islanti geysir
Matkailu

Islanti on maaginen matkakohde

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: iStock

Pohjoismaista kaukaisin Islanti on miltei taianomainen matkakohde. Pohjoinen sijainti yhdistettynä leutoon merelliseen ilmastoon, karut kuumaiset maisemat ja voimakkaasti jylläävät luonnonvoimat vetävät monia puoleensa. Erilaiset luonnonilmiöt ja sellaiset aktiviteettimahdollisuudet kuin jääkiipeily antavat tälle saagojen saarelle eksoottisen leiman, joka ei jätä ketään kylmäksi.

islanti geysir

Islantilaisten elintaso on noussut viimeisten vuosikymmenien aikana huimasti, mutta niin ovat myös hinnat, jotka ovat kohonneet Euroopan korkeimmiksi. Islannin kruunu on kuitenkin vuonna 2008 heikentynyt niin paljon, että joiltain osin Islanti on nykyään edullinen matkakohde. Maassa matkustaminen on helppoa erilaisten retkenjärjestäjien avustuksella, ja siellä vieraillessa voi nähdä muun muassa kuumia lähteitä, vesiputouksia, laavakenttiä, delfiinejä ja valaita!

Matkustaminen Suomesta

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät matkoja Islantiin, sekä Reykjavikiin että Akureyriin. Tietoa matkanjärjestäjistä ja matkakohteista saa Lomat.net-sivuilta. Omatoimisesti Islantiin voi helposti lentää, ja erityisesti Icelandic Air on siihen oiva vaihtoehto. Myös Blue1 ja SAS lentävät Helsingistä Oslon kautta Reykjavikiin, mutta välilaskun kanssa lentoaika on miltei seitsemän tuntia. Lisätietoa lennoista antavat Ebookers ja PopTravel. Seikkailuhenkiset voivat mennä Islantiin laivalla, ja Smyril-linen laivat kulkevat Islantiin Fär-saarien kautta Norjasta ja Tanskasta, ja valittavana on niin paketti- kuin reittimatkojakin.

Liikkuminen Islannissa

Islannissa lentokone on varteenotettava liikkumistapa, sillä maa on vaikeakulkuinen ja monet vuonot hankaloittavat maata pitkin matkustamista. Paras vaihtoehto lentoihin on Air Iceland.

Linja-auto etenkin saarta kiertävää kehätietä pitkin on oiva tapa nähdä tätä karun kaunista maata, ja BSI on omatoimisiin bussimatkoihin paras vaihtoehto. Bussilla tehtäviä retkiä ja muita matkoja kannattaa niitäkin harkita, sillä näin tulee nähtyä enemmän ja opas pystyy viemään paikkoihin ja kertomaan asioita, jotka muuten saattaisivat jääädä tuntemattomiksi. Iceland Excursions – Gray Line Iceland, Reykjavik Excursions ja SBA-Nordurleid ovat hyviksi todettuja matkanjärjestäjiä.

Majoitus

Yöpyminen ei tietenkään Islannissa ole edullista, mutta FossHotels-ketju on ystävällinen ja Islannissa kohtuuhintainen vaihtoehto, ja sen hotelleja löytyy ympäri maata. Icelandair Hotels tarjoaa majoitusta ympäri Islantia, samoin kuin Edda-hotellit, mutta nämä ovat melko hintavia.

Varakkaat ja julkkikset kuten Reykjavikin yöelämään mieltynyt Quentin Tarantino yöpyvät Reykjavikissa maan ainoassa luksushotellissa, 101 Hotel.  Islannissa on myös paljon guesthouse-tyyppisiä majataloja, joista Domus Guesthouse Reykjavikin keskustassa on osoittautunut hyväksi ja saattaa talvisaikaan olla hosteleita edullisempi vaihtoehto. HI-hosteleita on niitäkin ympäri Islantia, ja internetin kautta tutuista varausjärjestelmistä ei ole vaikeaa löytää petiä hostelissa.

Harrastusmahdollisuudet

Islanti on erityisesti patikoitsijan paratiisi, ja monet yritykset järjestävät erilaisia patikointi- ja muita aktiviteettipaketteja ja -retkiä. Iceland Travel järjestää ohjelmaa niin ryhmille kuin yksityishenkilöillekin.

islanti lampaita maalla

Islannin suurin jäätikkö Vatnajökull kiinnostaa kaikkia maassa käyviä, ja Glacier Jeeps huolehtii siitä, että kokemus on onnistunut. Sukeltaa ja snorklata Islannissa voi myös, ja Dive.is on erikoistunut tähän puoleen. Icelandic Mountain Guides on erikoistunut patikointiretkiin, jääkiipeilyyn ja hiihtoretkiin. Myös ratsastaminen on Islannissa mahdollista, ja Ishestar järjestää ratsastusretkiä.

