Matkailu

Istanbul – Shoppaile ja rentoudu

Teksti: Riitta Lemberg Kuvat: Riitta Lemberg

Vain muutaman tunnin lentomatkan päässä Suomesta aukeaa eksoottinen ja historialtaan rikas kulttuuri turkoosinsinisenä kimaltavan meren ääressä. Kahdelle mantereelle levittäytyvä Istanbul on yksi maailman vanhimmista kaupungeista. Se on omaksunut vaikutteita niin Rooman keisarikunnasta, Bysantista kuin ottomaanien imperiumista. Suurkaupungin siluettia leimaavat keskiaikaiset tornit, moskeijoiden kupolit ja taivasta tavoittelevat pilvenpiirtäjät. Mahtipontisten palatsien ja muiden historiallisten nähtävyyksien ohella kaupunki tarjoaa loistavat mahdollisuudet shoppailuun, mutta myös rentoon rantalomaan.

Maisema Büyücadasta

Kaupanteon taidetta Grand Bazaarissa

Istanbulissa antiikin tarumaiset ajat sulautuvat moderniin eurooppalaisuuteen kiehtovalla tavalla. Värit, tuoksut ja tunnelma yllättävät kadunkulmasta toiseen, eikä kameraa malttaisi laskea käsistään.

Idän mystiikan voi aistia myös ostosten lomassa. Grand Bazaar, turkiksi Capali Carsi, on vanhankaupungin sydämessä sijaitseva, vuosisatoja vanha markkinapaikka. Maalauksellisilla kattokupoleilla katettu basaari on koti yli neljälletuhannelle kojulle, joissa vierailee päivittäin satojatuhansia turisteja.

Kaupankäynti basaarissa on oma taiteenlajinsa, sillä lähtöhinnat ovat hyvin kaukana tuotteiden oikeasta arvosta. Monet iloitsevat tiputettuaan puolet hinnasta pois, mutta ymmärtävät myöhemmin maksaneensa yhä liikaa. Hintoja kannattaa vertailla, sillä monissa putiikeissa myydään hyvin samantyyppisiä tuotteita. Tinkaamisetiketissä tärkeää on olla kärsivällinen ja hoitaa keskustelu hyvässä hengessä. Kauppias kyllä lakkaa neuvottelemasta ja ohjaa mielenkiintosi muihin tuotteisiin, mikäli tekemäsi tarjous on hänen mielestään aivan liian alhainen.

Suomalaisen mentaliteetille tinkaaminen ja kieltäytyminen on usein vaikeaa, etenkin, jos innokas kauppias tarjoaa omenateetä ja näkee paljon vaivaa myyntiartikkeleidensa esittelyyn. Tämä on basaarissa kuitenkin päivittäistä rutiinia, jonka ei kannata antaa vaikuttaa ostopäätökseen.

Kauniisti esille aseteltujen esineiden ja vaatteiden hypistelyyn on syytä varata aikaa ainakin puoli päivää. Kun pää on pyörällä tarjouksista tai jalat kaipaavat lepoa, alueen lukuisat kahvilat ja ravintolat tarjoavat virkistäytymishetken.

Saappaita basaarissa

Vaikka paikalliset eivät Grand Bazaarissa asioikaan, on se turistille elämys, jota ei sovi sivuuttaa. Turkin monenkirjava käsityöperinne sekä markkinahumu vievät vanhanajan basaaritunnelmaan. Jos et säikähdä tuttujen tuotemerkkien kopioita, voit hankkia pikkurahalla vaatteita, laukkuja ja huiveja sekä laadukkaita nahkatuotteita, koriste-esineitä ja koruja. Kalliista tuotteista, kuten matoista, voi vaatia aitoustodistuksen.

Kahdeksantoista eri sisäänkäyntiä kutsuvat eksymään runsautta pursuavaan kojulabyrinttiin maanantaista lauantaihin klo 9–20. Aamun varhaisimmat kävijät välttyvät suurimmalta väentungokselta. Turkissa uskotaan, että päivän ensimmäinen asiakas tuo onnea koko loppupäiväksi, jolloin hintapolitiikassakin on helpointa päästä toivotulle tasolle.

Bagdat Avenue – Istanbulin Champs-Elysees

Istanbulissa on monia hulppeita ostoskeskuksia, mutta jos haluaa yhdistää shoppailuun ulkoilmaa ja auringonpaistetta, trendikkäiden paikallisten tiirailua sekä retken Aasian puoleiseen hienostokaupunginosaan, on Bagdat Avenue oikea osoite.

Moni Istanbulin matkaaja viettää lyhyen kaupunkilomansa Euroopan puolella, missä sijaitsevat useimmat historialliset nähtävyydet, mutta kilometrejä pitkä Turkin ”Champs-Elysees” antaa hyvän syyn ylittää kuuluisa Bosporinsalmi.

