Matkailu

Haag – Palatseja ja hiekkarantoja

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

HaagAlankomaiden hallinnollinen pääkaupunki, jota paikalliset kutsuvat S’Gravenhage-nimellä, on erinomainen vierailukohde Pohjanmeren rannalla. Lyhyen matkan päässä maan muista suurista kaupungeista sijaitseva Haag tarjoaa erinomaisen kokoelman museoita, uutta hienoa arkkihtehtuuria ja Scheveningenin rantalomakylän, jonka pitkä ja leveä hiekkaranta täyttyy kesäkuukausina auringonpalvojista. Haagiin kannattaa lähteä ainakin päiväretkelle Amsterdamista, mutta siellä riittää nähtävää pidemmänkin vierailun ajaksi.

Matkustaminen Haagiin

Haagiin tehdään vähemmän järjestettyjä matkoja, mutta Haag onkin hyvä päiväretkikohteena Amsterdamista, mistä sinne on alle tunnin junamatka. Mikäli haluaa vierailla Haagissa järjestetyn matkan yhteydessä, kannattaa tehdä pakettimatka Amsterdamiin. Listan matkanjärjestäjistä voi nähdä Lomat.info –sivuilla.

Rotterdamin lentokenttä on myös Haagin lentokenttä, mutta Helsingistä sinne ei kannata lentää, sillä lennot ovat pitkiä, niillä on aina välilasku ja hinnat ovat melkoisia. Helsingistä on nopeampi, edullisempi ja kätevämpi lentää Amsterdamin Schipholin kentälle. Edullisin on usein Blue 1, joka lentää suoraan Helsingistä Amsterdamiin, ja myös Finnair ja KLM lentävät Helsingin ja Amsterdamin väliä ilman välilaskuja (matka-aika on 2½-3 tuntia). Tietoa lennoista kaupunkien välillä saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Alankomaissa käytetään tutkimusten mukaan vähemmän joukkoliikennevälineitä kuin missään muussa Euroopan maassa, mutta tästä huolimatta siirtymisestä kaupunkien välillä tai niiden sisällä ei juuri muodostu ongelmaa loman aikana. Junat liikkuvat kaupunkien välillä usein neljäkin kertaa tunnissa, ja yli tunnin matka on maassa pitkä. Lentoasemat ovat lähellä keskustoja, ja rautatieasemat ovat yleensä aivan kaupungin ytimessä ja niiltä pääsee nopeasti siirtymään minnepäin kaupunkia tahansa.

Mikäli Haagiin saapuu päiväretkelle muista Alankomaiden kaupungeista, voi vain mennä rautatieasemalle ja seuraavana juna lähtee yleensä viimeistään vartin kuluttua. Lippujen hinnat vaihtelevat kaupungista toiseen matkustettaessa jonkin verran, mutta esimerkiksi noin 50 minuutin matka Amsterdamin ja Haagin välillä maksaa 10 euroa.

Alankomaiden rautateiden verkkosivuilta saa kätevästi kaikki tiedot kaupungista toiseen siirtyvistä junista, minkä aikaa matka kestää ja mitä se maksaa. Edestakainen lippu maksaa saman kuin kaksi yhdensuuntaista lippua, ja lipun voi ostaa automaatista kolikoilla tai alankomaisella maksukortilla tai tiskiltä käteisellä tai alankomaisella maksukortilla. Nopeinta on yleensä ostaa lippu kolikoilla automaatista, mutta kolikkoja pitää olla mukana rutkasti, sillä rahanvaihtoautomaatteja ei Alankomaiden rautatieasemilla yleensä ole.

Liikkuminen

Amsterdamin Schiphol-kentältä on kätevä junayhteys joko Leidenin kautta tai suoraan Haagiin, yleensä neljä kertaa tunnissa. Eidhovenin lentokentältä, jota mm. halpalentoyhtiö Wizzair käyttää, pääsee Haagiin kulkemalla ensin 3 euroa maksavalla bussilla Eindhovenin rautatieasemalle ja sieltä 80-90 minuuttia kestävällä junayhteydellä Haagiin.

