Matkailu

Espanja – Herkkuja ja aurinkoa

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

EspanjaEtelä-Euroopan matkakohteiden kestosuosikki Espanja on muuttanut kasvojaan. Ennen pelkästään pakettimatkalaisten halpa lomapaikka on viimeisten parin vuosikymmenen aikana vaurastunut, rakentunut ja edistynyt aivan uuteen uskoon.

Hyvät palvelut, erinomaiset ruoat, mutkattomat liikenneyhteydet ja kohtuuhinnat miellyttävät monia, eikä varmasti pahitteeksi ole sekään, että suuren osan vuodesta siellä helottaa lämmin aurinko. Espanja on 2000-luvulla edelleenkin pakettimatkalaisten ykköskohteita, mutta sinne kannattaa lähteä myös kaupunkilomalle tai omin päin kiertelemään!

Kulkuyhteydet Suomesta

Espanja on yksi maailman suosituimmista matkakohteista, ja edelleenkin sinne tehtävistä matkoista suurin osa on pakettimatkoja. Rantalomien lisäksi Espanjan kaupunkilomat ovat yhä suosituimpia, ja erityisesti Barcelona, jonne pääsee edullisesti Helsingistä Blue1:n koneilla, on yksi Euroopan parhaista kaupunkilomakohteista. Madrid, Valencia ja Sevilla ovat muita suosittuja suuria kaupunkeja, ja vähän pienemmistä Salamanca ja Bilbao ovat nekin suomalaisten matkanjärjestäjien lomakohteita. Matkatoimistoista Hispania on erikoistunut erityisesti Espanjan rantalomamatkoihin, ja esimerkiksi Etumatkat, Matkapojat, Kaleva Travel ja YouTravel tekevät myös kaupunkilomamatkoja maan suurimpiin kaupunkeihin.

Omatoimimatkailijalle ainoa järkevä tapa matkustaa Euroopan toiselle puolelle on lentämällä. Ryanair tarjoaa ehkä edullisimman mahdollisuuden lukuisiin eri kohteisiin Espanjassa, sillä lentämällä ensin Tampereelta Standsteadin kentälle Lontooseen ja sieltä miltei mihin tahansa Espanjaan on edullisimmillaan pilkkahintaista. Blue1, Finnair, Iberia, Brussels Airlines ja jotkut muut yhtiöt lentävät Helsingistä ainakin Barcelonaan, Madridiin ja Malagaan. Helpointa lentojen ja muidenkin matkojen löytäminen on Ebookersin kautta.

Liikkuminen Espanjassa

RENFE, Espanjan VR on edullinen, nopea ja siisti tapa liikkua ympäri Espanjaa. Cercanias eli paikallisjunat liikkuvat suurimpien kaupunkien liepeillä ja ovat yleensä edullisimpia mutta myös hidaskulkuisimpia junia. Regionales ovat hinnoiltaan ja nopeuksiltaan bussien kaltaisia ja liikkuvat kaupungiksi luokiteltavien paikkakuntien välillä. Largo recorrido -junat ovat pitkänmatkan matkustamiseen, ja näillä junilla on monia eri nimiä kuten Intercity, Estrella ja Talgo. Intercity-junat ovat kalliimpia ja saattavat maksaa kaksikin kertaa niin paljon kuin normaalit junat. Näitäkin kalliimpia ovat huippunopeat AVE-junat, joille on ilmestynyt valtavasti uusia raiteita viime vuosien aikana. Nopeat junat ovat tehneet matkoista huomattavasti joutuisimpia, sillä kun ennen köröteltiin Madridista Sevillaan 6-9 tuntia, porhaltaa AVE saman matkan kahdessa ja puolessa tunnissa.

Espanjan maanteiden kunnon kohottua muun Länsi-Euroopan tasolle bussimatkustamisesta on tullut suosittu tapa liikkua paikasta toiseen. Matkat maksavat noin 8 euroa per 100 kilometriä ja ovat näin alle puolet siitä, mitä kotimaassa on totuttu pulittamaan. Bussiyhtiöitä on kymmenittäin, ja paras tapa matkustaa on mennä bussiasemalle katselemaan, mihin aikoihin ja millä hinnoilla eri yhtiöt tekevät matkoja. Kalleimmat bussit ovat luksusluokan tasoa nahkapenkkeineen ja videoesityksineen, halvimmatkin bussit ovat ilmastoituja, siistejä ja nopeita.