Ruoka ja ravintolat

Islantilaiset ruoat ovat muuttuneet muutamassa vuosikymmenessä elintason noustesssa, ja etenkin Reykjavikin ravintolat pystyvät kilpailemaan muiden Euroopan pääkaupunkien ruokapaikkojen kanssa laadukkailla mutta hintavilla ruoillaan. Reykjavik ja jotkut muutkin Islannin kolkat pystyvät sammuttamaan myös kasvissyöjän nälän niin kasvisravintoloissa kuin muissakin ravintoloissa, joista yleensä löytyy kasvisvaihtoehtoja.

Perinteisiin islantilaisiin aterioihin kuuluvat lyftapylsa, lampaasta valmistetut makkarat sekä hangikjöt eli savustettu lammas. Lampaanlihasta valmistettuja ruokia on maassa paljon, mutta ne saattavat sisältää lampaan päätä (svio) tai verta ja sisälmyksiä (slatyr), jotka tuskin ovat kaikkien mieleen.

Kalaruoat ovat nekin suosittuja, ja Islannissa on mahdollista nauttia tuttujen merenelävien lisäksi haita ja valasta. Yksi suosituimpia välipaloja on harofiskur eli kuivatut turskanpalat, jotka syödään voin ja joskus kaalisalaatin kanssa. Suosittuja ovat nakkikioskien tarjoamat annokset, joita saa 2-4 eurolla ja joista pylsa eli hodari tulee yleensä paistetun sipulin, ketsupin ja sinapin kera; mikäli haluaa nauttia hodarin kaikilla höysteillä, kannattaa tilausta tehdessä sanoa eina meo öllu. Nakkikioskeja lukuun ottamatta annosten hinnat ovat Islannissa korkeita, ja hampurilainen maksaa 3-8 euroa ja kolmen ruokalajin ateria ravintolassa 10-30 euroa.

Juomista ainoa alkoholiton kansallisjuoma on näöltään Guinness-olutta muistuttava jolaöl eli jouluolut. Alkoholipitoisista islantilaisista perinnejuomista brennivin, toiselta nimeltään svarti dauði (mustasurma), on nimensä veroisesti vaikutuksen tekevää, mutta ei maultaan ollenkaan niin pahaa kuin voisi luulla. Paikallisia oluita on paljon, ja näistä Viking, Gull ja Vifillfell ovat suosittuja, ja niitä voi nautiskella maan halvimmissa kuppiloissa neljän viiden euron hinnalla per puoli litraa.

Nakkikioskeista Reykjavikissa parhaana pidetään satamassa sijaitsevaa Baejarins Bestu (kaupungin paras) -snagaria, joka sijaitsee osoitteessa Hafnarstraeti 17, kätevästi lukuisten baarien ja yökerhojen naapurissa. Muita edullisia ruokapaikkoja pääkaupungissa ovat kahvilat ja thaimaalaiset ravintolat. Pienellä budjetilla liikkuvien kannattaa valmistaa itse pääruokansa majapaikassa, ja hyvän aterian saa kasaan edullisesti menemällä Reykjavikissa Kolaportid-kauppahalliin (avoinna vain viikonloppuisin) tai johonkin lukuisista Islannin kalakaupoista (fishbuo) ja valmistamalla kalan perunoiden kanssa itse. Islannissa myös kauppojen elintarvikkeiden hinnat ovat korkeita, mutta halvimmalla pääsee Bonus- ja Kronan-kaupoissa.

Reykjavikista löytyy erilaisia ravintoloita suuri määrä, ja kaikkein kalleimmat kalaravintolat sijaitsevat satamassa, hivenen edullisimmat vanhassakaupungissa. Yksi parhaista ja suositummista on Sjavarkjallarinn (Adalstraeti 2). Hivenen edullisempi mutta tunnelmaltaan ja aterioltaan loistava Saegrefinn (Verbuo 6) on kalaruokien ystäville pääkaupungissa pakollinen vierailupaikka.

