Matkailu

Hokkaido – Kansallispuistot kutsuvat

Teksti: Anna.fi Kuvat: iStock

Japanin pohjoinen Hokkaido on luonnonpuistojen saari, jolta löytyy runsaasti vaellusmahdollisuuksia ja talvella laskettelumäkiä. Pelkkää erämaata Hokkaido ei kuitenkaan ole, sillä vajaan kahden miljoonan asukkaan Sapporo tarjoaa myös suurkaupungin vilinää.

Hokkaidon kansallispuistot ulottuvat yhteensä yli 5000 neliökilometrin alueelle ja niiden kautta on mahdollisuus nähdä ainutlaatuista metsää, vuoristoa, suo-alueita ja järviä. Kesäisin Hokkaido onkin suosittu matkakohde vaeltajille ja ns. luontoturisteille, kun taas talvella saari houkuttelee lumella ja suksilla.

japani hokkaido

Hokkaido on myös Japanin hallitseva maatalousalue, joka tuottaa riisiä, kalaa ja kasviksia. Matkailu on kuitenkin saaren elintärkeä elinkeino.

Hokkaidossa on meri-ilmasto, ja lämpötiloiltaan se muistuttaa paljolti Etelä-Suomea. Kesäisin lämpötila voi kohota 25 asteen tienoille, kun taas talvikuukausina elohopea laskee keskimäärin kahdeksaan asteeseen. Hokkaidossa eivät taifuunut riehu samalla tavoin kuin Japanin eteläisemmillä saarilla, mutta sen sijaan Hokkaido saa osansa lumimyrskyjen muodossa.

Jumalten vettä ja tulivuorioppia

Akan-kansallispuistoa Hokkaidon itäpuolella on kehuttu yhdeksi Japanin komeimmista paikoista. Tulivuorten, järvien ja metsien lomassa kelpaa ihailla maisemia, jotka huipentuvat kirkkaaseen Mashu-kraaterijärveen. Myös Akanin tulivuoriryhmä on näkemisen arvoinen.

Ainujen eli Hokkaidon alkuperäisasukkaiden perinteissä kurki on soiden jumala – ja Akanin eteläpuolella sijaitseva Kushiron luonnonsuojelualue on niiden koti. Tämä laaja suoalue onkin erinomainen paikka kurkibongaukseen

Aivan Hokkaiden lounaisnurkassa, lähellä Hakodaten kaupunkia sijaitseva Onuma Qausin kansallispuisto muodostuu metsien ympäröimistä kolmesta järvestä, Onumasta, Konumasta ja Junsainumasta. Metsän asukkaat, peurat ja ketut, samoilevat metsässä omissa oloissaan. Rauhallisen idyllin hienona taustakuvana lepäilee Komagataken vuori.

Hokkaidon itäreunalla on vielä ainu-maailman reuna, Shiretokon kansallispuisto, josta on myös hulppeat näkymät venäläisten hallitsemaan, mutta Japanin vaatimaan Kunashirin mustaan tulivuorisaareen. Shiretokon helmiä ovat kuitenkin Kamuiwakkan ja Oshinkoshinin kuumat putoukset, joissa myös Japanin suurimman ruskeakarhuyhteisön tiedetään polskivan aika ajoin. Ainunkielinen Kamuiwakka tarkoittaa osuvasti ’jumalten vettä’. Shiretoko kirjattiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2005.

Japanin suurin kansallispuisto Daisetsuzan on aivan Hokkaidon häränsilmässä. Vuorijonojen ympäröimä tasanko tarjoaa runsaasti vaellusmahdollisuuksia ja komeita maisemia. Nimi, joka tarkoittaa ’suuriin lumisiin vuoriin’, viittaa yli parin kilometrin korkeuteen kohoaviin huippuihin, jotka pysyvät valkoisina ja koristavat entisestään upeaa maisemaa.

Puiston kohokohtia ovat Ryusein ja Gingan vesiputoukset Sounkyon rotkossa. Ainujen taruissa Daisetsun huiput ovat koti väkivahvoille, mutta lempeille jumalille, jotka auttavat hädän tullen. Hokkaidon korkein huippu, Asahi, sijaitsee täällä.

