Matkailu

Eilat – Sukeltajien paratiisi

26.2.2010 Teksti: Anna.fi

EilatEilatin alue oli suosittu matkakohde jo Kuningas Salomonin ja Saban kuningattaren aikana (1000 e.Kr), jolloin se oli Etiopian kaupan keskus. Tänään Punaisen meren lomakeidas houkuttelee vuosittain yli miljoonaa turistia. Siellä viihtyvät niin eurooppalaiset kuin israelilaiset itse.

Eilat on lomaparatiisi auringonpalvojille ja vesileikeistä kiinnostuneille. Punainen meri on täynnä mahdollisuuksia. Rannalla loikoilun lisäksi tarjolla on runsaasti vesiaktiviteetteja. Toisenlainen, ihmeellinen maailma avautuu Eilatinlahden pinnan alla.

Eilat on parhaita sukelluskohteita maailmassa. Merivesi on niin puhdasta, että korallit ja muualta sukupuuttoon kuolleet kalat elävät ja voivat hyvin Punaisella merellä. Nähtävää ja ihmeteltävää riittää kuin Jacques Cousteaun vedenalaisissa filmeissä.

Punaisen meren tarjontaan voi tutustua mm. Coral Beach Nature Reserve -luonnonsuojelualueella, joka on maailman pohjoisin koralliriutta. Koralleissa asuu useita trooppisia kaloja ja muita elämiä. Punaisen meren ihmeisiin voi tutustua myös kastelematta jalkojaan. Coral Wordin kuusi metriä merenpinnan alapuolella oleva obervatorio on paikka, jossa voi kuivin jaloin nauttia merellisen maailman hiljaisuudesta ja sen värikkäästä floorasta ja faunasta.

Delfiini

Retki Negevin erämaahan

Monet kaipaavat lomaltaan muutakin kuin rantahiekkaa. Eilat on hyvä lähtökohta monille erilaisille retkille. Jos haluaa nähdä todellisen erämaan, kannattaa lähteä mukaan jeeppiretkelle Negevin  autiomaahan. Tämä on mukavampi vaihtoehto kuin keinuva ja rähisevä kameli.

Tosin tälläkin retkellä riittää jännitystä aivan tarpeeksi. Jeeppisafarin opas ajaa autoaan kuin rallitähti, vaikkei tiestä ole tietoakaan. Hän kertoo alla olevan vaon tai kiviröykiön olevan samaa vanhaa maantietä, jota kamelikaravaanit muinoin kulkivat tuodestaan silkkiä ja mausteita idästä.

Negev

Opas osaa kertoa kaiken historiasta, kasveista,eläimistä, geologiasta. Hän tuntee jokaisen laakson, vuoren ja kiven. Hän tuntee beduiinit ja osaa ulkoa raamattunsa.

Välillä pysähdytään Timnan laaksossa, joka on luonnonsuojelualue. Täällä voi nähdä mm. kalliomuodostelmia, joita tuuli ja vesi ovat vuosituhanssien aikana muotoilleet punaisesta hiekkakivestä. Niitä katsellessa ajan taju katoaa. Alueella on myös maailman ainoa raamatullinen villieläinpuisto, jonne on istutettu raamatunaikaisia eläimiä.

Timnan raamatullinen villieläinpuisto

KameliMikäli haluaa oikeaoppisesti tutustua Negevin autiomaahan, silloin kannattaa osallistua parin päivän kameliretkelle, johon kuuluu makuupusseissa yöpymistä tuhansien tähtien alla. Tämä retki vaatii hyvää terveyttä ja hieman seikkailumieltä.

Kamelilla ratsastamien ei ole vasta-alkajille mikään leikin asia. Aluksi aloittelija saattaa muutaman kerran tupsahdella korkeuksista maahan. Kamelilla ratsastaminen kun aivan toista, kuin hevosella ratsastus. Kameli liikuuttaa aina molempia samanpuolisia jalkojaan kulkiessaan. Tasapainon pitäminen huojuvan ja keikkuvan kamelin kyttyröillä vaatii hieman harjoittelua.

Kameli näyttää ymmärtävän ainakin yhden sanan: Prr!, koska se pysähtyy. Vaikka aurinko paistaa autiomaassa taivaan täydeltä, kamelia ei janota. Se pystyy juomaan parikymmentä litraa vettä säilöön ja kolmattakymmentä litraa käyttöön. Niinpä se voi olla toista viikkoa juomatta laisinkaan. Tähän ei pysty ainakaan moni suomalaisturisti!

Kuollut meri – Maailman eriskummallisin järvi

Noin kahden tunnin automatkan päässä Eilatissa sijaitsee Kuollut meri, maailman matalin paikka. Tämä suolameri sijaitsee 400 metriä merenpinnan alapuolella ja on luultavasti maailman eriskummallisin järvi. 

Uiminen tai oikeastaan kelluminen Kuolleessa meressä on kokemisen arvoista, vaikkei mikään nautinto. Tunne siitä, että kävelee metrien, mahdollisten kymmenien metrien paksuisten suolakerrosten päällä ja ui paksussa lämpimässä suolaliemessä, on uskomaton. Kättään ei saa millään upotetuksi veden alle vaikka kuinka yrittäisi. Huulille läikähtänyt vesitippa kirvelee pitkään ja jos saat vettä silmillesi kirvely on suorastaan tuskallista.

Kuolleenmeren läheisyydessä sijaitsee yksi Israelin mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä, korkealla tasangolla sijaitseva mahtava Masadan palatsi ja linnoitus, jonka kuningas Herodes rakennutti mahdolliseksi turvapaikakseen. Hän ei kuitenkaan ottanut sitä käyttöönsä ja kiihkojuutalaiset pystyttivät sinne kuuluisan tukikohtansa, josta he pitivät roomalaisia valloittajia loitolla vuosien ajan. Lopulta roomalaiset onnistuivat valtamaan linnoituksen ja juutalaiset tekivät tappion häämöttäessä joukkoitsemurhan.

Roomalaiset olisivat varmaan ilahtuneet köysiradasta, jonka avulla vierailijat nykyään pääsevät huipulle. Sinne voidaan myös kiivetä vuoren rinnettä kulkevaa Käärmepolkua. Retki kannattaa ajoittaa auringonnousun aikaan, jolloin Kuolleenmeren yllä on satumainen näköala. Lännestä Masadan huipulle voidaan kiivetä roomalaisten rakentamaa maaramppia pitkin.

Kuollut meri ja Masadan linnoitus

Kosher-ruoka

Syöminen ulkomailla on aina suurta seikkailua. Varsinkin Israelissa.  

Ruokarituaaleihin törmää jo hotellin aamiaisella. Herkkuja notkuva aamiaispöytä on uskomattoman runsas, mutta lihaa ja leikkeitä ei näy missään. Sen sijaan tarjolla on mitä erilaisimpia juustoja, vihanneksia, salaatteja,  hedelmiä ja jugurtteja.

Israelissa noudatetaan kosher-sääntöjä, joka kieltää maitotuotteiden ja lihan sekoittamisen keskenään. Toki  Eilatista löytyy myös monia kansainvälisiä ruokapaikkoja. Ja mikä parasta Israel on siitä hyvä lomakohde, että ruoasta ei ensimmäisenä tarvitse odotella vatsatauteja.

Snorklaajat

Teksti ja kuvat: Liisa Simola

Lue myös

Suosittelemme