Tietoa Islannin ravintoloista englanniksi
Vaihtoehtoja kasvissyöjille Islannissa

Nähtävyydet

Reykjavik

Maailman pohjoisin pääkaupunki on myös yksi maailman pienimpiä pääkaupunkeja, mutta Reykjavik on uskomattoman eläväinen kaupunki, jossa ei ole suurta määrää nähtävyyksiä mutta jonka tunnelma tekee vaikutuksen keneen tahansa. Vanhakaupunki upeine rakennuksineen on kaikkein suosituin nähtävyys, ja siellä vaellessa kuluu useita tunteja. Museoista maan kansallismuseo on vierailun arvoinen, ja sen kalliin sisäänpääsymaksun voi välttää keskiviikkoisin, jolloin se on maksuton. Kulttuuritalo eli Pjöomenningarhusio sisältää kaksi huippuluokan näyttelyä: alakerran tärkeän keskiaikaisten tekstien kokoelman ja yläkerrassa esitellään tuliperäistä Surtseyn saarta.

islanti reykjavik

Erityisesti lapsia tietenkin kiinnostaa Reykjavikin eläintarha. Nähtävyyksinä voidaan Reykjavikissa pitää myös valaita ja delfiinejä, joita pääsee katselemaan käväisemällä yhdessä sataman kioskeista. Nämä järjestävät hintavia retkiä (4000 kruunua)  merelle huhtikuusta lokakuuhun. Vierailu yhdessä Reykjavikin geotermisistä kylpylöistä kannattaa sekin tehdä, ja näistä Laugardaslaug on suurin. Uusi, Reykjavikin laitakaupungilla sijaitseva kylpylä Arbaejarlaug on tunnettu upeista auringonlaskuistaan ja kaupunkinäkymistään. Kesäisin myös geoterminen, keinotekoinen hiekkaranta Nautholsvik on nähtävä, sillä täällä veden lämpötila on aina parikymmentä astetta ja hiekkarannalla makaillessa voi myös nauttia juomista ja palveluista.

Reykjavikin matkailusivut

Akueryri

Pohjois-Islannin pääkaupunki on pieni eikä sieltä löydy paljon merkittäviä nähtävyyksiä. Kaupungin ulkopuolelta kuitenkin löytyy koko joukko ihmeellistä nähtävää, jota Islannin voimakas luonto on muovannut vuosituhansien saatossa.

Myvatn-järvi syntyi 2300 vuotta sitten valtavan purkauksen yhteydessä, ja se on tunnettu uskomattomasta lintumäärästä, joka sinne kesäisin saapuu. Sinne on helppo päästä bussilla Akueryristä. Helppo erityisesti järjestetyn bussiretken yhteydessä on myös käydä rikkipitoisilla pelloilla, joita kutsutaan pirun keittiöksi, valtavassa Vitin kraaterissa ja Godafoss-putouksilla (Jumalten vesiputous).

Nähtävyydet kaupunkien ulkopuolella

Islannin merkittävimmät nähtävyydet ovat sen karu, kuunomainen luonto ja erilaiset luonnonilmiöt, jotka täällä jylläävät voimakkaammin kuin monissa muissa Euroopan kolkissa. Pingvellir-kansallispuisto, joka on UNESCON suojelema kohde ja joka sijaitsee alle 50 kilometrin päässä pääkaupungista. Se on kuuluisa mm. pisimpään maailmassa toimineesta eduskunnasta ja se on myös paikka, jossa Pohjois-Amerikan ja Euroopan mannerlaatat kohtaavat.

islanti kuuma lähde

Merkittävä nähtävyys on myös Sininen laguuni eli Blaa Lonio, joka on ehkä Islannin kuuluisin uintipaikka. Laguuni sijaitsee lähellä Keflavikin lentokenttää, ja nimensä se on saanut vaaleansinisestä vedestään, joka johtuu alla sijaitsevasta laavakentästä. Vastaavanlainen paikka on Geysir, kuuma lähde, joka tosin ei ole enää aktiivinen mutta jonka naapuri Strokkur päästää kuuman vesipurkauksen 5-10 minuutin välein. Geysir sijaitsee vain 10 kilometriä Gullfoss-putoukselta.

