Matkailu

Hurghada – Kalastajakylästä matkalaisten unelmakohteeksi

Teksti: Anna.fi

HurghadaPunaisen meren länsirannalle, oivaan satamapaikkaan syntyi yli 100 vuotta sitten kalastajakylä, jota paikalliset kutsuivat nimellä Al Ghardaquah. Tänään ulkopaikkakuntalaiset kutsuvat sitä Hurghadaksi.

Lähivedet olivat kalarikkaita, satama suojaisa, eikä noilla leveysasteilla ole syytä valittaa ilmastostakaan. Keskustan, El Daharin, ympärille nousi moskeija, tori, basaarit ja asuintaloja. Asukkaita oli muutama sata.

1980-luvulla kansainväliset matkatoimistot, hotelliketjut ja sijoittajat alkoivat katsella Punaisen meren rantoja laskukoneet raksuttaen. Rantoja huuhtova meri on Kuolleen meren jälkeen maailman toiseksi suolaisin, eläimistö pinnan alla on aivan omaa luokkaansa. Alkuimpulssin turismille antoivatkin juuri tästä syystä italialaiset ja ranskalaiset sukelluksen harrastajat.

Punaisen meren puhtaus ja kalarikkaus, erinomainen ilmasto ja pitkät hienohiekkaiset rannat olivat kolme pettämätöntä myyntivalttia. Varsinkin kun siihen saakka ainoat paikat, jossa pysyi nauttimaan näistä Punaisen meren aarteista olivat Eilat Israelissa, Agaba Jordaniassa ja Sharm el Sheik Siinain niemimaan kärjessä. Koko meren länsilaita oli kartoittamatonta aluetta.

SheratonEnsimmäinen kansainvälinen luksushotelli rakennettiin El Daharista noin 10 km etelään yksinäiselle rantakaistalle. Paikalle nousi Sheraton-ketjun pyöreä kompleksi. Rakennus on edelleen vanhalla paikalla, mutta hotellitoiminta on historiaa.

Vähitellen hotelleita tuli lisää, niitä rakennettiin pääasiassa Sakkalan alueelle muutama kilometri vanhasta keskustasta El Daharinista etelään. Tänne nousi paitsi hotelleita, myös ravintoloita, baareja ja kauppoja. Siitä tuli turistikaupungin ehdoton keskus.

Lähes jokaisella hotellilla oli oma ranta. Vieraat söivät joko hotellissa tai jossain kaupungin lukemattomista ravintoloista. All inclusive -systeemistä ei kukaan ollut kuullut puhuttavankaan. Matkailijoista suurin osa oli italialaisia, saksalaisia, ranskalaisia, englantilaisia ja vähitellen myös pohjoismaat tulivat katukuvaan mukaan.

Nykypäivän Hurghada

KalastajiaTämän päivän Hurghadaan matkustava löytää jotain vanhaa ja alkuperäistä vielä El Daharanista. Basaarit, tori, Saudi-Arabian lahjoittama päämoskeija, satama, kalanmyyjät ja paikallisten suosimat ravintolat.

Kaupunki on kapea kaistale pitkin rantaa ja jo siitäkin syystä uusia hotelleita ei enää mahtunut Sakkalan alueelle. Tämän päivän Hurghadalla on pituutta pohjois-etelä-suunnassa yli 40 km ja asukkaita on noin 60 000.

Uusimmat hotellit on rakennettu suurin piirtein samalle alueelle, jonne rakennettiin aikoinaan ensimmäinen Sheraton. Syntyi New Hurghada: suuria hotellikomplekseja, joista monet toimivat all inclusive –periaatteella. Hotellin hintaan on sisällytetty kaikki ravintolapalvelut, mukaan lukien paikalliset viinit, oluet ja jopa väkevät. Tämä systeemi ei luonnollisesti innosta perustamaan alueelle runsaasti muita ravintoloita.

Majoitustaso on yleisesti ottaen hyvä. Siitä pitää kilpailu huolen. Sellaiset hotellit, jotka vielä viisi vuotta sitten edustivat silloisessa kunnossaan huippua, ovat tänään auttamattoman vanhanaikaisia. Monelle niistä tehdäänkin uutta make uppia. Huoneissa pitää tänäpäivänä olla satelliitti-tv, tallelokero, ilmastointi, kunnollinen kylpyhuone. Hotellilla tulee olla suuri puutarha, uima-altaita ja tietenkin oma ranta.

