Matkailu

Islanti – Luonto kutsuu matkaajaa

Teksti: Anna.fi

ReyksjavikMikäli haluaa kunnolla tutustua Islantiin ja sen luonnonkauneuteen, kannattaa varata aikaa vähintään viikko. Pääkaupunki Reykjavikista saa jonkinlaisen kuvan pikavisiitilläkin. Tänne on päästävä uudestaan!

Saapuminen Islantiin oli kaiketi maalle ominaisin tapa toivottaa matkailijat tervetulleiksi; vettä tuli taivaan täydeltä. Arvaamaton sää on tunnusomaista maassa.

Ystävällisiä ihmisiä

Reykjavikissa matkailijaan suhtaudutaan hyvin suopeasti ja auttavaisesti. Apua saa kysyessä helposti. Ihmiset tuntuvat olevan vain mielissään, että heidän maansa kiinnostaa niin itä- kuin länsituristejakin. Saarihan ei ole kaukana Yhdysvaltojen itärannikolta, joten moni amerikkalainenkin poikkeaa katsomassa Islannin kaunista luontoa.

MusikanttejaMaan väestöstä 60 % asuu pääkaupunki Reykjavikissa. Islantilaiset ovat hyvin historiallinen kansa, sillä he ovat lähin muistomme viikingeistä. Kalpea iho ja omituiselta kuulostava kieli tekevät näistä 300 000 maan asukkaasta omalaatuisimpia pohjoismaalaisia. Itse asiassa moni nykyislantilaisistakin ymmärtää viikinkien käyttämää kieltä, sillä eroavaisuudet ovat pienet.

Pieni valtio eli täysillä mukana Pekingin olympiahuumassa. Islantilaisten huippuhetki taisi osua kisojen päätöspäivään, kun maan joukkue pääsi mukaan käsipallofinaaliin. Lentokoneen kapteeni piti matkustajat ajan tasalla pelin kulusta, vaikka lopussa tappio kirpaisikin.

Korkea elintaso

Palvelut ovat reilusti suurin (n.80 %) islantilaisten elinkeinoista, maatalouden työllistäessä vain reilut 10% ihmisistä. Islannin hintataso nousee monesti esiin puheissa, mutta itse en ainakaan huomannut siinä sellaista poikkeamaa muiden Pohjoismaiden hintoihin kuin aluksi ajattelin. Jotkin palvelut ovat toki jokseenkin hintavia, mutta antavat myös erikoisuudellaan paljon turistille. Missäpä muualla voitte nähdä ja kokea asioita, joita Islannilla on tarjota?

Etäisyydet pääkaupungissa saattavat yllättää kävellen liikkeellä olevan. Kartassa lyhyeltä näyttävään matkaa saa uppoamaan aikaa yllättävän paljon. Sen vuoksi julkiset kulkuneuvot tai polkupyörän vuokraaminen ovat kannattavin vaihtoehto liikkumiseen. Aivan merenrannassa kulkee paljon kauniita kulkuväyliä, joita pitkin tallustellen voi käydä nuuhkimassa Atlantin tuulia.

Minne mennä

Laugardalslaugin maauimalaKun aikaa on vähän, kannattaa Reykjavikin katselussa keskittyä vain keskustan nähtävyyksiin. Geysirit ja muut erikoisemmat luonnonnähtävyydet ovat sen verran kauempana, että niitä katsoakseen kannattaa vuokrata auto. Reykjavik Excursions tarjoaa kattavia palveluita kaupunkikierroksista useamman päivän maaseuturetkiin.

Maauimalat ovat yksi Reykjavikin ja koko Islannin tunnusmerkeistä. Maaperä on omiaan tällaisille aktiviteeteille. Vesi on hyvinkin juomakelpoista, mutta sitä värittää voimakas, pistävä rikinhaju. Tämä lisämauste juontaa juurensa siitä, että Islannissa hyödynnetään maan lämpöä veden jakelussa. Niinpä suihkussa käynti ja käsien peseminen saattavat tuntua aluksi hieman oudolta.

Elokuun lopussa matkailijoita oli tavallistakin enemmän liikkeellä, sillä Reykjavikissa oli samanaikaisesti taiteiden yö käynnissä. Lukuisat katutaiteilijat ihastuttivat ihmisiä ohjelmanumeroillaan. Ravintoloita on niin ikään moneen tarpeeseen. Paikallisia erikoisuuksia on mm. valaanlihahampurilainen, joka oli varsin maukasta.

PesukoneitaKeflavikin lentokenttä sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Reykjavikin keskustasta. Linja-autot päivystävät lentoaseman edessä ja kuljettavat kunkin matkustajan suoraan majapaikan ovelle.

Reykjavikin matkailusivusto – Yleistä tietoa Reykjavikistä
Islannin Suomen suurlähetystö – Käytännön tietoa Islannista
Reykjavik Excursions – Bussiyritys, joka järjestää mm. lentokenttäkuljetukset ja matkoja Blue Lagoonille sekä lukuisille muille nähtävyyksille.

Teksti ja kuvat: Miika Wuorela

X