Matkailu

Firenze – Vinkit romanttiselle matkalle

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Toscanan pääkaupunki Firenze on ympäri vuoden suosittu matkakohde, jonne suuntautuva matka on parhaimmillaan kaikkein romanttisimmista päästä.

Hienot katu- ja jokinäkymät, maukkaat ruoat, hyvät shoppailumahdollisuudet ja monipuolinen kulttuurielämä antavat kaikki ainutlaatuiset puitteet ikimuistoiselle lomalle. Firenzeen romanttiselle matkalle aikovien on kuitenkin hyvä valita matkustusaika tarkkaan ja ottaa jonkin verran etukäteen selvää nähtävyyksistä, ruokapaikoista ja shoppailumahdollisuuksista.

Firenze – Vinkit romanttiselle matkalle

Nähtävää keskustassa

Firenzen ydinkeskustan suuret aukiot ovat ympäri vuoden turistien valtaamia, ja vierailijoita kaupungissa on valtavia määriä juuri ydinkeskustan muutaman suuren aukion alueella sekä Ponte Vecchio -sillalla. Paras aika käydä katsomassa suhteellisen rauhallisissa olosuhteissa vilkkaimmilla paikoilla sijaitsevia nähtävyyksiä on talvisin ja muulloin kuin viikonloppuisin. Monien mielestä Firenzen tunnelmalliset kujat ovatkin romanttisimmillaan marraskuusta maaliskuuhun.

Ympäri vuoden paikalle saapuu nimenomaan viikonloppuisin ja erilaisten tapahtumien yhteydessä valtavat määrät vierailijoita, ja kannattaa varmistaa, ettei romantiikkaa lähde kaupungista etsimään ainakaan heinä-elokuussa, pääsiäisviikolla tai joulun ja loppiaisen välisenä aikana. Myös koulujen loma-ajat helmi- ja lokakuussa tuovat normaalia enemmän ihmisiä kaupunkiin, mutta oikeastaan vain ydinkeskustan turistien suosimilla pääaukioilla ja tunnetuissa museoissa tästä seuraa iltapäivisin tungoksia.

Firenze – Vinkit romanttiselle matkalle

Duomo-katedraalin ympäristössä oleviin kortteleihin, joista löytyvät kaupungin merkittävimmät palatsit, museot ja muut nähtävyydet, on hyvä tutustua aamupäivisin tai talvisin, jolloin niin nähtävyyksistä kuin tunnelmastakin on helpoin nauttia täysin siemauksin. Aamupäivällä kannattaa suunnata Piazza della Signoria -aukiolle, jonka laidalla sijaitsevat kaunis Palazzo Vecchio ja Loggia di Lanzi, josta löytyy kuuluisien veistosten kopioita. Niiden vieressä 1800-luvun loppupuolelle saakka seisoi myös Michelangelon alkuperäinen David, nyt paikalla on kopio.

Aukiolla on mukava istuskella ja viettää aikaa, ja monet myös mielellään istahtavat yhdelle sen useista terasseista, jotka ovatkin vilkkaimpien aikojen ulkopuolella varteenotettavia jäätelö- ja kahvittelupaikkoja. Näissä, kuten muissakin Firenzen kahviloissa, laskutetaan sen mukaan istuutuuko alas vai nauttiiko kahvinsa al banco eli baaritiskillä. Pöytään kannattaa istuutua vain, jos aikoo jäädä nautiskelemaan aukion tunnelmasta vähän pidemmäksi aikaa cappuccinon kanssa, sillä lisämaksu voi olla huomattavakin.

Ydinkeskustan toinen vilkas aukio on Piazza del Duomo eli Firenzen kuuluisan tuomiokirkon ympärillä oleva aukio. Tämä on ympäri vuoden varsinainen turistirysä, jossa räikeät turistilaumat, kerjäävät romanit ja rihkamaa myyvät afrikkalaiset etenkin iltapäivisin ja alkuillasta vaikeuttavat melkoisesti Duomon ympäristöstä nauttimista. Niinpä tänne kannattaakin tulla jo aamupäivällä, jolloin voi kunnolla ihailla ainutlaatuista tuomiokirkkoa, jonka Brunelleschin 1400-luvulla suunnittelema kupoli on edelleen rakennustaiteen hämmästyttävimpiä saavutuksia.

