Matkailu

Helpot retkeilyreitit x 6 – jos luontoretkelle on aikaa vain yksi päivä, suuntaa tänne

Kiinnostavatko helpot retkeilyreitit? Pyysimme asiantuntijaa kertomaan, mistä löytyvät Suomen parhaat polut, joille voi lähteä myös koko perheen voimin.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Jasmin Järvelä/Metsähallitus, Ari Väisänen/Metsähallitus, Sampsa Sulonen/Suomen Latu, Anna Niskanen/Otavamedia

Teijon kansallispuiston helpot vaellusreitit sopivat kaikille.

Kiinnostavatko helpot retkeilyreitit? Pyysimme asiantuntijaa kertomaan, mistä löytyvät Suomen parhaat polut, joille voi lähteä myös koko perheen voimin.

Anna julkaisee uudestaan suosittuja juttuja. Tämä artikkeli julkaistiin alun perin 13.10.2020.

Kaipaatko luontoon reippailemaan, mutta et halua lähteä rankoille retkeilyreiteille rinkan kanssa? Mistä löytyisi juuri sinulle ja perheellesi sopivat helpot retkeilyreitit?

Pyysimme Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könöstä vinkkaamaan, missä kulkevat sellaiset polut, jotka sopivat myös aloittelijoille.

Helpot retkeilyreitit Meikon luonnonsuojelualueella

Meikon luonnonsuojelualueet sijaitsevat Kirkkonummen keskustan luoteispuolella. Panu Könönen suosittelee siellä kolmea reittiä: Kuikankierrosta (3,2 km), Kotokierrosta (4,4 km) ja Meikonkierrosta (8,3 km).

– Kävelin Kotokierroksen erään ystäväperheen kanssa kolmisen viikkoa sitten. Minulla on 1-vuotias tytär, joka oli rinkassa, ja heillä 4-vuotias poika, joka käveli osan matkasta itsekseen, Könönen kertoo.

Maisema muistuttaa Nuuksiota.

Se on kaunista järviylänköä. Siellä on Meikojärvi ja lisäksi pieniä lampia, kalliota ja männikköä, Könönen kuvailee.

Lue myös: Kävely kohottaa kuntoa, kun kävelee oikein ja oikeanlaisessa maastossa – kokeile asiantuntijan laatimaa kävelyohjelmaa

Helpot retkeilyreitit Teijon kansallispuistossa

Varsinais-Suomessa sijaitsevassa Teijon kansallispuistossa on retkeilyreittejä patikoijille, mutta myös reittejä maastopyöräilijöille.

– Sekä kävellen että pyöräillen voi kulkea esimerkiksi Matildanjärven kierroksen (5,5 km) tai Sahajärven kierroksen (8,8 km). Pyöräreittejä voi yhdistellä niin, että niistä saa lenkin, joka on yhteensä noin 30–40 kilometriä, Könönen vinkkaa.

Lue myös: Pyöräilyn hyödyt voi saada pyöräilemällä lyhyitäkin matkoja – asiantuntija kannustaa aloittamaan matalalla kynnyksellä: ”Jokainen polkaisu on kotiinpäin”

Lisäksi lähettyvillä on Mathildedalin ruukkikylä, jossa on hotelleja, ravintoloita ja kahviloita. Myös siellä on kiva liikkua.

– Olin siellä pari kesää sitten. Matildanjärvessä uiminen oli mahtavaa, koska vesi oli niin puhdasta. Ruukkikylässä on hyviä palveluja ja hipsterimäinen meininki.

Helpot retkeilyreitit, Teijon kansallispuisto, silta.
Helpot retkeilyreitit esimerkiksi Teijon kansallispuistossa sopivat rentoon lomapäivään.

Repoveden kansallispuiston Korpinkierros tarjoaa parhaat maisemat

Repoveden kansallispuisto Kymenlaaksossa on suosittu matkailukohde.

– Moni kulkee siellä Ketunlenkin (6 km), mutta mielestäni Saarijärven puoli on hienompaa seutua ja siellä on vähemmän retkeilijöitä. Korpinkierros tarjoaa parhaat maisemat! Myös Olhavanvuoren kalliot ovat upeat. Ne ovat kalliokiipeilijöiden mekka Suomessa.

Repoveden kansallispuistossa on upeat maisemat ja myös helpot
Repoveden kansallispuistossa on upeat maisemat ja myös helpot vaellusreitit.

Kolin kansallispuistossa on helpot retkeilyreitit sekä yksi haastava nousu

Yleensä retkeilijät ajavat autolla Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Kolin huippujen tuntumaan tai nousevat sinne hissillä. Sieltä alkavat helpot retkeilyreitit, joita voi kulkea vaikka lastenvaunujen kanssa. Klassikko on Huippujen kierros (1,4 km), joka kiertää kauneimmat maisemapaikat.

Mutta jos kaipaat haastetta, kannattaa aloittaa kapuaminen Kolin satamasta Kolin huipulle. Sataman reitti on edestakaisin 4,2 kilometriä.

– Parin kilometrin nousu on rankka hikireissu. Paikoitellen reitti on hyvin jyrkkä, eikä sellaisia ole montaa Suomessa, varsinkaan tuolla korkeudella. Viime kesänä kyseisellä reitillä tuli paljon polkujuoksijoita vastaan, Könönen sanoo.

helpot retkeilyreitit, auringonlasku kolilla.
Auringonlasku Kolilla.

Urho Kekkosen kansallispuistossa Kiilopään huiputus

Urho Kekkosen kansallispuisto Lapissa on kuuluisa kauneudestaan ja upeista hiihtoladuistaan. Siellä Könönen suosittelee Kiilopään tunturin huiputusta. Kiirunapolku (6 km) lähtee Kiilopään lähtöportilta. Jos ei jaksa tehdä koko lenkkiä, voi huipulta palata samaa reittiä takaisin, jolloin matka on lyhyempi.

– Kiilopään huipulta avautuu upeat maisemat, joka puolella on vain erämaata. Ja retken jälkeen voi rentoutua Kiilopäällä Suomen parhaassa savusaunassa.

vaellusreitti tunturissa.
Upea vaellusreitti kulkee Kiilopään tunturille. Tässä näkymä tunturin laelta Nattasille päin.

Helpot retkeilyreitit houkuttelevat myös Rokuan kansallispuistoon

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Rokuan kansallispuistossa on Pookin polku (6 km).

– Siellä on jonkin verran nousuja, mutta en kokenut sitä itse vaativaksi reitiksi, vaikka se on luokiteltu keskivaativaksi. Mielestäni vaativuusluokitukset Suomessa on tehty aika matalalla kynnyksellä.

Helpot retkeilyreitit Rokuan kansallispuistossa mutkittelevat niin, että samalla voi ihailla jäkäläkankaita.

– Joka paikassa on jäkälää, se oli tällaiselle etelän ihmiselle jännä kokemus nähdä ne.

X