Matkailu

Euroopan 10 söpöintä pikkukylää – näissä matkakohteissa nautit pikkukujista, vuorista ja järvimaisemista

Vanhoja kujia ja lumoavia maisemia, rentoutta ja raukeutta. Euroopassa on monia idyllisiä kyliä ja pikkukaupunkeja, joissa silmä lepää ja kierrokset rauhoittuvat.

Teksti:
Mira Jalomies
Kuvat:
Peppe Mancuso

Kinsalen ydinkeskusta on räväkän värikäs. Paikkakunnan hyvät kalaravintolat houkuttelevat kauempaakin.

Vanhoja kujia ja lumoavia maisemia, rentoutta ja raukeutta. Euroopassa on monia idyllisiä kyliä ja pikkukaupunkeja, joissa silmä lepää ja kierrokset rauhoittuvat.

1. Kinsale, Irlanti: herkkuja ja karamellivärejä

Kinsaleen kannattaisi saapua vatsa kurnien. Pikkukaupunki on nimetty Irlannin gourmet-keskukseksi, jossa herkutellaan lähiruoalla ja vastapyydetyillä merenantimilla sekä äimistellään sitä ihmettä, miten paljon ravintoloita, kahviloita ja baareja paikkakunnalle mahtuu.

Kinsale on rento ja merellinen, nätti ja rohkea. Ydinkeskustassa pikkutalojen ja mökkien seinät kirkuvat keltaisina, oransseina, turkooseina ja violetteina. Ikkunapuitteet tai ovet ovat toista väriä kuin seinät, eikä kahta samanlaista taloa ole. Niissä on ruokapaikkoja ja gallerioita, kauppoja ja koteja.

Pienveneiden satama-aluetta, kaunista merenlahtea ja sen vanhoja linnoituksia voi katsella risteilyveneen kyydistä. Hyvällä onnella voi bongata hylkeitä tai delfiinejä.

Kinsale sijaitsee lähellä Corkin kaupunkia, jonne on kolmen tunnin junamatka Dublinista.

2. Deià, Espanja: taiteilijoiden koti Mallorcalla

Vuoristo on Mallorcan kauneinta seutua ja Deià on sen viehättävin kylä.

Mallorcan vuoristossa, vähän omissa oloissaan, on vanha Deiàn kylä, joka saa haaveilemaan: millaista olisikaan asua joissakin näistä hunajanvaaleista kivitaloista, joiden pihoja koristavat manteli- ja sitruspuut. Parvekkeelta voisi katsella siniselle Välimerelle ja nuuhkia mäntyjen, sypressien ja villitimjamin tuoksuja, jotka karkailevat kylää reunustavilta pengerretyiltä rinteiltä.

Deià on äärettömän pittoreski. Siellä on helppo hengitellä syvään ja rauhallisesti. Parasta on silti hieno, erikoinen valo – ainakin, jos asiaa tiedustelee joltakin taiteilijalta. Heitä asuu kylässä ja lähiseudulla joitakin kymmeniä. Monet ovat tulleet ulkomailta vuosia sitten. Kujilla voi poikkeilla ateljeihin ja työpajoihin, joissa tehdään ja myydään maalauksia, koruja ja savitöitä.

Hotelleja on vain muutama, mutta hyviä ravintoloita on useita. Yksi parhaista on vanhaan talliin restauroitu charmikas Sebastian.

Jyrkkää polkua voi kävellä meren rantaan. Siellä on muutama kesämökki, veneitä ja rento kalaravintola. Pieni, kirkasvetinen kivikkoranta on rauhallinen uimapaikka.

Deià sijaitsee 30 kilometrin päässä saaren pääkaupungista Palmasta. Sinne pääsee vuokra-autolla tai bussilla.

3. Bled, Slovenia: vihreän vuoristojärven lumo

Bledissä saa herkutella luontomaisemilla.

Bledin ihanuus ei piile itse kylässä – se on vain kätevä tukikohta hotelleineen ja ravintoloineen – vaan sen lumoavassa sijainnissa. Kylä on asettunut järven rannalle, keskelle metsäisiä kukkuloita, joiden taustalla kohoavat vuoret.

Kylän vieressä, korkean kalliokukkulan päällä, poseeraa keskiaikainen linna. Miljöön kauneuspilkkuna, ikään kuin sellaista vielä tarvittaisiin, on järven keskellä oleva pieni kirkkosaari, jonne voi meloa kanootilla tai soutaa veneellä.

Idyllistä ja levollista – sellaista Bledissä on kesälläkin, vaikka se on Slovenian suosituimpia lomakohteita. Pari päivää kuluu ihan täydellisesti niin, että kävelee ja pyöräilee järven ympärillä, ihailee maisemia ja ui; vesi on kirkasta ja lämmintä. Patikoidakin kannattaa. Järven ympärillä on jyrkkiä nousuja hienoille näköalapaikoille, mutta kaunein kävelyreitti seurailee sinivihreänä virtaavaa pikkujokea upeassa Vintgar-rotkossa.