Niin tuomiokirkon sisuksiin, torniin kuin sitä ympäröiviin katuihinkin on hyvä lähteä tutustumaan heti aamulla, joskin itse tuomiokirkko avaa ovensa vasta klo 10. Aukion ympäristössä on runsaasti hyviä shoppailukatuja, joilla voi tehdä kaikenlaisia ostoksia hyvin muulloin kuin iltapäivän siesta-aikoina, ja aukion lähettyvillä on paljon muutakin nähtävää. Duomolla käydessä onkin hyvä vierailla läheisellä Piazza San Lorenzalla, jonka upea kirkko ja turistien suosima kauppahalli ovat hyviä vierailupaikkoja ydinkeskustan pohjoisosissa.

Firenze – Vinkit romanttiselle matkalle

Ydinkeskustan turistiväylät kulkevat suurten aukioiden halki Uffizin museon ohi Ponte Vecchio -sillalle, ja koko tämä reitti on varsin vilkas muulloin kuin talvisina aamupäivinä. Itse silta on tietenkin pakollinen vierailupaikka kaupungissa vierailevalle, ja sen tarjontaan kuuluvat kymmenet kulta- ja jalokiviliikkeet. Silta rakennettiin vuonna 1345. Vuonna 1941 Mussolini lisäsi siihen ikkunoita, jotta kaupungissa vieraillut Adolf Hitler pystyisi paremmin nauttimaan silmiä hivelevistä jokinäkymistä. Silta on melko tukossa miltei aina, ja täälläkin on hyvä vierailla muulloin kuin vilkkaimpina aikoina, jotka ympäri vuoden ovat etenkin perjantai- ja lauantai-iltapäivinä. Aikaa kannattaa viettää paitsi sillalla myös Arno-joen rannoilla.

Epävirallisia Uffizi-sivustoja: Uffizi.org ja Uffizi.com

Oltrarnon puutarhat ja jokinäkymät

Monet turistit eivät juuri tutustu Arno-joen toisella puolella olevaan Oltrarnon kaupunginosaan, mutta romanttisella matkalla oleville se on erinomainen paikka paitsi nauttia nähtävyyksistä myös shoppailla, ruokailla ja vaikka yöpyäkin. Turistit kulkevat yleensä Ponte Vecchio -sillalta Palazzo Pitti -museolle, joka puutarhoineen onkin yksi kaupungin romanttisimpia vierailupaikkoja. Tämä suuri palatsi sai alkunsa vuonna 1458, ja nykyisin sen tiloissa toimii useita museoita ja muita vastaavia tiloja. Pittin tarjontaan kuuluu runsaasti taidetta, hienosti säilyneitä hulppeita saleja, 1880-luvulta samanlaisena säilytetty kuninkaallinen asuinhuoneisto sekä nykytaiteen museo, jossa on erityisen hyvin italialaisia impressionistisia maalauksia.

Romanttisin paikka palatsin yhteydessä ja kenties koko Firenzessä on kuitenkin Giardino di Boboli -puutarha, joka avautuu ympäri vuoden palatsin muiden osien tavoin jo klo 8:15. Bobolin puutarhat saivat alkunsa 1500-luvulla, ja tämä puistoalue onkin erinomainen esimerkki tyypillisestä toscanalaisesta puistoalueesta. Puistossa on erilaisia puutarhoja, lampi, satoja veistoksia ja ainutlaatuinen Grotta del Buontalenti -luola, jonne lasketaan vierailijoita sisään kerran tunnissa tasatunnein klo 11-17, lukuun ottamatta klo 12. Bobolin alueelta, etenkin sen eteläosista on erinomaiset näkymät yli Pittin palatsikompleksin ja Firenzeä ympäröivälle maaseudulle. Tästä osasta Bobolia löytyvät myös ruusutarha ja Museo delle Porcellane eli posliinimuseo, joka esittelee Pittin suvun posliinikokoelmia, Meisseniä ja Vincennesiä unohtamatta.

Pittin palatsiin on kahdenlaisia lippuja, joilla pääsee sisään eri osiin, ja lippua ostaessa kannattaakin varmistaa, että se sisältää osat, joissa haluaa vierailla. Pittin palatsilla kannattaa käydä niidenkin, jotka eivät halua mennä sisään palatsiin tai puistoon. Palatsin edessä oleva aukio on nimittäin lämpimillä ilmoilla ja etenkin iltapäivisin vilkas ja nuorekas paikka, jonne on mukava istahtaa vähäksi aikaa tunnelmasta nauttimaan.

Firenze – Vinkit romanttiselle matkalle

Toinen paikka joen toisella puolella Oltrarnossa, jolla viihtyy paljon turisteja, on Piazzale Michelangelo -aukio. Tänne pääsee hyvin rautatieasemalta bussilla numero 13 tai kävelemällä vaikkapa Ponte alle Grazie -sillan kautta ylös aukiolle. Piazza Giuseppe Poggilta sinne on vartin kävelymatka ylämäkeen.