Jos lenkkeily ylämäkeen ei yhtään houkuttele, monille vuorille on järjestetty myös köysiratikka. Parhaimmillaan tämä kansallispuisto näyttäytyy patikoiden. Vaelluksia on tarjolla päiväretkistä viikon mittaisiin.

Daisetsuzanin vieressä sijaitseva Asahikawan kaupunki tunnetaan paitsi nuudelikeitostaan, myös Japanin kuuluisimmasta eläintarhasta. Tarhassa asustaa niin pingviinejä, jääkarhuja kuin kissojakin.

Shikotsu-Toya, luonnonpuisto Sapporon eteläpuolella, tunnetaan myös ”tulivuoriopin museona”. Tämä kuvastaakin hyvin aktiivisen Yotei-tulivuoren ympärille rakentuvaa puistoa, jossa on myös kaksi kraaterijärveä. Yotei on saanut myös lempinimen Yezo Fuji, koska se muistuttaa hyvin paljon Japanin kalleinta aarretta, Fuji-vuorta.

Tulisen seudun ansiosta alueella toimii myös kylpylöitä. Toya-järvi puiston lounaisosassa on tunnettu maisemastaan, jota värittävät puolestaan Japanin nuorin tulivuori, Showa Shinzan, sekä hyvinkin pirteä Usu-tulivuori. Patikoijat saavat melkoisen maisemapalkkion, jos jaksavat kavuta vuorten huipulle asti. Aivan Yotein naapurissa on Japanin parhaana pidetty talviurheilukohde, joka on niin laskettelijoiden kuin lumilautailijoidenkin suosiossa.

Sapporo – Olympiakaupunki on suosittu olut

Hokkaidon kaupallinen keskus ja pääkaupunki Sapporo on tuttu erityisesti kahdesta asiasta: Sapporo-oluesta ja vuoden 1972 talviolympialaisista. Sapporo on nuori kaupunki, joka perustettiin vasta hieman 1800-luvun puolivälin jälkeen, kun alueelle rakennettiin kanaalia.

Vajaan parin miljoonan asukkaan kaupunki ei suinkaan ole pieni, mutta ei vedä vertoja hieman etelämmässä sijaitseville Tokiolle ja Osakalle. Se on joka tapauksessa oiva paikka aloittaa tutustuminen Hokkaiden upeaan saareen, eikä pidä hetkeäkään epäillä, etteikö tämän kokoisesta kaupungista löytyisi tekemistä loman ajaksi, jos aikoo viettää kaupungissa enemmänkin aikaa.

Varsinaisia kulttuurinähtävyyksiä ei Sapporossa kuitenkaan ole montaa. Kellotorni ja kaupungin pyhättö ovat toki suositeltavia, kuten myös tv-torni, josta avautuu näkymä kaupungin yli. Oluen myötä Sapporon nähtävyyksiä on luonnollisesti olut-museo, joka on ainoa laatuaan Japanissa. Sisäänpääsymaksua ei ole, joten oluttakaan ei kierroksella tarjota, mutta sitä voi maistaa viereissä Sapporo Biergartenissa.

Jos on matkalla helmikuussa, Sapporon jokavuotinen lumijuhla, Yuki Matsuri, on aivan ehdoton kokemus, kun sadat lumiveistokset patsaista kokonaisiin rakennukset nousevat kaupungin puistoihin.

Läheiseltä Moiwayaman vuorelta avautuvat komeat näkymät Sapporoon erityisesti yöaikaan, kun miljoonakaupungit neonvalot ovat sytytetty. Teineyama on puolestaan olympialaisten laskettelukeskus, jossa voi käydä kokeilemassa suksiaan. Lähellä Sapporoa sijaitsee myös Hokkaidon historiallinen museo, Kaitaku kinenkan, jossa voi tutustua muun muassa ainujen historiaan ja kulttuuriin.

Ishiyan suklaatehdasta on moitittu hieman mielikuvituksettomaksi, mutta varsin hauskaksi – ja tietenkin sen päätarkoitus on tarjota suussa sulavia herkkuja. Odorin puisto puolestaan on hyvä paikka lämmitellä tulevia patikointeja varten. Pientä puistoa pidetään Sapporon symbolina.

X