Naapurimaista, kuten Saksasta ja Belgiasta, on näistä hyvät rautatieyhteydet Haagiin, ja myös Eurolines-bussit kulkevat nekin paitsi viereisiin maihin myös muualle Eurooppaan.

Haagiin saapuessa on hyvä tulla Hollands Spoor (HS) -asemalle, mikäli mielii Scheveningenin hiekkarannalla, sillä sen edestä kulkee ratikka numero 1 reilussa vartissa suoraan rannalle. Aseman vieressä sijaitsee myös kaupungin ydin, ja ratikkamatkalla kohti Scheveningeniä täältä näkee Binnenhofin ja muita ydinkeskustan hienoimpia palatseja.

Haag

Mikäli mielii ensin nähdä muuta Haagia, kannattaa jäädä pois Haag Centraal –rautatieasemalla, joka sekin sijaitsee melko lähellä Binnenhofia mutta jolta on nopeampi kävelymatka keskustan parhaille paikoille. Jos mielii myöhemmin rannalle, kulkee ratikka numero 1 Lange Voorhoutin viereistä, pysähtyen mm. Javastraat- ja Mauritskade pysäkeillä. Ratikka numero 1 on kätevä myös toiseen suuntaan mennessä, sillä sen toinen päätepysäkki on Delftissä, joka on viehättävä kylä heti Haagin rajojen ulkopuolella.

Raitiovaunut ovat kätevimpiä turistille kaupungissa liikkuessa, mutta jos ei halua mennä Scheveningeniin, julkisiin ei välttämättä kannata turvautua ollenkaan. Lyhyelle matkalle 30 minuutin ja 2,5 euron hintainen lippu on hyvä hankinta, ja käy yhden suunnan lipuksi Scheveningeniin. Kuljettajat myyvät myös 60 minuutin ja 3,5 euron hintaisia lippuja, joilla voi matkata Delftiin. Mikäli haluaa yöpyä Scheveningenissä tai käydä siellä useamman kerran 24 tunnin sisällä, kannattaa rautatieasemalta ostaa 24-tunnin matkakortti, joka maksaa vähän alle 7 euroa. Mahdollista on myös hankkia ns. Chipkaart-kortti, joka maksaa 7,5 euroa ja jolle ladataan rahaa, mutta lyhyelle visiitille sitä ei kannata hankkia, sillä korttiin sijoitettuja rahoja ei saa takaisin.

Mikäli mielii käydä Delftissä, on juna siihen nopeampi ratkaisu kuin ratikka. Sekä Centraal- että HS –asemilta pääsee Delftiin 12-17 minuutissa hintaan 2,20 euroa suuntaansa, ja junia kulkee useamman kerran tunnissa.

Majoitus

Haag on oiva päiväretkikohde, mutta monet viehtyvät paikkaan sen verran, että haluavat jäädä yöksikin. Scheveningenin rantakaupunginosa on kesäaikaan oiva yöpymispaikka, mutta ikävä kyllä sen hostelit saavat jatkuvasti huonoa palautetta ja näin siellä kannattaa yöpyä hotellissa, joista aivan rannalla sijaitseva perhehotelli Albion on kohtuuhintainen valinta. Haagin keskustassa nuoria ja pienellä budjetilla matkustavia majoittaa StayOkay, joka on aivan HS-rautatieaseman vieressä. Kohtuuhintaisista hotelleista Ibis Den Haag City sijaitsee melko lähellä Grote Markt –keskusaukiota, ja Novotel Den Haag City Centre sijaitsee kätevästi Binnenhofin palatsikompleksin ja Scheveningeniin suuntaanvan ratikan numero 1 pysäkin vieressä.

Ruoka ja ravintolat

Alankomaissa on paljon hyviä ruokia, joista pannukakut ovat turistien suosikkeja. Nämä tulevat joko suolaisen tai makean täytteen kanssa, ja niitä voi syödä miksi ateriaksi tahansa, yleensä melko kohtuullisella hinnalla.

