Matkailu

Dubrovnik – Kroatian helmi Adrianmeren rannalla

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

DubrovnikJo Lordi Byron aikoinaan nimitti Dubrovnikia Adrianmeren helmeksi, eivätkä kuluneet vuosisadat ole kaupungin säihkettä vähentäneet. Lämmin Välimeren ilmasto hellii Adrianmeren rannikkoa suuren osan vuodesta, ja kaupungin vauraan ja vaikutusvaltaisen historian ansiosta siellä on roppakaupalla kaunista ja mielenkiintoista nähtävää. Dubrovnikin lyömätön sijainti upeiden vuoristojen ja saaristojen välissä antaa lomalle puitteet, joita kokenutkin matkailija vain harvoin tapaa.

Matkustaminen Dubrovnikiin

Viisi kotimaista matkatoimistoa tekee matkoja, ja listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta. Omatoimisesti ainoa järkevä tapa siirtyä Adrianmeren rannalle on lentämällä, ja Croatia Airlines lentää melko tiiviisti välilaskun kanssa Helsingin ja Dubrovnikin väliä. Lisätietoa reiteistä, hinnoista ja aikatauluista saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Dubrovnikiin on helppo siirtyä muualta Kroatiasta tai entisen Jugoslavian alueelta linja-autolla tai lautalla. Tietoa lauttalipuista saa kaupunkien satamissa sijaitsevista lipunmyyntikojuista ja Jadrolinija-yhtiön verkkosivuilta. Linja-autojen aikataulut, reitit ja hinnat ovat nähtävissä linja-autoasemilla ja Croatia Busin verkkosivuilta.

Liikkuminen Dubrovnikissa

DubrovnikDubrovnikin lentoasema sijaitsee 20 kilometrin päässä keskustasta, ja Croatia Airlinesin bussi kulkee keskustan ja päälinja-autoaseman välin noin kolmessa vartissa, hivenen alle viidellä eurolla suuntaansa. Taksi maksaa vähintään 70 euroa.

Dubronivnik on mahdollisesti maailman suurin 25 000 asukkaan kaupunki, ja siellä vieraillessa joutuu miltei poikkeuksetta turvautumaan julkisiin menopeleihin. Vanhassa kaupungissa liikkuminen tapahtuu kävellen, ja valtava määrä jyrkkiä portaita tekee siitä hankalan paikan liikuntarajoitteisille, mutta Placa-pääkävelykatu ympäristöineen, missä suuri osa merkittävistä nähtävyyksistä sijaitsee, on laakeaa aluetta, jolla kenen tahansa on vaivaton liikkua.

Vanhan kaupungin ulkopuolella ja etenkin yöpymispaikkojen suositulle alueelle Lapadiin matkatessa kannattaa turvautua siistiin mutta edulliseen paikallisbussiin. Liput maksavat reilun euron, kun ne ostaa kioskista, noin puolitoista kuljettajalta. Kaupan on myös 24 tunnin lippuja, jotka maksavat reilut kolme euroa.

Majoitus

Dubrovnik on suosittu lomakohde miltei ympäri vuoden, mutta kiireisimpien kesäkuukausien ulkopuolella siellä on mahdollista yöpyä hyvin ja edullisesti mitä erilaisimmissa paikoissa. Lapad on ykkösalue hotelleille ja muille majoitusmuodoille, sillä sieltä löytyy rannan läheltä kaikentasoisia hotelleja, siellä on kaupungin ainoa hostel. Siellä on myös runsaasti taloja, jotka on muunnettu hyvätasoisiksi huoneistoiksi. Näissä on mahdollista yöpyä vuodenajasta riippuen 15-30 eurolla per henki. Huoneistoissa on yleensä kylpyhuone, hyvin varusteltu keittiö jääkaappeineen, isot sängyt, satelliittitelevisio sekä mahdollisuus oleskella puutarhassa. Näistä saa tietoa internetin varauspalveluiden kautta, matkatoimistoista ja turisti-infoista ja myös linja-autoasemalta, missä miltei jokaista bussia odottaa huoneistojen omistajia tarjouksineen.

Hienoin yöpymispaikka on Stari grad eli vanha kaupunki, mutta sieltä on vaikea löytää edullisia huoneita. Hyvä mutta pieni hotelli on Hotel Stari Grad vanhan keskustan ytimessä, ja ehkä ylellisin yöpymispaikka vanhassakaupungissa on Pucic Palace.

