Matkailu

Heraklion – Aurinkoa ja arkeologiaa Kreetalla

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

HeraklionKreikan suurimman saaren pääkaupunki on erinomainen vierailupaikka niin päiväretkelle kuin pidemmällekin visiitille. Sen sijainti muinaisen Knossoksen vieressä, kaupungin upeat museot ja Amoudaran hiekkarannat luovat ainutlaatuisen tunnelman, joka tarjoaa niin rentoa elämänmenoa kuin kulttuuriakin. Merimaisemat, ystävälliset ihmiset, ensiluokkaiset ruoat ja hyvät shoppailumahdollisuudet tekevät Heraklionista kaupungin, jossa lomasta voi nauttia täysin siemauksin.

Matkustaminen Heraklioniin

Viisi kotimaista matkatoimistoa tekee matkoja Kreetalle. Listan matkanjärjestäjistä saa Lomat.info –sivuilta.

Mikäli on pakettimatkalla saaren länsipuolella lähellä Haniaa tai itäisellä puolella Agios Nikolaoksen suunnalla, pääsee saaren kummaltakin puolelta vaivatta tunnissa parissa Heraklioniin. Haniasta bussimatka maksaa reilut 10 euroa, ja matka kestää vähän yli kaksi tuntia. Rethymnosta matkaa on puolet tästä, ja lippu maksaa noin kuusi euroa. Agios Nikolaokseen ja Sitiaan bussi matkaa puolitoista tuntia, ja hinta on sama noin kuusi euroa.

Omatoimisesti Heraklioniin pääsee helposti miltei mistä tahansa Kreikan osasta. Parhaiten paikalle pääsee Ateenan satamakaupunki Pirauksesta, josta matka yön yli lautalla kestää 7-9 tuntia. Lautat liikkuvat ympäri vuoden, ja Heraklionin lisäksi Kreetan muihinkin osiin pääsee Pirauksesta.

Heraklioniin, kuten muuallekin Kreetalle, on helppo tulla Kreikan saaristosta. Suoraan Heraklioniin, joka tunnetaan myös nimillä Heraklio, Iraklion, Iraklia ja Iraklio, pääsee vuoden ympäri katamariinilla Santorinilta, ja edullisemmalla lautalla sesonkiaikaan, joka Kreikassa on pääsiäisestä lokakuulle. Myös Mykonokselta, Naxokselta, Pargalta ja Rodokselta pääsee vaivatta Kreetalle. Muilta Kreikan saarilta, Thessalonikista ja joistain muista Kreikan kaupungeista pääsee ainakin osan vuotta kerran tai useammin viikossa lautalla johonkin Kreetan satamaan.

Tietoa lauttamatkoista saa helposti kunkin kaupungin satamasta ja matkatoimistoista. Lauttaliput maksavat yön yli kestävillä reiteillä noin 30 euroa suuntaansa, lyhyemmät laivaliput vähemmän ja katamariinit 50-70 euroa per henki ilman hyttiä. Myös tarjouksia tulee hyvällä tuurilla vastaan, ja näitä voi kysellä esimerkiksi linja-autoasemien ja satamien lippuluukuilta ja matkatoimistoista.

Heraklioniin on välilaskujen kanssa mahdollista lentää Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Edullisemmaksi matka usein kuitenkin tulee siten, että lentää ensin Ateenaan ja kulkee sieltä lautalla Kreetalle. Lentomahdollisuuksista saa tietoa vaikkapa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta Suomeksi.

Tietoa Kreikan lauttareiteistä (englanniksi)
Tietoa Kreetalle kulkevista laivoista (englanniksi)

Liikkuminen Heraklionissa

Heraklionin lentokentän ja keskustan väliä kulkee bussi numero 1. Matka maksaa alle euron, ja bussi kulkee vartin välein klo 06-01 välisenä aikana. Taksilla matkan pitäisi maksaa alle 10 euroa.

Heraklion

Heraklion keskusta on melko pieni, eikä siellä joudu turvautumaan julkisiin liikennevälineisiin. Jos kyydille tulee tarvetta, on taksi Heraklionissa, kuten muuallakin Kreikassa, edullinen liikkumismuoto.

