Matkailu

Islantilaisia erikoisuuksia

1.2.2008 Teksti: Anna.fi

IslantiJokainen Islantiin pidemmäksi ajaksi muuttava joutuu hakemaan itselleen uuden henkilötunnuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa uutta loppuosaa suomalaiseen henkilötunnukseen. Islantilaista henkilötunnusta, Kennitalaa, tarvitaankin joka paikassa.

Yksilönsuojaa ei juuri ole, sillä henkilötunnus näkyy joka paikassa kenelle tahansa. Kuka tahansa voi hakea tietoja toisesta internetin kautta, netissä siis näkyvät osoitteet ja puhelinnumerot.

Päivän lehti ilmaiseksi

Islannissa päivän lehti, Fréttablaðið, tulee ilmaiseksi joka kotiin kuuden aikaan aamulla seitsemänä päivänä viikossa. Lehti ei suinkaan ole suomalaisen ilmaisjakelulehden vastine, vaan enemmänkin oikea sanomalehti, tosin suppeampi. Mutta ei Islanti maanakaan ole niin kovin iso, että kirjoitettavaa riittäisi sen enempää.

Liikenteestä

IslantiIslannissa on eniten nelivetoisia autoja suhteutettuna autokantaan koko maailmassa. Normaalit henkilöautotkin, Corollat ynnä muut, ovat usein nelivetoisia. Maastoauto on melkeinpä yleisin kulkuneuvo, johtuen sisämaan huonoista teistä. Monille teille vaatimuksena on 4×4-ajoneuvo ja jopa osa linja-autoista on nelivetoisia ja varustettu nousevalla korilla. Maastoautoissa renkaat ovat sitä luokkaa, ettei niitä hyväksyttäisi Suomen katsastuksessa. Autokanta on uutta, yli 10 vuotta vanhoja autoja on hyvin vähän.

Islantilaiset ajavat lujaa, liikenne muistuttaa runsaine äänimerkkeineen hieman etelä-eurooppalaista liikennettä. Toisaalta jalankulkijaa arvostetaan ja usein auto pysähtyy, vaikka ei olisikaan vielä astunut suojatielle. Islantilaiset eivät juurikaan kävele, jopa 50 metrin matkat siirrytään autolla.

Joukkoliikenne kaupungissa on halvempaa kuin Suomessa. Bussiin mennessä kannattaa olla tasaraha valmiina, sillä kuskilla ei ole velvollisuutta antaa vaihtorahoja takaisin. Islannissa on koko maan kattavat bussivuorot. Pääasiassa kuitenkin pitemmät matkat siirrytään lentäen. Reykjavikin lentokenttä sijaitsee miltei kaupungin keskustassa ja sieltä lennetään maan sisäiset lennot. Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee puolestaan Keflavikissa, noin 50 kilometriä Reykjavikista.

Islantilainen nimikäytäntö

Islannissa on käytössä vain muutama sukunimi. Yleensä nimi muodostetaan siten, että isän etunimi liitetään -son tai -dottir päätteeseen. Esimerkiksi Lars Magnussonin poika voisi olla nimeltään Leif Larsson ja tytär Helga Larsdóttir. Naimisiin mennessään islantilaiset pitävät oman sukunimensä.

Islantilaisilla on tiedot kaikista henkilöistä 900-luvulta alkaen. Suvusta saattaa siis löytyä kaikki esi-isät 1100 vuoden ajalta. Kaikki tiedot ovat myös netissä, josta jokainen voi halutessaan käydä katsomassa oman tai jonkun muun sukupuun.

Islantilaisia herkkuja

IslantiIslantilainen ruoka on maittavaa, lähinnä kala- ja riistaruokaa. Pari erikoisuutta ovat kuitenkin maininnan arvoisia. Toinen on juhlissa tarjottava ruoka, joka koostuu hain lihasta. Sinänsä herkussa ei ole mitään erikoista, mutta lihaa mädätetään ensin puoli vuotta ennen kuin sen syömistä voidaan edes harkita.

Toiseen perinteiseen ruokaan voi törmätä vaikka kauppojen pakastealtaassa. Sieltä voit löytää pahasti irvistelevän lampaanpään. Paikalliset syövät herkullista erikoisuutta keitettynä tai haudutettuna.

Kuvat: Timo Schalkowski

Kommentit (4)

Jatkavat tietenkin sillä perinteisellä issikalla! Sehän tarvii kauraa, jota saavat Suomesta ostaa!
00

Ei kuulosta kovin järkevältä tuo liikennekulttuuri. Mitähän islantilaiset tekee nelivedoilla kun polttoaine menee kortille? Lopettavat liikkumisen ja aloittavat lihomisen.
00

Jatkavat tietenkin sillä perinteisellä issikalla! Sehän tarvii kauraa, jota saavat Suomesta ostaa!
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *