta, mutta parannuksia on viime vuosina tapahtunut roppakaupalla, ja Dublin Bus vie matkustajia jatkuvasti kulkevilla busseilla ympäri kaupunkia parin euron lipunhinnalla. Vaikka joukkoliikenteeseen turvautuminen ei suinkaan ole suurelle osalle kaupunkia matkustavista välttämätöntä, niille jotka mielivät käydä esimerkiksi Howthissa, on DART-juna nopea ja mukava käydä tällä kuuluisalla niemimaalla.

Niille, jotka mielivät enemmänkin matkustella, voidaan suositella päivälippua, joka busseihin maksaa noin viisi euroa ja noin yhdeksän euroa mikäli mielii matkustaa sekä busseilla että DART -junalla, ja tämä kalliimpi vaihtoehto myös kattaa matkan lentokentälle ns. Airlink -bussilla. Julkinen liikenne toimii normaalisti kello 05.30-23.30 välisenä aikana, ja to-la öisin on yöbusseja, jotka maksavat nelisen euroa ja jotka kulkevat 04.30 asti.

Majoitus

Dublin on hyvin suosittu matkakohde ympäri vuoden, joten omatoimimatkailijoiden kannattaa varata vuode tai huone hyvissä ajoin ennen matkan alkamista. Irlannin pääkaupunki on suosittu matkakohde rinkkamatkailijoiden ja muiden pienellä budjetilla matkustavien nuorten keskuudessa, joten edullisia hostelleja löytyy niin keskustasta kuin sen ulkopuoleltakin. Yöpyminen ei Dublinissa kylläkään ole hirvittävän edullista, sillä vuode yhteismajoitushuoneessa maksaa 18-30 euroa huoneen koosta riippuen, ja hostelleissa on yleensä myös kalliimpia yhden ja kahden hengen huoneita.

Mielenkiintoinen vaihtoehto on viinikellariin rakennettu Isaacs Hostel, ja aivan kaupungin ytimessä sijaitseva Abbey Court Hostel on sekin ystävällinen, viihtyisä yöpymispaikka. Mikäli pieni budjetti ei ole matkaa rasittamassa, parhaat yöpymispaikat löytyvät Liffey -joen rannalta  ja keskustan kävelykatujen varsilta ja liepeiltä. Yksi trendikkäimmistä yöpymispaikoista on Liisa ihmemaassa –tyylinen Morgan Hotel, ja yksi romanttisimmista majapaikoista on Grafton Guesthouse -majatalo. Mikäli öinen rauha ja hiljaisuus on tärkeää, kannattaa varmistaa, ettei majapaikka ole lähellä Temple Bar -huvittelualuetta, ja myös Liffey -joen ranta saattaa tiettyinä aikoina kuten viikonloppuisin ja kesäiseen aikaan olla öisin rauhaton.

Ruoka ja ravintolat

Vaikka irlantilainen ruoka ei ole maailmalla kovin tuttua, on Dublinissa mahdollista syödä hyvin ja monipuolisesti suurinpiirtein samalla hinnalla kuin Helsingissäkin. Tämä vuosikymmen on tuonut kaupunkiin uskomattoman valikoiman erilaisia ravintoloita, ja paikallisten ruokien lisäksi Dublinissa on hyviä italialaisia, arabialaisia ja aasialaisia ruokia.

dublin

Ruokajuoman kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kuten kotimaassakin esimerkiksi viinilasillisesta veloitetaan usein melkoinen summa, eikä maan kuuluisin juoma Guinness ole sekään mitenkään halpaa, yleensä 4-5 euroa per pint (0.568 litraa). Muita oluita Dublinista on vaikea löytääkään, joskin tumman Guinnessin kyytipojaksi irlantilainen viski kuten Jameson on tietenkin aina paikallaan.

Maan pääkaupunkina Dublin on hyvä paikka maistella irlantilaisia herkkuja. Päivä alkaa tietenkin irlantilaisella aamiaisella (Irish breakfast), joka on terveellisempi kuin englantilainen kilpakumppaninsa ja johon sisältyy pekonia, kananmunaa, makkaraa, verimakkaraa ja erinomaista irlantilaista leipää. Dublinin oma ruoka on Coddle, joka on peruna-, makkara- ja pekonimuhennos. Helposti saatavilla pubeista ja ravintoloista on Irish Stew -muhennos, josta on eri versioita ja jonka pääaineina ovat yleensä peruna ja lampaanliha.

