Rue du Marché on yksi keskustan vilkkaimmista ostoskaduista. Raitiovaunuilla ja busseilla liikut helposti paikasta toiseen.
Matkailu

Geneve on täydellinen kaupunki leppoisalle reissaajalle

Luulitko, että kyseessä olisi hyggeilystään kuulu Kööpenhamina tai ikirento Amsterdam? Ei, vaan Sveitsin Geneve! Siellä voit nauttia kaupungista, kylämaisemista ja luonnosta. Kaikki on lähellä ja saavutettavissa ilman pinnistelyä. Sari Hannikainen
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: AOP, iStock ja Chateau du Crest

Fondueta ja sielun ruokaa

Haukotus! Järjestöjä, konferensseja, ökykalliita hintoja… Vaikka Geneveen ei ole kuin kolmen tunnin lentomatka Helsingistä, se ei ole tullut mieleeni viikonloppukohdetta miettiessäni.

Mutta miksi ei, mietin, kun seison keskustassa Pont de l’Îlen sillalla ja katson upeaa siluettia: Alppien korkeinta huippua, Mont Blancia. Toisella puolella kohoaa Juravuoristo ja niiden välissä kimmeltää uskomattoman sininen ja kirkasvetinen Genevenjärvi. Kaupunki, joka hurmaa maisemillaan jo ensivilkaisulla – ei hassumpaa!

Heti sillan oikealla puolella ovat keskustan isot ostoskadut Rue du Rhône ja Rue du Marché. Rue du Perronin mukulakivet johdattavat minut kukkulalla sijaitsevaan vanhaankaupunkiin. Siellä on pikkuputiikkeja, viehättäviä aukioita bistroineen ja historiaa joka nurkalla.

Kaupunkia ovat aikoinaan pitäneet hallussaan niin keltit kuin roomalaisetkin, ja 1500-luvulla siitä tuli kalvinismin eli protestanttien keskus. Pyhän Pietarin katedraaliin restauroidussa makkabilaisten kappelissa tuntuu kuin olisi astunut satukirjaan. Lasimaalaukset ja freskot häikäisevät väreillään.

Geneven eleganteissa ravintoloissa syö jo silmilläänkin.

Kun sielu on ravittu, on vatsan vuoro. Restaurant l’Hôtel-De-Villen fondue-aterialla kuumaan sulatettuun juuston dipataan leipää ja keitettyjä perunoita. Olen niin nälkäinen, että mieleni tekisi ujuttaa juustolähteeseen alkupalalautaselle jäänyt lihapalakin, mutta se olisi faux pas.

Paikalliset ovat kuulemma fondue-nipoja. Perinteisesti dipattavaksi kuuluu vain leipä – jo peruna venyttää puritaanien etikettiä.

Illaksi hurautan raitiovaunulla Quartier des Bains -nimiselle eläväiselle alueelle, jota kutsutaan Geneven Sohoksi. Siellä sijaitsee modernin taiteen museo Mamco, lukuisia gallerioita ja pieniä viehättäviä bistroja. Ilta on vasta nuori!

geneve.com, hdvglozu.ch, quartierdesbains.ch

Niin sininen ja kirkas! Geneve sijaitsee kuunsirpin muotoisen, kuvankauniin Genevenjärven lounaisrannalla.

Kiinnostaako humanitaarinen työ?

Genevessä on monien järjestöjen, esimerkiksi Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan ja Punaisen Ristin, päämajat. YK:n opastetulla kierroksella pääset tutustumaan muun muassa Palais des Nationsin kuuluisiin saleihin. Punaisen Ristin interaktiivisessa museossa voit tutustua humanitääriseen työhön ja kokeilla, millaista olisi tehdä päätöksiä esimerkiksi luonnonkatastrofin aikana. Molempiin kohteisiin voi tutustua vaikka saman päivän aikana, sillä ne sijaitsevat lähellä toisiaan.

unog.ch, redcrossmuseum.ch

Viiniä ja upeita maisemia

Bonjour madame! kiikaria pitelevä herrasmies tervehtii minua, kun hurautan hänen ohitseen sähköpolkupyörällä pienellä kylätiellä. On perjantaiaamu ja Geneven koillispuolelle on saapunut joukko lintubongareita. Minä taas olen täällä maistelemassa paikallisia viinejä ja pyöräilemässä.

Chateau du Crestin viinitila sijaitsee 13 kilometrin päässä Genevestä, ja sinne pääsee kaupungin keskustasta noin 40 minuutissa raitiovaunulla ja bussilla. Viinitilalla minut vastaanottaa ensimmäiseksi näyttävä linna, joka on ollut saman suvun omistuksessa 1600-luvulta asti.

Tilalla tuotetaan valko-, puna- ja kuohuviiniä. Kaupungin ravintoloissa sinulle tarjotaan fonduen kera todennäköisesti Chasselas-rypäleestä valmistettua rapsakkaa valkoviiniä, niin täälläkin. Tilan edustalla sijaitsevassa myymälässä voi käydä maistelemassa ja ostamassa viinejä arkisin kello 17–19 ja lauantaisin kello 10–12.