Espanja on pyöräilijän paratiisi, ja sieltä löytyy haastavia reittejä mitä erilaisimmissa maisemissa. Varovainen pitää olla erityisesti Espanjan lukuisilla vuoristoalueilla ja keskikesällä, jolloin etenkin sisämaassa lämpötilat kohoavat jatkuvasti yli 40 asteen. Espanjassa pyöräilyä pidetään lähinnä urheiluna eikä niinkään liikkumistapana, ja kannattaa pitää mielessä, että pyöräilijöitä ei esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa ole otettu ollenkaan huomioon. Kaupungeissa kannattaa myös muistaa, ettei pyörää saa missään nimessä jättää edes huippuluokan lukon kanssa kadulle yöksi, sillä siinä käy helposti niin, että matka jatkuu aamulla julkisilla ajoneuvoilla.

Suurilla teillä pitää pyöräillä varovaisesti, sillä maan tiet ovat läntisen Euroopan vaarallisimpia, ja useamman pyöräilijän kannattaa kulkea letkassa eikä missään nimessä rinnakkain. Pyörän voi ottaa mukaan moniin busseihin ja joihinkin juniin, joista erityisesti regionales-junat ovat pyöräystävällisiä. Erityisesti hostelit ovat pyöräihmisille hyviä, sillä niissä usein on erillinen tila pyöriä varten. Espanjassa voi pyöräillä ominpäin tai sitten voi osallistua lukuisille toureille ja kierroksille.

Lisää tietoa pyöräretkistä
Cycling Country
Ibero Cycle
Spanish Fiestas

Majoitus

Mikäli Espanjaan ei lähde pakettimatkalaisena, on sieltä helppo löytää yöpymispaikka. Espanjassa hotellihuoneiden hinnat ovat kotimaata edullisempia, ja suurimmistakin kaupungeista voi löytää edullisia hotellihuoneita. Jos tyytyy yhteen tai kahteen tähteen, saa Madridista ja Barcelonastakin kahden hengen huoneen 35-50 eurolla yö, ja pienemmistä paikoista tätäkin edullisemmin. Fondas-hotellit ovat kaikkein edullisimpia, pensiones hivinen kalliimpia ja hotels ovat kaikkein äveriäimpien budjettiin sopivia.

Erilaiset yömajat ovat rantautuneet Espanjaan viime vuosina niin, että vuodepaikan löytäminen on helppoa miltei koska tahansa. Monilla seuduilla hinnat riippuvat siitä, mihin vuodenaikaan on liikkeellä, ja festivaaleja ja muita poikkeuksia lukuun ottamatta Espanjan hostelit ovat edullisimmillaan lokakuulta huhtikuulle ja ovat kalleimmillaan heinä-elokuussa. Hosteleista saa helposti pedin kymmenellä eurolla kiireisimpiä aikoja lukuun ottamatta, ja niitä ja muitakin yöpymismahdollisuuksia on helpoin etsiä internetistä.

Varaa hotelli.fi
Hostel Bookers.com
Hostel World.com
HiHostels.com

Ruoka ja ravintolat

LihanleikkuutaEspanjassa ruoka on hintalaatusuhteeltaan eräitä Euroopan parhaita, ja erilaisten paikallisten herkkujen määrä on melkoinen. Mikäli aamiainen ei kuulu huoneen hintaan, on sellainen helppo löytää kaikkialla sijaitsevista kahviloista ja tapas-baareista. Tortilla de patatas eli perunaa sisältävät espanjalaiset omeletit ovat käypä ruoka mihin vuorokaudenaikaan tahansa ja aina hyvin saatavilla. Bocadillos-kylttejä näkee siellä täällä. Nämä ovat täytettyjä patonkeja, joita voi nauttia mihin aikaan tahansa. Tapas-baareista saatavat tapas-lautaset tai näitä isommat raciones ovat espanjalaisia välipaloja parhaimmillaan, ja nekin ovat hyviä aamiaiseksi. Yleisimmin tapaksia nautitaan baarin tiskillä juoman kera ja siirrytään sitten seuraavaan tapas-baariin toistamaan toimenpide.