Toinen turistien suosikki mutta vähemmän paikallinen pikaruoka on Vlaamse Frites eli Flanderista tulevat perunat, joita monessa maassa kutsutaan ranskalaisiksi perunoiksi. Vaikka nämä rasvassa paistetut perunat tulevatkin alunperin hivenen etelämpää, ovat ne Alankomaissakin maistamisen arvoisia ja niitä on tarjolla monessa eri keskustan paikassa.

Kalaruoat ovat melko hyviä ja yleisiä Haagin ravintoloissa, mutta eivät millään lailla edullisia. Eurooppalaiset ruoat italialaisia pizzoja ja pastoja lukuun ottamatta ovat yleensä hintavia, etenkin jos kyseessä on ranskalainen tai fuusioravintola. Kunnollisessa ravintolassa, joka myy mannermaisia eurooppalaisia ruokia ja kalaruokia, ateria juomineen maksaa yleensä vähintään 20 euroa per henkilö.

HaagScheveningenissä on kesäaikaan paljon ranskalaisia perunoita myyviä kojuja, ja sieltä saa hyvin kaikenlaisia pikaruokia, kuten Fish&Chips –annoksia ja muita lomalaisen suussa hyvin sulavia ruokia. Rannan lisäksi Scheveningenin vanhin kauppakatu, Kaizerstraat, on hyvä paikka löytää ruokapaikka, ja sen varrella onkin varsin monipuolinen valikoima ruokapaikkoja, pikaruokapisteistä aasialaisiin ravintoloihin ja muihin vaihtoehtoihin.

Haagin keskustassa paras paikka syödä on Chinatown, pieni aasialainen kaupunginosa, jonka alueelta löytyy hyvä valikoima eksoottisia ruokapaikkoja. Aasialaiset ruoat, etenkin vietnamilaiset, indonesialaiset ja thaimaalaiset, ovat edullisia (6-8 euroa), ne on hyvin ja autenttisesti valmistettu ja sopivat myös kasvissyöjille. Chinatownin ravintolat mainostavat ruokiaan ja hintojaan näyttävästi, ja sieltä löytyy ravintoloita, joissa on mahdollista kasata oma ateria noin 6 eurolla. Sieltä löytyy myös ravintoloita, joissa palvelu pelaa ja joissa voi herkutella kunnolla vaikka koko illan.

Haag

Aasialaisten siirtolaisten lisäksi Alankomaissa näkyy paljon Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä paikalle tulleita ihmisiä, joista monet ovat perustaneet ravintoloita, etenkin kebab-paikkoja, joita Haagista löytyy moneen lähtöön. Suomesta tuttuja kesympiä versioita, jotka myyvät kebabin lisäksi pizzoja ja joskus muitakin ruokia, on siellä täällä, mutta parempia ovat autenttisemmat ravintolat, joista saa Ayran-jogurttijuomaa, aitoa turkkilaista tai marokkolaista leipää, pideä, turkkilaista pizzaa ja muita ruokia, joita saa vain joko lähtömaasta tai kaikkein kosmopoliittisimmista kaupungeista, joihin Haag ehdottomasti kuuluu. Täällä ollessa kannattaakin tutustua siirtolaisten ravintoloihin ja ruokiin, sillä kuten Suomessakin paikalliset täällä syövät kotona tyypillisiä alankomaalaisia ruokia mutta lähtevät ulos syömään vähän erilaisia, usein eksoottisempia ruokia.

Lonely Planet – Haagin ravintolat
HappyCow – Kasvisruokavaihtoehtoja

Nähtävyydet

Haag on upea kaupunki, ja maan hallinnollisena pääkaupunkina sieltä löytyvät paitsi maan kaksi parlamenttia myös kaikki suurlähetystöt, konsulaatit ja diplomaattien asunnot. Kaupungin palatsit hakevat vertaisiaan, ja nykyään niiden taakse kohoaa uusia rakennuksia, usein pilvenpiirtäjän korkuisia, jotka edustavat 2000-luvun rakennustaiteen etulinjaa. Haag on tunnettu myös kansainvälisistä organisaatioista, joista YK:n tuomioistuimet ovat kuuluisimpia.