Knossokselle haluavien tulee mennä sataman vieressä sijaitsevalle linja-autoasema A:lle, mistä kymmenen minuutin välein lähtee bussi sinne. Samalta linja-autoasemalta lähtevät myös bussit läntiselle Kreetalle, kuten Haniaan ja Rethymnoon. Vieressä sijaitsevalta linja-autoasema B:ltä lähtevät bussit kohti itäistä ja eteläistä Kreetaa.

Majoitus

Heraklionissa ei ole montaa hotellia eikä montaa hostelia, mutta siellä ei ole tungostakaan, ja niin huoneiden kuin petienkin hinnat ovat kohtuullisia. Prince of Lillies –hostelissa, joka sijaitsee keskustan ulkopuolella, voi vilkkaimpien turistiaikojen ulkopuolella (loka-huhtikuu) yöpyä noin 25 eurolla yhden hengen huoneessa, 35 eurolla kahden hengen huoneessa ja kolmen ja neljän hengen huoneitakin on saatavilla rajoitetusti. Kaupungin keskustan Rent Rooms Hellas –hostelissa (Handakos 24) on kaksioiden ja kolmioiden lisäksi myös petejä yhteishuoneissa reilulla 10 eurolla yö kuumimpaan kesäaikaankin.

Varsinaisista hotelleista ydinkeskustan Hotel Mirabello on hyvä valinta rauhallisella kujalla, ja vanhan sataman vieressä sijaitseva Hotel Kronos on merinäköaloin varustettu vanhan ajan tyyliä huokuva majapaikka.

Ruoka ja ravintolat

Kreetan ruoat ovat tuttuja terveellisyydestään ja tuoreista, erinomaisista aineksista, joihin kuuluvat paikalliset oliiviöljyt, juustot, yrtit ja vihannekset. Kreetan väestö on muuta maata terveempää, ja monien mukaan tämä johtuu jo tuhansia vuosia sitten alkunsa saaneesta ruokakulttuurista, joka suosii tuoreita paikallisia aineksia.

Juustokauppias

Keitot ovat täällä hyviä, ja etenkin linssikeitot kuten fakkes (tomaatteja ja linssiä) ja loutzoukaxia (eri linssilatuja) ovat maistamisen arvoisia ja sopivat myös kasvissyöjille. Kalaruokien ystäville puolestaan nisiotiki on eri kalalaatuineen hyvä vaihtoehto.

Salaatit ovat Kreikassa tunnetusti hyviä, ja ovat ravintolassa kuin ravintolassa kasvissyöjien henkireikä. Xoriatiki eli kreikkalainen salaatti (joka menuissa yleensä tunnetaan nimellä Greek salad) on täälläkin suosittua ja sopii pieniruokaisille kokonaiseksi ateriaksi, ja patzaria-punajuurisalaatti ja lahano-kaalisalaatti ovat hyviä kebabin tai muun pääannoksen kanssa.

KebabiaErilaiset kebabit, ja etenkin paikalliset vartaat eli souvlakit, ovat Herakliossa hyviä niin välipaloina kuin pääruokinakin. Yhdessä vaikkapa sivusalaatin kanssa kebab on hyvä pääruoka, ja koko ateria maksaa yleensä alle viisi euroa. Kebab-paikkoja on Herakliossa paljon Plateia Venizelou –aukiolla, ja niiden terassit ovat iltaisin hyviä paikkoja juoda paikallista olutta varsinaisia baareja ja ravintoloita edullisemmin hinnoin.