Chateau du Crestin viinitila sijaitsee vain 13 kilometrin päässä keskustan vilinästä.

Polkupyörävuokraamon toimittama sähköpyörä odottaa minua linnan edessä. Kypärä päähän ja kohti kumpuilevia laaksoja ja pieniä kyliä.

Edessä häämöttävät Juran vielä lumiset huiput. Ilmassa tuoksuvat kevät ja juuri vihertämään alkaneet niityt. Jossain kiekuu kukko. Oppaan johdattamana ajelen pikkuteitä kohti Choulex’n kylää ja lopulta Genevenjärven rannalle, Ranskan rajalle Hermancen kylään.

Siellä tarjolla on järvestä pyydettyä tuoretta ahventa. Kevyesti leivitetty, kullanväriseksi paistettu kala sulaa suussa. Lisukkeina on salaattia, ranskalaisia ja majoneesidippiä ,ja annos onkin kuin fish ’n chipsin hienostunut versio.

On aika palata 16 kilometrin päähän Geneveen – pitkän lounaan jälkeen onneksi polkematta, paikallisbussilla!

domaineducrest.chlequaihermance.ch

Vinkki

Genevessä on noin 200 000 asukasta, eli se on asukasluvultaan Oulun kokoinen kaupunki. Genevessä on helppo liikkua jalan, ja jokainen kaupungin hotellissa tai hostellissa majoittuva saa reissunsa ajaksi ilmaisen julkisen liikenteen matkakortin. Julkinen liikenne toimii tehokkaasti ja täsmällisesti kuin sveitsiläinen kello.

tpg.ch (reittiopas ja tietoa Geneven julkisesta liikenteestä)

Bourg-de-four-aukio vanhankaupungin sydämessä täyttyy aurinkoisina päivinä terassielämästä.

Torille ja vuorelle

Kuin pieni, eläväinen italialaiskylä. Niin paikalliset kuvailevat Carougea, mutta sinne päästäkseen ei tarvitse ylittää Sveitsin rajaa vaan vain huristella keskustasta raitiovaunulla.

Carouge on yksi Geneven kantonin kunnista, ja se sijaitsee vain vain muutaman kilometrin päässä Geneven keskustasta. Jos jälkimmäinen oli aikoinaan ankaran protestanttinen, Carouge oli katolinen ja siellä oli huvituksiakin tarjolla.

Carougea alkoi kehittää 1700-luvulla Sardinian kuningaskunnan kuningas Viktor Amadeus III, joka halusi siitä kilpailijan Genevelle. Italialaiset arkkitehdit loivat sinne välimerellistä tunnelmaa kaupunkihuviloineen, sisäpihoineen ja puistoineen.

Place du Marchén kojut notkuvat pientuottajien hedelmiä, vihanneksia, herkkuja ja kukkia. Terasseilla istuu aamukahvia nauttivia kaupunkilaisia. Kortteleissa on pikkuputiikkeja ja ravintoloita. Rue Saint-Josephilla on suloinen suklaapuoti Philippe Pascoët, josta geneveläiset kuulemma hakevat parhaat suklaansa. Alueelle kannattaa suunnata torimarkkinoiden lisäksi illanviettoon.

Geneveläisten oma vuori sijaitsee itse asiassa Ranskan puolella. Sinne pääsee kätevästi paikallisbussilla ja kabiinihissillä.

En kuitenkaan jää odottelemaan auringonlaskua vaan päätän vielä käydä geneveläisten ”kotivuorella”, Mont Salèvella, joka sijaitsee Ranskan puolella mutta vain 20 minuutin bussimatkan päässä Geneven keskustasta.

1100 metrin korkeudesta avautuu häikäisevät maisemat kaupunkiin, järvelle, Juravuoristoon ja Alpeille. Niitä voi ihailla näköalatasanteelta, maisemaravintolasta ja useilta vaellusreiteiltä. Geneve on kaupunki, jonne kannattaa pakata korkkareiden lisäksi vaelluskengät.

Markkinat ke ja la klo 8–14, kesällä myös to klo 14–20. Mont Saléven lähelle pääset keskustasta bussilla 8.

Vinkki

Suuri osa Geneven-matkailijoista on konferenssi- ja bisnesvieraita, jotka yöpyvät kaupungissa arkipäivinä. Hotellien hinnat ovat viikonloppuisin jopa 40 prosenttia edullisempia kuin arkisin. Halpoja hinnat eivät silloinkaan ole, koska kaupungissa on eniten neljän ja viiden tähden hotelleja. 140–200 eurolla/yö/huone majoitut viikonloppuna ydinkeskustassa tasokkaasti.

Miten matkaan

Finnair lentää Geneveen suoraan. Esimerkiksi Lufthansan ja SAS:n lennoilla pääset yhdellä välilaskulla.

X