Näkymät ovat täältä hyvät ja jotkut luulevat, että ne ovat parhaat näkymät Arno-joelle ja muualle keskustaan, mutta tunnetusti vielä paremmat näkymät on pari sataa metriä ylöspäin sijaitsevalta San Miniato al Monte -aukiolta, jolla myös aina on paljon vähemmän turisteja. Piazzale Michelangelolta löytyy toinen Firenzen David-patsaiden kopioista.

Romanttista ruokailua ja kahvittelua

Firenzeen saapuvat nuoret pariskunnat viettävät mielellään paljon aikaa juuri Oltrarnossa, jossa on paljon opiskelijoita mutta vähän turisteja. Santo Spirito -kaupunginosa hallitsee tätä puolta jokea, ja sen kätevä keskus on Piazza Santo Spirito -aukio. Aukion näyttävin nähtävyys on Brunelleschin kirkko, mutta näihin osiin tullaan lähinnä syömään, shoppailemaan ja nauttimaan kaupunginosan tunnelmasta, joka etenkin viikonloppuisin ja kesäisin on melkoisesti ydinkeskustaa rauhallisempaa.

Aukion laitamilla on lukuisia hyviä ravintoloita, joilla on yleensä ainakin viikolla erinomaisia lounastarjouksia ja alkuillasta ns. Aperitivo-noutopöytiä. Nämä ovat kummatkin hyviä aikoja vierailla aukiolla ja muuallakin Santo Spiritossa, missä myös Piazza del Carmine -aukio on hyvien kahviloiden ja ravintoloiden suosimaa aluetta. Oltrarnossa nämä buffet-ravintolat ovat nuorekkaita, yleensä tiskijukkien siivittämiä menopaikkoja, joissa viihdytään useita tuntejakin, ruokia ja cocktaileja nautiskellen. Suuressa osassa ravintoloita ja kahviloita niin Oltrarnossa kuin muuallakin Firenzessä Aperitivo-noutopöytiä on tarjolla noin klo 18-21, ja niistä voi ottaa niin paljon ruokia kuin haluaa ostamalla vähintään yhden drinkin, joka maksaa 5-8 euroa.

Piazza Santo Spiriton laitamilla ja liepeillä on monia hyviä ruokapaikkoja, joista Pop Cafe (Piazza Santo Spirito 18) on nuorekas lounas-, illallis- ja drinkkipaikka, ja Piazza delle Carminen laidalla sijaitseva La Dolce Vita on yksi parhaita Aperitivo-paikkoja koko kaupungissa.

Firenze – Vinkit romanttiselle matkalle

Firenzen ja Toscanan maakunnan ruoat ovat tunnetusti erinomaisia, ja suurimpia herkkuja näillä main ovat esimerkiksi ribolita-vihanneskeitto, pappa al pomodoro -tomaattikeitto ja bistecca alla fiorentina eli T-luupihvi, joka perinteisesti tarjotaan al sangue eli vähän verisenä. Hyviä ruokapaikkoja Firenzessä on kaikkialla, hintalaatusuhteeltaan parhaita kenties juuri Oltrarnossa mutta myös vaikkapa Piazza del Duomolla tai lähettyvillä voi hyvinkin tulla vastaan mielenkiintoisia ravintoloita – näihin kuuluu mm. aukion numerossa 28r sijaitseva La Botteghe di Donatello, jonka tarjontaan kuuluvat gluteenittomat pizzat ja pastat.

Ydinkeskustan puolella jokea kenties kahveja ja jäätelöä lukuun ottamatta romanttisella matkalla olevien on hyvä kuitenkin vierailla jonkin matkan päässä Duomolta sijaitsevalla Piazza Sant’Ambrogio -aukiolla, jonka laitamilla ja lähettyvillä on eräitä parhaita keskustan ruokailumahdollisuuksia. Kauppahalli, joka on avoinna päiväsaikaan maanantaista lauantaihin, on hyvä paikka paitsi tehdä itse ostoksia myös nauttia kahvit tai syödä Firenzen hintalaatusuhteeltaan parhaita pizzapaloja. Aukion lähettyvillä on lukuisia hyviä ravintoloita, joissa vaateliaat paikalliset ruokailevat huomattavasti mieluummin kuin Duomon lähettyvillä, ja tienoo onkin Oltrarnon ohella paikallisten eniten suosima alue ruokapaikalle.