Aamulla kuitenkin harva ottaa kyytipojaksi olutta tai viiniä, ja niinpä erinomainen espanjalainen kahvi huuhtoo aamiaisen alas. Kahveja on monenlaisia, ja niistä suomalaiseen makuun lienevät eniten cafe con leche (maitokahvi) tai cafe americano (suodatinkahvi, johon laitetaan pyydettäessä maitoa). Mustan kahvin ystävät voivat ottaa täysin maidottoman cafe solon tai cafe cortadon, jossa on vain tilkka maitoa. Niille, jotka sittenkin haluavat jotain vettä väkevämpää, voidaan suositella kahvia, johon on lorautettu viskiä, brandyä tai konjakkia ja joka tunnetaan nimellä cafe carajillo. Helteellä puolestaan monet ottavat kuuman kahvin sijaan jääkahvin, ja tällainen kulkee nimellä cafe com helo. Niille, joille kahvi ei maistu, on joka paikassa teetä (té), jota espanjalaiset mieluiten nauttivat mustana.

TapaksiaLounasaika alkaa Espanjassa usein totuttua myöhemmin, ja suurin osa pitää siestaa kahden ja neljän välillä, joskaan ei ole harvinaista, että monet paikat erityisesti suurimmissa kaupungeissa ja turistipaikoissa on mahdollista syödä lounasta yhdestätoista tai vähintään kahdestatoista alkaen. Tapas-baarit ovat aina auki mutta erityisesti parhaat ravintolat pitävät ovensa auki vain lounas- ja päivällisaikaan.

Yksi parhaita, edullisimpia ja vaivattomimpia aterioita on menu del dia, joka joissain paikoissa tunnetaan myös nimellä cubierto tai menu de la casa. Tämä kolmen lajin ateria sisältää kaksi pääruokaa, jotka yleensä voi valita useasta vaihtoehdosta, ruokajuoman (vesi, viini tai olut) ja jälkiruoaksi ainakin kahvin, joskus myös torttua tai muuta makeaa. Madridissa ja Barcelonassakin, missä hintataso on maan kovinta, tällaisen aterian saa 6-12 eurolla, ja kaikki ravintolat mainostavat hintojaan ja vaihtoehtojaan näkyvästi.

LihakauppaEspanjan ruoat ovat melko tunnettuja muuallakin maailmassa. Rannikoilla kala on suosittua, ja erityisesti Galiciassa, Andaluciassa ja Barcelonassa on tunnettuja kalaruokia ja muita merenelävistä valmistettuja aterioita. Paella, joka on riisipohjainen paikallinen pyttipannun kaltainen sekamelska, on kotoisin Valenciasta, mutta sitä saa Espanjan joka kolkasta erilaisina versioina. Liharuoat ovat erityisesti sisämaassa suosittuja, ja näistä savustettu kinkku jamon, joita näkee roikkuvan maan ravintoloiden ja markkinoiden seinillä ja joista 80 euron kilohintaan saatava jamon iberico on monien mielestä laadukkainta. Makkarat eli chorizo ovat nekin maan herkkuja ja niitä on saatavina monenlaisina.

Myös juustot ovat Espanjassa herkullisia ja tulevat monenlaisina: cabbarales (sinihomejuusto) ja tunnettu baskimaan savustettu juusto idiazabal ovat pari esimerkkiä. Jälkiruoaksi monet terveysintoilijat valitsevat nykyisin hedelmiä, mutta maan tunnetuin herkku on arroz con leche eli riisivanukas, ja varsinaisista kaloripommeista crema catalana –vanukas on Barcelonassa suosittua.