Kaupungissa asuu kuningatar Beatrix, ja muutenkin kaupungin keskusta Binnenhofin palatsikompleksin tuntumassa vaikuttaa kuninkaalliselta luksukselta, jossa on etenkin alkuillasta erittäin miellyttävä kävellä. Kaupunki on kooltaan laaja mutta ihmisiä siellä on vähän, joten tilaa riittää eikä sinne juuri koskaan synny tungosta. Scheveningenin rantakaupunginosassa on vähän nähtävyyksiä, mutta sen pitkä hiekkaranta vetää puoleensa runsaasti ihmisiä etenkin heinä-elokuussa.

HaagBinnenhofin palatsialue Hofvijver-lammen vieressä on yksi Haagin vetonauloja, ja senn sisäpihan alueella sijaitsevat Alankomaiden kaksikamarisen parlamentin kokoontumissalit ja pääministerin virka-asunto. Virallisuuden lisäksi kompleksista löytyy Mauritshuis-museo, joka on kooltaan pieni mutta jonka kokoelmat ovat varsin häikäisevät. Täältä löytyy mm. Vermeerin kuuluisimpia teoksia sekä Rembrandtin 20- ja 63-vuotiaana maalaamat omakuvat.

Binnenhofin vieressä sijaitseva Lange Voorhout –bulevardi on monien suurlähestystöjen ja muiden hienojen rakennusten reunustama, ja kulmassa oleva suuri rumasti suojattu rakennus on Yhdysvaltain suurlähetystö, jonka tyylittömät turvatoimet ovat jo pitkään aiheuttaneet närää kaupunkilaisten keskuudessa. Kesäisin vehreät puut kuitenkin tuovat koko upean aukion parhaimmilleen. Siellä pidetään torstaisin ja sunnuntaisin kirpputorimarkkinat, joilla kaupataan kirjoja ja antiikkia. Joka kesä Den Haag Sculptuur järjestää puistobulevardille taidenäytöksen, jonka teokset kesällä 2011 ovat kiinalaisten taiteilijoiden jättikokoisia veistoksia ja niitä on nähtävillä aina syyskuun puoleenväliin saakka.

Lange Voorhoutin päässä sijaiseva kaunis kartano on Escher in Het Paleis Museum, joka esittelee monille tuntemattomaksi jääneen MC Escherin töitä, kuten kirjeitä, valokuvia, luonnoksia ja valmiita maalauksia. Kolmas hyvä museo Haagissa on Gemeentmuseum, joka sijaitsee lähellä Scheveningeniä ja josta löytyy 30 miljoonaa euroa maksanut Modrianin keskeneräinen Boogie Woogie –taulu, kuten myös muutama Picasson työ, paljon asusteita ja musiikki-instrumentteja, kuten myös muita taidelajeja. Neljäs vierailunarvoinen museo kaupungissa on matkalla kohti Gemeentemuseumia oleva Panorama Mesdag, Alankomaiden suurin taulu vuodelta 1881, 360 astetta kiertävä panoraamataulu, jonka Hendrik Willem Mesdag maalasi Scheveningenin rannasta ja johon kuuluvat mukaan hiekka, rantatuolit, linnunlaulu ja aaltojen kohina. Hyvän käsityksen tästä panoraamataulusta saa Robert Altmanin elokuvasta Vincent & Theo, joka kertoo Haagin kautta kulkeneiden van Goghin veljesten vaiheista.

Scheveningenin rantaresortti veti puoleensa aikoinaan Mesdagia ja van Goghiakin. Nykyään se on parin kuukauden ajan vuodesta auringonpalvojien suosiossa ja muut kesäkuukaudet siellä on hyvä surffata ja harrastaa kaikenlaisia vesiaktiviteetteja. Scheveningenin pääkatu on Keizerstraat, jolta löytyy hyvä määrä kauppoja, ravintoloita ja baareja, ja sen päästä löytyy upea Oude Kerk –kirkko, jolta on lyhyt matka rannalle. Hyvä pysäkki jäädä raitiovaunusta pois on juuri Kaizerstreet.

