Matkailu

Islanti hurmaa matkailijan

Teksti: Anu Kiiveri Kuvat: Anu Kiiveri

Islanti on vastakohtien saari ja sen voi todeta jo lentokoneen kaarrellessa saaren ylle. Samaan aikaan kun ikkunasta näkyy jäätiköitä silmänkantamattomiin, nousee toisaalla höyryä aktiivisista tulivuorista.

Skogafoss

Sama epätodellinen tunnelma jatkuu heti Keflavikin lentokentälle laskeuduttaessa, sillä sen ympäristö on lähes pelkkää kovettunutta laavakenttää. Lentokentältä kannattaa vuokrata saman tien auto, sillä autoilu on Islannissa helppoa. Auton vuokra maksaa vuorokaudeksi noin 50 euroa ja liikenne on oikeanpuoleista. Islantilaisilla teillä on miellyttävä ajaa ja eksyminen on lähes mahdotonta teiden vähyyden vuoksi.

Idyllinen Reykjavik

Islannin pääkaupunkiin Reykjavikiin on helppoa tutustua jalkaisin tai polkupyörällä, joita voi vuokrata useista paikoista. Reykjavikissa asuu noin 118 000 asukasta, mutta vilkkaimpana turistikautena asukasluku kasvaa huomattavasti suuremmaksi. Koska kaikki nähtävyydet ovat lähietäisyydellä toisistaan, riittää kaupungin tutkimiseen mainiosti 1-2 päivää.

Reykjavik kirkon tornista

Reykjavikin pääkadulta Laugavegurilta löytyy paljon erilaisia kahviloita ja pikkuisia putiikkeja, joista voi tehdä löytöjä. Jos haluaa shoppailla tosissaan, kannattaa suunnata ostoskeskus Kringlaniin. Ostoskeskus sijaitsee muutaman minuutin ajomatkan päässä ja pyörälläkin sinne ajaa kymmenessä minuutissa. Kringlaniin ajaa myös busseja, joihin lippu maksaa muutaman euron. Modernin Hallgrims-kirkon näköalatasanteelta on upeat näkymät kaupungin kattojen yli. Sisäänpääsy on muutaman euron luokkaa.

Hallgrimskirkja

Kuumat lähteet ja Golden Circle

Mikäli on vain läpikulku matkalla, ja aika on rajallinen, kannattaa suunnata suoraan läheisille Blue Lagoon -kuumille lähteille. Kuumilla lähteillä viihtyvät niin turistit kuin paikallisetkin, sillä paikka on ehkä eräs tunnetuimpia nähtävyyksiä Islannissa. Maitomaisen oloisen, terveysvaikutteisesta kylvyn kruunaa altaassa sijaitseva baari, josta voi tilata kylmiä juomia. Blue Lagoonissa on myös SPA-palvelut ja alue on muutenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen ”avaruusmaisen” ympäristönsä takia. Sisäänpääsy kuumille lähteille on noin 30 euroa ja summalla saa oleilla alueella vaikka koko päivän.

Blue Lagoon

Melko lyhyen matkan päässä Reykjavikista sijaitsevan Golden Circlen nähtävyydet tavoittaa myös helposti päivässä. Geysir-kuumat lähteet, Gullfossin henkeä salpaavan upea vesiputous sekä Pingvellirin historiallinen kansallispuisto ovat ehdottomasti katsastamisen arvoisia. Sisäänpääsymaksuja niille ei peritä. Paikalle kannattaa tähdätä aikaisin aamulla tai hieman myöhemmin illalla, sillä nähtävyydet voivat olla todella ruuhkaisia pahimpaan turistiaikaan.

Geysir

Auto on ehdottomasti paras tapa liikkua nähtävyydestä toiseen, jolloin voi itse säädellä aikataulunsa. Autoillessa Islannissa kannattaa ottaa huomioon, että vaikka välimatkat eivät ole pitkiä, on saari harvaan asuttu. Huoltoasemia ei matkan varrella liikaa näy, joten bensaa kannattaa tankata aina, kun siihen on mahdollisuus. Myös juomista ja syömistä kannattaa varata mukaan tien päälle.

Majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan

Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Reykjavikin keskusta suorastaan pursuaa erityyppisiä hotelleja, joihin kannattaa tutustua tarkasti ennen varaamista. Monet niin sanotut hotellit, voivat osoittautua melko vaatimattomiksi. Koska esimerkiksi Reykjavik on sangen pieni kaupunki, ovat lähes kaikki hotellit lyhyen matkan päässä tärkeimmistä nähtävyyksistä. Kahden hengen huoneesta aamupalalla joutuu pulittamaan usein lähes 100 euroa yöltä.

Tjörnin-järvi Reykjavikissa

Lähdettäessä kaupungista maaseudulle ovat monet majoituspaikat guesthouseja tai maatilamajoituksia. Selfossin pienestä kaupungista (Etelä-Islannin suurin kaupunki, jossa asuu reilut 6000 asukasta) löytyy ”keskeltä ei mitään” mukava maatilamajoitus nimeltään Vatnsholt. Tilalla on paljon eläimiä ja aamupala on runsas ja herkullinen. Hintaa yölle kahdelta henkilöltä kertyy noin 60 euroa.

Maisemat olivaat häikäiseviä

Islannin maisemat ovat huikeita

Maisemat Islannissa ovat vertaansa vailla, joskin lentokentän seutu saattaa vaikuttaa melko karulta. Kuitenkin ajettaessa Reykjavikista alas kohti Vatnajökullia, Euroopan suurinta jäätikköä, muuttuu näkymä miltei tarunomaiseksi. Joka puolella on käsittämättömän suuria vehreitä vuoria, laumoittain islanninhevosia ja vesiputouksia. Reykjavikista kannattaa ottaa mukaan kartta, josta selviää tärkeimmät nähtävyydet reitin varrella. Monesti nähtävyyksien lähellä on myös helppoja kävely- ja vaellusreittejä, joten mukaan kannattaa varata ulkoiluun sopivat tamineet.

Solheimajökull

Turistisesongin huippu osuu Islannissa kesä-elokuulle, jolloin hyvällä onnella lämpötila saattaa kohota jopa yli +20 asteeseen. Sää saattaa kuitenkin muuttua nopeasti, joten sadevarusteet saattaa olla hyvä idea matkalaukun täytteeksi. Sesongin aikana saarelle matkustaa sankoin joukoin turisteja, joten hinnat ovat myös sen mukaiset. Sesonkina saattaa olla myös hankalaa löytää vapaita majoitustiloja, joten majoitus kannattaa varata runsaasta valikoimasta etukäteen. Islantiin kannattaakin matkustaa juuri ennen sesongin alkua tai sen jälkeen, jolloin nähtävyyksiin on miellyttävämpi tutustua.

Islanninhevosia

X