Illallisaikaan äärimmäisen suosittu Trattoria Cibreo (Via dei Macci 122r) on yksi parhaita paikkoja nauttia paikallisia herkkuja, ja varmimmin illalla siellä pääsevät syömään ne, jotka saapuvat ennen kuin ravintola avataan illalliselle klo 19. Trattoriaan ei voi tehdä varausta, sieltä ei saa pastaa tai kahvia eikä siellä oteta vastaan luottokortteja, ja sen kahdeksan pöydän sisätiloissa on iltaisin intiimi tunnelma.

Firenze – Vinkit romanttiselle matkalle

Kahvilla käyminen on yksi firenzeläisten lempipuuhia pitkin päivää, ja tyypillisesti paikallinen kumoaa kurkustaan alas monta espressoa päivän mittaan ja illallakin, yleensä sen nopeasti tiskillä nauttien. Kahvi on erinomaista ja edullista, ja paljon siitä joutuu maksamaan vain jos istuutuu alas ja tarjoilija tuo kahvin pöytään. Vaikka kahviloita on kaupungissa siellä täällä, on loman aikana hyvä käydä ainakin kerran Piazza della Signorialla kahvilla tai jäätelöllä.

Toinen samantyylinen paikka on Piazza della Repubblica -aukio. Täällä viihtyvät erityisen hyvin turistit, shoppailijat ja lapsiperheet, ja sellaisissa legendaarisissa kahviloissa kuin Caffe Gilli (Piazza della Repubblica 3r) onkin hyvä ottaa kahvit ja nauttia lomasta Firenzessä täysin siemauksin. Mikäli taas viikonloppuiltapäivänä haluaa nauttia kahvit kansainvälisessä ilmapiirissä ilman turhan monia turisteja, on Chiaroscuro (Via del Corso 36r) siihen pikkuvoileipineen ja leivonnaisineen erinomainen valinta. Hyvää gelatoa eli jäätelöä on Firenzestä helppo löytää, mutta parhaita ovat gelaterie artigianale -paikat, joissa jäätelö valmistetaan käsin, perinteisin menetelmin. Tällainen on mm. lähellä Uffizin palatsia, hyvän kävely- ja shoppailukadun varrella sijaitseva Gelateria de’ Neri (Via de’ Neri 22r).

Romanttisia ravintoloita ja kahviloita Firenzessä TripAdvisor-sivuilla.

Ostoksilla

Shoppailu on Firenzessä nähtävyyksien ja ruokailun ohella turistien suosikkipuuhia. Sieltä onkin erityisen hyvä tuoda kotiin muodikkaita vaatteita, nahkatuotteita ja elintarvikkeita, kuten myös jalokiviä, koruja, kelloja ja paikallisesti käsin valmistettuja tuotteita.

Ydinkeskustan ja Oltrarnon kujat ovat tunnelmallisimpia shoppailupaikkoja Firenzessä, ja romanttisella matkalla olevien kannattaa kiertää kaukaa pahimmat turistien suosimat shoppailupaikat, kuten Duomon vieressä oleva matkamuistoihin ja ylipäätään krääsään keskittyvä aukio ja San Lorenzon kauppahalli ympäristöineen, joka sekin on muodostunut lähinnä vain turistien suosimaksi shoppailupaikaksi. Toisaalta monet Duomon aukiolta lähtevät kadut, kuten Via Ricasoli, ovat erinomaisia shoppailupaikkoja aamuin illoin, ja kaikki keskustassa olevat kujat on hyvä tutkia pienten erikoisliikkeiden toivossa läpikotaisin. Myös Piazza della Signoria -aukion lähellä on hyviä shoppailumahdollisuuksia, joita tosin ei kannata etsiä aukion ja Ponte Vecchio -sillan välissä olevilta turistien suosimilta kaduilta. Täällä Via de’ Gondi ja Borgo de’ Greci ovat hyviä katuja nahkatuotteille, housuille, kengille ja käsilaukuille. Toinen hyvä vastaava paikka on Santa Crocen kirkon vieressä oleva Scuola del Cuoio.

Trendikäs muoti ja klassinen tyyli ovat hyvin edustettuna Firenzen keskustassa. Parhaita katuja muodikkaille vaatteille ovat Via de’ Tornabuoni, Via Strozzi, Via Roma ja Via Porta Rossa.

