Matkailu

Fuengirola – Suomalaisten pääkaupunki Espanjassa

Teksti: Anna Roschier Kuvat: Anna Roschier

FuengirolaFuengirolaa kehutaan ja parjataan kilpaa. Nykyisin on varmasti enemmän syytä kehumiseen. Totuus on, että ”Fugessa” ja sen tuntumassa asuu ja vierailee yhä enemmän suomalaisia.

Matkustus Fuengirolaan sujuu, lentäväthän Finnair, AirFinland ja Hispania suoraan Málagaan useasti viikossa. Málagan lentoasemalta köröttää paikallisjunalla Los Bolichesiiin ja Fuengirolaan runsaassa puolessa tunnissa.

Eläimiä isoille ja pienille

Tietenkin paras eläinmesta on Fuengirolan Zoo. Ei, vaan valtava Selwo Esteponassa, jossa voi yöpyä zulu-majassa leijonien karjuessa lähistöllä? Vai viekö voiton sittenkin merellinen Selwo Marina Benalmádenan satamassa?

National Geographic ei turhaan jakele ruusuja, mutta vuonna 2005 Fuengirolan eläintarha sai kunnian olla sen kehuma mallieläintarha. Eikä syyttä: eläimet näyttävät viihtyvän, alue on kaunis. Puolipäiväretken kokoisessa Fugen keskustan zoossa taaperotkin pärjäävät väsymättä melkein koko kierroksen. Yökyöpeleille jää muisto öisestä vierailusta heinä- elokuussa – säpinää löytyy! Viimeisin vauvauutinen zoosta: joulukuussa 2008 syntyi kääpiövirtahevon poikanen.

Virtahepoja

Selwon villieläinpuistoon ajaa Fuengirolasta tunnin Marbellan suuntaan. Erilaisine teema-alueineen ja aktiviteetteineen Selwo ahmaisee kävijältä päivän, ellei kaksi. Yön voi vapista vaikka eläinpuiston hotellialueen alkuasukasmajassa. Rajua roisketta on luvassa Benalmádenan Parque de Paloman kylkeen rakennetussa Selwo Marinassa. Siellä pulikoivat näytöksissä delfiinit, merileijonat ja pingviinit.

Selwon villieläinpuisto ja Marina

Huvipuistot, gondolihissi ja kotkien liitoa

Benlamádenan huvipuisto Tivoli World vetää aina väkeä. Sinne ajelee Fugesta vaikka lähijunalla. Benalmádena-Arroyo de la Mielin seisakkeelta lampsii tivoliin muutamassa minuutissa. (Osoite: Avenida Tivoli, Arroyo de la Miel, Benalmádena). Fuengirolan antiikkinen karuselli rantakadun, Paseo Maritimon varrella lähellä huvivenesatamaa antaa hillitympää kyytiä, ja rannan puolen vempaimissa pikkuväki pääsee minitivolitunnelmaan.

Tivoli World

Gondolihissit Calamorro-vuoren huipulle lähtevät Benalmádena-Arroyo de la Mielin tivolin luota. Ylhäältä tähystetään Välimerelle ja sen yli kangastavaan Afrikkaan. Granadan suunnassa pilkottavat kirkkaalla säällä Sierra Nevadan lumiset huiput. Piskuinen eläintarha ja kahvila korkealla hissiasemalla ovat pienimmille oiva parkki, kun isot ja vielä isommat puuskuttavat huipun jylhiä polkuja. Huipulla tuulee, pusakka ja lämmintä mukaan!

Jardin de Las Aguilas eli ”kotkien puutarha” on lintupuisto, jota ei kannata jättää näkemättä. Sinne laskeudutaan Benalmádena Pueblon yläkylästä tai jyrkästi ylös rantatie N340-tieltä. Serpentiinitiellä kyltit ohjaavat perille. Kotkien ja haukkojen lentonäytökset saavat hengen salpautumaan, ja lakistaan on hyvä pitää kiinni. Puh. +34-95 256 8239.