Scheveningen

Rannalla on valtavasti tilaa, mutta silti kiireisimpinä aikoina se täyttyy melko totaalisesti. Rannan Keizerstraatin puoleinen puoli, joka on kuuluisan de Pier –laiturin eteläpuolella, on hyvä paikka ottaa aurinkoa, käydä hakemassa kioskista juomaa tai pikkupurtavaa, harrastaa ranta-aktiviteetteja ja nauttia kesäisestä merellisestä ilmapiiristä järjestetyissä oloissa, mutta laiturin toiselta puolelta löytyy villiä maastoa, hiekkadyynejä ja kasvustoa, jonka seassa saa olla rauhassa ja jossa ei ole turhan paljon ihmisiä. Täältä löytyy edelleenkin toisen maailmansodan aikaisia bunkkereita ja muita sodanaikaisia rakennelmia, joita natsit tänne rakensivat Atlantilta tulevia hyökkäyksiä torjuakseen. De Pier –laiturin lähellä on myös Scheveningenin kuuluisin rakennus, Kurhaus, jossa on nykyään korkeatasoinen hotelli ja jonka baari on vierailun arvoinen.

Scheveningenin puhdas ranta ja hyvät palvelut ovat sopivia lapsiperheille. Kurhausin takana oleva ostoskeskus on sekin hyvä paikka mennä koko perheen kanssa ja lasten kanssa Scheveningenissä ollessa kannattaa myös käydä Madurodam-kylässä, joka on ”Hollannin pienin kaupunki”, suhteeseen 1:25 rakennettu miniversio Alankomaista, josta löytyy paljon kaikille tuttua, tuulimyllyistä tulppaaneihin.

Lisätietoa Scheveningenistä
TripAdvisor-sivut käyvät läpi Haagin parhaita nähtävyyksiä

Shoppailu

Haagissa on hyvät shoppailumahdollisuudet, ja täällä kaupat ovat paremmin auki kuin monessa muussa maan kaupungissa, sillä sunnuntai on klo 12 alkaen ja klo 18 asti hyvää shoppailuaikaa Haagin keskustassa. Maanantai on Alankomaissa usein ongelmallinen shoppailupäivä, ja Haagissa maanantaisin osa liikkeistä on kiinni. Suuri osa pienemmistä liikkeistä avaa ovensa klo 13, mutta tavaratalot jo klo 11. Tiistaista perjantaihin liikkeet ovat avoinna klo 9.30-18, lauantaisin klo 9-17, ja torstaisin Haagissa liikkeet voivat olla avoinna klo 21 asti. Scheveningenissä perjantaisin liikkeet voivat olla avoinna klo 21 asti, mutta huhtikuusta lokakuuhun Palace Pier –laiturin ostoskeskuksen kaupat ovat auki ma-pe klo 10-22.

Hintataso on Alankomaissa tietenkin korkea, Suomen kaltainen, joskin elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat edullisempia ja täällä voi aina tehdä hyviä hankintoja. Erilaisia erikoisviinikauppoja tulee vastaan Haagissa, ja nämä ovat maassa yleensä parhaita paikkoja löytää hyviä viinejä ja muita alkoholijuomia. Kaupoissakin viinivalikoimat ovat hyviä, oluita löytyy joka lähtöön paitsi Alankomaista myös Belgiasta, ruoat ovat kotimaata edullisempia, niiden joukosta löytyy kaikenlaista, mitä Suomesta ei helposti saa ja salmiakkivalikoimat ovat monessa kaupassa erinomaisia.

HaagHaagin shoppailuelämän keskus on Grote Markt- ja Groenmakt -aukioiden välinen alue, ja täältä luultavasti löytyy kaikki tarvittava. Tavarataloista Maison de Bonneterie (Gravenstraat 2) on erikoistinut klassisen tyylin vaatteisiin, V&D (Grote Marktstraat 50) palvelee nuorta ja trenditietoista asiakaskuntaa ja De Bijenkorf (Wagenstraat 32) on paikallinen Stockmann, josta löytyy hyvätasoista keskihintaista ja sitä kalliimpaa tavaraa ja jonka 3. kerroksen ravintolasta on hyvät näkymät.