Oltrarnon puolella sielläkin on hyviä shoppailumahdollisuuksia. Täältä on hyvä hankkia kohtuuhintaisia ja korkeatasoisia elintarvikkeita ja alkoholijuomia, etenkin viinejä. Paikallinen väkevä viinierikoisuus on Vino Santo eli pyhä viini, ja yleisimmin juotu viini on Toscanassa Chianti-punaviini. Ruokia ja juomia on erityisen hyvä Firenzessä ostella Oltrarnon pienistä erikoisliikkeistä, joita on hyvä määrä vaikkapa Ponte Santa Trinita -sillalta lähtevillä kaduilla. Valintamyymälöitä Firenzessä on melko vähän, mutta päärautatieaseman vieressä on yksi suuri kauppa, ja Pittin palatsia vastapäätä pienempi valintamyymälä, joka sulkee ovensa, kuten muutkin ruokakaupat, klo 20-21, yleensä sunnuntaisin aiemmin kuin muulloin.

Oltrarnossa voi hyvin tehdä muitakin kuin elintarvikeostoksia, ja etenkin sen alueella pidettävät markkinat tarjoavat hyvän tilaisuuden tehdä ainutlaatuisia ostoksia Piazza Santo Spiriton tienoilla. Joka kuukauden toisena sunnuntaina aukiolla on antiikki- ja kirpputorimarkkinat, ja jokaisen kuun kolmantena sunnuntaina aukiolla pidetään ruokia, viinejä ja paikallisesti käsityönä valmistettuja tuotteita myyvät markkinat.

Firenze – Vinkit romanttiselle matkalle

Kultuuria ja romanttisia majapaikkoja

Romanttiselle matkalle Firenzeen saapuvat voivat nauttia hyvistä ruoista, unohtumattomista nähtävyyksistä ja loistavista shoppailukaduista. Lisäromantiikkaa kaupungissa on paljon tarjolla myös kulttuurielämän puolesta. Musiikkia siellä voi kuulla klassisesta jazziin ja poppiin, ja oopperailta kruunaa monen mielestä loman Firenzessä. Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Corso Italia 16) on hyvä paikka seurata oopperaa, kuten myös balettia ja klassisen musiikin konsertteja. Teatro Verdi (Via Ghibellina 99) on toinen pääasiallinen oopperatalo, jossa lisäksi esitetään tanssia, konsertteja ja näytelmiä.

Firenzen yöelämä on hyvä muutenkin kuin pitkälle illalliselle, ja oopperaillan jälkeen on mukava rentoutua paitsi myöhäisen illallisen myös muutaman viinilasillisen kanssa. Jazzia voi kuulla monessa paikassa, kuten Caruso Jazz Cafessa (Via Lambertesca 14-16r). Niille, jotka mieluiten syövät ja nauttivat ohjelmasta samaan aikaan, voidaan suositella ainutlaatuista Teatro del Sale -teatteriravintolaa(Via de’ Macci 118). Tämä entiseen teatteriin perustettu ravintola on upeasti sisustettu tila, jossa on rentoja noutopöytälounaita ja jonka illallisten yhteydessä voi seurata esityksiä klo 21:30 alkaen.

Iltaa on mukava viettää niin Firenzen keskustassa kuin Oltrarnossakin, ja vaikka varsinaisia baareja kaupungissa on vähän, on drinkkipaikkoja siellä täällä. Piazza della Repubblican kahvilat, kuten Gilli, Paszkowski ja Giubbe Rosse ovat kaikki avoinna pikkutunneille, ja ovat näin hyviä paikkoja istuskella iltaa. Oltrarnossa Piazza Santa Spirito -aukiolla pelkästään on huomattava määrä illanviettopaikkoja joka lähtöön, ja näitä onkin mukava bongailla kaupunginosasta jo päiväsaikaan kaupunginosan mukavia katuja tutkiessa.

Onnistuneen romanttisen loman Firenzessä varmistaa keskeinen majapaikka, jossa on sopivaa tunnelmaa ja hyvää omaa rauhaakin. Lähellä Arno-jokea olevat pikkukujat ovat erinomaisia niin keskeiseltä sijainniltaan kuin rauhaltaankin. Ainutlaatuinen pieni nuorekas majapaikka on täällä Hotel Cestelli (Borgo SS Apostoli 25) aivan Ponte Santa Trinita -sillan vieressä. Oltrarnon puolella Palazzo Pittin naapurissa sijaitseva Hotel la Scaletta (Via Guicciardini 13) on hienot näkymät omaavalla kattoterassilla kruunattu hotelli, jonka aamiaisella voi ihailla näkymiä Bobolin puutarhoihin ja kauniiseen Firenzen ympäristöön.

Romanttisia majapaikkoja Firenzessä TripAdvisor-sivuilla.

X