Alkuruoat eli mezet olivat aikoinaan edullisempia ja suosituimpia kuin nykyisin, mutta edelleenkin ne tarjoavat hyvän tilaisuuden maistella erilaisia paikallisia herkkuja. Jotkut niistä sopivat kasvissyöjille, ja kasvisruokiin mieltyneet voivatkin parista kolmesta alkupalasta kasata itselleen kiitettävän kokoisen aterian kohtuuhinnalla. Edullisimpia alkupaloja ovatkin juuri kasvisvaihtoehdot, kalliimpia ne, joissa on mereneläviä. Gigantes-pavut tomaattikastikeessa, dolmathes-kääryleet ja skorthalia-valkosipuliperunamuusi ovat kaikki hyviä valintoja kasvissyöjälle. Kasvissyöjille sopivat joskus myös alkuruokien joukkoon laskettavat piiraat, joista spanakopita-pinaattipiiras ja tyropita-juustopiiraat ovat hyvä aamiainen tai välipala.

Varsinaiset pääruoat ovat Kreetalla nykyään miltei Suomen hinnoissa, mutta etenkin lounaaksi löytyy paikallisia herkkuja 5-6 eurolla per annos – mikäli onnistuu löytämään paikallisille suunnatun lounaspaikan. Kreatopita-lihapiiras on hyvä paikallinen valinta, ja muualtakin Kreikasta tuttu keftethes myrne (lihapullia tomaattikastikkeessa) on täälläkin varma valinta.

Jälkiruoat ovat nekin Kreetalla hyviä, etenkin baklava ja loukoumedes-donitsit. Paras jälkiruoka, joka sopii myös aamiaiseksi, on kreikkalainen jogurtti, johon on kaadettu sekaan lyömätöntä kreetalaista hunajaa.

Heraklionista ei ole vaikeaa löytää ruokapaikkaa. Ydinkeskusta on kävelykatuineen mainiota seutua kuljeskella etsimässä sopivaa ravintolaa, ja niin kebabeja tarjoavat pikaruokapaikat kuin tyypilliset kreikkalaiset tavernatkin löytyvät helposti. El Greco –puiston tuntuma ja etenkin Plateia Venizelou –aukio ovat pikaruokapaikkojen ja kahviloiden luvattua seutua, ja Dedalou-kävelykatu on hyvä tavernoille ja muille varsinaisille ravintoloille. Kreetalaisia ruokia hyvän valikoiman tarjoaa Giakoumis Taverna (Theodosaki 5-8). Merenrannalla hyvä, kohtuuhintainen ruokapaikka on Ippokambos Ouzeri (Mitsotaki 2).

Completely Crete – Tietoa Kreetan ruoista ja juomista (englanniksi)
Meet and Eat Guides – Ravintolaopas Heraklioniin (englanniksi)

Nähtävyydet

Heraklionin merkittävin nähtävyys on Knossos, jossa voi tutustua vuosina 3000-1450 ennen ajanlaskun alkua Kreetalla ja lähisaarilla esiintyneeseen minoalaiseen kulttuuriin. Alueen merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluu erityisesti Knossoksen palatsi, jossa aikoinaan oli satoja huoneita. Knossokseen on lyhyt matka linja-autolla A-linja-autoasemalta, ja sisäänpääsy aikuiselta on kuusi euroa.

Minoalaiseen kulttuuriin voi tutustua lisää Heraklion arkeologisessa museossa, jota pidetään Ateenan kansallismuseon ohella maan parhaana museona. Kaupungissa on myös koko joukko muita hyviä museoita, joissa voi erityisen hyvin perehtyä Kreetan menneisyyteen. Kreetan historiallinen museo ja Lychonostatis-ulkoilmamuseo, joka on erikoistunut Kreetan kansanperinteeseen, ovat oivia vierailupaikkoja vaivattomasti päästä kärryille alueen historiasta ja kulttuurista.

Kerro minulle, Zorbas –romaanin kirjoittaneen Nikos Kazantzakiksen museo on sekin oiva vierailupaikka, joka sijaitsee muutaman kilometrin keskustan ulkopuolella. Sodankäynnistä kiinnostuneet voivat vierailla Kreetan suurista toisen maailmansodan taisteluista kertovassa pääsymaksumattomassa museossa, Battle Of Crete Museumissa (Hatzidaki).