Pääkaupungista Ljubljanasta on 50 kilometriä Blediin. Busseja kulkee.

4. Kotor, Montenegro: vuorten ja meren saartamat kujat

Kotorin keskiaikainen vanhakaupunki on Montenegron kaunein paikka.

Jos kuljeskelee varhain kesäpäivänä keskiaikaisessa Kotorissa, ovat seurana vain autottomilla kujilla naukuvat kissat. Aukiolla saattaa kuulua kirkon puuoven narahdus, kun joku pujahtaa aamumessuun. Vähän myöhemmin alkavat kahvikupit kolahdella terassipöydissä ja puodit avautua.

Kotorin vanhakaupunki on Montenegron kaunein paikkakunta ja suosittu nähtävyys. Uuden veroisiksi kunnostetut palatsit, kodit ja kirkot sekä ravintolat ja kahvilat ovat ahtautuneet muurien sisälle Kotorinlahden pohjukkaan.

Maisemat ovat ihan omaa luokkaansa, jos kipuaa 1350 porrasta linnoitusmuureille, rinteeseen kaupungin taakse. Alaviistossa venyy vuorten reunustama Adrianmeren lahti vuonomaisen jylhänä.

Kotoriin pääsee helpoiten lentämällä Kroatian Dubrovnikiin ja vuokraamalla auton. Lentokentältä Kotoriin on 70 kilometrin matka.

5. Roussillon, Ranska: Provencen hehkuvin kylä

Roussillonin kupeessa kohoavat kalliot ovat hieno ja erikoinen nähtävyys.

Laventelipeltoja ja viiniviljelmiä. Kirsikkapuita ja pieteetillä kunnostettuja maalaistaloja. Jos ounastelee, että kirjojen ja elokuvien romantisoimaa Provencea ei ole oikeasti olemassa, kannattaa suunnata Luberonin maaseudulle ja vanhoihin kukkulakyliin.

Kylät ovat maitokahvin värisiä, lukuun ottamatta rotkojen saartamalle harjulle rakennettua, poikkeuksellisen näyttävää Roussillonia. Sen talot hehkuvat lämpimän okrankeltaisina, terrakotan punaisina ja oransseina.

Kujat mutkittelevat talojen väleissä ylös mäkeä ohi ravintoloiden ja matkamuistopuotien, joissa myydään oliiviöljyä ja laventelituoksupusseja. Kujat vievät huipulla sijaitsevalle kirkolle ja linnoitukselle.

Roussillon on listattu Ranskan kauneimpien kylien joukkoon, ja on päiviä ja aikoja, jolloin kylä ruuhkautuu. Silloin kannattaa lähteä kylän vierellä olevalle hienolle kävelyreitille, joka kulkee keskellä männikköä ja ihmeellisiä, kellanpunaisia kalliorinteitä – ennen niistä louhittiin luonnonväriä talojen pintaan.

Auto on seudulla miltei välttämätön. Avignonista ajelee kylään tunnissa, Marseillesta parissa tunnissa.

6. Helsingør, Tanska: vanhaa ja värikästä

Helsingørin keskustassa on vanhoja pientaloja ja kylämäinen tunnelma.

Juutinrauman salmen rannalla oleva Helsingør ei ole kovin pieni kaupunki, mutta sen vanha keskusta on kuin satukirjan söpö kylä mukulakivikujineen ja kaikenvärisine pikkutaloineen. Vanhimmat kodit ovat 1600-luvulta ja joka suuntaan vinksallaan mutta silti hyvin pidettyjä; alue on suojeltua, eikä julkisivuja saa muutella.

Ikkunalaudoille on nostettu lasipulloja, posliinikissoja, kukkia ja kynttilöitä. Seinänvierustoja somistavat ruusupensaat ja kesäkukat. Alue on lorvailijan unelma putiikkeineen ja kahviloineen. Sisäpihoilla on ravintoloita ja taidegallerioita.

Söpöyden kontrastiksi on vieressä, meren rannalla, mahtava Kronborgin linna kolkon komeine saleineen ja synkeine maanalaisine käytävineen. Shakespeare sijoitti linnaan Hamletinsa, ja näytelmää esitetään toisinaan linnanpihalla.

Helsingøriin pääsee junalla Kööpenhaminasta kolmessa vartissa.

7. Ordino, Andorra: kivikylä vuorten kainalossa

Ordinon tunnelma on kivisestä miljööstä huolimatta kodikas ja lämmin.