Illallinen syödään kaikkialla maassa myöhään, vasta yhdeksän jälkeen illalla, jolloin parhaat ravintolat täyttyvätkin pariksi tunniksi ääriään myöten. Monet ravintolat ovat auki ennen illallisaikaa, ja mikäli haluaa syödä kunnon illallisen voi sen monissa paikoissa tehdä jo seitsemän kahdeksan maissa. Tapas-baarit tietenkin ovat aina auki, ja lisäksi erilaiset kasvisruokapaikat ja muiden maiden ruokia tarjoavat ravintolat ovat auki yleensä koko päivän. Kasvisruokailijat ja erityisesti vegaanit ovat Espanjassa usein kovilla, mutta nykyään myös kasvisruokiin keskittyneitä paikkoja on yhä enemmän. Lisää tietoa kasvisruokaravintoiloista

Edullisia paikkoja syödä ateria ovat comedores, jotka ovat paikallisten lounaspaikkoja ja jotka tarjoavat usein vain pelkkiä tukevia lounaita. Cafeterias ovat nekin edullisia paikkoja, ja myös niissä menu del dia on varsinaisia ravintoloita edullisempi. Restaurantes puolestaan ovat kaikkein parhaita ruokapaikkoja, joista monet keskittyvät vain lounaaseen ja illalliseen, kuten myös marisquerias, jotka tarjoavat yksinomaan mereneläviä. Kalleimmista ravintoloista saa myös busineslounaita, jotka tunnetaan nimellä menu de degustacion. Ne maksavat 25-40 euroa ja ovat asiantuntijoiden mukaan hintalaatusuhteeltaan erinomaisia.

Ravintolaan astellessa ei kannata pyytää tarjoilijalta menua, sillä tämä sana viittaa nimenomaan lounaskokonaisuuksiin, ja ruokalista tunnetaan nimellä la carta. Espanjalaiset ovat tunnetusti tarkkoja juomarahojen suhteen, ja antavat tippiä 5-10 prosenttia silloin kun palvelu on hyvää, muulloin vain pyöristävät hinnan ylöspäin seuraavaan euroon.

Nähtävyydet

Madrid

Espanjan pääkaupungista kaikki eivät pidä, sillä se on suuri, meluisa ja jossain määrin hankalasti lähestyttävä paikka. Kaupunki kuitenkin palkitsee sen, joka jaksaa tutustua nähtävyyksiin ja viihtyy erinomaisissa ravintoloissa, baareissa ja kahviloissa.

El Palacio RealEl Palacio Real on aivan kaupungin keskustassa sijaitseva kuninkaallisten entinen asuinpaikka, jossa ei ainoastaan upea rakennus vaan myös ympäröivät geometriset puistot ja muut viheralueet tekevät keneen tahansa vaikutuksen. Turistille toinen pakollinen vierailupaikka on Prado, yksi maailman parhaista taidemuseoista, jossa voi tutustua vaikkapa Goyan ja Velazquezin maalauksiin. Toinen taidevetonaula on Reina Sofia -museo, jossa on mahdollisuus tarkastella Picasson kuuluisinta maalausta Guernicaa sekä muita huipputöitä. Viikonloppuisin sokkeloinen El Rastro -kirppis lähellä Plaza Mayor -aukiota on nähtävyys sinänsä. Madrid on kooltaan iso paikka, mutta suuri osa nähtävyyksistä on pienellä alueella ja kaupungin katuja on mukava kävellä, etenkin kun voi vähän väliä pysähdellä tapas-baareihin ja kahviloihin virvokkeelle.

Sevilla

Andaluciassa sijaitsee Malaga, jonne monet lentoyhtiöt Suomesta matkaavat, mutta tässä Picasson syntymäkaupungissa ei ole paljonkaan nähtävää. Sen sijaan sisämaassa sijaitseva Sevilla on näkemisen arvoinen paikka. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuumat kesäkelit alkavat jo toukokuulla ja jatkuvat miltei koko loppuvuoden. Hyvä aika tutustua kaupunkiin on pääsiäisviikolla, jolloin siellä on Semana Santa –juhlat, ja kaksi viikkoa pääsiäissunnuntain jälkeen seuraavat vielä Feria de Abril –juhlallisuudet, jossa on mahdollisuus nähdä flamencoa ja muuta tanssia, musiikkia ja ylipäätään iloista elämänmenoa. Muina aikoina kaupungin katedraali ja Alcazar-linnake ovat kaupungin nähtävyyksien kohokohtia.