Bagdat Avenue, turkkilaisittain Bagdat Caddesi, toimi ottomaanien aikaan väylänä Bagdadiin, mutta on tänä päivänä itäisen Istanbulin suosituin ostoskatu. Louis Vuitton, Laura Ashley, Burberry, Gant, Dolce & Gabbana, Lacoste – merkkiliikkeiden kuorruttamassa ostoskeitaassa pääsee liiroistaan eroon helposti. Plataanipuiden reunustamassa katukuvassa vuorottelevat tuttujen luksusbrändien ohella turkkilaiset designkaupat, viehättävät ravintolat, tyylikkäät baarit sekä myös tavalliselle turistikukkarolle sopivat kansainväliset liikkeet ja tavaratalot.

Tavaratalo Badgad Avenuella

Vaikka suurin osa turkkilaisista on muslimeja, harvat naiset verhoutuvat burkaan. Bagdat Avenuella paikalliset ovat niin huoliteltuja, että sanonta ”Bagdat Caddesi girl” on vakiintunut tarkoittamaan ”hyvännäköistä naista” muuallakin Istanbulissa.

Kadun liikkeissä tinkaaminen ei kuulu tapoihin – mutta alueen prameasta ilmapiiristä pääsee osalliseksi pienelläkin budjetilla ikkunoita ihailemalla ja leveää jalkakäytävää patikoimalla. Megalopolin väkimäärään suhteutettuna shoppailu Avenuella on miellyttävän väljää. Suurin osa liikkeistä on avoinna joka päivä aamusta iltaan, sunnuntait mukaan lukien.

Lämpiminä vuodenaikoina myös bikinit kannattaa pakata kassiin. Bagdat Avenue kulkee merenrannan suuntaisesti, joten kadulta on lyhyt matka poiketa joillekin maksullisista beach clubeista ja pulahtaa Marmaranmeren viilentäviin vesiin.

Päiväretki raukeaan paratiisiin

Päivän retki miljoonakaupungin sykkeestä läheisille Prinssi-saarille antaa Istanbulista täysin toisenlaisen kuvan. Marmaranmeressä, vain noin kolmen vartin merimatkan päässä mantereelta, sijaitsee yhdeksän pientä saarta. Näille saarille muinaiset sulttaanit karkottivat epätoivotut prinssit. Nykyään saarten loisteliaat asunnot toimivat rikkaiden istanbulilaisten lomakoteina.

Prinssi-saaret ovat todellinen yllätys väkirikkaan Istanbulin sylissä: saarilla ei ole lainkaan moottoriajoneuvoja, ja monet miljoonakaupungin asukkaat pakenevatkin liikenteen hälinää romanttisten pitsihuviloiden, raukean ilmapiirin, hiekkarantojen ja hyvien ravintoloiden pariin.

Büyükadan saari

Maisemallinen matka saarille taittuu suurella kantosiipialuksella, jonka tasaisella merireitillä eivät pahoinvointitabletit ole tarpeen. Vuoroja lähtee niin Euroopan kuin Aasiankin puolelta jatkuvasti, ja hinta on vain muutamia liiroja per suunta. Jos mahdollista, vierailu kannattaa ajoittaa leppoisaan arkipäivään, jolloin menneen maailman charmi on parhaimmillaan.

Värikäs Büyükada on saarista suurin sekä suosituin, ja sen sanotaan muistuttavan paljon Capria. Vakituisia asukkaita on noin 7000. Kasvillisuudeltaan rehevä maasto on hyvin mäkistä, ja suosittu tapa nähdä saari on hypätä hevoskärryihin. Vossikat ajavat pikkuteitä pitkin lyhyttä tai pitkää reittiä. Kavioiden kopinaa säestävät ihastuksen huokaisut, joita tienvarsien hulppeat villat runsaine puutarhoineen herättävät.

Kaurataksin sijaan saaren voi kokea myös kävellen tai vuokrapyörän satulasta, jolloin päivän seikkailut voi rytmittää mielensä mukaan. Näköalat houkuttelevat kuntoilijan pysähtymään piknikille pinjapuiden katveeseen.

Huvila Büyükadassa

Büyükadan korkeimmalla kukkulalla sijaitsee Pyhän Georgen ortodoksinen luostari, jonka ulkopuolelta aukeavat huikeat näkymät suurkaupunkiin ja satamaan pääsyä odottaviin rahtilaivoihin. Hevospelillä ei luostariin asti pääse, mutta jyrkkää tietä huipulle voi kiivetä myös aasin selässä, elleivät omat pohjelihakset nousua kestä. Kirkon viereen rakennettu ravintola tarjoaa postikorttimaisemien lisäksi virvoketta ja erinomaista ruokaa.

Büyükadassa on myös pieniä maksullisia rantoja, joissa voi rentoutua uiden ja rusketusta syventäen. Jos aikaa yöpymiseen riittää, saarella on lukuisia tasokkaita majoitusvaihtoehtoja. Viihtyisät kalatavernat tarjoavat kauneimman näyttämön Istanbulin upeaan auringonlaskuun.

X