Matkailu

Hania – Satamakaupungin viehätystä Kreetalla

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Kreetan entinen pääkaupunki on vertaansa vailla oleva vierailupaikka. Viehättävä vanhakaupunki satamoineen antaa loistavat puitteet lomalle, ja Hanian ympäristössä sijaitsevat rannat ja nähtävyydet ovat nekin lyhyen matkan päässä. Kreetan rento ja terveellinen elämänmeno virkistää kummasti, ja hyvät ruoat, ystävällinen palvelu ja miltei ympäri vuoden aurinkoisina ja lämpiminä pysyttelevät kelit kuuluvat nekin sen arkipäivään.

Hania

Matkustaminen Haniaan

Viisi kotimaista matkatoimistoa tekee matkoja Kreetalle, ja listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta. Mistä tahansa Kreetalta on melko lyhyt matka Haniaan, ja matka taittuu nopeasti ja edullisesti saaren hyvällä linja-autoverkostolla, jonka pitkänmatkan bussit kulkevat yleensä tunnin välein. KTEL kulkee mukavasti ja turvallisesti etenkin väliä Heraklion-Rethymnon-Hania, ja pienemmillä busseilla pääsee pääpaikoista rannoille ja pikkukyliin.

Haniaan pääsee myös lentämällä Ateenaan, mistä saa tietoa vaikkapa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta Suomeksi. Ateenasta on ympäri vuoden useita lentoja Haniaan. Kesäaikaan Haniaan on mahdollista lentää myös Kreikan ulkopuolelta.

Kreetalle pääsee hyvin lautalla eri puolilta Kreikkaa. Ateenan satamakaupungista Pireuksesta on lauttoja ympäri vuoden Soudaan, aivan Hanian viereen. Lautat lähtevät noin klo 20-22 ja ovat perillä noin klo 05-07. Liput maksavat normaalisti noin 30 euroa, mutta hyvällä tuurilla oikealta lippuluukulta kysyessä voi niitä saada edullisemminkin. Hyttipaikat ovat kalliita (30-50 euroa per vuode), ja useimmat paikalliset matkustavatkin ilman hyttiä. Hellenic Seaways –yhtiöllä on myös nopeampi ja kalliimpi katamariini välillä Souda-Piraeus.

Haniaan voi päästä myös kulkemalla lautalla Heraklionin satamaan ja tulemalla siellä reilun kahden tunnin bussikyydillä Haniaan. Heraklioniin pääsee monelta eri Kreikan saarelta kuten Santorinilta, ja sinne tulee myös nopeita katamariiniyhteyksiä ympäri Kreikan. Lokakuusta huhtikuun alkuun katamariinit ovat monelta saarelta ainoa kulkutapa. Liput katamariineihin ja lauttoihin ostetaan satamissa sijaitsevilta lippukojuilta tai matkatoimistoista, joita on usein myös suuremmilla linja-autoasemilla, kuten Heraklionissa.

Liikkuminen Haniassa

HaniaHanian (joka tunnetan myös nimellä Chania ja Kreikaksi Xania) lentokenttä on 14 kilometrin päässä keskustassa, ja matkan voi taittaa edullisesti vaikkapa taksilla. Taksien kanssa Haniassa kannattaa olla tarkkana, eikä niitä lyhyillä matkoilla kannata turhaan käyttää, sillä pienikokoisessa Haniassa on useilla taksiyhtiöillä minimitaksa (noin 5 euroa), johon lisätään vielä yleensä euron verran kustakin matkalaukusta ja lisää myös siitä, jos kyytiin nousee linja-autoasemalta, satamasta tai lentokentältä. Ilman laukkuja ja pidemmillä matkoilla Haniassa, kuten muuallakin Kreikassa, taksit ovat muuta läntistä Eurooppaa huomattavasti edullisempia.

Pienessä Haniassa voi kävellen päästä paikasta toiseen. Pienet paikallisbussit ovat käteviä, jos kulkee rannoille tai Hanian ulkopuolella sijaitseville nähtävyyksille. Monet rannoille ja muille merkittäville vierailupaikoille suuntaatuvat paikallisbussit kulkevat vain turistiaikaan, huhtikuun puolestavälistä lokakuulle.

Majoitus

Haniassa on hyvä määrä mitä erilaisimpia yöpymispaikkoja, joita kiireisemmän ajan (heinä-elokuu) ulkopuolella ei välttämättä kannata varata etukäteen. Niin Soudan kuin Heraklioninkin busseja on yleensä vastassa joukko hotellien tai muiden majoituspaikkojen omistajia, joista suuri osa on rehellisiä. Monet antavat alennuksen, mikäli yöpyy vähintään kolme yötä ja parhaimmat hinnat alkavat viikon yöpymisajoista.