Roiskis ja loiskis!

SealifeVesipuistot ovat varmoja suosikkeja. Fuengirola-Mijasin vesipuistoon Parque Acuatico sekä toiseen vesipuistoon Aqualandiin Torremolinosissa on aamuisin jonoja. Fuengirolan Parque Acuaticon kausi 2012 alkaa toukokeskuksessa. Hintahaitari on 11-16 euroa päivältä. Iltapäivälipulla ja erilaisilla verkkosivuilta löytyvillä paketeilla saa alennusta. Myös muiden huvitusten tikettejä esittämällä saa alennuksia, joten liput talteen alusta asti. Aqualandiin hurjapäitä vetää 22-metrinen lähes pysty Kamikaze-liuku, joka on Euroopan korkeimpia. Uutuutena kutsuu rullalautarampin tapainen Boomerang, jossa kiidetään uimarenkaalla.

Torremolinosin vesipuiston läheltä löytyy toinenkin vetinen viehätys, Crocodile Park. Kotona kelpaa esitellä kavereille kuvaa, jossa pitelee sylissä krokotiililasta. Hillitympää loisketta kuuluu Benalmádenan loisteliaan saariksi rakennetun huvivenesataman kupeella. Sealife-akvaariomaailmassa pääsee ihan itse syöttämään rauskuja ja ihmettelemään korallien ja merien otusten sateenkaarivärejä.

Feria-alueella tapahtuu aina

TorillaFeria-alueeksi kutsutaan laajaa juhlakenttää, joka palvelee tiistaisin markkinatorina ja lauantaisin kirpputorina. Fuengirolan tiistaimarkkinat ovat kuuluisat, ja niille tullaan tilausbusseilla kauempaakin. Tori väsyttää treenatunkin shoppaajan.

Onneksi vieressä on baareja ja kahviloita tankkaamiseen. Kokeile pikkuannoksia eli tapaksia ja syntisen ihania churroja eli pitkulaisia espanjalaisia munkkeja, joiden kalorit kruunaa paksu suklaakaakao.

Lokakuisille Fuengirolan ferioille, viikon kestäville kaupungin nimikkojuhlille, alueelle rakennetaan joka vuosi kilometrin pituinen huvipuisto. Meno on villimpää kuin Suomessa, ja meteli myös! Tervemenoa eurot!

Fuengirolan kansainväliset päivät Feria-alueella ovat aina saanut suomalaisetkin liikkeelle. Lukemattomien kansallisuuksien ruoat, puvut ja musiikki ovat elämys. Suomen osastolla voi kilpailla vaikka akankannossa.

Feria-valoja

Juhlapyhien elämyksiä – Kukkien peittämät kadut ja Neitsyen uitto

Fuengirolan pääsiäinen huipentuu kärsimysviikon aikaisiin kulkueisiin, jossa klu-klux-klanin hiippoja muistuttavat katujat ja eri veljeskuntien pyhimyskuvat saatetaan kaupungin läpi. Fuengirolan keskusaukiolla, Plaza de la Constituciónilla, kannattaa olla katselemassa useanakin iltana. Los Bolichesissakin on kulkueita, mutta pienimuotoisemmin.

Joulun aikaan Fuengirolan kaupungintalon ja eri yhdistysten ja kirkkojen seimet kymmenine nukkehahmoineen ovat jännittävä tapa tutustua pääsiäisen tapahtumiin.

RomeriaKesäkuussa on helluntai, Corpus Cristi, jolloin Fuengirolankin kirkon edustalle levitetään kukkaismattoja kauniiksi kuvioiksi. Benalmádena Pueblo peittää kukkasin kokonaisia katuja ja on melkoinen nähtävyys. Helluntai liikkuu, joten allakkaa kannattaa vahtia.