Shoppailu

Islanti on kallis maa, johon harva lähtee shoppailemaan, mutta hyviä tuliaisia ja matkamuistoja ovat paikalliset käsityöt ja lämpimät vaatteet. Islantilaiset villatuotteet ovat erittäin hyviä ja lämpimiä, eivätkä hirvittävän kalliita. Käsityöt ja taide ovat nekin yleensä paitsi ensiluokkaista jälkeä myös kohtuuhintaisia. Korit, maalattu posliiini, lasitavara ja korut ovat kaikki helposti saatavilla museoiden myymälöistä ja muista putiikeista. Myös islantilainen musiikki on ostamisen arvoista, ja sellaiset yhtyeet ja esiintyjät kuin Eberg, Hera, Mum, Singapore Sling ja Bellatrix ovat saavuttaneet suosiota.

Kauppojen aukioloajat ovat melko samanlaisia kuin kotimaassakin, joskin Reykjavikissa jotkut kaupat ovat auki sunnuntaisinkin. Luottokortti käy Islannissa miltei joka paikassa, aina syrjäkyliä myöten.

Yöelämä

Reykjavikin yöelämä on saanut melkoisesti kuuluisuutta, ja korkeasta alkoholin hinnasta huolimatta maan pääkaupunkia pidetään yhtenä Euroopan parhaista bailauspaikoista. Kuten Norjassakin, Islannissa alkoholin huimien hintojen takia (500-800 kruunua per oluttuoppi) erilaiset pohjustusbileet ovat yleisiä, ja monet yökerhot ovat tyhjinä aina puoleenyöhön asti. Pääsymaksut klubeihin ja yökerhoihin ovat keskiyön jälkeen myös melkoisia, mutta asiantuntijoiden mukaan hintansa väärti.

Ulkomaalaiselle hyvä tapa tutustua Reykjavikin elämään on Kulttuuritalon (Hverfisgata 18) alakerrassa sijaitseva Café Cultura, joka päivisin toimii kahvilana, öisin klubina ja joka on erityisesti kaupungin ulkomaalaisväestön keskuudessa. Hyvä paikallisten suosiossa oleva yökerho on b5, ja erilaisia baareja löytyy helposti Reykjavikin keskustasta. Ikävä kyllä kaikenlainen örveltäminen ja jopa nujakat kuuluvat olennaisena osana Islannin yöelämään.

Tietoa Reykjavikin yöelämästä englanniksi

Tapahtumia

Tapahtuma Aika
Sumardagurinn Huhtikuun ensimmäinen torstai Kesän ensimmäistä päivää vietetään karnevaalimaisesti ympäri maata mutta Reykjavikissa on suurimmat juhlat.
Taidefestivaalit, Reykjavik Toukokuu
Joka toinen vuosi, seuraavan kerran 2010
Taidenäyttelyitä, tanssia, laulua
Sjomannadagurinn Kesäkuun ensimmäinen sunnuntai Tämä päivä on omistettu merenkävijöille ja silloin on suuria juhlia ympäri Islantia
Taiteiden yö, Reykjavik Elokuun puoliväli, lauantai taidetta, musiikkia, tanssia ja päätteeksi ilotulitus

Lisätietoa

Islannin Suomen suurlähetystön sivut suomeksi
Viralliset matkailusivut englanniksi
Islannin matkailusivut Pohjois-Amerikassa

Islanti
Pinta-ala 103 125 km²
Maantiede Islannissa on vähän kasvillisuutta mutta paljon tulivuoria, kuumia lähteitä, jäätiköitä ja laitumia, joilla maan lukuisat lampaat oleskelevat. Maahan on yritetty kasvattaa metsiä, mutta vapaana laiduntavat lampaat syövät miltei kaiken tielleen osuvan. Islannissa on useita yli 2000 metriä korkeita vuoria, ja korkein kohta on Hvannadalsnukur (2119 m).
Ilmasto Islannin ilmasto on golfvirtauksen ansiosta leuto myös talvisin, ja vain harvoin lämpötila laskee alle nollan, pahimillaan noin -10 asteeseen etelä-Islannissa. Kesät ovat valoisia ja melko lämpimiä, joskin lämpötila harvoin nousee yli 20 asteen. Paras aika matkustaa Islantiin on heinä-syyskuussa.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Reykjavik  (196 000 asukasta suur-Reykjavikin alueella)
Väestö 313 376 asukasta
Kieli Islanti
Aikaero Suomeen -2 h (ei kesäaikaa)
Raha Islannin kruunu (ISK)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Islannissa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja kolmen kuukauden ajan. Maa ei ole osa Euroopan unionia mutta kuuluu Schengen-alueeseen.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Islannissa.
Islannin lippu Islannin kartta: Google Maps
Islanti-kuvia: Flickr
Islanti Wikipediassa

 

X