Matkailu

Huijaa itsesi asiantuntijaksi – matkailu

Teksti: Anna.fi

Laiskasti venyttäen puhuvat travellerit, atleettiset surffi- ja hiihtopummit, kulturellit kosmopoliitit – miten saada tuo kansainvälinen hohde itselleen, jos lomaa on vuodessa tasan kaksi viikkoa (ja siitäkin puolet palkatonta) ?

Eurooppa

1. Jos olet lähdössä lennolle, älä mene lentokentälle tunteja etukäteen ostoksille. Lentokentät on niin nähty.  Älä myöskään jonota porteilla, vaan istu viimeiseen asti ja katsele suloisia, säntillisiä suomalaisia, jotka kasautuvat portille jonoon, vaikka paikat on jo jaettu etukäteen. Sanomalehtiä saa kyllä myöhemminkin. Sama koskee koneen laskeutumista – istuksi ja myhäile muiden jonottaessa päällysvaatteillaan käytävällä, ja tee vaikka töitäsi.

2. Jos mitenkään mahdollista, matkusta pelkillä käsimatkatavaroilla. Silloin voit nousta koneesta vikkelästi ja vilkuttaa matkatavaroitaan odottaville.

3.  Maailman kuuluisat nähtävyydet:

a. Eiffel-torni: Kauhea jono ja maisemia näkee muualtakin. Jos haluaa nähdä taloja, autoja ja ihmisiä pienoiskoossa voi mennä miniatyyrimuseoon.

b. Louvre ja Mona-Lisa: Mona-Lisan kuva on pieni ja sen edessä on turvalasit, turvamiehet ja turva-aita. Jos jätät hampaattomasti hymyilevän eukon väliin, Louvre on kiinnostava ja katu-uskottava. Ei Da Vinci-koodi –kainalossa, tosin.

c. Pariisista yleisesti: Älä hehkuta ”Kuinka ihanaa vain istuskella kahviloissa ja katsella ihmisiä” (tuolit ovat kiikkeriä, ja kahvikin muualla parempaa) tai ainakaan osta Seinen rannan tai Taiteilija-aukion tuherruksia (varsinkaan kuvaa itsestäsi).

Turisti

d. Lontoo: Älä mainitse sanaa Oxford-street ja olet kutakuinkin turvassa paljastumiselta keltanokaksi. British Museumissa voi hyvin käydä menettämättä piirtoakaan sankarimatkailijaimagosta (myös punnat ovat turvassa, sillä paikkaan on vapaa pääsy). Madam Tussauds onkin jo vähän sama kuin ruotsinlaivan buffet (ilman katkarapuja). Englannista yleisesti: Stonehengessä on kivipaaseja suurin piirtein ympyrässä. Ei kovinkaan taianomaista. Suuri osa suomalaisesta modernista veistostaiteesta on yhtä innostavaa.

e. Praha: vanha kaupunki on pieni ja ylihintainen. Sen minkä oluttuopin hinnassa voittaa, sen turistien kanssa tuskaillessa menettää.

f. Venetsia: käy, jos pidät puluista. Jätä karnevaalinaamiot ostamatta.

g. Australia: Tuhansien opiskelijoiden haavemaassa Australiassa paikalliset ovat vähemmän sivistyneitä kuin stereotyyppiset jenkit.

h. New York: Ai, Vapauden Patsas on noin matala. Ai, sinne pitäisi mennä lautalla (tai helikopterilla). No, nämä postikorttikuvat ovat ihan hyviä.

i. Unescon maailmanperintökohteet: Listalle pääseminen ei tarkoita että paikka olisi todella jotain häkellyttävää. Se tarkoittaa että paikka on vähän vanhempi kuin keskiverto ostoskeskus ja se saattaa kadota – ja tämähän pätee suureen osaan Suomen pienistä kunnista.

Sandaalit4. Kanarian parjaaminen on out. Kanarian lento on ekoteko Aasianlentoon verraten. Kanaria on camp, kitsch ja homot ovat siellä jo. Käy ylpeästi Kanarialla – ja naureskele sille tapaukselle, joka ”ei halua turistimeininkiä” ja matkustaa Thaimaahan.

5. Väärennettyjen laukkujen ostaminen on sallittua vain ja ainoastaan oksennuspusseiksi ja logo t-paitoja voi hankkia jalkaräteiksi. Ne eivät edes ole edes rahvaanomainen vitsi, ne ovat vain rumia ja huonolaatuisia.

6. Karttojen tutkiminen ei ole alentavaa – ellet tuki jalkakäytävää koettaessasi avata ’näppärää taskupainosta’.

7. Suosi kodinvaihtoa, couchhoppingia, ja Bed ’n Breakfast – paikkoja. Miten muuten saisit kerättyä anekdootteja paikallisista ihmisistä? Hiiteen valokuvat: matkaajalla on kokemuksia, havaintoja ja ystäviä ympäri maailmaa.

8. Lähetä postikortteja maltillisesti. Koeta keksiä muuta kirjoitettavaa kuin lämpötila.

9. Pala auringossa vain jos beduiinit kidnappasivat sinut aavikolle vaeltamaan kun olit suihkussa eikä hötäkässä ehtinyt ottaa mukaan vaateriepuakaan.

10. Ripuli on maailmalla matkatessa yleinen vaiva. Oireiden kuvailu ja sairausselostus matkan jälkeen tuttaville on mielenhäiriö.

11. Tuo tuliaisiksi paikallisia käsitöitä vain, jos ne ovat sinusta itsestäsi niin hienoja että voisit laittaa ne kotisi seinälle, omaan kaulaasi.. Mitään hienoa ei ole siinä, että joku on kähveltänyt matkamuistonsa temppelistä, koralliriutalta tai norsulta tyylillä ”No näitä ei oikeasti saisi ottaa sieltä”. Kyse ei ole veijarimaisesta rohkeudesta, vaan junttiudesta, jota matkailun on kaiketi tarkoitus ehkäistä.

 

Teksti: Tiia

X