yado oikawa
Matkailu

Japanilainen majatalo sykähdyttää Pukkilassa

Teksti: Paula Noronen Kuvat: Yado Oikawa

Haaveiletko mielenrauhasta ja harmoniasta? Pukkilassa, itäisellä Uudellamaalla, sijaitsee japanilainen majatalo, Yado Oikawa. Saapuessasi majataloon, heität arkivaatteesi nurkkaan, puet päällesi oleskelukimonon ja nautit japanilaisesta ruoasta, kylvyistä ja ennen kaikkea rauhasta. Paikan sisustus ja valaistus on mietitty japanilaisen kulttuurin mukaan harmoniseksi. Yado Oikawassa puhdistat kehosi ja mielesi.

yado oikawa

Japanilaisen majatalon on perustanut Riitta Oikawa. Hän näki Pukkilassa vanhan meijerin, jota myytiin osina. Oikawa päätti sijoittaa siihen perintörahansa. Ensimmäinen sisutuselementti oli valmiina, puinen, japanilainen kylpyamme. Muun sisustuksen Japanin Naganossa varsinaisesti asuva Oikawa lähetti Pukkilaan pikku hiljaa postipaketteina.

Yado Oikawassa voi viettää yön noin sadalla eurolla. Hintaan sisältyy muun muassa illallinen ja aamiainen. Koska majatalon tavoitteena on japanilaisen kulttuurin kokeminen, vieras tekee ateriansa itse annetuista raaka-aineista. Ketään ei tietenkään jätetä yksin sushivälineiden keskelle, vaan kaikkia neuvotaan kädestä pitäen. Oikawan mukaan yksikin yö majatalossa riittää rentoutumiseen, eikä emäntä ole niin tarkka check-out ajoista.

yado oikawa

-Aamulla voi tulla ja vasta illalla lähteä, ei ole niin tarkkaa, näistä on aina joustettu.

Kylpemällä lisää elinikää

Rauhoittumisen lisäksi majatalossa voi lukea japanilaista kirjallisuutta tai vaikka soitella japanilaisilla soittimilla. Alueella on myös japanilaisen puutarhurin tekemä puutarha.

Yado Oikawassa käy paljon lahjakorttien saajia, hääpareja, Japani-friikkejä sekä erikoisuutena Suomessa asuvia japanilaisia rouvia, jotka eivät pääse Suomen-asunnoissaan kunnon kylpyyn.

-Japanilaiset peseytyvät kylvyn vieressä ja menevät vasta sitten kylpyyn. Samaa vettä voi siis käyttää useampi ihminen peräkkäin, Oikawa kertoo japanilaisten vedensäästökeinoja. Japanissa kylvetään joka ilta. Oikawan mukaan se onkin yksi japanilaisten pitkäikäisyyden syy, koska verenkierto paranee kylvettäessä.

Kilpailevia majataloja Oikinawa ei pidä uhkana.

-Kunhan muistetaan tehdä kunnolla japanilaista kulttuuria arvostaen eikä vaan sinnepäin, kun sitäkin näkee.

yado oikawa

Syyskuussa Oikawa avaa Pukkilaan uuden, isomman majatalon. Sinne on tulossa näyttelyitä ja päiväkursseja, joissa voi opetella esimerkiksi kankaanpainantaa tai ruukkumaalausta. Japanilainen kulttuuri on tullut Pukkilaan jäädäkseen.

-Syksyllä täällä on häät Pukkilan kirkossa, ja molemmilla on kuulemma kimonot päällä, Oikawa kertoo.

Lisätietoja ja varaukset:Yado Oikawa

X