Valencia

Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki sijaitsee erinomaisella paikalla länsirannikolta, ja sinne on suomalaisten suosimalta Alicanten seudulta lyhyt matka. Lukuisat festivaalit ympäri vuoden ovat näkemisen arvoisia, ja muutenkin kaupungista on muodostunut Espanjan luova keskus, joka vetää puoleensa taiteilijoita ympäri maailman. Sen Museu de Belles Artes –taidemuseolla on maan parhaan yleistaidekokoelman maine, ja klassikkomaalauksien lisäksi se esittelee valencialaista nykytaidetta. Ciudad de las Artes y las Ciencias eli taiteiden ja tieteiden kaupunki on melkoinen nähtävyys, joka on Euroopan suurin kulttuurikeskus. Myös vain kävely sokkeloisen vanhankaupungin, Barrio del Carmen, kaduilla on nähtävyys sinänsä.

Barcelona

Maan toiseksi kaupunki on parhaan kaupunkilomakohteen maineessa, ja tämä uskomaton paratiisi tuskin jättää ketään kylmäksi. Sen lukuisat sisätiloissa pidettävät markkinat, Barceloneta ja muut keskustan hiekkarannat sekä vuoden 1992 olympialaisten jälkeensä jättämät rakennelmat ovat kaikki kaupungin valttikortteja, samoin kuin sen vanhakaupunki, joka muodostuu El Ravalin ja Barri Goticin sokkeloisista kaduista, joilla putiikit pitävät ovensa auki pitkälle iltaan asti. Keskustan halkova kävelykatu Ramblas on niin paikallisten kuin turistienkin lempikatu, ja Antoni Gaudin rakennukset ilahduttavat kenen tahansa mieltä.

Parc GüellParc Güell tarjoaa parhaan näkymän arkkitehdin erikoiseen mielikuvitukseen, ja maksullinen Sagrada Familia on jo porttien ulkopuoleltakin katsottuna sykähdyttävä kokemus. Museoista Picassolle omistettu taidemuseo on kaupungin parhaan maineessa, ja taiteenystäville nykytaiteen museo MACBA on sekin melkoinen kokemus, aivan kuten lähellä olympiastadionia sijaitsevat Joan Mirón museo ja MNAC-museo, joka esittelee Katalonian tuhatvuotista taidetta.

Bilbao

Kaupungin kuuluisin nähtävyys on Guggenheim-museo, jonka ulkokuori lienee kuuluisampi kuin sen mainio taidekokoelma. Vanhakaupunki Casco Viejo -joen rannalla on miellyttävä paikka, josta löytyvät monet parhaat nähtävyydet, kuten Catedral de Santiago -goottilaiskirkko ja upea Plaza Nueva -aukio. Myös kaupungin päämarkkinapaikka Mercado de la Ribera on erityisesti mereneläviensä ansiosta suuri nähtävyys ja sitä pidetään Euroopan suurimpana kauppahallina.

Espanjalaista elämänmenoaEspanjassa on paljon nähtävää myös sisämaassa, ja erityisesti sellaiset kaupungit kuin Toledo, Salamanca, Zaragoza ja Valladolid ovat kaikki näkemisen arvoisia paikkoja pitkine historioineen ja hyvine museoineen. Valladolid on yliopistokaupunkina Pohjois-Espanjan parhaita vierailupaikkoja, ja sen kaduilla voi edelleen tutustua periespanjalaiseen elämänmenoon, joka on rentoa ja ystävällistä.

Shoppailu

Espanja on montaa muuta läntisen Euroopan maata edullisempi paikka myös ostosten suhteen. Tietenkin alkoholi, tupakkatuotteet ja elintarvikkeet ovat edullisempia kuin kotimaassa, ja näitä on helppo ostella myös tuliaisiksi markkinoilta. Vaatteet, kengät ja sellaiset lisukkeet kuin käsilaukut ja lompakot ovat Espanjassa edullisia ja hyvälaatuisia, ja etenkin Barcelonasta ja Madridista on helppo löytää huippumuotia. Myös eri seutujen käsityöt ovat hyviä ostoksia tuliaisiksi tai koristeiksi, ja erityisesti nahkatuotteet ovat hyvälaatuisia ja edullisia, etenkin maan eteläosissa. Andaluciasta tulevat myös kuuluisat käsinkudot matot, ja eteläosat ja erityisesti Jerezin kaupunki ovat tunnetuja sherrystään.