1300 metrin korkeudella, Pyreneiden laaksossa, aamu tuoksuu kosteanraikkaalle vuoristoilmalle ja Ordinon keskustaleipomon patongeille, voisarville ja maitokahville.

Pikkukaupunki on tehty tummanharmaasta liuskekivestä, kuten vuoristoisessa Andorrassa on tapana. Kivestä on tehty katulaatat ja aidat, ikivanha kirkko ja talot kattoja myöten. Poikkeuksena ovat vain puiset parvekkeet ja kukkapenkeiksi koverretut puunrungot.

Kivisestä miljööstä huolimatta tunnelma on kodikas ja lämmin. Baskeripäiset papparaiset kokoontuvat penkeille seurustelemaan, ja vanhemmat rouvat kinuavat poskipusuja naapurien lapsilta. Vierailijoitakin käy: talvella tänne poikkeavat laskettelijat ja kesällä patikoijat maan rajojen molemmin puolin, Ranskasta ja Espanjasta.

Barcelonasta on 200 kilometrin auto- tai bussimatka Andorraan.

8. Čičmany, Slovakia: piparkakkutaloja maalaismaisemassa

Čičmanyn talojen koristelu aloitettiin pari sataa vuotta sitten, kun haluttiin suojata puuseiniä auringolta.

Vähän kuin sokerilla kuorrutettu piparkakkukylä! Se tulee mieleen, kun katselee piskuista Čičmanya Pohjois-Slovakiassa. Tummanruskeiden hirsimökkien ja -talojen ulkoseinät on maalattu täyteen valkoisia ornamenttikuvioita, rasteja ja nuolia, sydämiä ja lintuja. Tyyliä täydentävät ruutuikkunoita suojaavat pitsiverhot sekä kanat ja kukot, jotka taapertavat puutarhoissa hedelmäpuiden alla.

Maaseutukylä näyttää idylliseltä kotiseutumuseolta, mutta taloissa asutaan. Katujen nimiä ei ole lainkaan, osoitteeksi riittävät numerot talojen seinissä. Hiljaisuus ja rauha ovat taattuja, paitsi sen hetken ajan, jolloin hääseurue vaeltaa kylän halki kirkolle.

Bratislavasta ajaa kylään parissa tunnissa. Bussilla kulkeminen on hankalaa.

9. Bosa, Italia: mukulakivikujia ja hiekkarantaa

Bosan vanhassakaupungissa eletään tavallista arkea.

Pulut kujertavat, pääskyt kirkuvat ja mopon peräkärryssä kolisee punaisia kaasupulloja. Kun kirkonkellot vetävät henkeä, parvekkeilta kantautuu vuodevaatteiden rytmikästä tomutusta.

Bosa on täynnä tavallisen elämän ääniä ja touhuja, ja juuri siksi se on erityisen mukava. Sardinian luoteisrannikolla sijaitsevaa pikkukaupunkia kehutaan myös yhdeksi saaren kauneimmista. Sievä se onkin joen rannalla levittyvine pastellinvärisine taloineen, vanhoine palatseineen ja piazzoineen. Kapeimmat ja vanhimmat kujat nousevat pitkin kukkulan rinnettä kohti raunioitunutta linnaketta, josta on hieno näköala ympäröivään maaseutuun.

Algherosta on noin tunnin auto- tai bussimatka kaunista rantatietä Bosaan.

10. Seyðisfjörður, Islanti: syrjäisen vuonon salaisuus

Eristäytyneen Seyðisfjörðurin ympäristössä solisevat pienet vesiputoukset.

Sorsapoikue uiskentelee vuonon tyynessä rantavedessä. Vieressä kohoavat vaaleansininen kirkko ja eriväristen omakotitalojen rykelmä. Ympärillä nousevat lumen koristamat vuoret. Jossakin solisevat vesiputoukset hiljakseen.

Islannin itärannikolla, vuonoseudulla sijaitsevassa Seyðisfjörðurissa on poikkeuksellista levollisuutta. Pikkukylän elämä vilkastuu ja parissa kahvilassa on hetken aikaa jonoa, kun Tanskasta tullut autolautta tyhjentää lastinsa satamaan.

Kävijöitä riittää myös suloiseen Borgarhóll art & crafts -putiikkiin. Se myy kodintekstiileitä, koriste-esineitä ja muuta kaunista Islannista ja kauempaa. Puodin pitäjä, Iris, huovuttaa tossuja ja hattuja myyntiin. Liike on auki vain kesällä, sillä muulloin kylässä ei piipahda kukaan. Talvella paikkakunnan eristää muusta maailmasta jäinen ja korkeiden lumikinosten ympäröimä vuoristotie.

– Tämä on täysin stressitön paikka, jossa tuntuu, että aikaa on riittämiin, Iris kertoo.

Kylään on kätevin mennä vuokra-autolla, mutta kesällä pääsee bussillakin.

X