Hotellihuoneet maksavat eniten heinä-elokuussa, tätä vähän vähemmän touko-kesä- ja syys-lokakuussa ja muina aikoina tätäkin vähemmän. Valtio määrää eri luokkaisten hotellien maksimihinnat. Kahden hengen huoneen saa edullisimmillaan 30 eurolla per yö, ja normaalimpi hinta on 40-50 euroa yhdeltä yöltä. Huoneet ovat usein hyvin varusteltuja, ja niissä on keittomahdollisuudet jääkaappeineen ja mikroaaltouuneineen, televisio, oleskelutila ja parveke. Aamiainen tai kahvi kuuluu harvoin muiden kuin hienoimpien hotellien huoneiden hintoihin.

Edullisimmat hotellit sijaitsevat vanhankaupungin ulkopuolella, mutta yleensä kävelymatkan päässä sieltä, ja paljon edullisia vaihtoehtoja on myös Hanian päärannan lähellä. Mikäli haluaa yöpyä pääkallopaikalla Hanian vanhassa satamassa, on Amphora Hotel siihen erinomainen vaihtoehto noin 100 euron hintaisilla kahden hengen huoneillaan. Huomattavasti edullisempi vaihtoehto on myös satamassa sijaitseva Hotel Manos, jonka upeilla näkymillä varustetuista huoneista joutuu pulittamaan vain noin 60 euroa kahden hengen huoneelta.

Ruoka ja ravintolat

Kreetan ruoat ovat tunnetusti maukkaita ja terveellisiä, ja Hanian matkan kohokohtia ovat erinomaiset ruoat ja juomat. Kreetalainen keittiö poikkeaa jonkin verran muun Kreikan tarjonnasta, ja esimerkiksi feta-juusto ei siellä ole tavallista. Sen sijaan saarella on omia maukkaita juustojaan. Graviera on tyypillisin kova juusto, jonka maku vaihtelee sen verran että sitä kannattaa maistaa ennen ostamista. Myzitra on emälampaan maidosta valmistettua juustoa, mutta joskus se on myös vuohenmaidosta tehtyä. Anthotiros on suosittu pehmeä juusto, joka muistuttaa jonkin verran mozzarellaa.

Kreetan juustoja ja muita elintarvikkeita voi hyvin katsella ja maistella vanhankaupungin laidalla sijaitsevassa kauppahallissa. Myös päärannan vieressä torstaisin ja sunnuntaisin pidettävät markkinat tarjoavat tilaisuuden shoppailla saaren omia elintarvikkeita.

Kreetalla ollessa voisi luulla, että kalaruoat olisivat siellä arkipäivää, mutta ikävä kyllä etenkin ravintoloissa tuoreet kalat eivät ole enää niin yleisiä kuin joskus aikoinaan. Kala-ateriat ovat melko hintavia, ja ruokalistat kertovat aina, onko kala tuoretta vai pakastettua.

Kreetalla suosittuja ruokia ovat eri tavoin valmistetut etanat, apaki eli savukinkku ja loukaniko eli savumakkarat. Myös kreetalainen pilaf eli kana- ja lammasrisotto on suosituttua etenkin paikallisten suosimissa tavernoissa ja ruokaloissa, joita löytyy lukuisia kauppahallista. Täällä onkin paras maistella paikallisia ruokia, sillä ne ovat hyvin nähtävissä eikä niitä saadakseen tarvitse kuin osoittaa. Ison aterian voi kauppahallin ravintoloissa syödä noin kello 17 asti 5-8 eurolla ruokajuomineen.

Hanian vanha satama on tietenkin täynnä erilaisia terasseja, joiden joukossa on runsaasti keskinkertaisia ja usein ylihintaisia ravintoloita. Sisäänheittäjät häiritsevät armotta ruokalistan tutkimista, mutta heistä ei kannata välittää, vaan paras on vain kierrellä ja katsella eri ruokalistoja ja kuinka tyhjää tai täysinäistä kussakin paikassa on. Ateria juomineen maksaa edullisimmillaan 10-15 euroa per henki sataman terasseilla. Mikäli kiertelee vähän vanhaakaupunkia, löytyy lisää vaihtoehtoja, ja edullisempia, paikallisten suosimia ravintoloita löytyy vaikkapa läheltä linja-autoasemaa ja paikallisbussien solmukohtana toimivaa Plateia 1866 –aukiota.

Pikaruokia

Erilaiset pikaruokapaikat ovat Haniassa kuten muuallakin Kreikassa hyviä ja edullisia ruokapaikkoja. Souvlakit ja muut kebabit, fetajuustosalaatti, boureki-piirakat ja muut 2-5 euron hintaiset purtavat ovat hyviä pääaterioitakin, ja näissä pikaruokapaikoissa ruoat voi myös huuhtoa alas oluella, joka on yleensä huomattavasti ravintoloita ja baareja edullisempaa.