Heinäkuussa Carmen-neitsyttä, kalastajien suojelijaa, kuljetetaan päivällä Los Bolichesin kaduilla. Illansuussa neitsyt viedään vetten päälle, ja kannattajat seuraavat uiden ja veneillä satapäin. Neitsyen koskettaminen vedessä tuo onnea. Ilta huipistuu tietenkin ilotulitukseen ja yleiseen juhlintaan. Rannalla ja ravintoloissa on ruuhkaa.

Kulttuuria ja urheilua

Sohailin arabilinnoitus on näyttämönä keskiaikaisissa juhlissa kerran kesässä. Elokuussa Sohailin linna muuttuu huippumusiikin ja -tanssin näyttämöksi.

Talvisin Hipodromon laukkakilpailut pidetään päiväsaikaan, mutta hehkuvina kesäkuukausina laukataan yöllä. Vetoa lyöden voi rikastua! Viitoitus Fuengirolasta Sohailin linnan luota tai Calahondasta. Laukkarata on Andalusian paras ja kilpailut sekä hevoset maineikkaita.

Golf on aina läsnä, onhan Costa del Solin toinen nimitys Costa del Golf. Fuengirolasta käydään eniten Mijas Golfissa (lähin)  ja Alhaurínissa, mutta valinnanvaraa on. Paikallisista aviiseista löytyy pelitiedot turnauksista ja pelivuorojen varaus onnistuu esimerkiksi Bar Golf 1:stä, ja suomeksi.

Sohailin keskiaikajuhlat

Retkiä Fuengirolasta

Retkiä Costa del Solin ja Andalusian kohteisiin järjestävät kaikki matkatoimistot, ja mainoksia on ikkunoissa. Hotellikin varaa retken. Jollei kansainvälinen ryhmä innosta, kannattaa kysyä Fuengirolan suomalaisista  matkatoimistoista kuten Scancoming ja Meriatur. Retkiohjelmat ja hinnat eivät paljon vaihtele.

Räätälöityjä erikoisretkiä suomalaisille järjestävät esimerkiksi Kulttuurimatkat Sohail, Kulttuuriyhdistys Kaleva ja Suomela. Retkikohteita: Gibraltar, Ronda, Torcal, Antequera, Tarifa, Cádiz, Jerez, Sevilla, Granada, Frigiliana, Nerja

Mijas Pueblo – Kaunis suosikki vuorella

HibiscusMijas Pueblo – erotuksena Mijasin ranta-alueesta Fuengirolan kupeessa – on valkoinen kylämäinen kaupunki Fuengirolan yläpuolella, ja yksi rannikon kauneimmista ns. valkeista kylistä. Siellä käydään yleensä aina ensimmäisellä retkellä, ja ainakin lapset muistavat Mijas Pueblon koristeelliset aasitaksit.

Edelleenkin suosikkina säilyneen paikan löysivät taiteilijat, kun tavalliset lomailijat kansoittivat alapuoliset rannat 1950-60-luvuilla. Keskusta on autoton, mutta alarinteen parkkitalosta löytyy tilaa.

Nähtävyyksinä mainittakoon Virgen de la Peñan pieni kalliopyhäkkö ja maurien rakentamat muurit, joilta on huikeat näköalat Välimerelle. Piipahda Espanjankin mittapuun mukaan erikoiselle nelikulmaiselle härkätaisteluareenalle. Samoile vanhimman osan, El Barrion kujia.

Patikkajumppaa himoitseva voi nousta vuonna 1710 rakennetulle Ermita del Calvario -erakkoluostarille. Se pilkottaa kutsuvasti Mijasin yläpuolisessa mäntyrinteessä. Korkeuksista löytyy myös hylätty marmorilouhos.

Marbella – Aina muodissa

Ihanan ylellinen, nyttemmin myös skandaalien värittämä ja korruptoitunut Marbella on yhä kaunis. Ainakin 26-kilometrinen hiekkaranta on pilaamaton. Sen voi kävellä päästä päähän. Golfaajatkin pitävät kosmopoliittien kaupungista.

