Matkailu

Hongkong Island

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Ralf Örn

Hongkong IslandAsun hotellissa, jonka aamiaishuoneessa paistetaan medium miinus entrecote -pihvejä, ja jonka aula tuoksuu ylellisille parfyymeille. Sangri La sijaitsee Tsim Tsa Tsuissa, mutta Hongkong Island on minun paikkani. Sinne pääsee Kowloonista Star Ferry -lautalla. Sen penkit ovat puuta ja hintaan kuuluu yksi maailman hienoimmista näkymistä. Convention Center, Central Plaza, Bank of China, HSBC-rakennus ja Two International Finance Center muodostavat kovapintaisen pilvenpiirtäjäviidakon.

Bedder Building, Gucci ja Landmark Centre ovat tavaran hanttaajien taivaita. Eivät minun. Haluan lähemmäs taivasta. Sinne pääsee liikkuvalla jalkakäytävällä, jonka tasanteille filippiiniläiset kotiapulaiset ovat leiriytyneet piknikille. Meno Centralin, Mid-Levelsin ja Sohon yläpuolella liikkuvalla jalkakäytävällä tuo mieleen futuristiset elokuvat, mutta ulkopuolella avautuva näkymä on selkeän kiinalainen.

Taivaasta laskeudutaan Sohoon. Olen ohikulkija ja tarkkailija paikallisten paikoissa. Lan Kwai Fongissa löysätään solmioita thaimaalaisissa tai intialaisissa ravintoloissa ja nuoriso testaa uusimpia musiikkituulia Elgin-, Shelley- ja Staunton-kaduilla. Baareissa soi hidastamisen megatrendi: abstraktit hip-hop biitit ja japanilainen reggae.

Hongkong IslandHaluan nähdä mieluummin uutta kuin vanhaa tavaraa, suuntaan siis Hollywood Roadille. Kiinalaista antiikkia ja mielenkiintoista krääsää ihmeteltyäni poikkean Man Mo -temppelissä. Siellä kuulen mitä kiinalaisimman ennustuksen. Seuraavaksi vaellan Centraliin, joka ei nimestään huolimatta ole Islandin keskeisin paikka. Se on Wan Chai, Richard Masonin Suzie Wongin syntymäkortteli, tatuointistudioiden ja strippiklubien syntinen vyöhyke. Vanhasta Wan Chaista ei ole mitään jäljellä. Kapakoiden tilalla on Starbuckseja ja kalliita toimistoita.

Victoria Park on imagoltaan kaupungin puhtoisin puisto. Keskiviikkoiltaisin siellä pidetään Happy Valleyn ratsastuskilpailut. Palaan tänne, jos haluan nähdä viileiden hongkongilaisten menettävän hermonsa. Vedonlyönti on kuumeista, koska hongkongilaiset panevat enemmän rahaa likoon kuin ketkään muut koko maailmassa.

Ennen iltaa haluan käydä Lantaun saarella. Korkealta vuorelta saarta suojeleva Big Buddha meditoi välittämättä maailman menosta. Buddhan helmassa on leppoisa meno. Joskus on matkustettava Hongkongiin hälinään kokeakseen täydellisen rauhan.

X