Ruoka ja ravintolat

DubrovnikKroatin rannikolla on erilaiset ruoat kuin sisämaassa. Parhaiten on tarjolla kalaruokia ja italialaisia ruokia, etenkin pastoja, risottoja ja pizzoja. Ravintola-ateriat ovat tunnetusti Kroatiassa kalliimpia kuin monessa muussa entisessä sosialistisessa maassa, mutta ainekset ovat miltei poikkuksetta tuoreita ja ruoat maistuvat yleensä erinomaisilta. Dubrovnikissa pilkkahintaisen ravintolan löytäminen saattaa olla hankalaa, mutta miltei missä tahansa voi syödä kunnollisen aterian juomineen 12-15 eurolla.

Scampi eli friteeratut hummerinpyrstöt on Adrianmeren rannikolla suosittu ruoka, kuten myös prstaci eli äyriäiset, lignje eli mustekala ja dalmatialainen kalamuhennos eli brodet, joka tarjotaan yleensä polentan kanssa. Dubrovnikin ravintoloissa voi myös tavata erilaisia merenelävärisottoja, joista erityisesti mustekalarisotto on suosittua ja maistamisen arvoista. Myös erilaiset salaatit ovat hyviä, ja monien makuun ovat kalaruokasalaatit. Kalaruokasalaattien, jotka ovat aivan liian pieniä pääruoaksi, lisäksi tarjolla on yleensä muitakin salaatteja, ja joskus myös joitain kasvisruokailijoille sopivia pääaterioita.

Muualtakin Balkanilta tutuksi tulleet pikkupurtavat ovat nekin yleisiä Dubrovnikin katukuvassa, ja pienellä budjetilla matkalla olevat voivat tankata ja burek-piirakoilla, joita on yleensä tarjolla ainakin juusto-, pinaatti- ja lihaversioita, kuten myös muualtakin maailmasta tutuilla pizza-paloilla, joita saa vanhastakaupungistakin 1,5 eurolla per pala.

Kasviruokailijoille sopivat hyvin pastat, pizzat ja risotot, jotka miltei poikkeuksetta valmistetaan täysin ravintolassa ja paikallisia aineksia käyttäen. Näin ollen niissä ei piile lihaliemiä tai muita vaaroja, ja kielitaitoisten tarjoilijoiden kanssa voi neuvotella ainakin jossain määrin annosten koostumuksesta. Yleensä ravintoloissa on muutama kasvispizza, ainakin yksi kasvisrisotto ja usein myös blitvaa eli perunoita ja lehtimangoldia, joka on maukas lisuke ruokiin mutta jonka kasvissyöjät voivat yhdistää vaikkapa salaattiin tai muuhun pieneen purtavaan. Juustot ovat myös hyvä ruoka kasvissyöjille, ja etenkin Pag-saaren lampaanmaitojuusto on hyvässä maineessa. Erilaiset juustot ovat näillä seuduin hyviä ja suosittuja, ja mikäli vastaan tulee vaikkapa Krk-saaren juustoa (Krcki sir), kannattaa sitä kokeilla.

Dalmatian viinit, oliviiöljy ja suolatut oliivit ovat erinomaisia, ja näitä kannattaa maistella ja tuoda kotiinkin asti. Myös jälkiruoat, joista monet on tehty tuoreista hedelmistä ja muista paikallisista tuotteista, ovat kokeilemisen arvoisia.

Dubronikin vanhakaupunki on täynnä ruokapaikkoja, ja vaikka suuri osa niistä on melko korkeatasoisia, ovat ne kalliita ja turisteille suunnattuja. Placa-kävelykadun varrella on tietenkin mukava illansuussa istuskella, mutta ateria kannattaa syödä vähän etäänpänä siitä, sillä hinta-laatusuhteiltaan parhaat paikat tuntuvat olevan sivukaduilla ja pikkukujilla.

Lapad on toinen paikka kaupungissa, josta ei ole vaikea löytää ravintolaa, ja täällä hinnat ovat vanhaakaupunkia alhaisempia ja ravintolat parempia. Monet ravintolat ovat paikallisten suosiossa ja siksi hintataso on melko alhainen, ja etenkin Atlantic (Kardinala Stepinca 42) on kotitekoisine pastoineen ja kasvislasagnoineen erinomainen illallispaikka. Levenat (Setalite Nika i Meda Pucica 15) on hivenen kalliimpi vaihtoehto, mutta sen terassilta on upeat näkymät ja ruokia löytyy myös kasvissyöjille. Lapadissa Pergola (Kralja Tomislava 1) ja Eden (Kardinala Stepinca 54) ovat hyviä paikkoja maistella dalmatialaisia kalaruokia.

