Matkailu

Hollywood – Unelmien satumaa

Teksti: Liisa Simola Kuvat: Liisa Simola

HollywoodElokuvateollisuus on amerikkalaisen kulttuurin näkyvimpiä saavutuksia, ja Hollywood sen mekkana kuuluisampi kuin itse maan pääkaupunki. Mutta mistä sen voi löytää?

Valitettavasti todellisuus on taas tarua karumpi, sillä Hollywoodiin on varsin vaikea päästä konkreettisesti kiinni. Voit nähdä jättiläismäiset Hollywood-kirjaimet Mount Lee -vuoren huipulla. Vuorten takaa löytää suuria elokuvastudioita: Universal, Warner Brothers ja Paramount. Mutta varsinaiseen elokuvamaailmaan on turistin vaikea päästä käsiksi.

Universal Studios on ainoa, joka tarjoaa turisteille eräänlaisen elokuvamaailman Disneylandin, pari tuntia kestävän kiertoajelun. Studiokierroksella turisteja peloitellaan kimppuun hyökkäävällä kumisella tappajahailla. Sillat sortuvat alla, koetaan lumivyöry ja muita elokuvatrikkeja. Sijaisnäyttelijät, stuntmanit lentävät tyylikkäästi sokerista tehtyjen ikkunoiden läpi. Illuusiot romahtavat, ja lumous häipyy.

Marilyn MonroeStudiokierroksen aikana paljastuvat kaikki kierot kikat, joilla elokuvissakävijää petetään. Teräsmies ei osaa lentää, lumivyöryyn ei tarvita hiutalettakaan lunta, vedenpaisumus syntyy nappia painamalla.

Glamour on kadonnut

Hollywoodissa ei enää ole samaa glamouria kuin 1930-, 1940- tai vielä 1950-luvulla. Clark Gable, Gary Cooper ja Marilyn Monroe ovat menneet eikä uusia tule.

Tänään hemaiseva ja hunajainen Marilyn lepää Westwood Villagen hautausmaalla. Marilyn Monroe 1926 – 1962 lukee valkoisessa marmorilaatassa uurnaseinäsyvennyksessä. Maljakossa on muutama kuihtunut kesäkukka. Graumannin Kiinalaisen teatterin edessä voi myös tarkastella Marilynin käden- ja jalanjälkiä sementissä. Marilynilla oli lapsen jalka, kengännumero varmaan 34, mutta naisen vartalo.

Hollywood Bulevardilla sijaitsevalla Hollywood Walk of Fame -kävelykadulla on yli 2000 viisisakaraista tähteä, joista jokainen on omistettu jollekin julkisuuden henkilölle heidän työstään viihdeteollisuuden hyväksi. Uusista nimistä päättää Hollywoodin kauppakamari, ja tähtiä myönnetään nykyään noin kaksi kuukaudessa.

Greta GarboMielikuvitusmaailman ja mainosvalojen keskellä on kuitenkin karu todellisuus. Filmikaupungin legendaarisella Hollywood Bulevardilla seisoskelevat iltaisin nuoret tytöt, eivätkä he suinkaan odota bussia. Huumeita kaupataan näillä kulmilla yleisesti. Los Angelesin rikostilastot ovatkin surullista luettavaa. Rikollisuudesta ja väkivallasta on tullut niin jokapäiväistä, että enemmän ihmisiä kuolee murhaittuina kuin liikenneonnettomuuksissa.

Mutta parempaan suuntaan olla silti menossa. 1850-luvulla anglelinoja oli vain vajaat neljä tuhatta, mutta murhia tehtiin viikoittain kolme, neljä. Tuolloin Kaliforniassa passitettiin pois päiviltä enemmän väkeä kuin koko silloisessa USA:ssa yhteensä.

Beverly Hillsissä kaikki on maailman kalleinta

Los Angeles levittäytyy laaksoihin ja kukkuloille, puskee vuorille ja erämaihin kuin tilkkutäkki, jossa eri kaupungit liittyvät saumattomasti toisiinsa. Superrikkaiden Beverly Hills on itsenäinen saareke Los Angelesin keskellä. Sillä on omat lakinsa, pormestari ja poliisikunta.

Chaplinin taloElokuvatähdet ovat edelleen Beverly Hillsin hunaja. Monet turistit matkustavat filmikaupunkiin toivoen näkevänsä edes vilaukselta jonkun palvotun kuuluisuuden. Mutta vain harvoin tuo toive toteutuu. Tähdet nimittäin rakastavat yksityisyyttään.

Monista kirjakaupoissa voi ostaa tähtien osoitteita sisältäviä opaskirjoja. Tarjolla on myös bussikierroksia, joilla kuski luettelee, että tuossa asuu Paul Newman ja tuossa Liza Minnelli. Suuret tähdet eivät juurikaan liikuskele talonsa pihamaalla, mutta hyvällä onnella saattaa nähdä puskien välistä jonkun filmimaailman kuuluisuuden puutarhurin.

Julkkiksia voi sen sijaan bongata filmikaupungin monista kaupungin gastronomian valikoiduimmista paikoista. Hyviä metsästyspaikkoja ovat mm. La Dome, Le Bistro, Mortons, Ivy ja Ma Maison, jonka terassilla tehdään kaikki tärkeimmät filmisopimukset.

Kaikki haluaisivat tietysti asua Beverly Hillsissä. Kaikki ne, jotka ovat jotakin tai kuvittelevat olevansa. Kaupunki elää pyhittäytyneenä runsauden ja rikkaan elämän tavoittelulle, tai oikeastaan pyrkimys aina vaan parempaan ja parempaan on sen riivannut.

Beverly Hills HotelEipä sitten ihme, että Beverly Hillsin suosituin urheilumuoto onkin shoppailu. Ja silloin oikea osoite on tietenkin maailman kalleimmaksi kauppakaduksi mainittu Rodeo Drive, jonka varrella näkee enemmän Rollseja, Ferrareita ja Bugatteja kuin missään muualla maailmassa.

Rodeo Driven avainsana on erilaisuus. Liikkeet ovat pieniä, ja vaatteet uniikkikappaleita. Eurooppalaisuus on valttikortti, sillä kaikilla kuuluisilla muodinluojilla kuten Chanelilla, Versaccella, Ungarolla ja Ricillä on putiikkinsa Rodeo Drivella.

X