Muita perinteisiä irlantilaisia ruokia ovat Champ eli perunamuusi ja kevätsipuli ja Colcannon eli perunamuusi ja kaali, jotka kummatkin voidaan nauttia sellaisinaan tai pääruoan kanssa. Perunaa Dublinissa tietenkin riittää, sillä lähtihän suuri osa irlantilaisista muualle heti kun peruna loppui maasta, ja samoin liha kuuluu miltei kaikkiin annoksiin. Dublinissa kasvisruokailijat voivat syödä hyvin esimerkiksi South Williams Streetin intialaisissa ravintoloissa, joissa on sekä lounas- että alkuillan tarjouksia ja joiden ruoat ovat tunnetusti korkeatasoisia. Hyvä paikka niin lihansyöjälle kuin kasvisruokailijallekin on tietenkin italialainen ravintola, joita kaupungissa riittää ja joissa saa kohtuuhintaisia annoksia, sekä Epicurean Food Hall (Lower Liffey St, avoinna 9.30-17.30 ma-la), josta löytyy mitä tahansa kebabeista kiinalaisiin, amerikkalaisiin ja intialaisiin ruokiin, usein kohtuuhinnalla (annokset 5-15 euroa).

Menupages.ie – Dublinin ravintoloita (englanniksi)
Happy Cow – Kasvisruokavaihtoehtoja (englanniksi)

Nähtävyydet

Dublinin pitkä ja verinen historia on lyönyt leimansa moniin kaupungin nähtävyyksiin, ja myös sen kulttuurianti on melkoinen. Perinteikäs yliopisto, upeat museot, maan monet kirjailijat ja Dublinin panimot ja tislaamot ovat kaikki hyviä nähtävyyksiä, joihin moniin voi tutustua ilmaiseksi. Nähtävyydet ovat myös suurelta osin ydinkeskustassa, joten niihin on helppo kävellä. Kaupungin päänähtävyydet voi helposti käydä läpi parissa päivässä.

Trinity College –yliopisto on kaupungin kuuluisa opinahjo, jossa monet merkkihenkilöt ovat oppinsa saaneet ja jonka alueella on mukava erityisesti kesäiseen aikaan käveleskellä. Yliopiston vetonauloja ovat sen kirjasto ja ns. Book of Kells –kirja. Mikäli yliopisto kiinnostaa enemmänkin, järjestetään sen alueella 40 minuutin välein noin 10 euroa maksavia opaskierroksia ma-la klo 10.45-15.40 ja su klo 10.15- 15.00, toukokuun puolivälistä syyskuulle. Aivan yliopiston naapurissa sijaitseva National Museum on huippuluokan museo, josta löytyy erityisen hyvä kokoelma muinaisia esineitä ja vanhaa taidetta, mm. viikinki-, rauta- ja pronssiajoilta. Sen vieressä sijaitseva National History Museum on sekin ilmainen, vierailunarvoinen museo, joka on kokenut vähän muutoksia vuonna 1857 tapahtuneen avaamisensa jälkeen. Lähettyvillä sijaitseva National Gallery on maailman paras näyteikkuna irlantilaiseen taiteeseen.

Taiteen ystäville voidaan myös suositella Irish Museum of Modern Art–nykytaiteenmuseota. Muita Dublinin hyviä museoita ovat mm. Gallery of Photography –valokuvamuseo, joka esittelee nykyvalokuvaa ilman pääsymaksua, Irish Writers Museum –kirjailijamuseo ja Drakulan luoneen Bram Stokerin pelottava museo.

Dublinissa ollessa Guinnessin panimo on ehdoton joskin hintava vierailupaikka, jossa 15 euron pääsymaksua vastaan pääsee parin tunnin kierrokselle ja voi juoda tuopin parasta mahdollista Guinnesia ylimmässä kerroksessa sijaitsevassa pubissa, josta on upeat näkymät kaikkialle kaupunkiin. Toinen hyvä juomatehdas on Jamesonin tislaamo, joskin 12,5 euron hintainen tutustumiskäynti ei välttämättä sovi kaikille budjeteille. Puistoista St. Stephen’s Green on hyvä rentoutumispaikka kesäiseen aikaan, ja sen ympäristössä voi tutustua 1800-luvun arkkitehtuuriin ja niihin kuuluisiin koristeltuihin Dublinin oviin.