Heraklion

Rocca al Mare –linnake, joka tunnetaan myös nimellä Koules, vetää turisteja puoleensa, ja se kuten sitä ympäröivät venetsialaiset muuritkin rakennettiin saarta hallinneiden venetsialaisten toimesta 1500-luvulla. Vanha satama on muutenkin mielenkiintoinen vierailupaikka laivalaitureineen ja merimaisemineen, ja lisäksi alueen ravintolat ovat merenrantamaisemiensa takia eräitä kaupungin houkuttelevempia.

Kaupungin keskusta tarjoaa jonkin verran nähtävää suihkulähteiden, kirkkojen ja upeiden rakennusten muodossa, ja kävely keskustassa tarjoaa elämyksiä mielenkiintoisen arkkitehtuurin ja värikkään katuelämän ansiosta.

Keskustan ulkopuolen nähtävyyksien joukkoon voidaan laskea Amoudaran hiekkarannat, jotka ovat useiden kilometrien pituisia. Rannalla on runsaasti kahviloita, baareja ja hotelleja ja lisäksi alueella on Technopolis-kompleksi, josta löytyy mm. multiplex-elokuvateatteri ja ulkoilmateatteri.

Toimintaa haluavat voivat suunnata Karterokseen. Tällä rannalla ainakin jonkin verran kokemusta omaavat voivat ratsastaa hevosella, ja Karteroksessa voi kiivetä joko omilla tai lainakamppeilla sen kuuluilla jyrkänteillä.

Fantastic Greece – Tarkempaa tietoa Heraklion nähtävyyksistä (englanniksi)

Shoppailu

ShoppailuHeraklion on pitkine ja leveine kävelykatuineen ja lukuisine matkamuistomyymälöineen muulloin kuin sunnuntaisin hyvä shoppailukaupunki. Tuotteiden hinnat ovat alhaisia, ja suurena kaupunkina Heraklionista on mahdollista ostella miltei mitä tahansa.

Tyypilliset kreetalaiset ja kreikkalaiset matkamuistot ja tuliaiset ovat tietenkin kaikkialla missä turisteja liikkuu kaupan, ja näihin kuuluvat käsityönä tehdyt nuket ja matot, koristelautaset, elintarvikkeet, oliiviöljystä valmistetut tuotteet, vaatteet ja kengät sekä alkoholi. Alkoholijuomista kreetan kansallisjuoma raki eli tsikoudia on hyvä ostos, ja sen kanssa kilpailee Kreikan kansallisjuoma ouzo, jota sitäkin kannattaa tuoda kotiin. Kreetalainen viini, jota on valmistettu 4000 vuoden ajan ja jonka suosituimpia merkkejä ovat Sitia ja Peza Union, on hyvä ostos sekin. Elintarvikkeista kreetalaiset juustot ovat hyviä hankintoja, ja monet vievät kotiinsa myös oliiviöljyä, mausteita ja yrttejä.

Suuri osa mielenkiintoisista kaupoista sijaitsee vanhasta satamasta Plateia Venizelou –aukiolle johtavan leveän 25 Avgoustou –kadun ja sen sivukatujen varrella. Kaupungin keskustan sokkeloisilla kujilla kannattaa myös vaellella, ja Meidani-aukion markkinat ovat hyvä paikka hankkia elintarvikkeita.

Yöelämä

Heraklion ei ole mikään yöelämän keskus eikä siellä ole edes yhtä hyviä yökerhoja kuin joissain Kreetan pienemmissä kaupungeissa. Vaikka mitään yleistä ilonpitoa ei useinkaan ole luvassa, kaupungin miellyttävässä keskustassa ja meren rannalla on iltaisin mukava kävellä, syödä illallinen ja nauttia muutama drinkki terassilla. Yöelämä on keskittynyt samoille seuduille kuin ravintolatkin, ja El Greco –puiston ja Venizelou-aukion tienoo on paras paikka nauttia Heraklion lämpimistä illoista.

Tietoa Heraklionin yöelämästä (englanniksi)

Lue lisää:
Heraklionin viralliset sivut (englanniksi)
Kreeta.info – Kreetaan keskittyvät suomenkieliset verkkosivut

X