Kaupat ovat auki Espanjassa eri tavoin kuin monessa muussa paikassa, sillä erityisesti pienemmät kaupat (muut kuin valintamyymälät) pitävät ovensa suljettuina noin klo 13:30-17. Toisaalta liikkeet ovat sitten auki melko myöhään, vähintään kahdeksaan, joskus jopa kymmeneen suurempien kaupunkien keskustoissa.

Yöelämä

OluttupaEspanjalla on armottoman bailupaikan maine, ja kaikki tuntevat rannikon turistikeskuksien diskot ja suomalaista olutta myyvät baarit. Parasta yöelämää tarjoavat kuitenkin suuret kaupungit Barcelona, Madrid, Sevilla ja Valencia. Juhliminen ei perinteisesti ole ollut humalahakuista ja syöminen kuuluu olennaisena osana ilonpitoon. Tavat ovat kuitenkin muuttumassa, sillä nuoremmat kaatavat kurkkuunsa alkoholijuomia nykyisin pohjoismaalaiseen tapaan – harvoin ja paljon kerrallaan. Monissa pienemmissä kaupungeissa olutlasin kanssa pöytään tuodaan joskus oluen kanssa tapas-lautanen, ja nämä ovat aina ilmaisia ja usein riittävät iltapalaksi.

Espanjalainen olut on maistuvaa ja yleensä nelosoluen vahvuista. San Miguel on tunnetuinta, mutta myös Ambar, Estrella ja Mahou ovat kaikki hyviä oluita. Baareissa olutta juodaan miltei poikkeuksetta hyvin kylmänä ja pitkän aikaa. Olut tulee pienissä laseissa, joista yleisimpiä ovat cana (25cl) ja tubo (33cl). Suuremmat lasit ovat turistipaikkojen ulkopuolella harvinaisia, mutta monissa paikoissa on mahdollista saada myös puolenlitran corto, mikäli olutta ei halua olla koko ajan tilailemassa. Suurimmissa kaupungeissa olut maksaa kolmesta viiteen euroon per puoli litraa. Tätä edullisempaa on ehkä naukkailla viiniä, joka on Espanjassa erinomaista. Myös sangria on edullista, joskin usein petollisen vahvaa.

Barcelonan Barri Gotic on hyvä paikka yöelämälle, mutta myös Barcelonetan rannan ja olympiasataman välillä on runsaasti laatupaikkoja hyvälle aterialle ja muutamalle drinkille. Madridissa Huertas, Plaza de Santa Ana ja Sol tarjoavat erinomaisen Bermudankolmion kaikille budjeteille. Baarit mainostavat tarjouksiaan ja erikoisuuksiaan näkyvästi. Muualla maassa yliopistokaupungit ovat railakkaita paikkoja, ja erityisesti Valladolid tunnetaan hyvänä biletyspaikkana.

Lue lisää:
Espanjasi.com – tietoa Espanjasta suomeksi
Espanjan Sanomat – Espanjan erikoistunut suomalainen aikakauslehti
Spain.info – Espanjan turistitoimiston viralliset sivut
In-Spain.info
Just Spain
Topwalks – Kävelyreitit Espanjassa

Espanja
Pinta-ala 504 782 km²
Maantiede Maa vaihtelee vuoristoista ylänköihin ja sisämaan vähäsateisiin aavikoihin. Espanjan rannikot Barcelonasta aina Portugalin rajalle ovat vehreitä, sisämaa kuivaa. Sierra Nevada ja Pyrenit ovat maan suuria vuoristoja. Espanja on Euroopan vuoristoisimpia maita, ja sen korkein vuori on Teide (3 710 metriä).
Ilmasto Maan länsi- ja etelärannikko ovat kautta vuoden lämpimiä, ja myös maan sateisimpia alueita. Maan sisäosat pääkaupunki Madrid mukaan lukien ovat kesällä kuumia ja talvella kylmiä, ja jopa lumisateita saattaa esiintyä.
Valtiomuoto Parlamentaarinen monarkia
Pääkaupunki Madrid (3.2 miljoonaa asukasta)
Väestö 45,2 miljoonaa asukasta
Kieli Espanja, katalaani, galego, baski
Aikaero Suomeen -1 tuntia
Raha Euro
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Espanjassa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maa kuuluu Schengen-alueeseen.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Irlannissa.
Espnaja Espanjan kartta: Google Maps
Espanja-kuvia: Flickr
Espanja Wikipediassa
X