Matkailu

Jaipur on palatsien pinkki kaupunki

Teksti: Markus Ahonen Kuvat: Markus Ahonen

JaipurIntian pohjoisosan Delhiin ja Agraan matkatessa on vaikea olla käymättä kultaisen kolmion kolmannessa kaupungissa. Siinä missä Agra on tunnettu ainoastaan Taj Mahalista ja Agran linnoituksesta, on Jaipur jo ulkoisesti näkemisen arvoinen.

Jaipur on maailmalla tunnettu pinkkinä kaupunkina. Sen palatsikaupunginosa muureineen ja seitsemine portteineen on yksi Intian mielenkiintoisimmista paikoista.

Pinkki tervetuliaisväri

Jaipur sijaitsee Intian pohjoisessa Rajasthanin osavaltiossa. Osavaltio rajoittuu pohjoisessa Pakistaniin. Siksi tuntuu melkein oudolta löytää keskeltä karua seutua järvien ja palatsien suurkaupunki, jonka historiallinen osa on kuin sadusta.

Kaupungilla on mielenkiintoinen historiallinen tausta. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1727. Pääpalatsien, teiden ja aukioiden rakentaminen kesti nelisen vuotta. Kaupunki jaettiin yhdeksään kortteliin.

Koko kaupunki maalattiin vuonna 1853 vaaleanpunaiseksi toivottamaan Walesin prinssi tervetulleeksi. Nykyisellään myös kaupungin leveät kadut ovat edelleen vaaleanpunaiset ja väri hallitsee edelleen koko kaupunkia.

Jaipur

Palatsien kaupunki

Hawa Mahal -palatsiJaipur on monien palatsien kaupunki. Aivan kaupungin historiallisen keskustan muurien suojassa sijaitsee viisikerroksinen Hawa Mahal. Palatsin rakennutti vuonna 1799 maharadža Sawai Pratap Singh. Se rakennettiin hindujumala Krishnan kruunun muotoon.

Punaisesta ja pinkistä kalkkikivestä rakennetusta ja valkoisella kalkkikivellä koristellusta palatsista 40 prosenttia on nähtävissä yleisölle. Nykyinen maharadža perheineen asuu jäljelle jäävässä suljetussa osassa.

Palatsin korkea-arvoisista asukkaista on näyttelyissä luettavissa mojovia tarinoita. Yksi historiaan ja tarinoihin mieleenpainuvista maharadžoista oli aikoinaan yksi Intian parhaita hevospoolon pelaajia. Legendoja kerrotaan myös toisesta maharadžasta, jota varten tarvittiin erikoisräätäliä. Maharaja nimittäin painoi 250 kiloa ja tarvitsi erikoisvaatteet. Jättimäiset vaatteet ovat näytillä palatsin näyttelyssä.

Nykyinen Jaipurin maharadža Sawai Bhawani Singh Bahadur on rajputien hallitsija- ja soturikansan Kachwaha-klaanin johtaja. Hän on nyky-Rajahstanin poliittinen, kulttuurillinen, uskonnollinen sekä sotilaallinen ikoni. Liiketoiminnallisesti hänellä on sormensa pelissä muun muassa entisissä kuninkaallisissa palatseissa, jotka toimivat nykyisin loistohotelleina.

Hawa Mahal -palatsi

Arkkitehtuuria ja erikoisuuksia

Suuri Amberin linnoitus sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Se on erikoinen yhdistelmä islamilaista ja hindulaista arkkitehtuuria. Vuoren kupeessa komealla paikalla sijaitsevaa linnoitusta on viime vuosina kunnostettu nopeaan tahtiin.

Amberin linnoitus

Amberin linnoitus

Amberin linnoitus

Yksi koko Intian erikoisimmista nähtävyyksistä on Jaipurissa sijaitseva Jal Mahal -palatsi, veden keskellä kuin uivana näkyvä linnoitus. Magiaa ja aineksia monenlaisille tarinoille siinäkin.

Jal Mahal -palatsi

Pientä intialaista taikatunnelmaa voi kokea myös matkatessa Amberin linnoituksen nurkille. Vuorella sijaitsevan linnoituksen alapuolella joen rannassa on kymmeniä norsuja, joilla turisti voi päästä norsuajelulle. Eikä linnoitukseen portaita kiivettäessä pidä yllättyä, jos jollain tasanteella näkee käärmeenlumoajan huiluineen ja kobrineen turisteja viihdyttämässä.

Kehittynyt kaupunki

Jaipur ei ole vain tuulahdus menneisyydestä. Se on kehittynyt harvinaisuus Intian esimodernien kaupunkien joukossa. Kaupungin perusti maharadža Jai Singh II, Amberin hallitsija. Nykyään kaupungissa on laskentatavasta riippuen kolmesta viiteen miljoonaa asukasta. Toisin kuin monien muiden Intian miljoonakaupunkien, sen kadut ovat leveitä ja säännöllisiä.

Jaipuria pidetäänkin yhtenä koko maan parhaiten suunnitelluista kaupungeista. Se kasvoi nopeasti 1800-luvulla. Jo vuonna 1900 kaupungissa oli 160 000 asukasta. Tuolloin kaupunki oli erityisen kehittämisen kohteena. Sen leveät bulevardit päällystettiin moderniin tapaan ja valaistiin kaasulampuilla. Tuo oli vielä edelleenkin alikehittyneessä Intiassa merkittävä edistysaskel.

Maailman suurin aurinkokello

ObservatorioYksi Jaipurin merkittävimmistä rakennuksista on Jantar Mantar -observatorio. Se sisältää varsinaisen nähtävyyden, juuri Jai Singh II:n teettämän suuren aurinkokellon.

Jai Singh oli intohimoinen astrologi. Hän vei intohimonsa jopa niin pitkälle, että rakennutti Jaipurin kaupungin kahdeksanosaiseen Mandala-muotoon, jonka yhdeksän osaa merkitsevät muinaisen astrologian mukaan yhdeksää planeettaa. Hankalien maastonmuotojen takia Jaipurissa oli tyydyttyvä kahdeksaan osaan.

Singh rakennutti observatoriot viiteen eri paikkaan Intiassa. Kansallismonumentiksi sittemmin julistettuun Jantar Mantariin Singh rakennutti suuren aurinkokellon, jotta saattoi tarkkailla aikaa auringon mukaan. Kello oli kenen tahansa mittapuussa suuri. Se mittasi ajan 20 sekunnin tarkkuudella.

Se ei Singhille riittänyt, joten hän rakennutti viereen suuremman ja tarkemman, joka näyttää kellonajan kolmen sekunnin tarkkuudella. Tämä maailman suurin aurinkokello on 27 metriä korkea.

Aurinkokello

Ennusteita säästä

ElefanttiSingh oli taikauskoinen ja perehtynyt horoskooppeineen. Myös patsaat ovat suuria ja ovat esimerkki siitä menneestä vallasta, jota maharadža astrologiaintohimonsa vuoksi oli valmis käyttämään.

Hukkaan ei maharadžan intohimo ole mennyt. Osa paikallisista astronomeista käyttää edelleen observatoriota ennustaessaan maanviljelijöille tulevia säitä. Säiden ennustaminen voi olla hyödyllistä myös Jaipurissa käyvälle turistille. Rajasthan on yksi Intian kuivimmista osavaltioista. Suurelta osin autiomaata olevassa osavaltiossa lämpötilat nousevat kesällä 45 asteeseen. Vastapainoksi lämpötilat saattavat pudota talvella jopa nollan alapuolelle.

Käärmeenlumoaja

X