Marbella on rikkaiden leikkikenttä. Marbellassa vierailleiden, siellä asunnon omistaneiden ja yhä asuvien julkkisten rivi on loputon. Noin 10 km Marbellasta ”ylös” eli länteen elää ylellistä elämäänsä, ja etenkin yöaikaan, Puerto Banus, jonka satamassa kannattaa käydä kuolaamassa miljoonapursia. Päiväseltään sieltä on mukava jatkaa apostolin kyydillä basilika-kirkon raunioille, antiikkiselle vartiotornille ja roomalaisen kylpylän raunioille.

Ricardo Soriano -katu on shoppailijan unelma, mutta ostoskeskus La Cañada Marbellan ulkopuolella vetää yhtä lailla. Marbellan vanha osa, Casco Antiguo, henkii putiikkeineen ja gallerioineen maurilaistunnelmaa. Alueen sydän on Plaza de los Naranjos. Marbellassa, Esteponassa ja etenkin Puerto Banusissa kaikki on kalliimpaa kuin muualla Costa del Solilla.

Suomalainen Fuengirola

Suomalainen juhannusParasta – ja toisten mielestä pahinta – on, että Fuengirolassa pärjää koko loman melkein suomen kielellä. Lukemattomat ravintolat ja kahvilat tarjoavat suomalaisia herkkuja suomalaisin voimin. Ilman karjalanpiirakoita ja ruisleipää ei tarvitse auringossa lekottaa!

Pankeissa ja asunnonvälityksessä saa palvelua kahdella kotimaisella, samoin matkatoimistossa, puhelin- ja tietokonekaupoissa ja autovuokraamoissa. Suomalainen kirjakauppa Hemingway tarjoaa lukemista ja järjestää kirjailijailtoja.

Los Bolichesin keskustassa on vireä Suomalainen seurakunta ja seurakuntakoti. Harrastuksia on tarjolla samoin kuin aikuisopiskelua esimerkiksi Sofia-hankkeessa. Terveydenhoitoa ja sairaanhoitoa, kauneudesta ja kampaamoista puhumattakaan, tarjoavat suomalaiset tekijät. Suomalaisia kuorojakin toimii pari kappaletta.

SeurakuntakotiAA-seura on toisille hyvä turva, ja Leijonat ja Rotarit tapaavat säännöllisesti. Suomela toimii Girasol-keskuksessa Los Pacosissa, ja se on vireä viiden sadan jäsenen yhdistys, jonka toiminta kattaa kulttuurin, matkailun ja harrastukset.

Jos muuttokärpänen puraisee, loman aikana sopii vaikka katsastaa suomalainen peruskoulu ja lukio. Peruskoulussa ahertaa puolitoista sataa oppilasta, ja lukiossakin ahertaa kymmeniä nuoria. Ensimmäiset oikeat lakkiaiset pidettiin keväällä 2007.

Iltapäivälehdet ja päälehdet Hesari ja pari muuta ovat myynnissä myös palmujen katveessa. Ne voi suomalaisen Ceroline-yhtiön kautta tilata jopa lomakotinsa postilaatikkoon! Kirjoja voi lainailla suomalaisbaareista.

Suomalainen kouluEspanjan uutiset, suomalaisten tekemiset ja tapahtumat ammennetaan viikoittaisista ilmaisplareista Uusi Fuengirola ja Suomalainen Espanjassa. Kerran kuussa tupsahtava tukevampi ilmaislehti on Espanjan Sanomat. Maksuton Ota Toma -lehti esittelee yrityksiä ja tarinoi kolmesti vuodessa. Olé-lehti on yli 20 vuotta ilmestynyt perinteinen aikakauslehti, jota myydään Suomessakin. Olén julkaisuihin kuuluvat myös oppaat ja kirjat.

Lue lisää:
Fuengirolan viralliset verkkosivut – Espanjaksi
Espanjan Valtion Matkailutoimiston verkkosivut
Espanja.org – Espanjassa asuvien verkkosivusto

X