BändiYhtenä tärkeänä kilpailuvalttina ovat kuviin mukaan tulleet viime vuosina viihdytysryhmät. Jokaisella hotellilla on oma vetäjäryhmänsä, jotka pitävät vieraat aktiivisina koko päivän: allasjumppaa, rantakuntoilu, lentopalloa, bocciaa, tanssikursseja, pöytätenniskilpailuita, krikettiä, laulukilpailuita ja kaiken lisäksi nämä ryhmät, joista osa on todella ammattilaisia, rakentavat illaksi muhkea tunnin mittaisen shown. Yleensä laulut tulevat play backinä nauhalta, mutta tanssinumerot, vaatteet, yleensä koko esiintyminen on melkein ammattilaistasoa. Suurin osa näiden ryhmien jäsenistä tulee italiasta, mutta joukosta löytyy ruotsalaisia, espanjalaisia, saksalaisia ja jopa suomalaisia.

Kansainvälinen asiakaskunta vaatii kielitaitoa

Matkustajat, oikeastaan kansallisuudet ovat vuosien aikana vaihtuneet. Italialaisia on entistä vähemmän. He menevät nykyään harrastamaan sukellusta vaativimmille vesille, esimerkiksi 300 km Hurghadasta etelään sijaitsevaan Marsa Alamiin. Englantilaisia ja ranskalaisia on myös entistä vähemmän, mutta skandinaavit ovat lisääntyneet huimasti.

Toinen vielä näkyvämpi lisäys on tullut idästä. Venäläisten matkustajien määrä on kasvanut. Parhaiten sen huomaa Sakkalan alueella kauppojen ja ravintoloiden kylteistä. Aikaisemmin ensimmäinen vieras kieli näissä kylteissä oli arabian jälkeen englanti, nykyään arabikirjainten yleisin seuralainen ovat kyriiliset kirjaimet. Myös monessa kaupassa saattaa yllättyä myyjän heikkoa englannin kielen taitoa. Arabiaa myyjä puhuu vielä vähemmän, venäjää sen sijaan äidinkielenään. Hotelleissa, joissa venäläiset ovat merkittävä asiakasryhmä, myös ohjelmaryhmien vetäjät hallitsevat oikean kielen. Balttian maat, Puola, Unkari, Tsekki, Serbia, oikeastaan kaikki vanhan itäblokin maat ovat hyvin edustettuina.

Ravintolat tarjoavat vaihtoehdon hotelliaterioille

Hotellin allasAl Masry ja El Mina ovat esimerkkejä mukavista ravintoloista. Kummassakin kaksi henkeä syö maittavan aterian kymmenellä eurolla. Vanhassa kaupunginosassa ravintoloissa ei ole  yleensä viiniä tai olutta myynnissä. Sen sijaan henkilökunta neuvoo auliisti lähimmän ravintolan, jossa on viiniä myynnissä. Sieltä voi hakea pullollisen tai pari, tuoda sen ruokaravintolaan, ja tarjoilijat hoitavat pullon avaamisen ja tarjoilun. Toisesta ravintolasta ostettu pullo ei maksa paljon, alle aterian hinnan saa pullon paikallista viiniä.

Sakkalan alueelta löytää ravintoloita, joista suurin osa on eurooppalaisperäisiä: italialaisia, saksalaisia, ranskalaisia, ruotsalaisia, serbialaisia ja venäläisiä. Suomalaisia ei toistaiseksi ole avattu.

Sakkala on hyvin kansainvälinen kaupunginosa. Sinne keskittyy myös käytännössä Hurghadan yöelämä. Suosittu iltapaikka on Papas Beach, jossa soi tanssimusiikki. Suositeltavat kengät ovat sandaalit, sillä iltapaikka sijaitsee rannalla. Toinen suosikki on Calypso. Molemmissa on tarjolla alkoholijuomia ja musiikkia.

Mitä muuta Hurghadan lomalla voi tehdä?

Giftunin saariGiftunin saarella kannattaa käydä sen upeiden rantojen vuoksi. Sinne tehdään koko päivän kestäviä laivamatkoja. Snorklaus, lounas ja laivamatka kuuluvat pakettiin.

Siinain niemimaalle Sharm el Sheikiin pääsee pikalaivoilla muutaman kerran viikossa. Matka kestää yhteen suuntaan 1,5 tuntia. Edestakainen matka maksaa 65 euroa.

Mikäli kaipaat haasteita, yksi hyvä vaihtoehto on käydä Marsa Alamissa. El Daharanista sijatsevalta bussiasemalta lähtee pari kertaa päivässä busseja kohti etelää. Matkaa on 300 km, mutta bussit ovat erittäin mukavia ja perillä Marsa Alamissa saa jonkinlaisen kuvan siitä, millainen Hurghada oli 20 vuotta sitten. Tarjolla on uskomattomia sukellusalueita ja tasokkaita viiden tähden hotelleita, joissa vuorokausi all inclusive -periaatteella maksaa alle 40 euroa kahden hengen huoneessa.

Hurghada on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana radikaalisti, mutta se on edelleen lomakohde, jossa on hyvä ilmasto ja puhdas meri. Hintataso oikein tinkien on enemmän kuin siedettävä.

Teksti ja kuvat: Jorma Kujanpää

X