Kasvisruokailijoille Haniassa parhaita vaihtoehtoja ovat salaatit, joista Greek Salad eli feta-salaatti on ruokaisin. Ikävä kyllä Haniassa harvat kebab-paikat myyvät falafeleja, mutta toisaalta miltei ravintolan kuin ravintolan valikoimiin kuuluu joitain annoksia, jotka sopivat myös lihaa vältteleville.

Greeka.com – Hanian ravintoloita (englanniksi)
HappyCow – Kasvisravintoloita Kreetalla (englanniksi)

Nähtävyydet

Hanian satamaHanian ykkösnähtävyys on vanha satama ja sen maamerkki, venetsialainen majakka. Mikäli haluaa nähdä enemmän rantabulevardia, kannatta jatkaa kävelyä ohi Plateia Katehakin ja jatkaa matkaa kohti itää, sillä vähän matkan päässä turistien kansoittamasta vanhasta satamasta on lisää rantabulevardia, jonka kahviloissa ja muilla terassella viihtyy erityisesti paikallinen nuoriso, pikakahvia nauttimassa ja backgammonia pelaamassa.

Hanian nähtävyydet on sinänsä nopeasti nähty, ja museoista oikeastaan ainoa on arkeologinen museo (Halidon 30), jossa parin euron sisäänpääsymaksua vastaan voi 1500-luvulta peräisin olevassa venetsialaisessa kirkossa tutustua Kreetan muinaislöytöihin ja muuhun mielenkiintoiseen. Haniassa on myös muutama vähäpätöisempi museo, joista huomattavin on merenkulkumuseo. Kreetasta kiinnostuneet saattavat haluta vierailla Kreetan historiallisia arkistoja esittelevässä museossa.

Hanian ulkopuolella on melko lailla nähtävää, mutta sinne kannattaa lähteä vain jos tuntuu olevan luppoaikaa. Samarian rotko on yksi parhaista vierailupaikoista, sillä tämän 14 kilometriä pitkän rotkon maisemat ovat monien mukaan lyömättömät. Rotko on avoinna toukokuulta lokakuun puoliväliin klo 06-15 välisenä aikana.

Shoppailu

Hanian vanhankaupungin pikkukujilla on hyvä tehdä erilaisia ostoksia, joista parhaita täällä ovat nahkatuotteet, vaatteet, erilaiset käsitöinä tehdyt koristeet ja pitsit. Parhaita ostoksia täällä ovat alkoholijuomat ouzo ja viini etunenässä, oliiviöljytuotteet, joita on saippuasta oliiviöljyyn, sekä kaikenlaiset elintarvikkeet kuten juustot ovat hyviä ostoksia Haniassa ja muuallakin Kreetalla.

Kuten paikallisille aterioillekin, on kauppahalli paras paikka tehdä matkamuisto- ja elintarvikeostoksia, ja siellä on myös suuri valikoima kaikenlaista muuta mielenkiintoista. Hania ei ehkä vedä vertoja Rethymnonin ostoskujille, mutta hinnat ovat yllättävän edullisia, myyjät kielitaitoisia ja palvelu avuliasta.

Ostoksilla

Yöelämä

TerassillaHanian yöelämä ei tarjoa mitään mullistavaa, vaan se on lähinnä äänekästä, räikeää diskomusiikin tahdissa tapahtuvaa ilonpitoa, joka on suunnattu nuorille – ja etenkin pohjoiseurooppalaisille – turisteille. Yöelämä on huipussaan kesäiseen aikaan parin kolmen tunnin ajan keskiyöstä lähtien.

Drinkkien hinnat diskoissa ja turisteille suunnatuissa baareissa ovat korkeita, mutta etenkin alkuillasta ja hiljaisempina aikoina hyviäkin tarjouksia saattaa esiintyä. Pimeyden laskeutuessa sisäänheittäjät saapuvat monen vanhan sataman liepeillä sijaitsevan klubin ja baarin ovelle, mutta kannattaa ensin tarkistaa, minkälaista menoa on luvassa ja onko paikassa minkä verran ihmisiä ennen kuin maksaa sisäänpääsymaksua.

Mikäli mielii nauttia muutaman oluen paikallisten kanssa, on Hanian vanhankaupungin ulkopuolella muutamia baareja, joissa lähinnä miehet juovat parin euron hintaisia oluttuoppeja ja joissa todellakin pääsee kokemaan autenttista paikallista elämänmenoa. Vanhassakaupungissa voi sielläkin viettää hyvin iltaa vaikkapa myöhäisen illallisen ja parin drinkin kanssa, ja tähän vanhan sataman terassit soveltuvat mainiosti. Etenkin kesäiseen aikaan siellä syödään vielä puoliltaöinkin, ja musiikkia ja muuta ohjelmaa on tarjolla pitkälle yöhön.

Lue lisää:
Hanian viralliset matkailusivut (englanniksi)
Chania-info.com – Lisätietoa Haniasta (englanniksi)

X