Croatia-official.com – Lisätietoa Kroatian ruoista (englanniksi)

Nähtävyydet

Stari grad eli jykevien muurien takana sijaitseva vanhakaupunki on sinänsä nähtävyys, joka tuskin sen nähneeltä unohtuu. Pääkatu Placa (tai Stradun) on vaikutuksen tekevä paikka käveleskellä ja katsella tämän yllättävän täynnä paikallisia olevan kaupungin elämänmenoa. Placaa on hyvä lähestyä upean Pile-portin kautta, ja sen toisessa päässä sijaitseva kellotorni on myös kaupungin tunnettu maanmerkki. Pile-portin takana on välittömästi Onofrion suihkulähde ja Fransiskaaniluostari, jotka kummatkin on koristeltu silmääpistävällä tarkkuudella. Lähellä näitä sijaitsee Euroopan kolmanneksi vanhin yhä toiminnassa oleva apteekki, joka perustettiin vuonna 1391. Lähellä sitä sijaitsee Luostarimuseo, jonne kolmen euron sisäänpääsymaksua vastaan voi mennä tutustumaan etenkin upeaan taiteeseen ja mielenkiintoisiin uskonnollisiin ja lääketieteellisiin esineisiin.

Rector's PalaceVanhasta kaupungista löytyy paljon upeita rakennuksia, joista hienoimpia on Sponza-palatsi. Rakennukseen voi mennä sisään ilmaiseksi, ja nykyään sen suojissa on valtionarkisto. Toinen mielenkiintoinen rakennus on englanniksi Rector’s Palace, joka on yksi koko Kroatian rannikon hienoimpia rakennuksia. Tässä 1400-luvun goottilaistyylisessä palatsissa sijaitsee nykyään Dubrovnikin historiasta kertova museo. Mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen nähtävä on myös lähellä sijaitseva War Photo Limited –valokuvamuseo (Antuninska 6), jonka vaihtuvat näyttelyt kertovat sodista ja muista väkivaltaisista konflikteista – olihan Dubrovnivkin 1990-luvulla pitkään piiritettynä ja pommitettuna.

DubrovnikVanhasta kaupungista löytyy runsaasti erilaisia kirkkoja ja muuta nähtävää, ja sinne suuntautuvan loman kohokohtia ovat kävelyretket sen sokkeloisilla kujilla. Muurien ulkopuolella sijaitseva vanha venesatama kannattaa myös katsastaa, sillä siellä on mukava istuskella ja katsella kalastajien paluuta kaupunkiin tai ihailla upeita maisemia auringon laskiessa. Venesatamasta voi myös tehdä retkiä eri kohteisiin, niin lähelle kuin kauaskin, ja myyntikojut kertovat erilaisista vaihtoehtoista, monellakin eri kielellä. Erityisen hyvä vierailupaikka on Lokrum, jossa on luostari ja linnake ja josta on upeat näkymät Dubrovnikiin. Tämä luonnonpuistona säilytetty saari on vain kymmenen minuutin venematkan päässä Dubrovnikin satamasta.

Croatia Traveller – Lisätietoa Dubrovnikin nähtävyyksistä (englanniksi)

Shoppailu

Dubrovnik ei sinänsä ole mikään ihmeellinen ostoskaupunki, mutta siellä voi tehdä hyviä ja ainutlaatuisia hankintoja. Elintarvikkeet kuten juustot, viini, oliviit ja muut paikalliset herkut ovat tietenkin hyviä hankintoja, kuten myös rakija, väkevä paikallinen ouzoa muistuttava viina.

Erilaiset käsityöt ovat myös hyviä hankintoja kaupungissa vieraillessa, ja näitä saa monista vanhankaupungin osista sijaitsevista markkinakojuista. Suosittuja ostoksia ovat käsintehdyt pöytä- ja lautasliinat. Kravatit ovat tietenkin kroatialaisena keksintönä hyvä ostos, kuten myös perinteisiin paikallisiin asuihin puetut nuket.

Yöelämä

DubrovnikDubrovnik on kaukana yöelämän keskuksesta, ja ympäri vuoden siellä yöelämä on millä mittapuulla tahansa mitattuna laimeaa. Vanhassakaupungissa on paljon ylihintaisia juomispaikkoja, mutta menoa niistä löytyy vähän. Lapadin pääpromenadi on monien terassien reunoittama, mutta paikat sulkevat ovensa aikaisin eikä niiltäkään mitään mainittavaa menoa löydy.

Dubrovnikissa on muutama hyvä illanviettopaikka niille, jotka ovat mieltyneet musiikkiin ja hauskanpitoon, jos tietää minne suunnistaa. Fresh-opas neuvoo hyviä jazz-baareja ja muuta menoa Dubrovnikin illassa.

Lue lisää:
Dubrovnik Travel Guide – Hyvä matkaopas Dubrovnikiin (englanniksi)

X