Shoppailukaduista Prinsestraat on täynnä erikoisputiikkeja, herkkukauppoja ja ravintoloita. Spuistraat on kävelykatu, jonka varrella on lähinnä vaatteita myyviä ketjuliikkeitä. Monet Groenmarkt- ja Grote Markt –aukioiden välissä ja lähellä sijaitsevat kadut ovat kävelykatuja, joiden varsilta löytyy paljon erilaisia liikkeitä, yksilöllisistä ketjuliikkeisiin.

Shoppailuopas Haagiin (englanniksi)

Yöelämä

Alankomaissa oluen juominen ja yleinen ilonpito baareissa on normaalia puuhaa, jota harrastetaan ympäri vuoden melkoisesti. Etenkin viikonloput ovat vilkkaita baareissa jo iltapäivälläkin, mutta viikolla juhlijoina toimivat lähinnä turistit. Kesä on todellista juhla-aikaa Haagissa ja etenkin Scheveningenissä, ja tämä onkin parasta aikaa vierailla Pohjanmeren rannalla, tuli sitten juhlimaan tai shoppailemaan.

Baareja Haagin keskustassa ei ole läheskään samalla tavalla kuin Amsterdamissa tai edes Rotterdamissa, mutta olutvalikoima on täälläkin hyvä. Heineken on hanasta parempaa kuin muualla pullossa ja maksaa 4-5 euroa per puolen litran tuoppi. Muita oluita on tarjolla niitäkin, joskin harvemmin hanasta. Hollantilaisten oluiden lisäksi belgialaiset oluet ovat suosittuja ja varsin kohtuuhintaisia – Duvel-pullon saa baarista yleensä alle 4 eurolla.

Varsin hyvä paikka maistella oluita Haagin keskustassa on Fiddler (Riviervismarkt 1), ja Scheveningenin ykköspaikka käydä drinkillä on Kurhaus-talossa sijaitseva Kurzaal Bar (Gevers Deynootplein 30), jonka hienoon saliin kannattaa pukeutua vähän paremmin ja jossa on mukava siemailla drinkkiä ja ajatella kaikki suuria nimiä, jotka siellä ovat esiintyneet – Maria Callas, Edith Piaf ja The Rolling Stones, jonka 60-luvun keikan keskeytti kirkuva teinityttöjen joukko jo kolmen minuutin esiintymisen jälkeen ja joka näin jäi bändin toistaiseksi lyhyimmäksi konsertiksi.

Kurhaus

Scheveningenissä on rajallisesti hyviä baareja, ja parempi on lähteä Haagiin illanviettoon, paitsi tietysti silloin, jos harvoina lämpiminä kesäiltoina rannalla baarit ja muut menopaikat ovat tositoimessa. Täällä on hyviä bileitä ilta-aikaan etenkin heinä-elokuussa. Haagissa kannattaa suunnata Binnenhofin tienoille ja siirtyä kävelykatujen varrelle Groenmarkt- ja Grote Markt –aukioiden välisellä alueella ja täällä tulee vastaan monenmoisia illanviettopaikoja ja monet alueen ravintolatkin ovat avoinna puoleenyöhön saakka.

Haag on kulttuurikaupunki, jossa iltaa voi viettää vaikkapa tanssiteatterissa. Nederlands Dans Theater on maailmankuulu, ja siellä esiintyy kolme eri ikäistä ja eri tyylisuuntaa esittävää tanssiryhmää. Alkuperäisellä kielellä esitetään paljon eurooppalaista laatuelokuvaa ja klassikkoja Filmhuis Den Haag –elokuvateatterissa.

Lisätietoa Haagin yöelämästä (englanniksi)

Tapahtumia

Tapahtuma Aika
Koninginnenacht 29.4. Kuningattaren yö edeltää seuraavan päivän juhlallisuuksia ja illalla tiskijukat innoittavat juhlakansaa ympäri keskustaa.
Scheveningenin hiekkaveistosfestivaalit Toukokuu Upeita veistoksia luvassa Scheveningenin hiekkarannalla
Prinsjesdag Syyskuun kolmas tiistai Uuden eduskuntavuoden alkamista juhlitaan Binnenhofissa näyttävästi ja kuningatarkin on paikalla
Lisätietoa

Haagin viralliset matkailusivut
Haagin turisti-infon sivut

X