Dublin Pub Crawl – Kirjallinen kapakkakierros jonka aikana näyttelijät lukevat otteita irlantilaisesta kirjallisuudesta
Discover Dublin – Musiikkipitoinen kierros Dublinin baareihin
Historical Insights – Parin tunnin kävelykierros jonka aikana tutustutaan Dublinin historiaan

Shoppailu

Dublin on hintatasoltaan kallis kaupunki, mutta valikoima on laaja, shoppailumahdollisuudet erinomaiset ja tarjouksia on paljon. Grafton Street on kaupungin kuuluisin kävelyostoskatu, ja sen varrelta löytyy valtava määrä paitsi putiikkeja ja tavarataloja myös kahviloita, ravintoloita ja pubeja. Ostoskeskusten ystävät jatkavat kadun loppupäähän St. Stephen’s Green –puistolle, jonka laidalta löytyy yksi kaupungin moderneimmista ostoskeskuksista. Brown Thomas on Grafton Streetin ja koko Dublinin hienoin tavaratalo, ja aivan Grafton Streetin vieressä on miellyttävä Powerscourt Centre -ostoskeskus. Liffey -joen pohjoispuolella on sielläkin hyviä ja huomattavasti edullisempia shoppailupaikkoja, joista merkittävimmät sijaitsevat O’Connell Streetin ja Henry Streetin varrella, ja mukana on niin kauppoja kuin ostoskeskuksiakin. Alueella ollessa kannattaa myös tutustua Moore Streetin värikkäisiin markkinoihin.

Yöelämä

Dublin on ystävällinen kaupunki, jossa Guinnesin ja muiden alkoholinjuomien (kuten pahanmaineisen Snakebiten) nauttiminen kaupungin lukuisissa pubeissa, baareissa ja yökerhoissa kuuluu normaaliin elämänmenoon. Dublinilaiset juhlivat mielellään viikonloppuisin keskustassa, ja erityisesti Temple Bar on viikonpäivinäkin melko tukossa. Oluen hinta ei suuresti vaihtele paikasta toiseen, mutta kaupungin pubien ja muiden juhlimispaikkojen kirjo on sen verran suuri, että niiden joukosta löytyy jotakin kaikille. Elävä musiikki erityisesti Temple Barin pubeissa kuuluu asiaan, ja bändejä kaupungin baareissa soittaa melkoinen määrä minä tahansa viikonpäivänä.

Paras paikka kuulla bändejä on Whelan’s, ja hyvä paikka maistella muitakin kuin irlantilaisia oluita on The Porterhouse (Parliament Street). Perinteisistä irlantilaisista pubeista esimerkkejä ovat The Barge (Charlemont Street 42), jonka fish&chips ja muut ruoat ovat maistamisen arvoisia, Mulligan’s, joka on kuuluisa maukkaasta Guinnesistaan, ja The Oval (Abbey Street), jossa PenttiSaarikoskikin 60-luvulla viihtyi. Perinteiset pubit ovat auki yleensä kello 23.30 asti, joskin monilla baareilla ja pubeillakin on jatkoaikaa etenkin viikonloppuisin aamukolmeen asti. Irlannin pubit ovat olleet savuttomia vuodesta 2004 lähtien.

Tapahtumia

Tapahtumat Aika
Dublin International Film Festival Helmikuu Hyvät elokuvafestivaalit
St Patrick’s Day 17.3 Irlannin kuuluisimmat juhlat ovat parhaimmillaan Dublinissa
Bloomsday 16.6 Päivä jolle James Joyce sijoitti romaanin Ulysses on yksi vuoden parhaita Dublinissa

Lisätietoa Dublinin tapahtumista

Lisätietoa

Wikipedian artikkeli Dublinista
In Dublin – Opas Dublinin viihteeseen ja arkielämään (englanniksi)
Dublinin viralliset matkailusivut (englanniksi)

X